[Eski] Work station Ve Sequancer baglantilari...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

possessor

Yeni üye
Merhaba arkadaslar. Yakin zaman icerisinde kuracagim bir sistemin midi baglantilari ile ilgili kafama takilan bir kac sorun var. Oncelikle olusturacagim sistem de access virus, nord g2, machine drum, electribe,roland g2 groovebox gibi cihazlar olacak. Bu cihazlari tetikleyecek bir work station alabilirsem kullanacagim, alamazsamda hemen hemen bir workstation kadar is gorecek roland mc 909 groove box elimde bulunmakda.
Bu groovebox in sequancer ozelligi var 16 kanal midi sinyal gondermekde.
Kafama takilan soru ise su; Roland Mc 909 ile bu cihazlari tetikleyecegimi dusunursek hepsi slave olacakdir mc 909 ise master. Mc 909 un 1. 2. 3. 4. kanallarini access e 5. midi kanali nord g2 e 6. 7. kanali ise machinedrum a 8. kanali electribe e vs vs...
Peki bu ayirimi nasil yapabilirim. Work station yada roland fark etmiyor sonuc da ikisinde de midi out midi in var kimi cihazlarda thru var. ancak elimdeki tetikleyici olacak cihazlarda thru yok. Thru nun olmamasi birseyi degistirirmi.
Tekrar basa sararak soylemek istedigim, bir sequancer cihazda yazdigim seyleri ayri midi kanallar ile farkli cihazlara gondermek icin izlemem gereken yol.
Tesekkurler saygilar

Roland Mc 909 den midi out alip herhangi bir synth ye in gir ve
diger synth leri birbirine thru bagla.

Daw calicaksan Midi Time Piece alman lazim.

caci' Alıntı:
Daw calicaksan Midi Time Piece alman lazim.

Midi Time Piece i arattim sitede ancak debug hatasi diye birsey cikdi binlerce kod ile birlikde. Bu cihazin ne ise yaradigini soylermisiniz.

Aslinda workstation ile birlikde calisma sebebim pc e baglanan cihazlarin kullanilan sequancer programlarla yani live calabilmek icin kullanilan ableton gibi stabil olmadigini gozlemdledim. Gecikmeler oluyor bu yuzden bir sequancer ozellikli cihaz ile calmak daha mantikli geldi boylece hic bir aksaklik olmuyor. Sagolun..

caci' Alıntı:
Roland Mc 909 den midi out alip herhangi bir synth ye in gir ve
diger synth leri birbirine thru bagla.

Aslinda bu soruma cevap oldumu anlamadim. Yani benim amacim sequancer in ilk 4 kanalini access e ve digerlerini digerlerine gondermekdi . Yani dediginiz gibi bagladigimda mc 909 caldiginda icindeki tum bilgilerim drumlar bass lead falan butun cihazlara gitmemesi gerekir.
Access virus neye dayanarak 1. 2. 3. 4. kanaldan alacak bigiyi multi modda.
Yada Machinedrum istedigim diger kanaldan.

O kadar cihazı thru bağlamak pek sağlıklı olmayabilir. Bazen gecikme oluyor. MIDI Hub kullanmak daha mantıklı.

selam,

Bu kadar güzel cihazları edinmişken aslında bir de güzel bir desktop PC ya da laptop üzerinde çalışan cubase vs bir DAW kullanırsan daha sağlıklı olabilir diye düşünüyorum.

Kullanabileceğin uygun fiyatlı ve kaliteli harici ses kartları var. Ses kartı üzerinden de bir MIDI bağlantısı yapabilirsin. İşte bu noktada M-Audio'nun MIDISPORT diye bi ürünü var, bu bir MIDI çoğaltıcısı. Bundan 2 hatta 3 tane bile alıp peşpeşe bağlayarak MIDI bağlantı sayısını çoğaltabilir ve bunu tek bir USB kablosuyla bilgisayara girebilirsin. Bu kadar fazla sayıda MIDI cihazını birbirine tren gibi bağlayıp 100 tane sıkıntı çekip ayarlarla boğuşmak yerine USB'den faydalanmanı ve bu işi kolaylıkla çözüp müzik yapmaya odaklanmanı öneririm.

Ayrıca üzerinde 2 ve daha fazla "MIDI Out" bağlantı noktası olan MIDI klavyelerden almayı da düşünebilirsin bilgisayar secenegine alternatif olarak. Örneğin Roland A 37 bu bakımdan ideal. Bir klavye ile 2 ayrı cihaza bağımsız hükmedebilirsin. Bu 2 ayrı cihazı da Thru bağlantıları ile 2 tane ayrı cihaza bağlarsın eder 4. Bu da ayrı bir çözüm.

