[Eski] Yeni Nesil Mac Pro / Eski Nesil Mac G5 ve Logic

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ozan_K

Yeni üye
Bir turlu karar veremiyorum , beni aydinlatacak gonullulere ihtiyacim var :)

Kendime bir Mac ve RME alip Logic de mix yapmak gibi bir niyetim var... Yapacagim mixlerin 40 - 50 kanalli olacagini varsayiyorum ve bu dogrultuda hangi Mac i alacagima bir turlu karar veremedim...

- 2 x 2 Ghz G5 islemcili eski nesil PowerMac (2200 TL )

- 4 x 2.5 Ghz G5 islemcili eski nesil PowerMac (3500 TL )

- 4 x 2.66 Ghz Intel islemcili yeni nesil Mac Pro (4250 TL )

- 2.33 Ghz Core2Duo islemcili eski kasa MacBook Pro (2500 TL )

Acikcasi eger beni tatmin edecekse gonlum tabii ki daha az para odeyecegim 1. secenekten yana fakat su ana kadar hep Protools HD kullandim , o yuzden hangi sistem Logic de yeterli performans verir bilemiyorum...

Cok para da harcamak istemiyorum cunku alacagim baska seyler de var . Dolayisiyla tecrubelerinizi paylasmanizi arzu etmekteyim...

Ozan Selam,

Çok çekirdekli Mac'lerin Logic8 ile core etkin dağıtamama problemi var, nerede ve nasıl çıkacağı belli olmuyor...

Bende hata mesajı nispeten az ... (Macpro 2.0 quad, 6 gb ram)

Ancak arasıra tek çekirdeğe yüklenme durumu olabiliyor. özellikle projeyi ilk çaldırırken veya çok fazla ileri geri transport ederken ...
3rd party plugin ve sanal enstrümanların sebep olduğu söyleniyor...

Ayrıca UAD1 kartlara çok yüklenirsem(%80 gibi) system overload mesajları artabiliyor...

UAD ile veya UADsiz rahatsız edici boyutta cpu overload problemi olanları da duydum..(UAD2 nispeten daha stabil)

İstersen cpu spike Logic8 macpro diye arattır epey başlık var...
Yüklenilen tek çekirdeğin hızı ne kadar düşükse bu durum o kadar kasıcı olabiliyor.

40-50 kanal miks yapman ve 3rd party plugin kullanman sözkonusu diyorsan bu konuyu bir arastir derim...

Yine de listeden en sağlam alternatifin 2.66 Quad....
2.33 Duo Macbook pro da verimli çalışır büyük ihtimal....

Ticari bir işletme olacaksa hızlı bir makina tercih etmekte yarar var, müşteri yanındayken çok sayıda system overload mesajı hoş olmaz.... :wink:

Yavuz

Selamlar, ben de birşey sormak istiyorum. System Overload mesajı almadan çalışmak mümkün değil mi? Yani o teknolojiye erişemedik mi halen? En pahalısı, en oluru nedir bu işin? Dünya para harcıyoruz ve sorunlar bitmiyor. Mac Pro almayı düşünüyorum fakat bu sorunlardan kurtulamayacaksam almayayım. Nedir bu işin sırrı? Ne önerirsiniz? Eğer sorunsuz çalışmak çok pahalıya patlayacaksa, para biriktirir bir gün elde etmeye çalışırım. Yani biz bu işe varımızı yoğumuzu harcamayı göze alıp; 40-50 kanallık bir mixi veya aranjeyi sorunsuz yapamayacak mıyız?

Orcun,

Tüm serzenişinde haklısın. Malesef yeni MacPro ve Logic8 ile 3.parti plugin ile çok yüklü projelerde ben sistem overload mesajı almadan çalışanı pek görmedim...

Zira Logic'in core dağılımı problemi var, Apple bile kabul ediyor ama nedense bir el atıp düzeltemediler. Demek ki sorun zannettiğimizden daha ciddi...

Bu rahatsız edici derecede mi değil mi o önemli...

