[Eski] yamaha yeni synth ne zaman çıkarır??????

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ac2ronay

Yeni üye
yamaha motif xs in daha gelişmişini yada yeni versiyonunu ne zaman çıkarır????? :?:

öğrenipte ne yapacan demeyin...merak ettim işte... :roll:

bilgisi olan arkadaş varsa cemaatle paylaşsın lütfen.....

Motif XS'in üzerine yeni model çıkması için 3-4 yıl bekleriz gibi geliyor. Ancak beni ümitlendiren, MO serisinin üzerine XS sesleri ve kabiliyetleriyle çıkacak yeni bir ara model beklentisi... Umarım MO gibi yeni bir model gelir.. Hem uygun fiyatlı hem kaliteli...

Butun buyuk firmalar son modellerini daha cok yakin zaman icinde cikardilar. Bir eski jenerasyonda oldugu gibi acik ara onde yada geride kalan bir marka su anda yok. Eminim ki sadece yamaha da degil, korg, roland ve kurzweil muhendisleri su anda haril haril varolan enstrumanlarin problemlerini cozmek icin ugrasiyorlardir.
Ben bu firmalardan bir tanesinin bir cilginlik yapip yakin onumuzdeki bir iki sene icinde yeni bir model piyasaya surebilecegini tahmin etmiyorum. Her ne kadar teknoloji artan bir hizla gelisse de ve maliyetler dusse de, arastirma-gelistirme icin gerekli kalifiye is gucunu bulmak ve buna yatirim yapmak o hala cok masrafli, zor ve riskli bir is.

Yamaha bence xs serisinin eksiklerini tamamladiktan sonra s90xs modeli uzerinde calisabilir. Bunun haricince yakin zamanda MO gibi xs in biraz ucuz versyonunu yapacagini pek zannetmiyorum. Bunun iki nedeni var. Birincisi MM6/MM8 modeli amerikada hala peynir ekmek gibi satiyormus. Ikinci neden de ES6 modeli hala uretimden kalkmadi.

Son dönemde 3 büyükler yeni workstaion'larını çıkarttılar evet. Ama Yamaha'nın henüz bir Roland SH-201, V-synth, ya da Korg R3, Radias, microKorg benzeri bir enstrumanı yok üretimde. Bu pazarı tamamen kaybetmek gibi bir fikirleri de yoksa yakın zamanda bir VA çıkartabilirler diye düşünüyorum. Aslında düşünmekten çok istiyorum bunu, An1x'in üstüne güzel birşey çıksın da para biriktirelim :)

Yamaha diğer tüm firmalardan çok farklı , özellikle son yıllardaki stratejileri ürün yelpazesini dar tutup , kaliteli cihazlar üretmek üstüne .

Yamaha'nın son dönemde yaptığı ve hiçbir firmanın yapmadığı şey ise , futüristik cihazlar üstünde çalışması , ör: therion ve modus

Özellikle digital piyano teknolojilerini entegre ettikleri çok ilginç dizaynları var . Bunlar modus hariç prototip halinde ama yakın gelecekte bu dizaynlardan bazıları seri üretimde olabilir .

http://www.global.yamaha.com/design/mil ... index.html

Ayrıca yamaha'nın daha çok konsantre olduğu 2 pazarı da hatırlamak da yarar var . Digital piano ve home keyboard pazarları .

Her ne kadar biz burun kıvırsak da özellikle home keyboard pazarı üreticiler için çok karlı bir pazar . Çünkü eski profesyonel teknolojileri yeniden paketleyip sattıkları ve kar marjlarının çok yüksek olduğu bir pazar .

Home keyboard pazarı yamaha için çok önemlidir . Çünkü gerek 70'li ve 80'li yıllarda electone serisi orgları ile , gerek 80'lerde geliştirdikleri PS-PSR-PSS serileri ile bu pazarı onlar ortaya çıkarmıştır .

Sonuç olarak yeni bir yamaha için biraz daha beklemek lazım galiba ama umarım ki beni yanıltırlar .

synfox' Alıntı:
Yamaha diğer tüm firmalardan çok farklı , özellikle son yıllardaki stratejileri ürün yelpazesini dar tutup , kaliteli cihazlar üretmek üstüne .

Yamaha'nın son dönemde yaptığı ve hiçbir firmanın yapmadığı şey ise , futüristik cihazlar üstünde çalışması , ör: therion ve modus.