Saydığın cihazlara bakılırsa elektronik müzikle uğraşıyorsun. Bu noktada ben tekrar bilgisayar ve ses kartı secenegini ısrarla öneriyorum. Ayrıca tabi bir de kaliteli ve en az 8 ya da 16 kanallı bir mikser de edinmelisin ki ses kalitelerinden ödün vermeden bilgisayara giriş yapabilirsin. Tabi üzerinde 8 ayrı giriş olan ses kartları da var piyasada ama fiyatları daha pahalı.

Şimdi belki sunduğum bu çözüm önerisi biraz pahalı gibi görünebilir. Ama sendeki müzikal durum sanki bu çözümün daha sağlıklı olacağını gösteriyor gibi bana. Yani yüksek derecede teknolojik bir sistem kurmayı düşünmüşsün; Virus ve Nord G2 gibi aletler her babayiğidin harcı değil. Ve bunları kaliteli bir bilgisayar ortamında değerlendirirsen daha iyi olur diye düşünüyorum. MC909 da iyi bir alet ama "Master" olacak kadar sofistike olmadığı kanısındayım. Belki listendeki 1-2 kalemden vazgeçerek (mesela Electribe çok da gerekli değil ve Groovebox da öyle bence) bilgisayar tabanlı bir kayıt ortamına girersen daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Sadece MIDI bağlantılar değil daha bir çok sorunla karşılaşabilirsin, eğer çok karışık bir MIDI sistemi kurarsan. Örneğin, master ve slave ilişkilerini 2-3 cihazda kurmak çok kolay fakat saydığın listede o kadar çok şey var ki, küçük bir karışıklıkta saatlerin gidebilir. Bazen teknolojiye dalıp müzik yapmayı unutuyor insan...

Ha, bu arada Tetikleyici cihazlarda "thru" olmaması çok büyük bir kayıp değil. "Thru" bağlantısı özetle "In"den gelen sinyali aynen "Out" a iletir yani bir nevi 2."Out" gibi çalışır fakat "In" e bağımlıdır. Örnek vermek gerkirse: Bir klavye çalıyorsun (ya da sequencerdan sinyal gönderiyorsun), bunu MIDI OUT ile bir ses modülüne (Virus ya da Nord diyelim) bağladın. Seçtiğin kanaldaki (1-16 arası) ses programı çalmaya başlar. Bu modülü "Thru" ile bir başka modüle bağlarsan aynı kanaldaki ses, aynı verileri çalar. Fakat 2 ayrı bağımsız MIDI OUT olan bir klavye alırsan bu durum farklı olur. Böylece 2 ayrı modül 2 ayrı sesi çalabilir (tabi özellikle canlı performansta çok büyük avantaj).

Özetle ben hala bilgisayar tabanlı bir çalışma ortamı öneririm. Midi çoğaltıcısı (hub) ile bunları USB'ye aktarırsın olur biter. Ayrıca dilediğin zaman da "VST plug in" satın alırsın daha da rahat edersin.

kolaylıklar dilerim..

8)

KeyMaster' Alıntı:
selam,

Bu kadar güzel cihazları edinmişken aslında bir de güzel bir desktop PC ya da laptop üzerinde çalışan cubase vs bir DAW kullanırsan daha sağlıklı olabilir diye düşünüyorum.

Kullanabileceğin uygun fiyatlı ve kaliteli harici ses kartları var. Ses kartı üzerinden de bir MIDI bağlantısı yapabilirsin. İşte bu noktada M-Audio'nun MIDISPORT diye bi ürünü var, bu bir MIDI çoğaltıcısı. Bundan 2 hatta 3 tane bile alıp peşpeşe bağlayarak MIDI bağlantı sayısını çoğaltabilir ve bunu tek bir USB kablosuyla bilgisayara girebilirsin. Bu kadar fazla sayıda MIDI cihazını birbirine tren gibi bağlayıp 100 tane sıkıntı çekip ayarlarla boğuşmak yerine USB'den faydalanmanı ve bu işi kolaylıkla çözüp müzik yapmaya odaklanmanı öneririm.

Ayrıca üzerinde 2 ve daha fazla "MIDI Out" bağlantı noktası olan MIDI klavyelerden almayı da düşünebilirsin bilgisayar secenegine alternatif olarak. Örneğin Roland A 37 bu bakımdan ideal. Bir klavye ile 2 ayrı cihaza bağımsız hükmedebilirsin. Bu 2 ayrı cihazı da Thru bağlantıları ile 2 tane ayrı cihaza bağlarsın eder 4. Bu da ayrı bir çözüm.

Saydığın cihazlara bakılırsa elektronik müzikle uğraşıyorsun. Bu noktada ben tekrar bilgisayar ve ses kartı secenegini ısrarla öneriyorum. Ayrıca tabi bir de kaliteli ve en az 8 ya da 16 kanallı bir mikser de edinmelisin ki ses kalitelerinden ödün vermeden bilgisayara giriş yapabilirsin. Tabi üzerinde 8 ayrı giriş olan ses kartları da var piyasada ama fiyatları daha pahalı.

Şimdi belki sunduğum bu çözüm önerisi biraz pahalı gibi görünebilir. Ama sendeki müzikal durum sanki bu çözümün daha sağlıklı olacağını gösteriyor gibi bana. Yani yüksek derecede teknolojik bir sistem kurmayı düşünmüşsün; Virus ve Nord G2 gibi aletler her babayiğidin harcı değil. Ve bunları kaliteli bir bilgisayar ortamında değerlendirirsen daha iyi olur diye düşünüyorum. MC909 da iyi bir alet ama "Master" olacak kadar sofistike olmadığı kanısındayım. Belki listendeki 1-2 kalemden vazgeçerek (mesela Electribe çok da gerekli değil ve Groovebox da öyle bence) bilgisayar tabanlı bir kayıt ortamına girersen daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Sadece MIDI bağlantılar değil daha bir çok sorunla karşılaşabilirsin, eğer çok karışık bir MIDI sistemi kurarsan. Örneğin, master ve slave ilişkilerini 2-3 cihazda kurmak çok kolay fakat saydığın listede o kadar çok şey var ki, küçük bir karışıklıkta saatlerin gidebilir. Bazen teknolojiye dalıp müzik yapmayı unutuyor insan...

Ha, bu arada Tetikleyici cihazlarda "thru" olmaması çok büyük bir kayıp değil. "Thru" bağlantısı özetle "In"den gelen sinyali aynen "Out" a iletir yani bir nevi 2."Out" gibi çalışır fakat "In" e bağımlıdır. Örnek vermek gerkirse: Bir klavye çalıyorsun (ya da sequencerdan sinyal gönderiyorsun), bunu MIDI OUT ile bir ses modülüne (Virus ya da Nord diyelim) bağladın. Seçtiğin kanaldaki (1-16 arası) ses programı çalmaya başlar. Bu modülü "Thru" ile bir başka modüle bağlarsan aynı kanaldaki ses, aynı verileri çalar. Fakat 2 ayrı bağımsız MIDI OUT olan bir klavye alırsan bu durum farklı olur. Böylece 2 ayrı modül 2 ayrı sesi çalabilir (tabi özellikle canlı performansta çok büyük avantaj).

Özetle ben hala bilgisayar tabanlı bir çalışma ortamı öneririm. Midi çoğaltıcısı (hub) ile bunları USB'ye aktarırsın olur biter. Ayrıca dilediğin zaman da "VST plug in" satın alırsın daha da rahat edersin.

kolaylıklar dilerim..

8)
KeyMaster oncelikle bilgini paylastigin icin tesekkur ederim. Soyledigin gibi bilgisayar baglantili bir sistemle is yapmak benimde isime geliyor. Ama cihazlari bir bilgisayara bagladigimda hepsini slave yapip master olarak bilgisayari gostergimde problem olusmasindan korkuyorum ki oluyorda. Yaptigim sarkilari canli olarak calacagim, kullandigim program ise ableton live olacak. Sadece 909 bagladigimda slave olarak bilgisayardan play edip caldigimda kaymalar oluyor yani bir sekilde aksama yasiyorum. Bu kadar cihazi baglayip senqronizasyonu ses karti ile yapmam sence sorun yaratmiyacakmi.
Bir ornek vermek istiyorum, ableton live da midi olarak bir kanal acdim bu kanala 909 u bagladim ve tum drum seti bu kanaldan caldirdim. Bir midi kanal daha acdim access viruse gonderdim bass line i yazdim. Bir midi kanal daha acdim nord g2 e gonderdim. Play yaptigimda tum cihazlar aksamadan herhangi bir kayma olmadan calabicekmi?
Valla kafami cok karisti midi yuzunden.

Ben midi thru vasutasıyla 3 cihazı sorunsuz çalıştırıyorum. Workstation olarak cubase veya live kullanıyorum. Sahnede denemişliğim yok ama evde gayet sorunsuz çalışıyor.

Yalnız sorun şu olabilir senin için; 16 kanal sana yetecek mi?
Eğer yetiyorsa 2. kanalı yolla virus'a, 3. kanalı yolla nord'a thru'dan vs... Ama multitrack durumlarda işin içinden nasıl çıkacağın konusunda pek emin olamadım. Hani virus'ın 4 kanalını birden nasıl tetikleyeceksin thru yöntemiyle gibi...

Bence de 909'u master olarak kullanmak zorunda değilsin, bağla laptop'a aslanlar gibi, routing işlemlerini de daha kolay yaparsın sanırım 909'a nazaran.

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Ben midi thru vasutasıyla 3 cihazı sorunsuz çalıştırıyorum. Workstation olarak cubase veya live kullanıyorum. Sahnede denemişliğim yok ama evde gayet sorunsuz çalışıyor.

Yalnız sorun şu olabilir senin için; 16 kanal sana yetecek mi?
Eğer yetiyorsa 2. kanalı yolla virus'a, 3. kanalı yolla nord'a thru'dan vs... Ama multitrack durumlarda işin içinden nasıl çıkacağın konusunda pek emin olamadım. Hani virus'ın 4 kanalını birden nasıl tetikleyeceksin thru yöntemiyle gibi...

Bence de 909'u master olarak kullanmak zorunda değilsin, bağla laptop'a aslanlar gibi, routing işlemlerini de daha kolay yaparsın sanırım 909'a nazaran.
Ustadim tamam ben bilgisayarlada olsun diyorum. Ancak bilgisayarda bir midi out var. Out u access girdim ondaki thru yu roland'a diyelim, bilgisayardan midi kanal acdim ve bir bass yazdim o access gitsin, bir kanal daha acdim oda 909 a gitmesi gerekiyor. Access den cikan thru 909 a baglaninca ikinci acdigim kanali 909 a nasil yonlendirecegim yani o yazdigimda acces virus e gidip access virusun ikinci midi kanalini tetikleme yapmiyacakmi.

İşte tek midi out 16 kanal yolluyordur.

Ben nasıl yaptığımı anlatayım en iyisi.

Motunun midi out'undan çıkıyorum matrix1000'e giriyorum. Matrix1000'in midi device id'si 1. Yani motu midi out'tan 1. kanalı seçtiğimde Matrix1000 çalıyor.

Daha sonra Matrix1000 midi thru'dan çıkıp Pulse'a giriyorum. Pulse, iki kanal. Birincisi aletin kendi kanalı ikincisi ise CV/gate mesajı yolluyor sh-101'e. Bunda da Pulse'ın device id'sini 2, sh101'e yolladığım id'yi ise 3 olarak belirledim. (Bunları cihazların üzerinden yapıyorum bu arada.)

16 kanaldan 3 kanal gitti mi? 4. kanala da Juno'yu giriyorum Pulse'ın thru'sundan çıkıp. Bu şekil oluyor.

Lafın kısası, anahtar sözcük "midi device id" denen şey. Sen 16 kanalı cihazlardan tespit ettiğin id'ye göre paylaştıracaksın.

Selcuk_Ergen' Alıntı:
İşte tek midi out 16 kanal yolluyordur.

Ben nasıl yaptığımı anlatayım en iyisi.

Motunun midi out'undan çıkıyorum matrix1000'e giriyorum. Matrix1000'in midi device id'si 1. Yani motu midi out'tan 1. kanalı seçtiğimde Matrix1000 çalıyor.

Daha sonra Matrix1000 midi thru'dan çıkıp Pulse'a giriyorum. Pulse, iki kanal. Birincisi aletin kendi kanalı ikincisi ise CV/gate mesajı yolluyor sh-101'e. Bunda da Pulse'ın device id'sini 2, sh101'e yolladığım id'yi ise 3 olarak belirledim. (Bunları cihazların üzerinden yapıyorum bu arada.)

16 kanaldan 3 kanal gitti mi? 4. kanala da Juno'yu giriyorum Pulse'ın thru'sundan çıkıp. Bu şekil oluyor.

Lafın kısası, anahtar sözcük "midi device id" denen şey. Sen 16 kanalı cihazlardan tespit ettiğin id'ye göre paylaştıracaksın.
Iste simdi oldu. Cunki bu id nin ne oldugunu bilmiyordum hic ve 17 den basliyor nedense. Ama mantigini simdi anlamis oldum.

Geri