[Eski] Windows üstadlarına soru: PIO, DMA, IDE/ATA ve AB üyeliğimiz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Doruk_Somunkiran

Aktif üye
Öncelikle, bilgisayarımda şöyle bir yerleşim planı var:

Primary IDE channel/master: primary HD (programlar, office dosyaları vs için)

Secondary IDE channel/master: secondary HD (audio için)
Secondary IDE channel/slave: CD yazıcı/okuyucu

Şimdiiiii....

Device Manager- Secondary IDE Channel Properties bölümünde "DMA if available" seçili olduğu ve CD yazıcı DMA'yı desteklediği halde "Current Transfer Mode" PIO olarak görünüyor.

Google'da yaptığım bir araştırma sonucunda, bunun Windows'un "özelliklerinden" biri olduğunu öğrendim. Kötü bir CD'yi okutmaya veya kaydetmeye çalıştığımızda, DMA ile arka arkaya 6 kez hata meydana gelirse Windows otomatik olarak vites küçültüp PIO moduna geçiyormuş. Sonra bir daha öldürseler DMA moduna geçmeye izin vermiyormuş.

Buna çözüm olarak Device Manager ile Secondary IDE channel'ı silip bilgisayarı reboot etmek öneriliyor. Reboot sırasında bilgisayar o kanaldaki hard disk ve CD okuyucuyu görüp yeniden yükleyeceği için sıfırdan seçim yapma şansım olacak.

Fakat benim merak ettiğim, bu silme/yeniden yükleme işlemi sırasında, o kanalda master olarak hizmet veren hard disk'in konfigürasyonuna ilişkin bazı şeylerin zarara uğrayıp uğramayacağı. Ne bileyim, o hard disk 4 partition'a ayrılmış durumda, partition ayarları bu işlemden etkilenir mi örneğin?

Ya da bu sorunu çözmenin başka bir yolu geliyor mu aklınıza?

Şimdiden teşekkürler.

Doruk abi evet, XP lerin öyle bir sorunu var. Her read error'da sistemi kilitlemek yerine dma modunu bir bir düþürüp pio'ya kadar varýyor. Portu silip bilgisayarý yeniden baþlatma yöntemini kullanýyordum hep, bildiðim kesin bir çözümü de yok, ancak þu sitede bir þeyler var:

http://www.michna.com/kb/WxDMA.htm

Sağol Batuhan. Benim baktığım sayfalardan biri de oydu zaten.

Sende secondary channel üzerinde hard disk var mı? Varsa, portu silip reboot ettiğinde sorunla karşılaştın mı?

Ikinci hard disk'i Primary IDE channel'a tasimakla (slave olarak) belki bunun onune gecebilirsin. Bence yarari olabilir. Cd'yi Secondary IDE channel'da master yap. Ben surekli boyle kullaniyorum ve hemen hemen hic bir zaman PI0 moduna gecmedi cd-rom. Bu arada BIOS'ta transfer modunu ayarliyabilirsin zaten. Belki PNP OS olayina BIOS'tan hayir deyip BIOS'un hardware ayarlarini yapmasini saglarsan bu sorun ile karsilasmayabilirsin. Bu PNP operating system olayina evet dediginde IRQ atamalarini falan BIOS windows'a birakiyor...

Tonguç teşekkürler, BIOS konusunu deneyeceğim. Ama ikinci hard diski primary IDE channel'a slave olarak bağlamak, audio için ayrı bir hard disk kullanmanın mantığına tamamıyla aykırı. O yüzden uygulanabilir değil benim için.

Aslýnda IDE Channel'i silmenin ve yeniden yüklemenin Harddisk'e herhangi bir yazma iþlemi uygulatacaðýný hiç sanmýyorum/duymadým. Ayný kablosunda harddiski takýlý olan olmayan bir çok bilgisayarda kullandým bu yöntemi herhangi bir sorun çýkmadý. Bildiðim kadarýyla Microsoft'un knowledgebase'inde de herhangi bir koþul gözetmeden(harddisk ayrý olsun vs...) önerdiði tek çözüm de bu.

