[Eski] Windows üstadlarına soru: PIO, DMA, IDE/ATA ve AB üyeliğimiz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kontrol ettim Secondary Channel'in'da UDMA, ATA destegi var. Kisacasi ayni 80'li kablodan Secondary channel'da hard disk ile kullanip ayni hizlardan yararlanabilirsin...

Simdi bunu gorunce ben de dusunmeye basladim, acaba ben de hard disk'lerin ikisini master yapip iki cd-rom'u slave'mi yapsam diye. Ama tek kafama takilan olay su bu setup'ta. Cd-rom'lar ara ara cd'leri falan tarar, mesela my computer'i falan actiginda, ya da auto-play ozelligi yuzunden vs. Gerci o bende aktif degil ama sirf volume label'i ve iconu update etmek icin bile o okumayi yapiyor. Bunu yaparkende epey bir aktif kaliyor. Bu genelde bagli oldugu channel'i da etkiliyor. Mesela my computer acilacaksa o okuma bitmeden acilmiyor falan. Bunun hard disklerin hizina etkileri nasil olur. Gerci senin sistemde primary channel'da cd-rom yok onun icin bu senin icin gecerli degil. Sistemin yavaslamaz ama slave olan ikinci hard diskin icin gecerli. Cd-rom o hard disk'i etkileyebilir. Bir ara deniyecegim bunu.

ATA ile ilgili biraz daha arastirma yaptim ve Primary, Secondary olayi da bazi durumlarda bir anlam ifade etmiyor anladigim kadariyla. Yani Primary Channel'daki hard disk'in Secondary'deki hard diski etkiliyor. Ve Primary hard disk islemi tamamlamadan secondary isini yapmiyor. Yani sadece Master ile Slave arasinda olan bir olay degil. Sistemdeki butun diskler icin gecerli bu. Daha fazla bilgiyi asagidaki adreste bulabilirsin...

A dual channel host adapter should have two complete ATA host adapters with no shared logic, no shared signals, no shared functions of any kind.

According to some estimates, up to 30 percent of all dual channel host adapters now on the market (as boards or as on motherboard designs) have a serious flaw. This flaw can result in data corruption. The flaw is that these dual channel host adapters "share" the data bus between the two ATA cables.

Data corruption can come from two sources in this design:

1.the minor reason is that the data bus exceeds the ATA 18 inch maximum length. This design makes the two cables look like one 36 inch cable.
1.the major reason is that a multitasking operating system expects to be able to perform an I/O operation at the same time on both the primary and secondary host adapters. This design will corrupt data (or cause hang conditions) because of the shared data bus.

http://www.ata-atapi.com/hiwfnf.htm

peki ya serial ata ben serial ata hdd kullanıyorum.sanırım bu disklerde master- slave i kendi belirliyor degilmi. 40 telli yada 80 telli kabloyla derdin olmuyor yani.

Benim bildiğim kadarıyla 80-wire kablo, yüksek hızda veri transferinde yollar arasındaki crosstalk'ın önüne geçmek amacıyla yapılmış birşey. Dual çalışma gibi bir şeyin söz konusu olduğunu sanmıyorum.

Benim makinamda biraz değişik bir setup kullanıyorum, 3 tane harddisk mevcut, 1x200gb Ide 1x80gb Ide, 1x200gb Sata.

Bana en mantıklı dizilim olarak şu geldi :

*200gb Sata, : windows+bilumum sample&audio programları
*200gb Primary Master Ide : kayıt&arşiv
*80 gb Sedondary Master Ide : Windows swapfile & arşiv.

Demin bir benchmarktan geçirdim harddiskleri, Idelerin buffered read&write'lar ı 60mb/s civarında. Sata'nın ise 75 civarı. Bu rakkamlar hemen aklıma birşey detirdi, 133'ün olanaklarının tamamından yararlanmak için Primary channel'e Raidmi olur artık bilmeiyecem 2 tane harddisk gerekiyor. Burdan çıkarmak istediğim sonuç channel başına tek harddisk düşüyorsa 40/80 wire kablo ile gelen hızlı protokolün pek bir işe yaramıyacağı, tek harddisk o hızlarda yazamıyor zaten.

Bildigim kadari ile RAID olayini sadece SATA'da kullanabiliyorsun... (motherboard'a gore degisebilir bu tabi ki ama benimkinde boyle.)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri