[Eski] Tv show Programı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Kanal D nin teknik hizmetleri veren sirket galaxy
galaxy nin malzeme listesinde midas var zaten.
yoksa bende biliyorum malzemenin bi kismini kiraladiklarini
yani masa kanal d nin..
neyse baska baska seylerden bahsedip konu disina cikmaya basladik.

bunun çözümü yok okadar hassas bir mikrofonu malesef aynı anda müzik+yaka oalrak kullanamazsınız olur ama çok farklı studiolarda olabilir ona göre dizayn edilmiş bir studioda ben bir tv programında (canlı) uzun bir süre tonmaisterlik yaptım çok bilen solist sunucumuz hep yakaları konuşma sırasına içerdeki aktif hoparlörlerden duymalarını isterdi ama bu yaka ile imkansız olduğunu sürekli anlattık ama belki hala anlamadı diyebilirim o bilerek yapmadığımızı düşünürdü bu işin tek çözümü telsiz bir dinamik microfon başka çaresi yok müzik sırasınra yakalar mute

Buraya hoparlör koymak gerekiyor dersin, orda hoparlör olmaz sen şuraya koysan olmaz mı derler. Ama herşeyi de dört dörtlük isterler. Zaten işin ses kısmına gerekli özeni gösteren yönetmeni piyasada mumla arar durumdayız, bütün dertleri dekor ve ışıktır ve senin hoparlör koyman gereken yere hoparlörünü bile rahat rahat koyamazsın. Yok orada kötü görünüyor, vay orada bilmem ne var.

Selamlar,

Televizyon işinin görsel bir iş olduğunu düşünürsek yönetmenlerin ilk düşündükleri şeyin dekor ve ışık olması sanırım çok da yadırganacak bir konu değil :wink:

Gene aynı şekilde dekorun içerisinde bariz bir şekilde gözüken kabinleri de görmek istememek de normal. Öte yandan sesin de televizyonun olmazsa olmaz bir parçası olduğu tabiiki unutulmamalı sese ve sesçiye de gereken özen gösterilmeli.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
Kanal D nin teknik hizmetleri veren sirket galaxy
galaxy nin malzeme listesinde midas var zaten.
yoksa bende biliyorum malzemenin bi kismini kiraladiklarini
yani masa kanal d nin..
neyse baska baska seylerden bahsedip konu disina cikmaya basladik.

Galaxy'nin internet sitesine baktıysanız o site yaklaşık 3 yıldır güncellenmiyor. Oradaki donanımların pek çoğu değişti 3 adet reji HD olarak yeniden yapıldı ancak site de bunlara da yer verilmedi :wink:

Şu anda Beyaz Show'da Sıla şarkı söylüyor ve o kadar kötü bir sound var ki anlatılır gibi değil. Sıla ve davuldan başka hiçbir şey duyulmuyor. Bir de bütün orkestra elemanları kulaklıkları takmış, herkeste in-ear'lar falan var. Görüntü tamam yani.. Fakat duyulan ses berbat.. Nasıl bu kadar kötü olabilir anlamıyorum..

matthew' Alıntı:
Şu anda Beyaz Show'da Sıla şarkı söylüyor ve o kadar kötü bir sound var ki anlatılır gibi değil. Sıla ve davuldan başka hiçbir şey duyulmuyor. Bir de bütün orkestra elemanları kulaklıkları takmış, herkeste in-ear'lar falan var. Görüntü tamam yani.. Fakat duyulan ses berbat.. Nasıl bu kadar kötü olabilir anlamıyorum..

Monitör tonmaysteri ile konuştum şimdi, teknik arıza olmuş, reklam arasında düzeltmişler... Hemen kızma Matthew yaw :)))

PA mix den TV mixerine giden sinyal bozulmuş...Yayını yapabilmek için studyodaki FX mikrofonları açmış TV ciler... O yüzden rezalet gelmiştir..

