[Eski] Yardım: Logic'te side chain kullanmak.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Berkay' Alıntı:
Sidechain deneyebilirsin. Bassa bir comp, onun thresholdunu kick tetiklesin.

Logic'te side chain nasıl yapılıyor? Bas ile kick aynı vuruşa denk geldiği zaman (ki denk gelmeyecek riffler yazmaya çalışıyorum ama bazen parçanın ruhuna ters kaldığı için ister istemez buluşmak durumunda kalıyorlar) basın veya kickin kendini otomatik kısmasını istiyorum. Ama bu side chaini nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Sadece kick ve bas için değil, yaylılarda ve diğer seslerde de kullanmak istiyorum. Yeter ki işin mantığını kavrayayım.

Abi videoyu izledim fakat pek birşey anlayamadım. Bir de sanırım farklı Logic üzerinde yapıyor. Diğer siteden de sidechain.iso dosyasını açtım, kendisi otomatik olarak sidechainli bir sayfa açtı bana ama nasıl kullanıldığı konusunda yine pek birşey anlamadım. İngilizcemin olmaması da bunda çok etkili tabii :(

Birebir Logic'te sidecahin kullanan arkadaşlar varsa daha faydalı olabilir.

Selam,

Logic'de sidechain kullanmak için öncelikle kick kanalınızı bir bus'a yönlendirmeniz gerek. Bunun için kick kanalınız seçiliyken soldaki output seçeneğini "output 1-2" vesaire yerine bus'lardan birine yönlendirin. Mesela Bus10.

Daha sonra Bassline'ınızın bulunduğu kanala compressor'ünüzü açın. Sağ üstte sidechain yazılı bir bölüm göreceksiniz. Oradaki "none" seçeneğini daha önce kick kanalınızı yönlendirdiğiniz bus'la (yani bizim örneğimizde bus 10) değiştirdiğinizde kick'iniz her vurduğunda bassline'ınız compressor'e girecektir.

Umarım bu bilgiler faydalı olur, iyi çalışmalar.

Tekrardan selamlar Kıvanç bey.. Kikle bas arasında side chain uygulayabiliyorum sayenizde, fakat kikin değeri bas'a göre daha kısa olduğu için çarpışma noktasının gerisindeki bas otomatik olarak açılıyor.

Yani 8'lik değerde yazılmış bir kik aslında her ne kadar 8'lik gibi gözükse de 16'lıktan bile daha kısa sürdüğü için ve altındaki bas 8'lik notayı tam doldurduğundan ilk 16'lıkta (kikle çarpışan) bas sesi düşüyor fakat ikinci 16'lıkta tekrar yükseliyor. Bas gitarın volüm düğmesini sürekli kısıp açıyormuş gibi oluyor yani. Bunu nasıl çözebiliriz?

Orçun, sidechain yapma sebebin o zaten. Sen ne amaçla kullanmak istiyorsun? Treshold, release, ratio gibi değerlerle biraz oynarsan o durumu da ayarlayabilirsin.

Anladım abi sağolasın. Amacım kikle bas'ın çakıştığı yerlerde basın düşmesiydi ama o bahsettiğin ayarları yapmadığım için verim alamadım muhtemelen. Mahcem'in kompresör makalesini okumuştum ama gözle görülür bir ayar yapamadım henüz. Daha doğrusu o kadar fazla inceleyemedim, şimdi daha bi kapanacağım.. Teşekkür ederim.

Evet abi sonunda öğrendim side-chain kullanmayı. Treshold ve ratio ayarlaryla kulağıma göre oynayarak istediğim duyuma ulaşabiliyorum. Ben normalde ters uyguluyormuşum. Bass -->side chain--> Kick olarak kullanmam gerekiyormuş. Böylelikle kısa değer sekmiyor, yani gerek tek kaldığı yerde gerekse çakışma noktasında kick aynı geliyor. Herkese çok teşekkür ederim..

