[Eski] XP'de Format(Yardım)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

gammaray

Yeni üye
arama yapma fırsatım olmadı anlatıldıysa şimdi den kusuruma bakmayın :)

bilgisayarımda xp service pack 2 yüklü ve çok acil format atmam gerekiyo

sorum
videoları ve müzikleri silmeden nasıl format atabilirim,100 gb kadar materyal var ve bunları silmeden format atmam gerekli

bu arada harddisk ikiye yada dörde bölünmüş diil birtek "C" var

şimdiden teşekkürler

Bence yeni bir HD almanın zamanı gelmiş.Mevcut HD yi 2.HD olarak kullan.100 Gb ı dolu bir HD nin üzerine yeni bir XP kurmak sağlıklı olmayacaktır.

Ama illaki yapacağım diyorsan; Windows XP KUR programında.Bölümlenmiş alan oluşturma özelliği var.Hali hazırdaki windowsunu silmeden.Üzerine yeni bir windows kurabilirsin.

Partition Magic isimli bir program var. Bununla Windows üzerinden partition bölümlemesi yapabiliyorsun. Harddisk'ini istediğin şekilde bölümledikten sonra -apply- tuşuna basıyorsun. Bilgisayar yeniden başlayıp düzenlemeyi yapıyor. Sonra data'larını gönül rahatlığı ile taşıyabilirsin.

Program oldukça güvenilir ama elektrik kesilmesin diye dua etmen gerekli :) Elektrik kesilince kötü şeyler olabiliyor.

Dosyalari garantiye almanin tek yolu, experience'in da dedigi gibi bir programla yeni partition olusturman. Tabii sabit diskinde, korumayi dusundugun dosyalarin buyuklugu kadar bos alan acmadan, bunu da yapamazsin.

Ben de bugun 3 senelik sisteme format atacagim. Yazilabilir medyaya (CD-R/RW, DVD-R/RW) backup yapmak istedigin tum dosyalari kaydet. Sabit diskini bosaltabildigin kadar bosalt. Sonra backup yapmak istemedigin dosyalar kadar bir bos alan yaratinca, yeni partition olustur. "D" gibi ornegin. Tum dosyalari D'ye attiktan sonra, Windows'u tekrar "C"ye kurarsin, olur biter.

Onun disindaki cozumlerin, dosyalari korumak yonunde garantisi yok.

Format konusuna gelince,NTFS üzerine kurulu ise format çekemezsin çünkü dos'a düşemezsin.bu yüzden format için en sağlıklı olanı,kurulum cd sini takıp kurulum ekranına düştüğünde gerçekleştirebilirsin..partion magic ile yapabileceğin gibi cp kurulum ekranında da disk bölmeyi gerçekleştirebilirsin.Ancak şuanda önemli datalar bulunduğu için 1.seçenek daha mantıklı..Belki de bu anlattıklarımı biliyorsundur..

ben yinede dipnot düşmek istedim..

iyi çalışmalar..

noyan

Noyan, C:\ FAT32 iken, partition magic ya da benzeri, isletim sistemi ustune calisan programlarla OS'un yuklu oldugu partition'a format atilabiliyor mu ki? Bunun NTFS ile alakasi yok. Zaten sistem partition'una format, sistem kurulmadan atilacak.

Tabii ki C'ye atilan format, windows kurulmadan once atilacak. Ha bir de eskiden F-prot gibi disketten calisan yazilimlarla DOS'ta yapilirdi, o ayri. Kimse artik onla ugrasmiyor zaten.

Yukarida yazilanlar, sabit diskten atmadan, saklanmak istenen dosyalar nasil korunur konusuyla ilgili. Formati neyle ve ne sekilde atacagiyla ilgili degil.

dosyalar önemli ise dvd ye yedeklemek daha iyi olur bi sekilde.hem yedek olmus olur.daha sonra rahat rahat fortmat atıp diski kafana göre bölüp gerek li dosyaları geri atarsın.

tekrar teşekkürler herkese :)

roni,bu 100 gb ın zaten %95 i bende cd olarak mevcut,takdir edersinki zor iş tekrar yükleyip dosyalamak e bide birsürü program kurmam gerek falan çok zaman kaybı oluyo ama beceremezsem zaten öyle yapacağım iyice sapıttı sistem :)

sevgiler

1) Hard diski asla son damlasına kadar kullanmayın. İster sistem diski olsun, ister sadece bilgi diski, boş alan %15'in altına düştüğü anda sistem sapıtmaya başlar. Eğer %100 doldurursanız ve hard disk bir sapıtırsa size içinden %15'i dahi boşalttırmayabilir.

2) Eğer XP Pro kullanıyorsan Microsoft.com web sitesinde XP Pro'nun 6 floppy'lik installation utility'si var, onu indir (aslında tek exe indiriyorsun ama açtığında otomatik olarak 6 adet floppy oluşturuyor). Flopppy'ler eşliğinde CD'den sanki sıfırdan yüklüyormuşsun gibi yüklemeye başla, ama mavi ekranda esas yükleme seçeneklerine geldiğinde "Press Enter for fresh install, R for repair, Esc for exit" diye sorar, orada R'yi tıkla, mevcut registry'yi silmeden XP'ni tamir eder açar. (Seçeneklerden önce "Recovery Console ile tamir etmek istiyorsan şunu tıkla" diye birşey sorarsa hayır de geç, sana başka bir tamir (repair) seçeneği verecek. Recovery Console ile çok daha uğraşırsın, bir yere de varamazsın. O yüzden Recovery değil de Repair yap.)

Gerçi tamir edilse de bir defa dolmuş problemli eski registry ile sistem bir daha pek verimli çalışmıyor benim tecrübeme göre, ama bu işlem en azından sana hard diskini back-up edecek kadar zaman verir. Yedeklemeyi yaptıktan sonra aynı diskleri kullanarak sıfır NTFS format atar herşeyi yeniden yüklersin.

M.

Registry'si sismis isletim sistemi "Repair" secenegiyle tamir edildiginde durum daha kotuye gidebiliyor Mahcem ("Repair" islemi Windows XP CD'siyle de yapilabiliyor, biliyorsundur).
Bir de eger multimedya dosyalarin, Windows'un istedigi klasorde degilse (ozellikle "My Documents\"in altinda degilse), "sistem dosyalarini yeniliyorum, ama kisisel tercihlerinize dokunmuyorum" diye, senin actigin folder'in ustune bilgi yazabiliyor. Cunku essek Windows, "My Documents" gibi konularda siradan kullaniciyi caresiz birakiyor. Windows'a gore "kisisel ayarlar", "Windows'un kisisel ayarlari" demek. Onun icin "garantisi yok" demistim ben.

%10-%15 konusunda da haklisin. MFT fragmented kaliyor, offline defragmentation bile boot sektoru ve MFT'yi birlestiremiyor. MFT'si bolunmus sabit disk de saglikli calismiyor. Benim her 2 boot'tan 1'inde offline defragmentation acik. 3-4 dakika gec aciliyor, ama olsun.

Diskeeper adlı program bana göre en iyi defrag programıdır ve sabit diskte kalan yüzdenize bakmaksızın işini çok kısa sürede ve çalışmanıza devam etmenizi sağlatarak yapar.

Gammaray,

Sistemin olduğu diskte Partition Magic'i kullanmak bazen sorunlara neden olabiliyor. Program, bilgisayarı yeniden başlatıp kendi insiyatifiyle dos ekranına geçip işini yapmaya başlayınca elektrik kesintisi dışında da herhangi bir problem olduğunda ve sonucunda bilgisayar tepki vermediğinde yeniden başlatmak zorunda kalıyorsun ve bir keresinde ben, programın işini bitiremediği için Windows'a dönemediğini gördüm (Sistemin bulunduğu diskti), yine bir keresinde sistem olmayan bir diskte aynı problem oluştu, yeniden açtığımda o diskteki tüm veriler gitmişti. Easy Recovery Pro ile günlerce uğraşıp geri getirmiştim. Ama bunca olumsuz hatırlatmalara rağmen şunu da eklemeliyim ki programı problemsiz belki 50 defa kullanmışımdır.

Ben defragmentation icin O&O Defrag Professional, sabit disklerin bakimlarini yapmak, cluster boyutlarini degistirmek ve partition yaratip silmek icin de Acronis Disk Director Suite kullaniyorum.

Her iki program da muthis, su ana kadar sorun cikarttiklari olmadi.

Windows xp internet hız sınırlamasını kaldırmak

Dikkat !! Sadece Windows Xp professional için Windows xp prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % coğalta bilirsiniz.
Bunun için : Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >tamam yapmanız yeterli.

MENÜLERDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülecektir...

INTERNET VE YEREL AĞ ÜZERİNDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

Bu ipucu , üzerinde Internet Explorer 4 , 5 ve 6 kurulu tüm sistemlerde işe yarayacaktır. Registry'de yapacağınız küçük bir değişiklikle Internet üzerinde yada yerel ağda gezinme hızınızı, bir çok MS Windows 32 bit bilgisayarlarda kolay bir şekilde arttırabilirsiniz . Bu işlem bir hatayı onaracaktır.
Önce regedit'i çalıştırıp buradan "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\Explorer\
RemoteComputer\NameSpace anahtarını bulun .Sağ tarafta ki panelde, {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AAF5FB} dizesini üzerine sağ tuşla tıklayıp silin. "Tamam" tuşuna tıkladığınızda sorun çözülecektir . Bu işlemi yapmadan önce, anahtarın bir yedeğini alırsanız bir sorun durumunda geri yükleyebilirsiniz ...

konuyu dağıtmış olacağım belki ama sorayım yinede :)

benim sistemin sapıtmasında yukarıdaki şeyleri uygulamamın bir katkısı olabilirmi

alıntıda anlatılan şeyleri yaptığımda gerçekten gözle görülür baya bir hızlanma oldu,gerek menülerde gerek internette

işte bunları yaptıktan bir süre sonra sapıttı sistem,eğer bi katkıları varsa bir daha uygulamam varsın yavaş olsun :)

"bir sure"yi ve "sapitma"yi daha ayrintili tanimlayabilirsen iyi olur.
"Ayni gun", "1 saat sonra" ya da "tam emin degilim, belki 2-3 gun sonra"; ve "Explorer ses calamamaya basladi", "sistem ayarlarimi degistirmeye calistigimda, menulerin ici dogru goruntulenmiyor" gibisinden.

Gorunurde, bu 3 registry edit'in sorun yaratmamasi gerek.
Eger sadece bu 3 editi yaptiysan tabii.

peki böyle bir operasyon linux altında yapılamaz mı?

Yani bir pardus çalışan cd veya knoppix cd'si taksak ve komutları oradan yönetip, gerekli operasyonu yapamazmıyız?

O 3 tane registry edit hiç bir problem yapmaz alette. Daha ne esprili olaylar oluyor bu regeditte. Mesela benim makinede dx diag ya da özellikler dediğinde çıkan sistem şu şekilde.

İşlemci: Se7enty Electronics(tm) 7000+ 70 Mhz

:D

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri