[Eski] Yaka Mikrofonunda hangi frekanslar feedback yapar?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

dilbata

Yeni üye
Selam herkese,

Bazı programlarda şiddetle yaka mikrofonu isteniyor.Bende vermek zorunda kalıyorum.Yaka olarak Bosch MW1‑LTX‑Fx kullanıyorum.Fakat sahne monitörlerini,side ve back fill'leri tamamen kapamama rağmen (özellikle kapalı mekanlarda) bu sefer PA hoparlörlerinden nasıl oluyosa feedback yapıyor.Low frekansları aşağıya alıyorum bu sefer low-midler onları aşağıya alıyorum bu sefer hi-midler feedback yapıyor.Zaten high frekansları en baştan alıyorum.Sonuç olarak bütün frekansları aşağıya ala ala bakıyosun ses nerdeyse kaybolmuş gibi oluyor.Pratik bir bilgi verebilirmisiniz bu konuda nelere dikkat etmek gerekiyor.

Ben kendi adıma son yaptığım işten sonra şöyle bir not aldım teknik hizmet veren şirketlere bundan sonraki kongre konferans işlerinde iletmek için.
Orta üst ve Subwoofer lara ayrı çıkışlardan sinyal gönderilecek
Mikrofon lar subwoofer a yönlendirilmeyecek
Bilgisayar Laptop dvd dj setup hepsine yönlendirilecek.
Çünki gerçekten bıktım boktan mixerlerle feedback yapmasın diye uğraşmak için
müşteriyede anlatamıyosun.. adam ne dese haklı

Mikrofon omni ise feedbacki onlemek daha da zorlasir.
2kHz civarini kurtarabiliyorsan gerisini trasla gitsin.

Bu soruyu, ancak cahiller sorar! Umarım sen onlardan birisi değilsindir.

Feedback, mikrofonun yapısı, kullanılan dinamik veya işlemci, mikser gibi cihazların ayarı, ve kullanılan (feedback'e giren) hoparlörün karakteristik özelliklerine göre değişir.
Dolayısı ile, eline bir analayzer almadan, feedback oluşup da duymadan bilemezsin, hangi frekans olduğunu.

Şöyle desen, gene mantıklı olurdu: SM58 mikrofon, Martin LE-400 monitör pasif kullanılırken hangi frekansları en çok feedback e girer? Cevap: 800Hz, 1, 1.6 ve 2.5Khz...

Yararı olabilecek bir çözüm: Mikrofonu çok dikkatli bir şekilde feedback'e sok, 31Band EQ dan tek tek bandları indirerek , feedback kesildiğinde doğru frekansı bulmuş olursun..

ozgurcakici' Alıntı:
Bu soruyu, ancak cahiller sorar! Umarım sen onlardan birisi değilsindir.

Feedback, mikrofonun yapısı, kullanılan dinamik veya işlemci, mikser gibi cihazların ayarı, ve kullanılan (feedback'e giren) hoparlörün karakteristik özelliklerine göre değişir.
Dolayısı ile, eline bir analayzer almadan, feedback oluşup da duymadan bilemezsin, hangi frekans olduğunu.

Şöyle desen, gene mantıklı olurdu: SM58 mikrofon, Martin LE-400 monitör pasif kullanılırken hangi frekansları en çok feedback e girer? Cevap: 800Hz, 1, 1.6 ve 2.5Khz...

Yararı olabilecek bir çözüm: Mikrofonu çok dikkatli bir şekilde feedback'e sok, 31Band EQ dan tek tek bandları indirerek , feedback kesildiğinde doğru frekansı bulmuş olursun..

Sevgili Özgür Çakıcı,

Doğru bildin ben cahilim zaten.Bu arada çok güzel anlatmışsın şimdi sayende tam öğrendim.
Teşekkür ederim...

Birde bildiğiniz üzere bazı EQ larda FBQ özelliği var.FBQ özelliği bulunan EQ'lar işini daha da kolaylaştırabilir.

ozgurcakici' Alıntı:
MertTaslica' Alıntı:
bazı EQ larda FBQ özelliği var.

FBQ ne?

Su Behringer'in basi cektigi,graphic EQ'larin kanallarinin üzerindeki LED'lerin yanip sönmesiyle Feedback frekanslarini isaret eden bir sistem.Bugüne kadar isime yaramadi.
Kulaklari gelistirmek lazim.
Feedback'e giren tonlari duyarak tahmin etmek en iyisi.Onun icin bir Soundcheck Cd'sinden degisik frekanslari iceren sinus tonlari dinleyip antreman yapmak lazim.

Ok,
Feedback tek başına girdiyse, yani çıkışta ses yoksa, ortam sessiz se doğru çalışıyor. Ama müzik sırasında tüm yüksek gelen frekansları gösterdiği için kafayı yiyorsun... Çünkü bütün frekans bandlarında sinyal (feedback) gösteriyor.

Erdogan' Alıntı:
ozgurcakici' Alıntı:
MertTaslica' Alıntı:
bazı EQ larda FBQ özelliği var.

FBQ ne?

Su Behringer'in basi cektigi,graphic EQ'larin kanallarinin üzerindeki LED'lerin yanip sönmesiyle Feedback frekanslarini isaret eden bir sistem.Bugüne kadar isime yaramadi.
Kulaklari gelistirmek lazim.
Feedback'e giren tonlari duyarak tahmin etmek en iyisi.Onun icin bir Soundcheck Cd'sinden degisik frekanslari iceren sinus tonlari dinleyip antreman yapmak lazim.

Açıkladığın için teşekkür ederim.Bende behringer'in EQ'larında görmüştüm.Başka EQ'larda varmı bilemem.

Geri