Tenori-on.... İsmi bu... Ve gercekten tuhaf bir şey...

Ben hala VA fikrinde ısrarcıyım, Roland'la Korg'un bir çok ürünü var piyasada şu an, yeni XS de çıktı. Zaten S90XS'e de çok bir R&D çalışmasına ihtiyaç olacağını düşünmüyorum, konsept bell gelende S serisinde. Arge departmanı şu an ne üstüne çalışıyor olabilir ki :)

Synfox, bence cok guzel bir noktaya deginmisin. Bu firmalar herseyden once para kazanmak icin bu isi yapiyorlar. Birden fazla segment icindeki musterilere hizmet vermeleri gerektigi icin kaynaklarini bu farkli musteri gruplarina bolusturmeleri gerekiyor.
Bizim icin onemli olan nokta, bulundugumuz kullanici segmentinin muhtemelen en az kar getiren segment olmasi. Bunun icin workstation/synth bolumune yaptiklari harcamalarin geri donusu de home piano, arranger tarzi klavyelerin geri donusunden daha az olacaktir.

Su anda piyasada en gelismis workstation korg oasys modeli olarak gosteriliyor. Teknolojisi, yetenekleri goz onunde bulunduruldugunda M3 te XS te Fantom G de eline su dokemez. Isin kotu olan tarafi bu kadar "advanced" olmasina ragmen satislar maalesef maliyetinin de etkisiyle dusuk kalmis ki, urunun uretimden kalktigi dedikodulari dolasiyor devamli ortalikta.

Yamaha konusuna geri donersek, DX7 cok buyuk bir ticari basariya imza atmis bir firmanin, bu cepheden cekilmesi ilk basta biraz sacma gibi gorunebilir. Peki, yine firmanin en buyuk basarilarindan birisi olan motif serisi icin uretilen PLG kartlarinin (ozellikle de DX7 karti) satilmadigi icin uretimden kalkmasi ve yeni XS modeline koyulmamasi piyasanin geldigi durumu yeterince aciklamiyor mu?

Artik Rompler olarak tabir edilen yani sample+synthesis mantigiyla calisan klavyeler o kadar gelistiler ki, eski usul ses uretme yontemlerine olan ihtiyac ve dogal olarak ta talep te azaldi.

S90XS olaniya gelince, R&D departmanina fazla bir yuk getirecegini ben de tahmin etmiyorum, fakat S90ES teki piano orneklerinin Motif ES tekinden kiyaslanmayacak kadar iyi oldugu goz onunde bulundurulursa, gelenegin devam edebilmesi icin S90XS in bu konuda gercekten cok ileri olmasi gerekiyor bence.

Benim kisisel beklentim ve istegim, teknolojinin pianoteq gibi calisan hardware enstrumanlara dogru yonelmesi. Eminim ki su anda bu Motif XS, bu uygulamanin gereksinimlerini karsilayabilecek islemci gucune sahiptir. Boylelikle devasa boyutlarda ornekler yuklemek yerine, kucuk eklentilerle cok farkli piano soundlari yakalamamiz munkun olurdu.

Bir de Nord klavyelerde olan, Rom icine istedigin ornek kutuphanesini koyup begenmedigini kaldirabilme ozgurlugune sahip olmak isterdim. Enstrumanimda 150 mb dan fazla orneklenmis enstruman var, fakat ben eminim ki bunlarin yarisindan fazlasini hic kullanmamisimdir ve gelecekte de kullanacagimi zannetmiyorum.

Ben Yamaha-Roland-Korg gibi firmaların birinin ar-ge yöneticisi olsam; Korg RK-100 gibi keytar şeklinde dizayn edilmiş, içine de sample atılabilecek (Korg Triton TR gibi) motoru olan bir klavye dizayn edip piyasaya sunardım. Böyle bir modelin en azından sahne şovu yapan gruplar tarafından kullanılabileceğini düşünürdüm.

Yamaha dediğiniz gibi futuristik entrümanların yanı sıra, Tyros-3 gibi kaliteli workstationların yanı sıra PSR S-900 gibi PSR serisinin yeni ve üst model klavyelerini de üretiyor. Global satışını bilmiyorum, ama en azından ülkemizde PSR serisinin üst modellerinden OR-700TR oldukça tutuluyor. Bunun nedeni, söz konusu klavyeye bazı eklemeler yapılarak elektro bağlama, yaylı grubu, mey gibi alaturka seslerin yanı sıra asma davul, darbuka gibi alaturka vurmalı sazları da içeren ritimleri içeriyor olması. Bu tür enstrümanlar düğün salonları veya tek kişinin program yaptığı mekanlarda tutuluyor.. Korg da benzer sınıfta PA-800'ü satmasının yanı sıra Türkiye için PA-500TR modelini üretiyor..

Ülkemizde batı müziği yapan grupların sayısının kısıtlı, müzik dinleyicisinin az sayıda olduğu, söz konusu grupların ortalama mali durumlarının da (istisnalar haricinde) kısıtlı olduğu göz önüne alındığında, synth satışları sanıyorum ritimli klavyelerin oldukça gerisinden geliyor. Halbuki pek çok ildeki düğün salonlarında, otellerde, barlarda batı müziği çalan gruplara daha yüksek tutarlı para vermek yerine, müşteriler için misket havası, halay, çiftetelli gibi müziği klavye ile 1 kişinin çalması durumunda daha düşük maliyetle canlı müzik sunmak belki ticari açıdan daha uygun bir seçenek oluyor.. Dünya genelinde ise genel ekonomik kriz ortamı olması nedeniyle belki üreticiler yeni ürün planlarını erteliyor olabilirler.

Yamaha'nın PLG kartlarını piyasadan çekmesine tepki de oldu ama, özellikle top-end'in OASYS tafafından belirlendiği bir piyasada sampling dışında geliştirilme özelliği olmayan bir workstation olması çok mantıklı gelmiyor bence. Ayrıca Roland'ın yeni expansion kartlarında, PLG serisine benzer bir teknoloji kullanılıyor. Tabi her firmanın kendine göre stratejisi var, buna kimsenin birşley diyeceği yok zaten. Ama gene de DX7'nin An1x'in firmasından insan aynı yönde birşey bekliyor ister istemez.

Başlığa geri dönersek, Yamaha ya da diğer firmaların zaten bu ekonomik şartlar altında yeni ürün piyasaya çıkartmaları çok zor, çıkartacakları ürünler de daha keseye uygun ürünler olur diye düşünüyorum.

Herkes birşeyler söylemiş biraz da yetkili agizdan duyun bence : )

1 ) PLG boardlar piyasadan çekilmedi, üretimi durdu, bugüne kadar üretilmiş baya bir kart Yamaha stoklarında var. PLG boardlar tutmadı da değil,bugüne bir gayet çok satıldılar Dünya çapında.Hatta Türkiye'de kiralama yapan arkadaslar iyi bilirler, PLG board olmayan bir Motif ES asla çıkmaz riderlarda..Motif XS'de PLG'nin olmaması tamamen Yamaha'nın yeni bir politikası bu politika 2009 yılında başlayacak, biraz geç kaldı ama şimdiden pek birşey söyleyemem.

2 ) Synthesizer ne çok büyük ne de çok kücük bir piyasa, Ancak Yamaha'nın politikası şudur ki, Synthesizer Yamaha'nın tuşlu çalgılarda piyanodan sonra en çok görülen yüzüdür. Yani bugün PK dediğimiz evlerde çocuklara alınan ufak klavyelerin vs. en çok satılma sebebi ekranlarda,konserlerde görülen Yamaha Synthesizerlardır.

3 ) Milano 2008 tasarımlarında görüldüğü gibi (synfox bu tasarımları nerden buldun allasen :) kimse bilmez sanıyordum ) Yamaha farklı bir kola doğru da eğilmekte. Günümüzde bir çok şey tasarım ile yolunu çiziyor ki Apple bu konuda baya bir çığır açtı. Yamaha'nın R&D departmanında çok büyük bir kol Yamaha Design Studios olarak ayrıldı, ve bugüne kadar bir çok başarılı işler gerçekleştirdiler.

Uzun lafın kısası, Yamaha su an VA ya da S90 üzerine yeni bir proje duyurmus degil, ancak bu tür duyuruları California'daki Namm Show'da genelde yaparlar. Ben Namm 'de olacagim ve bir gelisme oldugnda "Ahmet Pesen Namm'den bildiriyor" diyerek yazarım buraya.

Yamaha ile ilgili birkaç şey daha söylemek lazım bu firmayı daha iyi anlamak için .

Yamaha dünyanın en büyük müzik aletleri üreticisi ; nefesli enstrumanları , davulları ve piyanoları (tabiki workstation'ları ) ile de özellikle üst sınıfa hitab eden ürünler yapıyorlar . Bunun yanında amatör müzik aletleri ve home keyboard pisayasını tüm dünyada ellerinde tutuyorlar (tabiki Çin malları yüzünden eskisi kadar dominant değiller ) .

Ama firmanın özellikle önem verdiği başka bir şey var ; bir yamaha aldığınız da , bu ucuz , giriş seviyesinde bir ürün de olabilir ; bu enstrumanın sağlam ve fiyat performans değerlendirmesinde diğer rakiplerinden önde olması .

Bu tip firmalarda birşeyleri değiştirmek , yeni ürün çıkarmak daha zordur ve firma içinde birçok değişik birimin yeni projeyi onaylaması gerekir , bu yüzden işler yavaş ilerler .

Otomotivden örnek verirsek , dünyanın en iyi dizaynını önlerine koysanız bile , Mercedes'in otomobillerinde kullandığı ön ızgarayı değiştiremessiniz . Değişim olacaksa da bu çok yavaş olur ve firma imajını koruyarak , zaman içine yaymak sureti ile yapılır . Yamaha da büyük firma olarak böyle sonuçta .

Milano 2008 tasarımlarına gelince de , bu Yamaha için ilk değil , ara ara Yamaha bunu yapıyor ama bu dizaynlar genel şirket politikasını değiştirmiyor , nabız yoklama şeklinde yapılıyor ve firma imajını kuvvetlendiriyor .

Örneğin ; Yamaha GX1 ve CS80 (70'ler) dünyanın tam anlamı ile ilk programlanabilir polyphonic analog synth'leridir (daha önceki poly synth'ler paraphonic ve ya string ensemble synht'ler ) . Yine gerek GX1 ve takip eden , EX1-2 , EX42 ve FX1 modellerinde (80'ler) futüristik dizaynlar denemişler .

Dream_Gypsy' Alıntı:
Son dönemde 3 büyükler yeni workstaion'larını çıkarttılar evet. Ama Yamaha'nın henüz bir Roland SH-201, V-synth, ya da Korg R3, Radias, microKorg benzeri bir enstrumanı yok üretimde. Bu pazarı tamamen kaybetmek gibi bir fikirleri de yoksa yakın zamanda bir VA çıkartabilirler diye düşünüyorum. Aslında düşünmekten çok istiyorum bunu, An1x'in üstüne güzel birşey çıksın da para biriktirelim :)

yamahanın analog sinti çıkarmasına çok gerek olduğunu duymuyorum. çünkü motif serilerinde bugün roland sh-201de canla başla çabalayarak ürettiğiniz sesin aynısı veya biraz daha farklısı daha hacimli ve hazır bir şekilde motifin presetlarında bulunmakta. onun dışında microkorgu tartışmak gerekirse tek sıkıntısı tuşesi. soundları görüntüsüne ve tuşesine nazaran canavar gibi. tavsiye ederim. korg güzel soundlar üretiyor ah bi de birazcık tuşeye önem verse çok süper olacak...

AN1x gibi bir VA çıkarsa Yamaha çok süper olur bence; AN2x mesela... Piyasayı nasıl sallar.. Düşünsenize elektronik müzik piyasasında herkes çatır çatır KORG Radias ve Access Virus'e binlerce dolar öderken Yamaha onların altında bir fiyata o kapasitede cihaz yapabiliyor. AN1x gerçekten de küçümsenemeyecek kadar güçlü bir synth idi. Ancak Yamaha'nın tuhaf ürün politikalarından dolayı popülerliğini kaybetti...

Açıkçası çok kadim bir Yamaha dostu kullanıcı olsam da hala bu firmanın ürün çeşitliliği ve zenginliğinin Roland ya da KORG kadar olduğunu düşünmüyorum. Bunlar her sene değişik bir ürün (SH201, R3, Radias, Juno Stage, vs vs) piyasaya sunarken Yamaha 3-4 senede bir MOtif serisine bir şeyler ekliyor, bir de arada bir CP33 gibi bir stage piyano çıkartıyor o kadar. Bu ürünlerin rakipsiz olduğunu ve inanılmaz derecede kaliteli olduğunu kabul ediyorum. Ancak AN1x ve CS2x gibi modelleri özleyen biri olarak ben Yamaha'nın daha fazla değişik modeller çıkarmasını çok istiyorum...

Geri