[Eski] VSTi mi Donanım mı?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

codexplanet

Yeni üye
Merhabalar,

Uzun zamadır bilgisayar üzerinde müzik yapabilmek için araştırma yapıyorum ancak PC de çıkan sorunlarından bir türlü kurtulamadığım için çalışmayada başlayamadım.Sürekli bir arayış ,para harcama durumu içerisindeyim.

Sizlere sormak istediğim,Güncel bir PC-Laptop-MAC ile VSTi (sanal enstrüman) kullanımı ne ölçüde verimli?Yani çıkardığı sorunlar,gecikme durumu gibi kriterleri düşünerek, bu konunu avantaj/dezavantajını anlayabilmek istiyorum.

Mesela herhangi bir Desktop/Laptop/MAC platformu üzerinde tüm midi kanalları VSTi kullanılıp 1-2 ms gecikme ile tüm projenin çalabilmesi seste çıt pıt seslerinin olmaması,dropoutlar görmemiz mümkünmüdür? Tabi bu mümkünlüğü 25 adet midi kanalına bağlı VSTi ler üzerinden çalabilirken yapabilmesi gerekiyor.Kısaca bir parçayı düzenlerken herşeyi VSTi leri kullarak yapmak için nasıl bir Desktop/Laptop/MAC ihtiyacı doğurur?Birde bunun yanına 5-6 kanalda Auido ve o kanalarra ait VST tabanlı efektler uygulandığınıda varsayıyıyorum.

Yapmak istediğim şey,çaldığım enstüramın gerçeğe yakın bir halini duyabilmek.Elinmde ki org ne yazik ki bu konuda beni tatmin etmiyor.

Bana eğer elinizde bu işi yapabildiğiniz bir konfgirasyon varsa iletmeniz.Tekrar tekrar denemek istemiyorum.Ayrıca şunuda sormak isterim.Diyelim ki VSTi den vazgeçtim.Realtime olarak çalabileceğim Motif XS Rack gibi üniteler aldım.Bu daha mı mantıklı bir ilerleme olur?Bu rack tipi cihazlarda ki sesler VSTi ler ile karşılaştırıldığında gerçekçi duyum çok fark edermi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Uzun süre HP notebook'la cebelleşmiş bir insan olarak mac'i şiddetle tavsiye ediyorum. Bütün konsantrasyon sorunlarını çözüyor, bilgisayarda huzur neymiş gösteriyor. Reaper almakla iyi etmişsin, bir score editöre ihtiyacın var. Ben guitarpro'yu bu iş için kullanıyorum.

Bu üçlü varsa vur kendini vst'ye hiç korkma.

Yapmak istediğin şey gerçeğe yakın sesleri biraraya getirmekse bir iki önerim olabilir. Geçenlerde audiomidi.com'da 15 dolar'a no-brainer kampanyası olduğunu bu forumdan öğrenip aldığım Miroslav Philarmonik çok başarılı.

Yine bu forumda ilterocktive'in önerisiyle edindiğim addictive drums'ın ömür boyu demosu süper.

Vst'ler, yazılımlar biraz sallanıyor tabii, donanımlar gibi sağlam durmuyor ama bilgisayar sapıtmadıkça katlanılabilir sorunlar çıkarıyorlar.

Hocam sende SynthMaster varmis zaten, guzel haberleri buradan vereyim: 2011 senesi icerisinde en az bir 6 tane "expansion" ses bankasi yayinlayacagiz, hedef 10'a cikmak 2011/12 yilbasina kadar... Cok degisik tarzlarda sesler olacak, ve performans olarak SynthMaster gayet iyi artik, canli ortamda da kullanilabilir hale geldi epey.

Hedefimiz canli ortamda da kullanilabilir bir Rompler/workstation haline de gelmez zamanla... Zaten bu yuzden iPad versiyonumuz da cikacak...

Enstrümanlarda "gerçekçilik" isteniyorsa günümüzde sample kütüphaneleri bence daha başarılı. Donanımların sınırlı veri kapasitesiyle sınırlı kalmamaları da cabası.

Sentetik seslerde ise tamamen kişisel tercihler devreye giriyor. Sentezleme tipleri, ilgili donanım/yazılımın tınısal karakteri gibi özelliklerden seçmek kullanıcıya kalıyor.

Tüm bu söylenilenlere ek olarak ben de fikrimi dile getirmek istedim. Mac + Midi keyboard + VSTi çalışmak ilk başlarda çok da mantıklı gelmemişti bana. Sürekli rack cihazlar peşinde koştum.

Daha sonra Yavuz Yurtgüder'in naçizane önerisi üzerine (ki kendisine çok teşekkür ediyorum) biraz düşününce bu fikir öyle bir aklıma yattı ki, "işte bu" dediğimde gittim satın aldım aklımdakileri. Çok da memnunum. Birçok klavye denedim ve miroslavdaki sesler kadar kaliteli sesleri hiç duymadım desem yalan olmaz. Üstelik bu tip çalışma mantığı benim gibi tembeller için birebir, dijital ortamın pratikliğini gözardı edemedim :)

Ama şu var, vsti'lerden alacağın ses hardware synth.'lere göre karakteri daha belirsiz olacaktır. Bunun en büyük nedeni de analog olarak herhangi bir 'circuit' üzerinden geçmemiş olması (sample ses kullanan vsti'ler hariç). Ben bu problemi ilerleyen zamanlarda almayı düşündüğüm fatso ile giderebileceğimi düşünüyorum. Bunun haricinde gerek kayıtlarda gerekse canlı performanslarda mac + midi + vsti'yi tek geçiyorum :)

Burak.

nickel' Alıntı:
Ama şu var, vsti'lerden alacağın ses hardware synth.'lere göre karakteri daha belirsiz olacaktır.
Burak.

Selam Burak,

Ama o "hardware" synthlerin içinde de yazılım çalışıyor! Belki D/A çevrimlerinden kaynaklanıyordur ses farkı biraz, ya da içlerindeki "gizli" modüllerden, mesela Virus'de compressör olduğu söylenir içerde.

Selamlar Bülent abi,

Doğrudur söylediğin. O yüzden "analog olarak herhangi bir 'circuit' üzerinden geçmemiş olması.." yazdım, sentezlenen ses en basitinden bir frekans modülatöründen bile geçse farklı bir yapıya bürünüyor. Yanlış mıyım abi? :)

Minocan'ın söylediklerine katılıyorum. Nasıl bir sound isteniyor bu önemli. Artık günümüzde hardware-software synth ayrımından öte dijital-analog-hybrid vs. ayrımının yapılmasını doğru buluyorum. Sanal enstruman ya da VA hardware, ikisi de dijital teknoloji ve artık sanal enstrumanların kalitesi bence oldukça tatmin edici. Tabii istediğiniz sound'a göre. Güncel sound'ları takip edebilmek için yeni albümler alıyorum, en son aldığım Rihanna ve Britney Spears albümlerinde oldukça edgy tınlayan synth'ler ve çok büyük ihtimal software'ler. Sonic kalite olarakta çok iyi, oluşturulan sound'a çok uymuş.

Nickel'in bahsettiği gibi softsynth'leri analog ekipmanlarla ısıtarak çok daha organik tınlamasını sağlayabiliyoruz. Fatso'da kullanılıyor ama özellikle Culture Vulture'ı inceleyin. En thin softsynth'leri bile bir yerlere götürüyor.

Ama 70'ler tınlayan saykedelik işler yapacaksanız, ya da 80'ler aromalı synthpop, analog sound'ları taklit etmek yerine bizzat analog bir alet almak isteyebilirsiniz.

atilla999' Alıntı:
en son aldığım Rihanna ve Britney Spears albümlerinde oldukça edgy tınlayan synth'ler ve çok büyük ihtimal software'ler. Sonic kalite olarakta çok iyi, oluşturulan sound'a çok uymuş.

Rihanna'nın prodüktörlerinden olan Sandy Vee Sylenth1 ve Dune gibi synthler kullanıyor. Yeni expansion bankalarımız bir çıksın SynthMaster'ı da kullandıracağız kendisine yeni işlerinde, yakın markaja aldık kendisini :lol: (İlk 2 expansion bankamız EDM kategorisinde ve yapan arkadaş Rob Lee, kendisi Synlenth/Dune gibi synthlere de bankalar hazırlamıştır. Rob ile 2011'de epey yeni seslere imza atacağız!)

Culture Vulture de kullanılabilir, aralarında fiyat bakımından çok bir fark yok. Biri 3000 lira, diğeri 3,500 lira civarında. Bunlarla 70'lerin de 80'lerin de soundu yakalanabilir kanımca :)

Bir Midi Keyboard bir SynthMaster bir de Fatso ya da Culture Vulture (tabii bir de kaliteli ADC ve DAC), Arp2600'dan tut da Oberheim'e Polysix'e MS-20'ye kadar uzanan (daha çok var tabii şimdi aklıma gelmiyor) meşhur vintage synthesizerlar parmaklarının ucunda :D

Bu arada Bülent abi bir rica, yeni expansion bankalarına mümkünse 808 ve 909 gibi drum synth'lerin de sesleri eklenebilir ise muhteşem olur walla :idea:

bulent_biyikoglu' Alıntı:
Hele bir yaptığımız yatırımlar birazcık geri dönsün, ondan sonra ekleyeceklerimizde sınır yok :D
Direct Disk Streaming bile düşünüyorum mesela 8)

Waow muhteşem. Kim bilir, belki bir gün SynthMaster devre şemasına dökülüp analog bir synth haline bile gelebilir :idea: hehe :twisted:

nickel' Alıntı:
Hele bir yaptığımız yatırımlar birazcık geri dönsün, ondan sonra ekleyeceklerimizde sınır yok :D
Direct Disk Streaming bile düşünüyorum mesela 8)

Waow muhteşem. Kim bilir, belki bir gün SynthMaster devre şemasına dökülüp analog bir synth haline bile gelebilir :idea: hehe :twisted:

Yok oraya gitmez ama şuraya kayar:

http://www.akaipro.com/synthstation49

atilla999' Alıntı:
en son aldığım Rihanna ve Britney Spears albümlerinde oldukça edgy tınlayan synth'ler ve çok büyük ihtimal software'ler. Sonic kalite olarakta çok iyi, oluşturulan sound'a çok uymuş.

Rihanna'nın prodüktörlerinden olan Sandy Vee Sylenth1 ve Dune gibi synthler kullanıyor. Yeni expansion bankalarımız bir çıksın SynthMaster'ı da kullandıracağız kendisine yeni işlerinde, yakın markaja aldık kendisini :lol: (İlk 2 expansion bankamız EDM kategorisinde ve yapan arkadaş Rob Lee, kendisi Synlenth/Dune gibi synthlere de bankalar hazırlamıştır. Rob ile 2011'de epey yeni seslere imza atacağız!)

Evet Bülent, daha önce de konusu açılmıştı. Büyük isimlerle çalışmışsınız. İnşallah hedeflediğin noktaya gelir SynthMaster.

Geçenlerde gördüm bunu, iPadler bazı mac'leri piyasadan silecek gibi gözüküyor. :roll:

SynthMaster'ı bu şekilde görmek de bizi çok mutlu eder, İnşallah da sonuna kadar gider. Biz de göğsümüzü gere gere yaparız reklamını, koltuklarımız kabarır anlatırken :)

atilla999' Alıntı:
Evet Bülent, daha önce de konusu açılmıştı. Büyük isimlerle çalışmışsınız. İnşallah hedeflediğin noktaya gelir SynthMaster.

Sağol Atilla, umarım olacak. Gerçi Sandy henüz beta olduğu için deneme amaçlı kullanıyor gibi, ama asıl release'den sonra markaj yapacağız dediğim gibi. Şu aralar hala geliştirme aşamasında olduğumuz için pek kasmıyorum yazılımı kullandırmak/pazarlamak için. Hatta Computer Music'den gelen ürün inceleme teklifini geri çevirdim geçen sene sırf bu yüzden...

Olay yazılımı yazmakla bitmiyor, bunu "acı" bir şekilde gördüm. "İçerik" iyi değilse ne yapsan boş. O yüzden "yatırım" şart. BigTone, Michael Kastrup gibi tasarımcıları duydunuz mu bilmiyorum, onları bağladık gibi. Eğer kafamızdaki iş modelini onaylarlarda onlardan da en az ikişer bankamız olacak bu sene. Şöyle bir 10 bankamız olursa, bir de üzerine Player/iPad versiyonlarımız, işte o zaman top prodüktörler tarafından kullanılan bir ürüne dönüşeceğiz.

Bülent abi bir öneri daha (kusura bakma aklıma geldikçe yazıyorum ama :s), bankalara Alesis Andromeda A6 gibi güçlü synthlerin dalga şekilleri ve presetleri de eklenebilirse (mümkün olursa tabii ki) tek kelimeyle 'rakipsiz' bir hale gelir. Özellikle de sentetik brassler.

nickel' Alıntı:
Bülent abi bir öneri daha (kusura bakma aklıma geldikçe yazıyorum ama :s), bankalara Alesis Andromeda A6 gibi güçlü synthlerin dalga şekilleri ve presetleri de eklenebilirse (mümkün olursa tabii ki) tek kelimeyle 'rakipsiz' bir hale gelir. Özellikle de sentetik brassler.

Teoman'da vardı Andromeda. Bir "expansion" isteriz ondan artık :)

Geri