Yani ayda yılda bir olduğunda problem değil ama çalışmayı engelleyici sıklıkta oluyor mu ? Bazı kullanıcılar olduğunu söylüyor... İnternetten araştırabilirsin...

Bende aşırı boyutta değil,mikste son aşamalarında artışı ise UAD1 kartlara da yüklenmenin getirdiği sadece Logic'e yükleyemeyeceğim bir durum... (4 ve özellikle 8 çekirdek Macpro PCI yapısı ile eski UAD1 kartların çok uyumlu olmadığı biliniyor zaten)

Macpro tüm programlar için henüz yeni bir ortam. Sanıyorum zaman içinde yeni versiyonlar ile düzelecektir. Logic9'da bu konuyu çözeceklerini düşünüyorum...

Nuendo,Digital Performer,ProTools,Cubase vs. kullanabilirsin tabi, sadece Logic yok Mac ortamında.

Benim çalışma sistemime Logic daha yakın geliyor, evvelden ProTools kullanıyordum... Logic'in bana getirdiği artılar, arasıra aldığım overload mesajlarından daha fazla olduğu için değiştirmiyorum.

Ancak ticari bir stüdyo olsam ve çaldığım grubun değil müşterilerin kayıtlarını yapıyor olsam o overload mesajlarını açıklamak zorunda kalmak istemez başka bir daw'a geçerdim, Macpro dururdu... :wink:

Dun aksam aranjor bir arkadasimla bulustum .

O da MacBook CoreDuo 2.0 Ghz 1.5 Gb Ram ozellikli bilgisayariyla Logic de aranje yapiyor. Ac bakalim dedim , bir test yapalim seninle :)

Onboard ses karti uzerinden yaptigimiz denemede biraz kabaca da olsa soyle bir sonuc aldim ;

- Insert olarak 2 Eq ve 1 Compressor koydugumda (Bunlar Logic in kendi pluginleri ) yaklasik olarak 25-30 stereo kanal i playback edebiliyordu... Playback sirasinda edit yaparmis gibi zorlamaya calistik ama bir sorun cikmadi. Islemci kullanimi sinirlardaydi...
Arkadasimin dedigine gore RME bagli oldugunda daha iyi bir sonuc veriyormus.

Fakat soyle sacma birseyle karsilastim ;

Bir islemci (ya da cekirdek bilmiyorum) sinirlarda dolasirken diger islemci ondan en az %20-30 daha az yuklu gorunuyordu... Yavuz un tek islemciye yuklenme hadisesi de bu olsa gerek diye dusundum :)

Evet dun yaptigim test beni bir miktar tatmin etti acikcasi ama Protools gibi her adimda tonla para harcaman gereken bir sistemten kacarken Logic e de guvenle sirtimizi dayayamamak aci birsey gibi geliyor... Yani 3.06 Ghz x 8 gibi bir makine yapip ve bunu 12000 TL gibi nispeten ucuk fiyatlara satip , ayni firmanin yaptigi programda bu makine ile sorun yasiyorsam , burada ciddi bir amatorluk varmis gibi geliyor... Ben neden bilgisayarimin gucunu optimumda kullanamiyorum ki ?

Tuhaf ve uzucu bir durum ...

Fakat Logic e gececegim , o konuda fikrimi degistirmis degilim :)

Ozan Selam,

Ben de ProTools'dan Logic'e geçtim. Çok kanallı ticari kayıtlar yapmadığım için HD'nin getirdiği stabiliteye de çok ihtiyacım yok.
LE (Digi 003) ise limitleri sebebiyle beni kesmedi...

Benchmarklar direk MacPro'nun ses kartına bağlı şekilde çok güzel sonuçlar alıyorum...

Logic kreatif anlamda beni ProTools'dan daha çok tatmin ediyor.
Hem şarkı yazımı ve aranjesinde hem de miks yaparken çok rahat.
Belki biraz audio editing kısmı ProTools'dan sonra eksik gelecek ama idare ediliyor...

Umarım sen de memnun kalırsın Logic'ten... Hayırlı olsun....

Teknik probleme gelince ;

Bu tek çekirdek gümlemesi :lol: genellikle 3.parti pluginler ile oluyor. Logic kendi pluginlerini daha iyi manage ediyor. Mesela bende overload yaptırmaya meyilli enstrümanlar BFD2 ve Omnisphere.

İlginç şekilde şarkıyı 1-2 kez playback yaptırınca core dağıtımını öğreniyor Logic. Daha stabil çalmaya başlıyor.

Miks kısmına gelince, yine kendi pluginlerini daha iyi manage ediyor ancak gözlemlediğin gibi tek çekirdeği activity monitor'de tavanlarda dolaşırken diğeri (veya diğerleri) minimum kullanılıyor olabilir... Yine baştan sona playback yapınca düzeliyor çoğunlukla...

Ben, zaten pamuk ipliğine bağlı Logic'in çekirdek yönetimini 2 adet UAD1 kart ile iyice geriyorum, UAD kartların kullanımı kendi kapasitesinin %70'ini geçtikten sonra (özellikle aux kanallarda ve master bus'ta), system overload mesaj almaya başlıyorum. (hızlı ileri geri yapılınca falan)

Benim mikslerim de 40-50 kanal civarı. Aux'larda 3-4 delay ve 3-4 reverb (reverb ve delayler native) 30 kadar plugin UAD ile (eq ve comp), gerisi native...

Dediğin gibi ciddi bir amatörlük var, Apple 3.parti AU pluginlerin UB ortamında çok çekirdek kullanmaya yatkın olmadığını iddia ediyor. Ama diğer taraftan bounce to disk işlemlerini tek çekirdek ile yapan bir Logic... :roll:

Ben konuyu çok okudum, işin içinden çıkamadım.

Logic'i çok sevdiğim için ve şanssız kullanıcılar kadar da sorun yaşamadığım üzere bu problemleri görmezden geliyorum, Logic9'da düzeleceğini umuyorum...

6 ay önce okulun kontrol odasına 2*2.8 Quadcore mac pro aldık. PT 8.0 HD2 sistemle McDSP ve IK Multimedia kullanıyoruz. Sürekli CPU error hataları alıyoruz. Çatışma, çarpışma, versiyon vs sorunları yüzünden bazen C2D Windows makinenin yapabildiği şeyleri yapamıyor. Windows PC'nin gözünü seveyim. MAc Pro'yu yapanın da satanın da kafasında paralamak istiyorum. (Dolar 1.5 kurundayken 6.000 TL'ye almıştık)Mac'lerin sorunsuz çalışma, güvenilirlik hikayeleri tamamen şehir efsanesi. Umarım bu mesaj sonu gelmeyen bir Mac-PC tartışmasına dönüşmez. Sadece Mac Pro ile ilgili tecrübelerin paylaşılması istenen bir mesaj olduğu için yazıyorum.

Benim tecrubelerim de tam aksi yönde, PC ile 10 saniyede bir CTRL+S refleksi geliştirmiştim. 2,5 yıldır Mac kullanıyorum, aynı makinede hem internet, hem ofis, hem müzik yapıyorum, hiç format atılmadı (nasıl yapılacağını öğrenmek bile kısmet olmadı), toplam Protools crash sayısı 2,5 yıl içerisinde 10 kere falandır sanırım. Save etmeyi unutuyorum genelde, o refleksi kaybettim.

Memnun değilseniz güzel bir PC var bende kafa kafaya takas yapalım :D

Bu arada Mac üzerinde en çok crash eden programlar Microsoft programları: Mac:Office, Mac:Messenger gibi.