Sidechaini miksinin düzgün ve dengeli tınlaması için kullanabildiğin gibi, bir diğer yandan da, french house türünün klasik "pump bass" efektini elde etmek için kullanabilirsin;

Ratio ayarını, 50:1 gibi değerlere ayarlıyıp kick vurduğu anda basın epey enerjisini azaltabilir, release ayarını çok düşük tutup (<10-15ms) kickin enerjisi azalır azalmaz, basın enerjisini tekrar eski seviyesine getirebilir ve o klasik "pump" efektini verebilirsin.

http://www.youtube.com/watch?v=jVY8lquLrbg

Orçun yukarıdaki örneğin 5. dakikasında tam olarak bass ile kickin sidechainle aldığı pump etkisi görülüyor. 5:10'da pumping başlıyor. Kickin her vuruşunda bassın nasıl geri çekildiğini duyabilirsin. Bu özellikle "insan hareketlendirmeye yönelik" müziklerde oldukça etkili bir yöntem. :)

Dinledim Berkay. Çok garip geldi ama, o kadar kalabalık bir bas yazıyor ki hem kickleri veriyor hem basları, sonra altına da kick koyuyor bi de.. 5. dakikadan sonra ne yapıyorsa "reverse" etkisi geliyor ve senin dediğin "pump bass" olayı bu herhalde. Yani son 16'lıkta kendini belli eden bas. Ama tabi bu adamın seçtiği kickle de ilgisi var.

Program olarak sanırım FL kullanıyor. Ben anlamadım ne ara side chain verdi nereye verdi hangi ayarda verdi? Bunları anlayamadım ama pump bass'ı anladım sanıyorum.. Sağolasın.

burada kick in audio file(wav) olmasinin bi sakincasi varmi peki??
yani ultrabeat ten yazmadim...begendigim bi wav kick vardi onu kullandim
ben pek istedigimi alamiyorum da sidechain den...
acaba bi hata mi yapiyorum...
kicki bus a gonderiyorum. ve bassline kanalima da compressor verip onu da ayni kicki yolladigim bus a bagliyorum sidechain den...ayarlarini yapiorum fakat kickin altinda calan bassline lar bir turlu dusmuyo...compressor treshold ayarini yapmama ragmen olmuyor...

Compressor thresholdunu tetikleyebilmesi için zaten bir şekilde audio bilgisi gitmesi gerekiyor. Kicki MIDI ile tetiklesen bile.

yani oluyo diyorsunuz...
fakat ben nedense pek istedigimi duyamadim hala...
kick durdugu zaman bass bi anda yukseliyo..yani kick yurumeyen yerlerde bass bi hayli fazla geliyo..sesini kistigim zaman ise bu sefer de kickin altinda cok dusuk geliyor...automation yapip kisabilirim tabiki de fakat ben ogrenmek istedigim icin soruyorum..
tesekkurler...

Yok hocam sen kompresörün ratio ve threshold ayarlarını fazla kaçırmışsındır muhtemelen. Bende de ilkin öyle olmuştu sonra o ayarları kurcalaya kurcalaya sağlıklı verime ulaştım.

Hatta bazen kendi isteğimle, kontrollü olarak basın abartılı gelmesini sağlıyorum. Ama emin ol her kombinasyon mümkün. Kickle bas çakışınca, varla yok arasında bir değişim de sağlayabilirsin ayarlarla.

Genelde o zaten istenen bir efektir. Kicki mute ettiğinde böğür böğür bass gelir.

PF send yapıyor isen, kicki mute etsen de, bir kopyası dokunulmadan bassın compressorüne gider. Bu durumda kick mute olsa dahi, bass kick geldiği yerlerde susar/düşer.

Pre-fader, post-fader seçenekleri ile sorununu çözemezsen, sc olmayan bir comp daha ekleyerek bassın genel volumunu dengeleyebilirsin.

Benim kullandığım başka bir yöntem ise kick kanalını duplicate edip, bu kanallardan birini direk output'a diğerini ise bus channel'a (son output seçeneğini de 'none' yaparak) kullanmak. Böylece output'a gönderdiğiniz kanalda kick sesi olmasa bile, compressor sinyali ouptput'lara yönlendirilmemiş bir kanaldan aldığından daimi 'pump affect' alabiliyorum.

Biraz karışık oldu sanırım ama başka türlü anlatamadım.

Benim kullandığım başka bir yöntem ise kick kanalını duplicate edip, bu kanallardan birini direk output'a diğerini ise bus channel'a (son output seçeneğini de 'none' yaparak) kullanmak. Böylece output'a gönderdiğiniz kanalda kick sesi olmasa bile, compressor sinyali ouptput'lara yönlendirilmemiş bir kanaldan aldığından daimi 'pump affect' alabiliyorum.

Biraz karışık oldu sanırım ama başka türlü anlatamadım.
Anlamayan arkadaşlar için faydalı olabilir :

http://video.google.com/videoplay?docid ... 1362797834

09:35

Geri