Ama yine de iþleyiþe tam hakim olmadýðým için "kesin bir þey olmaz" garantisini veremiyorum ben. Hiç sorun yaþandýðýný görmedim, ama yaþanmayacak anlamýna da gelmeyebilir bu. :roll:

Doruk Somunkiran' Alıntı:
Tonguç teþekkürler, BIOS konusunu deneyeceðim. Ama ikinci hard diski primary IDE channel'a slave olarak baðlamak, audio için ayrý bir hard disk kullanmanýn mantýðýna tamamýyla aykýrý. O yüzden uygulanabilir deðil benim için.

Anlayamadigim audio icin hard disk kullanma mantigin ne? Cunku slave olarak baska bir channel'a taksan bile o hard disk'in o channel'da master olan hard disk ile bir alakasi olmuyor. Primary channel'larda genelde 80 pinli kablolar kullaniliyor ve bunlar sayesinde iki hard disk farki kablolar uzerinden haberlesiyor sistemle. Yani kisacasi eger derdin datani korumaksa hard disk'ini cd ile ayni channel uzerinde kullanmakla daha fazla risk aliyorsun derim. Sonucta su anda ayni kablo uzerinden cd ve hard disk erisimini 40 pin ile yapiyorsun, mesela muzik ile ilgili kullandigin hard diskten bir muzik dosyasini cd'ye kopyalamaya kalktiginda, kopyalamayi, okumayi falan ayni kablo uzerinden yaptigindan hem performansini dusuruyorsun hem de hata yapmasina olanak veriyorsun iki drive'inda. Ama sonucta senin bilecegin is. Kolay gelsin...

Modu PIO'dan gercekten cikartabilmek icin, 2 kere reset gerekiyor.
UDMA yapip, onaylayip, okeyleyip ciktiktan sonra, PIO'ya dusurup onaylamak ve okeyleyip cikmak. Daha sonra UDMA'ye tekrar degistirmek gerekiyor.
Tabii isletim sistemi restart isteyebilir, restart edilmeli.
UDMA'yi destekliyorsa donanim, tek work-around'u bu. UDMA olarak kalacaktir. Taa ki bir sonraki donanim kablo sokup-takma islemine kadar.

Ben bu PIO mod problemini 1 kere yasamistim. Uzun surede UDMA'de calistigimi saniyordum.

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Ama yine de işleyişe tam hakim olmadığım için "kesin bir şey olmaz" garantisini veremiyorum ben. Hiç sorun yaşandığını görmedim, ama yaşanmayacak anlamına da gelmeyebilir bu. :roll:

Denedim, sorun çözüldü :D

Tonguc' Alıntı:
Anlayamadigim audio icin hard disk kullanma mantigin ne?

Mantık şu: diyelim ki 20 kanaldan oluşan bir parça üzerinde çalışıyorsun. Buna stereo bir kanal daha ekleyeceksin. Bu durumda hard diskinin aynı anda hem 20 kanalı okuması hem o iki yeni kanalı yazması gerekiyor. Bu çoğu yeni hard disk için sorun değil, ama o sırada Windows ya da kullandığın kayıt programı herhangi bir nedenle hard disk'teki başka bir bilgiyi aramak için işe burununu sokarsa veri aktarımında kesinti (dropout) meydana gelir.

O yüzden çoğu yazılım üreticisi iki hard disk kullanımını tavsiye eder, hatta Digidesign tek hard disk kullanılan sistemlere destek bile vermez.

Master/slave olayına gelince, windows ve program dosyalarının olduğu disk primary IDE channel/master pozisyonunda olmak zorunda. Audio kayıt için kullandığın diski primary IDE channel/slave olarak bağlarsan, yine aynı sorun ortaya çıkar çünkü bir IDE channel belli bir anda üzerindeki aletlerden yalnızca biriyle veri aktarımında bulunabilir. Yani windows kayıt sırasında master hard diskte bir işlem yapmak isterse slave hard diskle olan iletişim aksar.