(Evet evet yine Mac vs. PC başlığına döner bu :D )

Digi003 e 3000 lira civarında para veriyorsun ve gidip extra para verip bir sürü plug-in alıyorsun , mac alıyorsun .... Yaklaşı 10.000 TL harcadıktan sonra bir kanala 2 tane Oxford Eq koyuyorsun ve bir bakıyorsun ki o kanal diğer kanallardan daha geç geliyor ! HD kullanmış bir adam olarak diyorsun ki ; hımm sanırım Delay Compensation açık değil , dur şunu bir açayım... Playback Engine e girdiğinde ise süpriiiiiz ! Öyle bir seçeneğin yok , elinle audio yu çek bakalım 76 sample öne ! Logic e geçmemi tetikleyen şey de tam olarak budur aslında :) Gerçi zaten geçmek istiyordum da vesile oldu da diyebiliriz , herşeyde bir hayır varmış demek :)

Evde zaten MBox 2 kullanıyorum , Logic de eklenince benden güzeli olmayacak o zaman :) Logic i sadece mix için kullanırım ki kafamdaki de buna yakın birşey esasında...

3. parti plugin ler kullanacağım illaki ama bu kadar insan Logic kullanıyorsa demek ki cpu overload hatası açısından o kadar korkutucu bir tablo yok sanırım , arada 2 hata mesajına katlanırız artık :) Protoolsta o kadar hata verebiliyor zaman zaman :)

Peki ben hangi mac i alayım şimdi ? :)

Mahcem kontrol odasının patronu Mert zaten biliyorsun. Ben süpervizör olarak nedenlerle ve sonuçlarla ilgileniyorum. Kendisine sordum ve Spotlight'ı disable etmişiz zaten.
En son şu linkte ilk mesajda belirtilen hareketi (rtas prosesör sayısını sahip olduğumuz-1 şeklinde işaretleyince) olay yürüdü:
http://noisefreak.com/blog/tips/pt8_cpu ... nt-page-1/
Yine de buffer size 128'de hatalar devam edebiliyor. 512'de şimdilik ilerleyebiliyoruz.

yavuzy' Alıntı:
Orcun,

Tüm serzenişinde haklısın. Malesef yeni MacPro ve Logic8 ile 3.parti plugin ile çok yüklü projelerde ben sistem overload mesajı almadan çalışanı pek görmedim...

Zira Logic'in core dağılımı problemi var, Apple bile kabul ediyor ama nedense bir el atıp düzeltemediler. Demek ki sorun zannettiğimizden daha ciddi...

Bu rahatsız edici derecede mi değil mi o önemli...

Yani ayda yılda bir olduğunda problem değil ama çalışmayı engelleyici sıklıkta oluyor mu ? Bazı kullanıcılar olduğunu söylüyor... İnternetten araştırabilirsin...

Bende aşırı boyutta değil,mikste son aşamalarında artışı ise UAD1 kartlara da yüklenmenin getirdiği sadece Logic'e yükleyemeyeceğim bir durum... (4 ve özellikle 8 çekirdek Macpro PCI yapısı ile eski UAD1 kartların çok uyumlu olmadığı biliniyor zaten)

Macpro tüm programlar için henüz yeni bir ortam. Sanıyorum zaman içinde yeni versiyonlar ile düzelecektir. Logic9'da bu konuyu çözeceklerini düşünüyorum...

Nuendo,Digital Performer,ProTools,Cubase vs. kullanabilirsin tabi, sadece Logic yok Mac ortamında.

Benim çalışma sistemime Logic daha yakın geliyor, evvelden ProTools kullanıyordum... Logic'in bana getirdiği artılar, arasıra aldığım overload mesajlarından daha fazla olduğu için değiştirmiyorum.

