[Eski] Yamaha MO6 yada Nord Electro 3?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ghost

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar:
Ben syhnthesizer mevzusunda oldukça yeniyim. Yaklaşık 1.5senedir haşır neşir olmaya çalışıyorum. Aslında piyanistim. 14 yıl kadardır piyano çalıyorum ve haliyle klavye ve piyano bambaşka ensturmanlar. Henüz bu aletlerde yeniyim kısacası.
Arada kaldığım bir konuda yardımınızı istiyorum. Kimi sahne işleri için kullanabileceğim bir alet arıyorum. Şu ana kadar bir arkadaşımın roland june-d sini kullandım. Evet alet hafif falan ama beni tadmin etmedi açıkçası. Ancak aleti kendin taşıdığın zaman ağır olmamasıda fayda olduğunu anladım. O yüzden her ne kadar kalbimde 88tuş bir cihaz yada motif xs6 veya 7 yatsada, daha hafif bir cihaz almam gerektiğini düşünüyorum.
Aslında Nord Electro 3'e bayaa ısınmıştım ama synth özellikleri youtube da araştırdığım kadarıyla pek geniş değil. Yamaha MO-6 dikkatimi çekti hafiflik ve daha kapsamlı olması nedeniyle. Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim...

Bu hafta Nord Electro 3 ve Wave için 370 yeni synth örneklemesi koymuşlar. Çoğu eski lead serilerinden. Şahsen bu durum için çok mutluyum.

Electro 3 ün belki önemli sayılabilecek bir dezavantajı, org kısmı haricinde bir klavye bölünmesi sunmaması ve birden fazla sesi katmanlayamaması. Stage serisinde bu sorun yok ama onda da sample kütüphanesi yok (ufak bir synth mevcut ama içinde) Tabi fiyatı da daha pahalı.

Synth seslerini ayrıca bir modülden karşıladığım için katmanlama konusu canımı sıkmıyor (ki artık çift synth katmanı bile yapabilmek mümkün sample larla) Tabi sample'larda tuş hassasiyeti Nord'da sınırlı oluyor bunu da unutmamak lazım.

Hepsi bir arada çözüm için Yamaha MO6 daha uygun gibi. Ama piyano kökenli biri olarak 61 tuş tatmin etmeyebilir. Ben Electro 3'ün 73 tuş versiyonu edindim. Kendi çantası sırt çantası gibi taşınabiliyor toplam ağırlık kablo ve pedalla 11 kilo ediyor.

Blues/Rock/Funk tabanlı düşündüğüm için Electro 3'ü seçtim. Org/Piyano sesleri ve sunduğu efektleri bence başarılı. Subtractive synthesis dışında diğer sentezlemeleri alacağım ikinci bir klavyeli synthesizerla kapatacağım.

Klavyeden tuşlu çalgılar harici akustik enstrümanları çalmayı planlıyorsan Yamaha o konuda daha fazla çeşitlilik sunuyor. Benim ilgi alanıma fazla girmediğinden workstation tabir edilen klavye almadım.

Karşılaştırma açısından çok uygun bi ikili değil Nord ve MO. bir bakıma Fiat Albea ile Subaru Impreza kıyaslamak gibi. MO6, uygun fiyata hafif ve bir çok işi bir arada görecek bir cihaz. Electro ise sadece piyano ve org sesi ihtiyacınızı görür. farklı müzik türlerinde (pop, funk vs) değişik ses ve ritm ihtiyacınız olursa ileride o zaman sıkıntı çekersiniz. ancak Nord'un ses kalitesinin çok daha üstün olduğunu, az ama öz bir içeriğe sahip olduğunu hatırlatmak isterim.

NORD ELECTRO 3 adından da anlasılabilecegi gibi electro pianodur yani rhodes wurlitzer clavinet gibi electronik piano seslerini piano ve hammond tonlarını saglamak amacıyla uretilen bir alettir fazladan bir synth bolumude mevcuttur ama lead calmak icin yeterli degildir.

yani kısaca bir alt (mother) klavyedir..

Mo6 ise bu piyasa diye tabir ettigimiz klavyecilerin caldıgı 1000000lerce ses (gerekli gereksiz) olan is bitirici bir klavyedir..

senin aradıgın bunlardan hangisi ise ona yonelmelisin ikisini kıyaslamak olmaz

Geri