[Eski] watt hesaplama?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alkangunlu

Yeni üye
Merhaba,

5 yıl kadar önce ufak bir çalışma odası kurdum. Behringer Europower5000 ve 250x2 pasif hoparlörler ile gayet iş görür bir sistem kuruldu. Ancak yıllar geçtikçe çalışma odasındaki alet sayısı sürekli arttı. Şu anda 3 klavye, 1 elektro piyano, 2 elektro gitar, 1 bas gitar, 2 wireless mikrofon, 2 kablolu mikrofon şekline geldi. Klavyelerdeki kullandığım çoğu pad sesleri stereo olduğu için gitarlarda hd 500 stereo sistem olduğu için, mikrofonlarla bas gitar hariç tüm cihazları stereo giriyorum.

Sorunum ise bu cihazlar arttıkça mikserde sesler cızırdamaya ya da patlamaya başladı. Ayrıca çalmazken bile duyulan nur topu gibi bir dip gürültümüz var.

Bunlardan kurtulabilmek için mikseri ya da hoparlörleri değiştirmeyi düşünüyorum. Ancak kaç watt miksere ya da hoparlöre ihtiyacım olduğunu nasıl hesaplayabilirim?

Teşekkürler.

Mixere bağladığınız kanal sayısı arttıkça "cızırdama" yada "patlama" olmaz ki? Yoksa 60 kanal orkestra ile konser yaparken ortalık kan gövdeyi götürürdü.
Sizin probleminiz elektrik yada sinyal toprağı gibi görünüyor. Ses sisteminize elektrik aldığınız yerin topraklaması nasıl? Düzgün ve sağlıklı değil ise bu tip sorunlar yapar. Önce onu kontrol edin, topraklama da sorun varsa iyi bir elektrikçiye yaptırın.
Eğer değilse, sinyal toprağını kontrol edin. Jack bağlıyorsanız DI box kullanın, mikrofon kablosunu balance kullanmaya çalışın.

Topraklamayı kontrol ettirdik, ancak herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Söylemeyi unuttuğum bir başka şey ise aynı odada bilgisayar,2 monitör, printer, ses kartı, referans monitörler, klavyeler için ayrı bir mikser ile roland' ın dijital bir mikseri de bulunmakta. Bu sebeple ne yazık ki bir prizden 8-10 arası cihaz için elektrik almak zorunda kalıyoruz. Gelen elektrikçi bunun muhtemel bir problem olabileceğini söylesede çözüm ne olabilir konusunda bir şey söylemedi.

Sizin bir fikriniz var mıdır?

Teşekkür ederim.

Eğer elektrikde problem olmadığına eminsen cihazlar açık ve kablolar takılıyken (dip gürültüsü varken) sinyal ve mic kablolarını tek tek çekmeye başla bakalım hangisinde ses azalacak yada dip gürültüsü susacak? bu yöntemle kablolarınıda test etmiş olursun. Bu işlemleri yaparken sadece kullandığın cihazlar elektrikde takılı olsun.

ilk olarak Behringer den vazgecmeni oneririm. Bana kalirsa sistemi sokup yeniden kur ; dip gurultu sorunu genel olarak topraklama sorunundan ve hatali, arızali kablo dan dolayi olur.Sistem acik ken tum kablolari tek tek sok ve tak , bu sekilde arizali veya hatali kabloyu bulursun. sistemin bagli oldugu elektrik fazın da calisan diger cihazları tek tek elektrikten cekerek dene. cunku bizim ulkemizde cok ileri duzeyde bagzi elektrikciler yada bu isle ugrasanlar toprak hatti olmayan yerlerde noturu toprak olarak baglarlar, bu buyuk bir hatadır. bu tur bir sorun olabilir elektrik sisteminde .

eger ingilizcen varsa bu link sana yardimci olabilir http://chalset.com/blog/?p=48

POD xtLive da ciddi bir ötme olduğu ortaya çıktı. Ama sorun kabloda değil cihazda. Neden olduğunu gösterdiğimiz kişiler anlayamadı??? Ayrıca Shure mikrofonları devreden çıkartınca da bayağı bir rahatladık. AKG mikrofonlarda dip gürültü yaşamadığımız gibi hoparlörün içine sokmamıza rağmen feedback yapmadılar. Şimdilik büyük ölçüde çözdük sorunlarımızı. Verdiğin linki de okumaya başladım. Teşekkür ederim.

Geri