Ancak ticari bir stüdyo olsam ve çaldığım grubun değil müşterilerin kayıtlarını yapıyor olsam o overload mesajlarını açıklamak zorunda kalmak istemez başka bir daw'a geçerdim, Macpro dururdu... :wink:

Evet yavuzy doğru söylüyorsun başka programlar da kullanmak mümkün elbet.. Söylediğine göre Logic 8 ile 8 Çekirdekli Mac Pro, bir şekilde bir yerlerde çakışıyor.. Fakat şimdi Mac'te Logic'in tadını aldıktan sonra da kalkıp Mac'e Cubase felan kurmak biraz incitici gelebilir.. Ben Logic'e daha yeni geçtim sayılır fakat kendi işimi görebileceğim şekilde çalışabiliyorum, her geçen gün öğreniyorum.. Geçenlerde, PC'deki yarım kalmış bir projeyi Mac'e aktarmak için PC'mi bağladım. Amacım kanalları export edip Pc'yi kapatmaktı.. Şunu farkettim ki, o yıllarca kullandığımız Cubase aslında o kadar yorucu bir programmış ki.. Kaldı ki bunu söyleyecek en son kişi ben olurdum herhalde, fakat gerçekten bir süre Logic kullandıktan sonra Cubase ölüm gibi geldi.. 5 dakikada yapacağım şeyi yarım saatte yaptım.. Tabii diğer programları (Protools, Digital Performer vs..) kullanmadığım için bir fikrim yok. Fakat gönül ister ki, hazır Logic ile devam edeyim.. Eğer dediğiniz gibi Logic 9'da bu uyumsuzluk neticesi System Overload sorunu çözülürse, yani hayal bile edemediğim Mac'de sorunsuz Logic kullanma ortamı sağlanırsa 8 Çekirdek Mac Pro almaya çalışacağım. Yok eğer bu işin suyu çıkacaksa bu saatten sonra Cubase falan attan inip eşeğe binmek gibi olur.. Yani siz daha iyi bilirsiniz tabi ama ben kesinlikle Logic'te rahat ettim, bazı arkadaşlarım "Waves" audio plug-inleri olmadığı için, elinde Mac ve Logic olmasına rağmen PC'de, Protools'ta veya Cubase'de çalışmayı tercih ediyorlar. Benim öyle bir dururmum yok. Logic'in seq. ve interfacei tam bana göre tasarlanmış, gerek vakit olsun gerekse kullanım kolaylığı konfor, benim step çalışma sistemimle çok iyi bağdaşıyor.. Neyse bekleyelim görelim, şu an MacBook Pro kullanıyorum, haliyle ara sıra overload mesajı alıyorum.. Şimdilik hardware çalıştığım için buffer ile dengeleyerek bir nebze sorunların önüne geçebiliyorum. Lakin ilerleyen günlerde işler değişecek.. Çok teşekkür ederim herşey için..

Bana göre Mac kullanmak, OS X işletim sistemi kullanmak bambaşka bir şey. Her profesyonel müzisyenlerin bir Macbook Pro'su ve Mac Pro'su olmalı. (Tabi bu Türkiye'de biraz zor). Prodiksiyonlarınız içinde eğer Pro Tools'u HD kullanmayacaksanız Logic Pro 8 diyorum. Cubase Audio'da daha pratik belki; ama diğer farklar bunu fazlasıyla kapatacaktır.

Bu arada 2009 sonunda Logic Studio 9 geliyor. Yabancı internet sitelernde okuduğum bilgilere göre Audio konusunda çok geliştirilmiş.

ReCoRdD' Alıntı:
Bu arada 2009 sonunda Logic Studio 9 geliyor. Yabancı internet sitelernde okuduğum bilgilere göre Audio konusunda çok geliştirilmiş.

Core audio problemini halletsinler, bir de protools'daki beat detective ve elastic audio benzeri bir uygulama gelsin,başka birşeye gerek yok.
Logic9 çok zevkli bir platform haline gelir...

Orcun, Logic içindeki pluginler epey iyi.. Arkadaşların H2O Waves pluginleri ile çalışmaya devam etsinler. Mac'te çalışmadığına göre... :wink: Orijinal olsa AU versiyonu da olurdu ellerinde, Logic içinde çalıştırırlardı...

Logic pluginleri ile de çok güzel sonuçlar alırsın.... Plugin için daw değiştirmeye gerek yok, hangisi ile rahat ediyorsan o daw'i kullanmak daha mantıklı....

Slm Ozan

Ben secmek zorunda kalsaydim - 2.33 Ghz Core2Duo islemcili eski kasa MacBook Pro (2500 TL ) yi secerdim...Fiyat/Guc oranina gore bu mantikli bence..Cok yogun bir mix yapsanda yetecegini dusunuyorum bazi kurban edilebilir kanallari freeze etmen sartiyla...Tabii external bir firewire hdd kullanman gerekecektir cok fazla audio trackin varsa..Eger ses kartinda firewire ise bazi sorunlar yasayabilirsin ses kartinin marka ve modeline gore...cunku o nesil macbook pro larin grafik karti texas chipsetli degil...Ses kartinin forumlarindan bir incele bu sececegin macbook pro ile nasilmis aralari...

Yok eger illa tower istiyorum diyorsan bilki intel olmayan larla bol bol freeze kullanacaksin...Ve can alici tracklerde freeze seni uzebilir...

Kararin tower yonunde olacaksa kullanmadigim bir mac im var ..1. ve 2.secenegi secmemeni sagliyacak...

Dual 1.8 G5...3gb ram...250 gb internal 7200 rpm hdd + 150 gb 2.bir hdd audio icin...Icinde tikir tikir calisan bir Logic 8+Ableton 7 +Stylus Rmx + Trilogy . Bunlar lisansli...Lisanslari devretmiyorum, fakat bu mac in ID sine autorize olduklari icin formatlasanda hep autorized kalabilecek yeniden kurdugunda benim reg numberlari girdiginde...Fiyati 1900 YTL ...

Ama ben halen eski kasa macbook u oneriyorum...

2x 3.2 xeon processorlu mac pro (8 core) + 10 gb ram + OS X 10.5.6 + logic 8 hakkında yorumlar ve tavsiyeler:

- ilk kurulumda çok sorun yaşadık, L8 açılır açılmaz çöküyordu. adım adım stabil çalışır hale getirdik, şu an durumu iyi :)
-L8'in sevmediği bazı plug-in'ler var ve bunlar L8'i doğrudan göçertiyor: benim okuduğum ve bulabildiklerim Melodyne, Autotune 4, TC Powercore CL1 (adından emin olamadığım soft synth)
- TC powercore x4 buffer seçeneğinde daha stabil çalışıyor (sanki)
- UAD-2 hızlı PCI portuna takıldığı zaman sık sık çökmeler oluyor
- UAD-2'nin cpu overload ayarı %80 civarında, extra buffer ve DSP padlock açık (isimleri bunlardı sanırım şu an kafadan yazıyorum), stabil
- playback sırasında eğer bir software instrument seçiliyse L8 o tracki live moda geçiriyor ve core'lardan birine aşırı yükleniyor. palyback sırasında mümkünse hiçbir track seçili olmasın :)
- deli gibi disk i/o yüklenmeleri yaşıyorduk, 10,000 rpm velociraptor ile (non journaled olarak formatlayarak) önüne geçtik
- UAD-2, TC Powercore x8'den daha stabil çalışıyor, TC aşırı yüklenmede L8'i çökertebiliyor. hatta playback sırasında açık TC plugin pencerei bile çökmeye neden olabiliyor bazen.
- Steve Jobs snow leopard ile multicore support vereceklerini açıklamış :)

şimdilik aklıma gelenler bunlar, hatırladıkça yazarım.

aziz.

Ben simdilik 2.4 CoreDuo MacBook Pro da karar kildim sanirim... Duse kalkada olsa bir sekilde ilerlerim artik , su gunlerde yapabilecegim daha iyi birsey yok malesef :roll:

Ama olsun bunu da bulamayanlar var :)

Herkese tesekkur ederim

Saygilarimla Min.

Mahcem' Alıntı:
Ozan bende ondan var, MB133B 2.4GHz Core 2 Duo. Zımba gibi. RAM'ı 4GB yap, tamamsın.

M.

Ahaha işte böyle şeyler duymak istiyordum :D 3GB ram i olan buldum bir tane , inşallah alacağımyakın zamanda :)

Geri