Bu çok büyültülmesi lazım gelen bir mesele değil.Midas değil Staras'ta olsa,Playback'te olsa,Altınçizme'de olsa ordaki o kablo arızalanabilir.Yani bunu normal karşılamak gerekir.Ben ses ve ışık sistemini aşina büyük bir firmanın kurduğu Ferhat Göçer konserinde PA'lerin konser anında tamamının gittiğine şahit oldum.Ve sanatçı için yanlarda ikişerli rcf6001 sidefiller vardı .Bunları hemen az bir açı ile izleyicilere çevirdiler ve durum böyle olunca sidefillere yüklendiler.İzleyicilerin sahneye yakın olanlarının tamamı sidefillerden duydu.Yine tempo tutuldu 15dk.sonra ses geldi.Fakat sorun neydi bilmiyorum.PA olarak tt33a kullanılıyordu.
Tedbiri herzaman almak lazım.Gerisini Allah'tan istemek lazım.Ama çokta kasmamak lazım.Sorunsuz çalışmalar...

Canli performansta hata kabul edilemez. U2'da 3 tane monitor mixeri var, 3 tane de yedegi var. (3 asil + 3 yedek, 6 tane muhendis ile) Elinden geldigince yedekli calisacaksin. Yanina bir tane daha mixer koymak kolay degil tabi ki, fakat yukaridaki sorun kablo sorunu. PA mixerinden TV mixerine 2 tane XLR cekmediler herhalde. 8 li multicore filan cekersin. 2 kanalin ikisi de sorun yaparsa, baska kanal kullanirsin. Multicore u da biri kasten kesmedigi surece bir sorun olmaz.

Evet canlı yayın önemli ama valla ben yine söylüyorum ki, doğal olmaktan yanayım.Yapmacıklarla iş sıkıntılı olur.Afedersiniz ama Kanal7'de Mahmut Tuncer Show var.Bu sadece bir örnek; Beyazı izleyen yeri gelir onuda izliyordur.Ama adam gayet rahat ve doğal mikrofon çalışmıyor.Açın şu mici diyor.Bunda ses yok tonmaister biraz ses ver diyor ve bunu herkes duyuyor.Ben tebrik ediyorum.Ben tamamen eksiksiz iş yapacapım diye kendimi eskitemem çünkü senin belli bir değerin var.Burada senin ne kıymetin artar nede değerin.Yıllarca sen başkaları için düşünür taşınırsın bir bakmışsın saçların dökülmüş ağarmış.Ne ailenle ilgilenebilmişsin, ne sosyal bir hayat yaşayabilmişsin.Ama sen yine aynısın yine aynısın.Özür dilerim olayı başka bir açıya çektim ama kendimin bu konuda büyük bir acısı var.Yani bunları niye söylüyorum.Kendim bir kamu kurumunda yıllardır bu işi yapıyorum.Çok sanatçı ilede çalıştım.Çok önemli canlı yayınlarıda yaptım.Çok sorunlarla da karşılaştım.Ama ne aldığım para arttı nede değerim bırakın her işten sonra sahneye çıkarlar; "Programda emeği geçen.......sonsuz teşekkürlerimizi sunar ve onlara plaketini vermek üzere sahneye.........davet ederim.derler bize programdan sonra bir teşekkürü çok görürler.Şimdi niye böyle yazdığımı sanırım azda olsa anlamışınızdır.Bu tür sahneler yıllarca hep aynı oldu hiç değişmedi gerçi ben kendimi hiç üzmedim ve sürekli tedbirimi alarak işlerimi yaptım.Yeri geldi yanımdaki adama bile güvenmedim.Ama tek kızdığım şuydu; 10 sene bu işi yapıyosunuz.Nice büyük programlar devirdiniz.Fakat birgün tek bir sorun yaşadınız; Tüm değerinizi öldürdüler.Herşey bitti.Tüm yaşadığınız güzel anlar mutluluklar bitti.İşte bu yüzden kendinizi üzmeyin diyorum.Sorunsuz bir iş demek çok ayrıntıyı düşünmek demektir.Sorun öyle bir yerden gelirki onu ararken sinirden nerdeyse ağlayasınız gelir.
Ayrıca müsaadenizle dikkatimi çeken bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum;
Başbakanımızın 2 sene önce Almanya'da bir Türk evi kundaklanmıştı.O evde ölenlerin anısına oraya gidip bir konuşma yaptı.Hava fırtınalı ve şiddetli yağmurluydu.Ve o şekilde konuşma yaptı kendisi de dahil mikrofonlar herşey sırılsıklam olmuş hala konuşuyordu.Sizce bu tür bir konuşmayı Türkiye'de yaptırsalar kaç kişinin kellesi giderdi?Vaktinizi aldığım için özr diler, iyi günler dilerim.

Ama tek kızdığım şuydu; 10 sene bu işi yapıyosunuz.Nice büyük programlar devirdiniz.Fakat birgün tek bir sorun yaşadınız; Tüm değerinizi öldürdüler.Herşey bitti.Tüm yaşadığınız güzel anlar mutluluklar bitti.İşte bu yüzden kendinizi üzmeyin diyorum.Sorunsuz bir iş demek çok ayrıntıyı düşünmek demektir.Sorun öyle bir yerden gelirki onu ararken sinirden nerdeyse ağlayasınız gelir.

Tuncay, ben toy sayilirim tecrube konusunda. Henuz beyazlayan bir sacimda yok. Ama ne olursa olsun bu yukarida yazdigin gibi bir savunma kabul edemiyorum. Ya oyle de olur, boyle de olur, 'koyver gitsin' gibi bir mesaj cikardim ben. Yanlissam duzeltirsin.

Orayi bilmem de, burada adamlar acimazlar 10 yil, 15 yil tecrubeyi. Yapamiyorsan, yapani var derler, ceker alirlar isin basindan. Sinirden aglayacak bir durum yok, herkes isini yaptiginda.

Grego'ya katılıyorum. "Ne sandın?" demek geldi içimden.

Bu işi profesyonel olarak yapıyorsan sıfır hata ile çalışma fikrine kendini alıştırsan iyi edersin.

"Bu seferlik böyle olsun" diye birşey yok. Zira bir sefer daha yok. Yanlış yaptın, gitti.

İşi doğru yapmak da takdir edilmesi gereken birşey değildir. İşi zaten doğru yapıyor olman gerekir.

Takdir, söz verilen standardın da üzerinde bir performans sergilendiğinde verilebilecek/alınabilecek bir şeydir.

10 sene boyunca hatasız iş yapmak da, kusura bakmayın, takdir edilecek birşey değildir, sadece profesyonelliğin gereğidir. Sizin açınızdan müşterinize güven vermek için kullanabileceğiniz bir istatistik olabilir, ama bu müşterinizin sizi takdir etmesini gerektirmez. 10 yıldan sonra yapacağınız bir hatayı görmezden gelmesini de gerektirmez.

Bu düşünce yapısını benimsemek bizim menfaatimize olacaktır.

M.

Özr diliyorum ama ne demek istediğimi sanırım tam olarak anlayamadınız.Ben "boşver gitsin" mantığından bahsetmiyorum.Siz hala oraya takılmışınız.Takdir tabiki kolay kolay alınmaz ve verilmez.Ben zaten istememde.Mahcem Bey, size yazdıklarınızdan dolayı katılıyorum.Doğru söylüyorsunuz.Ama gelde dediklerinizi uygulayayım.Bu malesef bana artı sağlamıyor.Ayrıca benim müşterilerim yok.Ben bir kamu işçisiyim.Verdiğim hizmet emirle yapılır ve ücretsizdir.Gittiğim işlerden cebime ne para girer nede teklif edilir.Maaş zamanı gelir paramı bankadan alırım.Olay sadece bundan ibarettir.Lütfen müsait olduğunuz birgün sizinle telefonda hem tanışmak hem bu yaşadığım meseleleri paylaşmak isterim.Tabiki siz kabul buyurursanız.Çünkü değişik bir mesele burada bunu anlatmak çok güç geliyor.Saygılarımla..

grego' Alıntı:
Orayi bilmem de, burada adamlar acimazlar 10 yil, 15 yil tecrubeyi. Yapamiyorsan, yapani var derler, ceker alirlar isin basindan. Sinirden aglayacak bir durum yok, herkes isini yaptiginda.

Ne demişsin "orayı bilmem de" diye bir tabir kullanmışsın.Burayı yaşamadan bilemezsin zaten ama ben orayı bilirim.Çünkü bende oradaki durum nasılsa aynı şartlarda çalışıyorum.Siz genelde özel sektör çatısı altında tecrübe ediniyosunuz.Dolayısı ile işyeriniz vardır.Çalışanınız vardır yada ne bileyim serbest olabilirsiniz yada bir arkadaşınızın yanında birlikte çalışıyorsunuzdur.Ayrıca kendi kararlarınızı kendiniz verip, yine kendiniz bir rota çiziyorsunuzdur.Fakat benim vermem gereken kararlarımı ben değil,herzaman işten anlamayan birileri veriyor.Bu kişinin benim kendi müdürüm veya amirim olması şart değil, yetki mercinde olan herhangibir kişi diyeyim.Hadi istediğin gibi çalış da göreyim.Bir iş olur işe 3-4 saat önceden gidersin herşeyini kurarsın.Canın çıkar soundcheck leri alırsın işin başlamasına 30dk. kalır ve amirin gelir derki; Hemen bu kolonları burdan kaldır buraya şunu yapacağız bunu yapacağız der.Senin elini ayağını birbirine sokar.Herşey boşa gider.Bu çoğu işte böyle olur gider...Söyle şimdi sen böyle çalışmayı istermisin?Sürekli sana karışan birileri ve mecburen emirlere uyman gereken yaşam...

tuncayakyz' Alıntı:
Bu çok büyültülmesi lazım gelen bir mesele değil.Midas değil Staras'ta olsa,Playback'te olsa,Altınçizme'de olsa ordaki o kablo arızalanabilir.Yani bunu normal karşılamak gerekir.Ben ses ve ışık sistemini aşina büyük bir firmanın kurduğu Ferhat Göçer konserinde PA'lerin konser anında tamamının gittiğine şahit oldum.Ve sanatçı için yanlarda ikişerli rcf6001 sidefiller vardı .Bunları hemen az bir açı ile izleyicilere çevirdiler ve durum böyle olunca sidefillere yüklendiler.İzleyicilerin sahneye yakın olanlarının tamamı sidefillerden duydu.Yine tempo tutuldu 15dk.sonra ses geldi.Fakat sorun neydi bilmiyorum.PA olarak tt33a kullanılıyordu.
Tedbiri herzaman almak lazım.Gerisini Allah'tan istemek lazım.Ama çokta kasmamak lazım.Sorunsuz çalışmalar...

Tuncay Kardeşim yazılarını okudum.
Bazı firmalar mantalite olarak çok gerideler ve bu yüzdende isimleri çıkmış ve insanlar onlarla çalışmak istemiyor. Bizimde mesela bu sene şubatta midas la bir işimiz oldu uludağda. Işıkçıları ayakta duramayacak kadar sarhoş ve sanatçının ışıkçısını tanıştırırken konuşması "türkiyenin en iyi ışıkçısı" ndan "bu muymuş ulan o bunun yaptığı ışığı ben götümle yaparım" a 1 saat içinde kayabiliyorsa ben bi yorum yapamam. O ekipte o adama içki içmemesi gerektiğini söyleyecek bir ekip lideri yoksa yada bütün ekip hergün içiyorsa (ki öyle) ben birşey diyemem.. senin sinyal kablonda bozulur sisteminde gider herşeyde olur.. bu iş "biz meyer milolar aldık görülmedik ışık yatırımı yaptık" demekle olmuyor malesef. Sen o ışıkları sarhoş ayakta duramayan kaypak bi adama teslim ediyorsan bu işe hiç girme daha iyi.

Neyse sonuçta aksilik herkesin başına gelebilir bunlarda tecrübe çok önemlidir. Şimdi o adam eğer bir daha sahnedeki yada foh her neyse mixerden ana mixere 8 li multicore çekip 2sinden ana sinyali gönderip kalan 3 çiftinden back up yapmıyorsa işte o zaman sorun var demektir.

Tabiki doğru söylüyosun öylede olmalıdır.Ama bu Tv lerde çalışmak aman abi allah göstermesin.KanalD Beyaz show'un stüdyo şef kameramanı benim hemşerim abimdir yani Çetin Yurtsever bana programla ilgili neler anlatıyodu.Şaşar kalırdım.

Sonuç olarak, Türkiye'de ki tv stüdyolarının çoğunda herşey karga tulumba yapılıyor, ve bu insanların bu işi artık ciddiye almalarını öğretmemiz gerekiyor. Benim bütün derdim ızdırabım budur
Kolay gelsin herkese....

Sadece TV stüdyoları değil her işte ,maalesef zihniyetimiz böyle ,özel sektör daha berbat bende yıllardır özel sektörde çalışıyorum ,askerdeyken herkesin isyan ettiği bir sırada benim kendimi tatilde hissetmem boşuna değildi heralde. :D

Özür dilerim olayı başka bir açıya çektim ama kendimin bu konuda büyük bir acısı var.Yani bunları niye söylüyorum.Kendim bir kamu kurumunda yıllardır bu işi yapıyorum.Çok sanatçı ilede çalıştım.Çok önemli canlı yayınlarıda yaptım.Çok sorunlarla da karşılaştım.Ama ne aldığım para arttı nede değerim

Başınızdaki insanlar genelde yetkinliği olmayan veya işinizle ilgisiz insanlarsa iki seçenek çıkıyor karşınıza ya işi tamamen size bırakma cesaretini gösterecek profesyonel bir yöneticiniz olacak (rüyada görülecek bir durum),yada eli ayağı birbirine karışan sadece görüntüye takılan size iş yaptırmamak için elinden gelen çabayı gösteren ve bu yaptıklarının da farkında olmayan insanlar.
Siz çözüm üretirsiniz ve aksaklıkları önceden tahmin edip har ayrıntıyı düşünüp önlem almaya çalışırsınız ama izin vermezler ,ayrıntıya girip durumu açıklayıncada gözleri korkar kafalarını kuma sokarlar ,siz sorun çıkartan ,olumsuz düşünen,felaket tellalı bir adam durumuna düşersiniz.Etrafta hep koşturan amatörce iş yapan bir adam ararlar,siz rahat olursanız iş yapmayan görüntüsü verirsiniz daha da uzar bu konular.
Özel sektörde iseniz bir süre sonra oradan ayrılır başka birilerinin kucağına düşersiniz ,devlet kurumunda iseniz ayrılamazsınız ama maaşınızı ve haklarınızı tam alırsınız.
Benim size tavsiyem kimseye acımayın ( yanlış anlaşılmasın ,işinizi düzgün yapın ama fazlasını vermeyin),çoğu zaman daha iyisi diye düşündüğünüzü inan sizden başka kimse anlamıyordur ve boş yere riske giriyorsunuzdur ,gerektiğinde tribünlere oynayın en önemli şey iş bitiriciliktir ,iş yaptıran insanlar işin sorun çıkmadan bitmesini isterler ,mantıklı bahaneleriniz olsun ayrıntıya girmeyin bazende haklıda olsanız karşı çıkmayın (sürekli itiraz eden adam durumuna düşmeyin),hallederiz deyip psikolojik yönden rahatlatın herşeye rağmen olmuyormu o zaman siz onları bunaltın sizi gördüklerinde midelerine ağrı falan girsin azarlarını duymazdan gelin ,işinize karıştıklarında yada sizi bunalttıklarında kasıtlı olarak ufak sorunlar çıkartın ,sopayla eğitin onları ama iş haricindede hiç birşey olmamış gibi güler yüzlü ve sevecen takılın ,sinirlenmeyin siz onlara iş yapmak için çabalamayın onlar size iş yaptırmak için kendilerini parçalasınlar nasıl olsa devlet kurumu :D
Yada bunların hiç biri benim kaliteme uymaz diyorsanız başka bir yere tayinizi çıkarttırın ,alakız bir işe falan :D

Geri