http://www.youtube.com/watch?v=4l0AN-XgYj4
Hiç Motif kullanmadım ve master olarak -Türkiye'ye hemen geldiğinde- XF almayı planlıyorum. Aklıma takılan bir husus var. Tabii hiç Yamaha kullanmadığım için bir çok soru var da özellikle bir noktanın altını bu başlık altında çizmek ve fikir almak istedim.
Stüdyomda master olarak hep Korg tercih ettim. O1 sahibi olduğum dönemde, piyasada yeterli alternatif bulamadığımdan dolayı X3 de aldım. Aynı dönemde satışta olan ritimli klavye i3 modelini tercih etmedim, daha profesyonel sonuçlar alacağımı düşündüğümden dolayı. Fakat ekrandan başlayan ve tuşlar, dizayn vb birçok konuda devam eden i3'e göre ciddi bir performans eksikliği, kullanım sıkıntıları yaşadım ve sözde sample bakımından update edilmiş, daha yeni model X3 hiçbir zaman master olamadı, hep O1 ile çalışmak zorunda kaldım. i3 hiç kullanmadım ama dot-matrix ekran ile X3'ün hesap makinesi ekranı arasındaki fark bile beni bu düşünceye itiyor.
Tek bu değil; bir de geçtiğimiz birkaç yıl içinde pa2x ve M3 sahibi oldum sırasıyla... Öncelikle pa2x tercih etmem, o dönemde çaldığım grubumla ilgiliydi. Hemen belirteyim, pa2x ile genelde yapılan tarzda düğün çalmıyorduk tabii ki :twisted: Seslerini, kullanım özelliklerini oldukça beğendim. Bilhassa bakır nefesliler hem solo hem grup olarak çok yeteli gelmişti. Davullar gerçekçi idi. Presetlerden bahsediyorum tabii ki. Herneyse, grubumdan ayrılmam ve öğretmenlik ihtiyaçlarımın da değişmesi dolayısı ile pa2x'i satıp M3'e geçtim. pa2x'de bulunan sample bankalarının kat kat üstününü, bekliyordum; Oasys'in kardeşiydi ya... Fakat durum yine 'tarih tekerrürden ibarettir' sözünü doğruladı kendi adıma. pa2x'de bulunan başarılı sample'lar, Expanded halinde bile yoktu. Sequencer özellikleri bence iyiydi. Cubase dışında Korg'un sistemini bilhassa control mesajları oluşturmak ve editlemek için kullanırım. Ayrıca projeyi editlerken list görünümünü Amiga zamanından beri alışıp tercih etmem, belki de el alışkanlığı... Fakat sample bazlı bu tip cihazlarda preset sesler çok önemli tabii ki ve bir türlü ısınamadım.
Bu kadar uzun yazacağımı düşünmemiştim ama yazınca uzun sürdü

Böyle bir düşünceye sahibim ve yola Yamaha master kullanarak devam etmek gibi belki de zorlu bir karar almak, ve şu anda sadece öğretmenlikten para kazandığım için hatırı sayılır bir yatırımı XF yönünde yapmayı düşünüyorum. Fikirler almak istiyorum. Bilhassa -benim gibi- cihazları kullanarak tecrübe edinmiş arkadaşların yorumları benim için belirleyici olabilir. Şimdiden teşekkürler.