Dolayısıyla audio hard diskini secondary channel/master olarak bağlamakla kesntisiz veri akışını garantilemiş olursun. Windows birinci hard diskin altını üstüne getirse bile senin audio kaydın kesintisiz devam eder.

Anlatmaya calistigimda buydu, Primary channel'a taktiginda iki hard diski eger 80 pinli kablolarin varsa hard disklerin bu kablo uzerinden hem UDMA-5 (ATA-100) modunu kullanir hem de dedigim gibi ayri kablolar uzerinden haberlestigi icin hic bir sekilde birbirini etkilemez.

Arti bir IDE channel'da sadece bir aletle veri aktarimi olma durumu gibi birsey soz konusu degil. Ozellikle yeni sistemlerde (ATA destegi olan). Zaten bu 80-pin kablolarin kullanim amaci o.

Evet ya, ben niye pin diyip duruyorum bilmiyorum. O kabloyu kullanma nedenin her hard diske ayri ayri 40 tane kablo gitmesi. Bunun sebebi de ayni kablo uzerinden haberlesmenin onune gecmek. Veri aktariminin hizinin ve kalitesinin yukselmesinin nedeni de her hardiskin kendi 40 pini olmasi ve ATA teknolojisi...

Burada bu konuyla ilgili biraz daha bilgi bulabilirsin. Daha once tartismistik bunu...

Verdigin ilk linkteki su bolumu okursan daha iyi anlayabilirsin ne demek istedigimi sanirim.

40 Wire Cables
On the slower older 40-wire ATA cables, the Master device, usually a CD-ROM or CD-ROM recorder/burner still goes on the END, but you need to set the jumpers as Slave. Did you ever buy a new CDROM or CDROM burner, open up the package and see that the jumper was already on the Slave position? It's that way for a reason. This is true even if you don't have a hard drive in the Master position. The Master for 40-wire cables goes on the the Middle connector. Only older computers (the AT type) have a problem here, and again, you should read the manual that came with the motherboard or contact the maker of the system. You could try it as a Master and it may work but that's not the way it should be. If you want to use the cable select with the older drive on a 40-wire cable, you'll have to consult the maker of the drive for the instructions. My sources tell me that there was a loose standard to put the Master drive on the end of the 40-wire cable and the Slave in the middle but that was a very loose standard. Makers I spoke to (IBM, Maxtor, etc.) informed me that the user should set the drive using the Master and Slave jumpers on the hard drive, placing the Master in the middle and the Slave on the end. Dats Dat.

80-wire Cables
On the ATA66/100/133 standard 80-wire cable, the Master hard drive or your boot hard drive goes on the END of the cable. This is true whether or not you use the Master/Slave style or the Cable Select style.

Ya da ikinci linkteki su yazi...

The obvious question, of course, is this: what's the point of adding 40 extra wires to a cable if they aren't connected to anything? :^) Well for starters, the 40 wires are connected to something, just not their own pins on the interface connectors. The extra 40 wires don't carry new information, they are just used to separate the "real" 40 signal wires, to reduce interference and other signaling problems associated with higher-speed transfers. So the 40 extra conductors are connected to ground, interspersed between the original 40 conductors of the old cable. Any stray signals that would "cross-talk" between adjacent wires on the 40-conductor cable are "absorbed" by these extra ground wires, improving signal integrity. The extra ground wires can be either all of the even-numbered wires, or all of the odd-numbered wires in the cable.

Yani kisacasi eger ayni kablo uzerinden veri transferi olma gibi bir durumda diger kablolar kullaniliyor boylece harddiskler birlikte calisirken data collision olayi olmuyor. Bir de ikinci slavew olarak taktigin hard diskin transfer hizini arttiriyorsun cunku ATA olayini kullanabiliyorsun. Eger tek hard disk'in olsaydi ve ikiye bolup kullansaydin belki sorun yasardin ama onun disinda iki hard diskin oldugu surece sorun yasamazsin. Eger hard diskinde destekliyorsa ATA olayindan yararlanmani oneririm. Ve performansini kotu yonde etkilemez, aksine arttirir. Bence bir dene ve kendin gor. Kolay gelsin...

Tonguç orada yazılanı anlıyorum da, ne orada, ne başka yerde, aynı IDE channel üzerindeki iki ünitenin aynı anda kullanılabileceğine ilişkin hiçbir bilgi yok. Yaptığım Google aramalarında da hep tersini söyleyen yazılar buluyorum (biri çalışırken diğeri susmak zorunda). Örneğin:

Although a single IDE channel can handle two connected devices, it's important to understand that these share the channel, which can only process a single request at a time. This means that when one device is active, the other is, by definition, inactive. In the event of two requests being made simultaneously, an IDE controller will give precedence to that made by the primary device.

http://www.pctechguide.com/tutorials/FL ... ctCDRW.htm

Tabi bunlar eski bilgiler olabilir, değişmiş olabilir, ama dediğim gibi ben bulamadım. Senin bildiğin bir on-line kaynak varsa, paylaşırsan sevinirim.

Ok, ben bir goz atarim su ATA olayina. Sonucta o 80'li kabloyu kullanma nedenin ATA teknolojisi. ATA teknolojisinin transfer yontemine bir bakmak lazim belki de.

Wikipedia'dan Advanced Technology Attachment....

Although they are in extremely common use, the terms master and slave do not actually appear in current versions of the ATA specifications. The two devices are correctly referred to as device 0 (master) and device 1 (slave), respectively. It is a common myth that "the master drive arbitrates access to devices on the channel." In fact, the drivers in the host operating system perform the necessary arbitration and serialization. If device 1 is busy with a command then device 0 cannot start a command until device 1's command is complete, and vice versa. There is therefore no point in the ATA protocols in which one device has to ask the other if it can use the channel. Both are really "slaves" to the driver in the host OS.

Sanirim konun biraz karisma nedeni su. Senin bahsettigin controller'in iki hard disk'i ayni anda kullanamayacagi benim bahsettigim ise primary channel'da 80'li kablo kullanip ATA olayindan yararlanmak. Ben kabloyu dusunup yaziyorum sen conroller'i. 8) Ama 40'li kablo ile ATA olayini kullanamiyorsun bildigim kadariyla. Genellikle secondary channel'da da o 80'li kablonun mavi renkli soketi olmuyor motherboardlarda da mesela. Senin dedigin de mantikli yani. Sunu bulmak lazim. 40'li kablo ile normal modda kullanmak mi daha hizli yoksa slave olarak 80'li kabloda ATA olarak kullanmak mi. Bi benchmark olayina girip sonuclari yazarim daha olmadi. :lol:

Bir de cd-rom'un error verip modu dusurme nedeni hard disk ile, cd-rom'un arasinda olan cross-talk olabilir mi? Acaba ATA modu olmasa bile 80'li kablo kullanmak bu olayin onune gecer mi?

Tonguc' Alıntı:
If device 1 is busy with a command then device 0 cannot start a command until device 1's command is complete, and vice versa.

Bu benim dediklerimi desteklemiyor mu?

Bir de cd-rom'un error verip modu dusurme nedeni hard disk ile, cd-rom'un arasinda olan cross-talk olabilir mi? Acaba ATA modu olmasa bile 80'li kablo kullanmak bu olayin onune gecer mi?

Olabilir, ama çok daha basit bir açıklaması da olabilir. Türkiye'ye döndüğümden beri yıllardır kutularda bekleyen eski oyun CD-ROM'larımı kurcalamaya başladım :oops: Bunların bir kısmı hayli görmüş geçirmiş CD'ler, doğal olarak okumada hatalar oldu tabii.

Evet destekliyor, ama bugunki 8 mb. 16 mb. bufferli ATA ile calisan hard disklerde bunun performansa fazla bir etkisi olmuyor bildigim kadariyla. Yani dedigim gibi sen secondary channel'da 40'li kablo ile ATA teknolojisini kullanmadan master olarak calistiriyorsun hard disk'i. Bence 80'li kablo ile slave olarak kullanip ATA teknolojisini kullanirsan daha iyi performans elde edersin ve cd'nin error verme sansini limitlemis olursun.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri