[Eski] Yeni PC'imle Alakalı Sorular

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

rammyroo

Yeni üye
Merhaba.
Geçenlerde kendime yeni bir bilgisayar topladım :)

-Intel Core2Quad Q6600 2.4 8mb l2
-Asus P5K-E WiFi-AP Edition Anakart
-500 GB 32 MB Önbellekli tek Sata SEAGATE HDD
ve malesef şimdilik 1GB Ram

Harddiski bölümlendirirken PC'yi kullanım amaçlarıma göre;

*İşletim sistemi ve muhtelif programların kurulu olduğu C: 50 GB
*Müzik, Dizi gibi medya arşivimin bulunduğu D: 50 GB
*Müzik programları, vst, plug-in, kayıtlar vs.nin olduğu F: 360 GB

İlk etapta müzik programlarını C'ye kurmuş, F'yi sadece loop, sample vesaire kütüphanem olarak kullanmayı amaçlamıştım. Ancak C'nin giderek dolmasından korkup, müzik programlarını da kaldırıp, F'ye aldım.

Müzik programlarıyla alakalı, kurulum aşamasında yaşadığım bazı problemlerden dolayı, vst ve vsti'leri

F:\Steinberg\Vstplugins klasörü içine değil de, direk
F:\Cubase SX 3\vstplugins klasörü içine attım.

Bu, performans açısından negatif yönde etki eder mi diye merak ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla, evet birazcık performans kaybı söz konusu. Ancak bu benim hüsnü kuruntum da olabilir, emin olmadığımdan soruyorum.

Yani karşılaştırma yapabileceğimiz nokta Cubase'in ve ayrı bir Vstplugins klasörünün de içinde bulunduğu Steinberg klasörü mü daha sağlıklı, yoksa Steinberg klasörü olmaksızın bütün vst/pluginlerin direk F içinde bulunan Cubase klasöründe yer alan vstplugins konumu mu? Hiç fark etmez mi ya da?

Bir diğer endişem Windows klasörümün 3.10 GB boyuta ulaşmış olması. Önceden ne kadardı hatırlamıyorum ama bu boyutun çok daha altında olduğu kesin. Bu nedenle PC'ye format atıp HDD'yi de yeniden boyutlandırma olayına girebilirim. Böyle yapacaksam, ilk kullandığım bölümlendirme şeklini (C:50 - D:50 - F:360) yine tercih etmeli miyim? Yoksa C'ye biraz daha geniş alan mı seçmeliyim. Henüz format çok mu gereksiz yoksa?

Çok karışık oldu farkındayım ama, umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Saygılar...

@rammyroo merhaba;

öncelikle sistemin hayırlı olsun çok güzel makina. Vallahi anlattıklarından hiçbirşey anlayamadım çok karmaşık geldi bana ama format konusuna gelince bence henüz erken gibi görünüyor. Eğer programlarda çalışmama veya bilgisayarda sorun işgal eden birşey yoksa format gereksiz. Anladığım kadarıyla performanstan şikayetcisiniz. Yapmanız gereken şey en basitinden şu,

1) Donatılar/ Sistem Araçları/ Disk Birleştirici ve tüm diskleri tek tek birleştir. (bu diski birleştirmenize gerek yok diye bir uyarı verirse sen inadına birleştir.

2) Donatılar/ Sistem Araçları/ Disk temizleme ve bütün diskleri tek tek temizle.

3) Şu an kullandığın ramin aynısından bir adet daha tak o zaman inanılmaz bir performans artışı görüceksin.

4) Bu söylediğim disk temizlemeyi her ay başı yap, disk birleştirmeyide 4 5 ay arası yap :wink:

Umarım azda olsa yardımım olmuştur.

Kendi şahsi fikrimce evham yapmışsın, şu an kullandığım ve hemen hemen çoğu update'i yapılmamış, iş yeri bilgisayarımın WINDOWS dizini 1.9gb zaten.. bence root partition için 50 gb yeter de artar bile..

Ayrıca Disk Birleştirici, Disk Temizleyici gibi şeyleri zaman kaybı olarak görüyorum, eğer sistemin sana problem çıkartacak kadar hantallaşmışsa ne disk birleştirici nede temizleyicinin bir etkisi olur..

Çok fazla detay yazmışsın ama OS in ne olduğunu yazmamışsın, XP olarak var sayıyorum... XP zaten uzun soluklu bir işletim sistemi olarak tasarlanmamıştır, yani XP yi kurup 6 ay bilemedin 1 sene boyunca randımanlı kullanman zaten çok zor..

Disk bölümlerin bence gayet mantıklı ve stratejik.. tabi yapman gereken asıl önemli şey, Yeni sistem kurduktan, Cubase, Driver, Appz yükledikten sonra Ghost tarzı bir programla sistemi yedekleyip 360 gb lık partitionun bir yerine atmak.. bu sana sisteminde problem yaşadığında gereksiz zaman kaybettirmez.

accuracy' Alıntı:
Ayrıca Disk Birleştirici, Disk Temizleyici gibi şeyleri zaman kaybı olarak görüyorum, eğer sistemin sana problem çıkartacak kadar hantallaşmışsa ne disk birleştirici nede temizleyicinin bir etkisi olur..

Tamamen yanlış bir saptama, Özellikle "Disk Birleştirme" hayat kurtarır bir çok durumda, bilirsiniz bazen sisteminiz açılmak istemez işte bu durumda CHKDSK ve Disk birleştirme yaparak hem performansı eskiye nazaram daha iyi hale getirirsiniz hem de açılmayan sistemi açma ihtimaliniz olur.

accuracy' Alıntı:
XP zaten uzun soluklu bir işletim sistemi olarak tasarlanmamıştır, yani XP yi kurup 6 ay bilemedin 1 sene boyunca randımanlı kullanman zaten çok zor..

XP "düzgün" bir şekilde yapılandırıldığında ve dikkatli bir kullanım ile senelerce çalışabilir. Misal benim önceki bilgisayarım 4 sene hiç format istemedi ayrıca 24 saat internet bağlantısı da vardı.

Sonuç: Her hata ya da problemde format atılmaz, sistemdeki hata saptanır çözümü üretilir.

Se7enty' Alıntı:
accuracy' Alıntı:

Tamamen yanlış bir saptama, Özellikle "Disk Birleştirme" hayat kurtarır bir çok durumda, bilirsiniz bazen sisteminiz açılmak istemez işte bu durumda CHKDSK ve Disk birleştirme yaparak hem performansı eskiye nazaram daha iyi hale getirirsiniz hem de açılmayan sistemi açma ihtimaliniz olur.

:D :D bilgisayar kullanmayı "adım adım windows öğreniyorum" kitabıyla filan öğrendin sanırım sen seventy :)

Bu "defragmantasyon" denilen olay öncelikle, "Disk" Birleştirme değil, "Dosya" birleştirmek anlamına gelir, HDD e dosyalar yazılırken yer kalmadığı anlarda, HDDnin ücra köşelerine dosyaların devamını yazar, böyle durumlarda HDD'nin kafası daha geniş bir alanı tarayarak işlem yapar.. tabi bu Teorik kısmı..

Ilk olarak Win95 ile beraber FAT dosya yapısı için ve maximum 20gb büyüklükteki diskler için tasarlanmıştır... zaten vakti zamanında NT 4.0 işletim sisteminde desteklenmemekteydi. zira NTFS dosya sistemini defragmantasyon tekniği ile toparlamak teorik olarak mümkün fakat teknik olarak gereksizdi, zaten windows XP ile beraber "Microsoft" NTFS dosya sistemi için bu işlemin çok zaruri olmadığını açıklamış, fakat NORTON firması özellikle defragmantasyon işlemiyle ilgili yazdığı programların boşlukta kalmaması için ısrarla bu işlemin yararlı olduğunu iddia etmişti..

tabiki bu bahsettiklerim genelde "son kullanıcı"yı enterese etmeyen şeyler olduğu için XP ve Vista işletim sistemi tamamen NTFS e geçmiş olsa dahi gerekli olduğu sanılan ve gönül ferahlığıyla beraber bir parçada plasebo etkisi yapan bir işlemdir.. hele hele artık yeni nesil sata2 standardında ve çok yüksek hızlı okuyucu kafalara sahip diskler için tamamen "şaka" gibi bir işlemdir.. yani 320gb defraglayana kadar ben şahsen 2 kere ghost alır 3 kerede windowsXP yüklerim.. bu yüzdende teoride ve pratikte pekte mantıklı olmayan fakat "son kullanıcı" bazında hala iddialı olabilen bir uygulamadır bu defragmantasyon :)

Mesleğin nedir diye sorsam kabalık sayılmaz herhalde. Sanırım hiç kamera bilgisayarları ile işin olmadı, en basit örnek onlardır. Ev pc'lerinde daha az bozulma olur tabii ki. Ancak Disk birleştirme elzem bir şeydir ayrıca aylar günler süren bir işlem değil bu. EN fazla 3-4 saatte hallolur.

Se7enty' Alıntı:
Mesleğin nedir diye sorsam kabalık sayılmaz herhalde. Sanırım hiç kamera bilgisayarları ile işin olmadı, en basit örnek onlardır. Ev pc'lerinde daha az bozulma olur tabii ki. Ancak Disk birleştirme elzem bir şeydir ayrıca aylar günler süren bir işlem değil bu. EN fazla 3-4 saatte hallolur.

Mesleğim bilgisayar teknikerliği, yaklaşık 10 senedir bu işle uğraşıyorum.. ilk 6 senemi teknik serviste anakartlarla, hddlerle, cpularla, ramlerle boğşarak son 4 senemide network kabloları, hublar, switchler, serverlarla geçirdim..

Kamera bilgisayarı ile işim olmadı, zaten konumuz kamera bilgisayarı değil ki, neden işim olsun :) .. Spesifik durumlar veya Bizzat Şahsi Tecrübeler den bahsetmiyorum, genel olarak varolan defrag işleminden bahsediyorum.. tabiki çeşitli alanlarda farklı data işleme yöntemleri olduğundan farkedebilir..

İyi o zaman, madem sektörün içindesin, o halde "Adım Adım Windows" kitabı ile öğrenilen ve öğrenilmeyen şeyleri bilirsin. Bu arada yaş kaç? Merak ettim de, istersen özelden devam edelim, boş yere burayı meşgul etmeyelim.

accuracy' Alıntı:
...Ayrıca Disk Birleştirici, Disk Temizleyici gibi şeyleri zaman kaybı olarak görüyorum, eğer sistemin sana problem çıkartacak kadar hantallaşmışsa ne disk birleştirici nede temizleyicinin bir etkisi olur..
Yanlış bilgi.

accuracy' Alıntı:
...Çok fazla detay yazmışsın ama OS in ne olduğunu yazmamışsın, XP olarak var sayıyorum... XP zaten uzun soluklu bir işletim sistemi olarak tasarlanmamıştır, yani XP yi kurup 6 ay bilemedin 1 sene boyunca randımanlı kullanman zaten çok zor..
Yanlış bilgi.

accuracy' Alıntı:
...Disk bölümlerin bence gayet mantıklı ve stratejik.. tabi yapman gereken asıl önemli şey, Yeni sistem kurduktan, Cubase, Driver, Appz yükledikten sonra Ghost tarzı bir programla sistemi yedekleyip 360 gb lık partitionun bir yerine atmak.. bu sana sisteminde problem yaşadığında gereksiz zaman kaybettirmez.
"Appz"dan kasıt nedir? Kırık programlarla pek bir içli-dışlısın galiba.

Se7enty'ye sataşmışsın ama, senin verdiğin bilgiler sağlam değil.

Neden böyle bir yanıt verdiğimi merak eder de bir şeyler öğrenmek istersen, başka bir başlık aç, ve soru sor.

rammyroo, sistemden önemli beklentileri olan tüm programlar, önerilen yere kurulmalı.
C:\Program Files
altına yani.
Bunun açıklaması kolay teknik nedenleri var. Ama müzik yapmak istiyorsan, öncelikle nedenlerini bilmen gerekmiyor.

2. büyük sorun, 50 GB'lık C partisyonunu doldurabiliyor oluşun. Neyle doldurdun bilmiyorum ama, C'de sadece kullanmadan edemeyeceğin programlar olmalı. Müzikti, resimdi, videoydu gibi download'ların C'ye dokunmadan, en sondaki partisyona gitmeli. Masa Üstünü de (Desktop) mümkün olduğunca boş tutmalısın.

Eğer 50 GB'lık C partisyonunu sadece programlarla doldurduysan, müzik yapmak istediğin sistemi, abur-cubur programlarla doldurmuşsun demektir. Yalnız bir parantez:
Data klasörü olan büyük VSTi ya da sample kütüphanelerinin sample bilgisi taşıyan kısımlarını başka bir partisyona gönderebilirsin. Ama programlar (yazılımlar) hâlâ C altında olmalı.

Ses kayıt ve müzik prodüksiyon işiyle meşgul olacak sistemde, 2 adet hızlı sabit disk olması önerilir.
Eğer 2 adet sabit diskin yoksa, 500 GB'lık tek sabit diskte paylaşımlar şöyle olabilir:

C: 15-25 GB (İşletim sistemi ve programlar)
D: 100-150 GB (Ses kayıtların ve proje dosyaları)
E: 250-300 GB (VSTi Data klasörleri ve sample'lar)
F: ~ 20-25 GB (Downloadlar, fotoğraflar, mp3, film, ıvır-zıvır)

Tabii eğer bilgisayarın hergün ses kaydı projeleriyle ilgili olarak çalışıyorsa böyle olabilir. Bu işle ciddi bir şekilde ya da profesyonel olarak ilgilenmeyeceksen, yukarıdaki tabloda yazdığım D ve E partisyonlarının boyutu, ihtiyaca göre, ve doğru oranla küçülebilir.

Bence program ve sanal enstrümanlarını kaldır, bölüştürmeyi dediğim gibi yap, ve hepsini tekrar yükle.
Bunları yaptıktan sonra da kesinlikle Disk Birleştiricisi'ni kullan. İngilizcesi Disk Defragmenter'dır. File Defragmenter değil.

Bir de lüzumsuz ya da çok az kullandığın yazılımların hepsinden kurtul. Registry diye, önemli bir şey var. Registry'yi boşu boşuna şişirme. Sistemin verimli şekilde çalışmaz yoksa. 4 çekirdekli bilgisayardan, benim tek çekirdekli AMD performansını alırsın. Yazık.

Üşenmeden bunları yap, yararını göreceksin.

:D

ilterocktive' Alıntı:

1. Disk Birleştiriciyle ilgili şeyleri yukarıda yazdım.. Siz muhtemelen bugüne kadar sadece kendi ve arkadaşlarınızın PC leriyle alakadar olduğunuz için bu bilgi sizie "yanlış bilgi" olarak gelebilir, doğaldır.. Fakat sizin durumunuz da benim için "istisna" dır.. Yazdığım şeyleri "varolmayan" bilgilerle kafama göre kurgulayıp yazmadığımı biliyorum.. tek kalemde "yanlış bilgi" demek bence "yanlış" kavramının esasıdır..

ilterocktive' Alıntı:

2. XP İşletim sistemi sizin kullandığınız da dahil olmak üzere Türkiye'nin ve dünya'nın çoğu bölgesinde "son kullanıcı" bazlı olarak satılıp kullanılmaktadır.. XP uzun ömürlü ve stabil bir işletim sistemi değildir, öyle olsaydı zaten NT, Windows2000 Server, Windows 2003 Server gibi işletim sistemlerine gerek olmaz direkt herkes XP kullanırdı..

Fakat gene sizin bu konuda "Yanlış Bilgi" yorumunu yapmanız muhtemelen kendi bakış açınızdan kaynaklanmaktadır.. normal bir ev kullanıcısı için XP işletim sisteminin "Sağlıklı" çalışma ömrü 6 ay bilemedin 1 senedir..

ilterocktive' Alıntı:
"Appz"dan kasıt nedir? Kırık programlarla pek bir içli-dışlısın galiba.

Se7enty'ye sataşmışsın ama, senin verdiğin bilgiler sağlam değil.

Neden böyle bir yanıt verdiğimi merak eder de bir şeyler öğrenmek istersen, başka bir başlık aç, ve soru sor.

3. Appz'dan kastım "Applications" .. appz "warez" jargonudur doğrudur, ama hızlı yazarken bir kalemde "applications" yazabilecek kadar ingilizceye sahip olmadığım için genelde kısaltma kullanırım.. Şu sıralar yazılım sektöründe çalışıyorum, kendi yazılımızın desteğini, kurulumunu gerekirse satışını yapıyorum.. eh artık kırık programlarla ne kadar içli dışlı olduğumu siz hesap edin.. :lol:

2002'den beri kullandığım bir XP Home yüklü, 18 GB toplam hafızalı dizüstü bilgisayarım var. Temizlemeyi sık sık yaparım. Disk birleştirmeyi 2-3 ayda bir yaparım. Format attığım oldu, başka çarem kalmadığı zaman. Çünkü açılmadığı zamanlar da oldu. Problem yaşadığım konular hep donanım kısmıyla ilgili oldu (HP pavillon kendisi). Format atmama sebep olan donmalar da güç kaynağı, batarya ve ek RAM yükseltecinden kaynaklanmıştı. XP'den kaynaklanan hiçbir problem yaşamadım.

accuracy' Alıntı:
1. Disk Birleştiriciyle ilgili şeyleri yukarıda yazdım..
Ben de yazdığının yanlış olduğunu yazdım zaten.

accuracy' Alıntı:
...Siz muhtemelen bugüne kadar sadece kendi ve arkadaşlarınızın PC leriyle alakadar olduğunuz için...
Siz benimle ilgili fikir yürüteceğinize, disk birleştiricisi ya da "defrag" dediğimiz işlemin bir işe nasıl yaramadığını teknik olarak anlatınız, ben size derse ondan sonra başlayayım.

accuracy' Alıntı:
2. XP İşletim sistemi sizin kullandığınız da dahil olmak üzere Türkiye'nin ve dünya'nın çoğu bölgesinde "son kullanıcı" bazlı olarak satılıp kullanılmaktadır.. XP uzun ömürlü ve stabil bir işletim sistemi değildir,..
"Uzun ömürlü"den kasıt nedir? 20-30 yıl mı?
Ve bana başka, daha 'uzun ömürlü bulduğun' bir işletim sistemi adını verir misin?
Böyle haybeye, havada kalan muhabbete hiç gerek yok.

accuracy' Alıntı:
...Fakat gene sizin bu konuda "Yanlış Bilgi" yorumunu yapmanız muhtemelen kendi bakış açınızdan kaynaklanmaktadır...
Öyledir. Kesin.

accuracy' Alıntı:
...normal bir ev kullanıcısı için XP işletim sisteminin "Sağlıklı" çalışma ömrü 6 ay bilemedin 1 senedir..
"normal"den kasıt ne?
Bilgisayarını çöp yığınına çeviren, oradan buradan bulduğu her kırık yazılımı bilgisayarına yükleyen kişiyi mi "normal bir ev kullanıcısı" sanıyorsunuz?

Burada normlardan mı bahsediyoruz, yapılması gerekenlerden mi?
Tavsiye mi veriyorsun, işletim sistemleri üzerine teknik analiz mi yapmaya çalışıyorsun?

accuracy' Alıntı:
...3. Appz'dan kastım "Applications" .. appz "warez" jargonudur doğrudur, ama hızlı yazarken...
Tabii... "hızlı yazarken"...

accuracy' Alıntı:
... Şu sıralar yazılım sektöründe çalışıyorum, kendi yazılımızın desteğini, kurulumunu gerekirse satışını yapıyorum.. eh artık kırık programlarla ne kadar içli dışlı olduğumu siz hesap edin.. :lol:
Çok matah. Sanki yazılım sektöründe olmakla, kırık yazılımlarla içli-dışlı olmanın bir ilgisi varmış gibi.

Teknik açıklamaya giriniz.

Defrag işleminin, müzik üretimi yapılan bilgisayarlarda neden bir işe yaramayacağını anlatınız.

Benim ne yaptığım ve bildiğim ile ilgilenmeyiniz.
Burada psikolojik analiz, ya da s*d*k yarışı yapmıyoruz.
Bir amaç var, birisine yardım etmeye çalışıyoruz.

Senin verdiğin birkaç bilgi yanlış.

Siz anlatınız, ben size neden yanlış olduğunu anlatayım.

Anlatmayacaksanız, susunuz da, daha çok dağılmasın konu.

Başlığı dağıtmayalım. Sorun varsa, ya da bir derdin varsa başka bir başlık aç, bana özel mesaj aracılığıyla linki gönder, ben düşüncelerimi oraya yazayım.

accuracy' Alıntı:
...Disk bölümlerin bence gayet mantıklı ve stratejik...
Eksik bırakmışım.
Bu da yanlış.
Bilgisayarların ve sabit disklerin nasıl çalışıtığını, müzik üretilecek bilgisayarların nasıl ayarlanması gerektiğini biraz biliyor olsan, o lafı etmezdin.

ilterocktive' Alıntı:
rammyroo, sistemden önemli beklentileri olan tüm programlar, önerilen yere kurulmalı.
C:\Program Files
altına yani.
Bunun açıklaması kolay teknik nedenleri var. Ama müzik yapmak istiyorsan, öncelikle nedenlerini bilmen gerekmiyor.

2. büyük sorun, 50 GB'lık C partisyonunu doldurabiliyor oluşun. Neyle doldurdun bilmiyorum ama, C'de sadece kullanmadan edemeyeceğin programlar olmalı. Müzikti, resimdi, videoydu gibi download'ların C'ye dokunmadan, en sondaki partisyona gitmeli. Masa Üstünü de (Desktop) mümkün olduğunca boş tutmalısın.

Eğer 50 GB'lık C partisyonunu sadece programlarla doldurduysan, müzik yapmak istediğin sistemi, abur-cubur programlarla doldurmuşsun demektir. Yalnız bir parantez:
Data klasörü olan büyük VSTi ya da sample kütüphanelerinin sample bilgisi taşıyan kısımlarını başka bir partisyona gönderebilirsin. Ama programlar (yazılımlar) hâlâ C altında olmalı.

Ses kayıt ve müzik prodüksiyon işiyle meşgul olacak sistemde, 2 adet hızlı sabit disk olması önerilir.
Eğer 2 adet sabit diskin yoksa, 500 GB'lık tek sabit diskte paylaşımlar şöyle olabilir:

C: 15-25 GB (İşletim sistemi ve programlar)
D: 100-150 GB (Ses kayıtların ve proje dosyaları)
E: 250-300 GB (VSTi Data klasörleri ve sample'lar)
F: ~ 20-25 GB (Downloadlar, fotoğraflar, mp3, film, ıvır-zıvır)

Tabii eğer bilgisayarın hergün ses kaydı projeleriyle ilgili olarak çalışıyorsa böyle olabilir. Bu işle ciddi bir şekilde ya da profesyonel olarak ilgilenmeyeceksen, yukarıdaki tabloda yazdığım D ve E partisyonlarının boyutu, ihtiyaca göre, ve doğru oranla küçülebilir.

Bence program ve sanal enstrümanlarını kaldır, bölüştürmeyi dediğim gibi yap, ve hepsini tekrar yükle.
Bunları yaptıktan sonra da kesinlikle Disk Birleştiricisi'ni kullan. İngilizcesi Disk Defragmenter'dır. File Defragmenter değil.

Bir de lüzumsuz ya da çok az kullandığın yazılımların hepsinden kurtul. Registry diye, önemli bir şey var. Registry'yi boşu boşuna şişirme. Sistemin verimli şekilde çalışmaz yoksa. 4 çekirdekli bilgisayardan, benim tek çekirdekli AMD performansını alırsın. Yazık.

Üşenmeden bunları yap, yararını göreceksin.

Çok teşekkürler İlter. Çok yardımcı oldun.
Programlarla VSTi ve sample'ların farklı disklerde olmalarının sorun yaratacağı evhamına kapıldığımdan böyle bir disk bölme yöntemine girişmiştim ki, gereksiz bir düşünce olduğunu farkettim şimdi :)

Ayrıca muhtelif programlar ve işletim sisteminin olduğu 50GB'lik alanı doldurmak değil de, aynı dizinde bulunan Windows klasörünün kabarması endişelendirmişti. Yoksa müzik programları dışında bir Photoshop'umuz var sayılır :)

Herneyse, tekrar teşekkürler.

rammyroo' Alıntı:
Programlarla VSTi ve sample'ların farklı disklerde olmalarının sorun yaratacağı evhamına kapıldığımdan böyle bir disk bölme yöntemine girişmiştim ki, gereksiz bir düşünce olduğunu farkettim şimdi :)
Aslında gereksiz bir düşünce değil seninkisi. Doğru şekilde düşünüyorsun. Ama ne yazık ki C'nin düzeni, dev VSTi'ların hepsini kaldıramayacak kadar karışık.

rammyroo' Alıntı:
Herneyse, tekrar teşekkürler.
Rica ederim.

Yazılımların beyni ile, okudukları dosyalar ayrı partisyonlarda pek tabii ki olabilir. Hatta bahsettiğim "C'nin karışık düzeni" nedeniyle öyle olmalı.

C partisyonunda tutacağın 1 GB'lık tek bir dosya, disk içindeki dosya sistemini fiziksel olarak böleceği, birleştirme işlemini zorlaştıracağı; ve fiziksel olarak diski okuyan kafanın, diskteki gerekli dosyaları okurken gereksiz yere atlama yapmasına neden olacağı için, sistemini yavaşlatan nedenlere bir yenisini ekler.
(Kaldı ki, 1 GB'lık bir dosyanın kendisini bile bölünmeden sabit diskteki C partisyonuna kaydetmek pek mümkün değildir. Araya ya page file girer, ya da MFT Reserved Area girer).

Diski okuyan kafa, özellikle bir müzik projesi üzerinde çalışılırken ne kadar az hareket ederse (atlama zıplama, bölük dosyaları RAM'e doldurup okuma, vs), o kadar iyi.
Özellikle bölünmüş ve birleştirilmemiş ses dosyaları, sabit diskini yorar (sorun uzun süre devam ettiğinde diski kullanılmaz hale getirir), işletim sisteminin de RAM'lerinin de performansını düşürür.

VSTi ve yazılımlar C'ye, o VSTi veya sample kütüphanelere ait büyük dosyalar ise E'ye ya da F'ye gitsin.
(D'deki ses kayıtlarına öncelik vermiş oluyoruz böylelikle).

Bu tip büyük VSTi'lar kurulurken, yazılımı ve data klasörünü ayrı yerlere yerleştirmene yarayacak menü sayfalarını getirir ekrana.
O menüleri dikkatle takip edersen, programı C'ye, data klasörünü ise başka bir klasöre yerleştirmen mümkün.
O menülerin amacı da o, biliyor olabilirsin.

Ek açıklama yaptım, birilerinin işine yarayabilir, anlamalarına yardımcı olabilir diye.

@ilterocktive
Defrag işleminin, müzik üretimi yapılan bilgisayarlarda neden bir işe yaramayacağını anlatınız.

şu güzel cumartesi akşamında aslında size detaylı olarak anlatabilmek isterdim fakat ne vaktim var buna ne de yeterli teknik lisanım.. neyse, müspet müspettir, buyrun okuyun/anlayın aşağıdaki yazıda yeterli bilgi mevcut..

diğer yazmış olduğunuz şeylere cevap yazmak istemiyorum, bildiğinizi sandığınız şeyin mutlak doğruluğuna bu inancınızla anlaşabilmemiz oldukça güç.. zira bilgi sınırları olan bir kavram değildir..

Disk defragmenting has become less and less relevant over the past 5 years. The observations below are the result of
many conversations with drive makers and OS engineers.

In most cases in Mac OS X (and WinXP, for that matter) attempting to de-fragment a disk will in all likelyhood have no effect on performance.

Note: As with anything in the computer space, this is a statement that applies to most usage. You can create unique scenarios where defragging can show an improvement. But for the general (99%) case defragging has become less important, to the point of unimportant.

HOWEVER: You can help out disk situations by always always keeping a large chunk of space free on your high-performance drives. I personally overcompensate, and always insure I have at least 30% of my disk unused at any time. Leave plenty of space for things to grow, shrink, or live temporarily, and you will be happy. This is more important than where a particular chunk of data lives on a physical platter.

Disk de-fragging generally now
1) Has no effect, because the lower-level disk hardware ignores these types of operations because they make no sense. Many OS or kernel level drivers will also ignore these commands because they "know" that the result would not be what the issuer actually wanted.
2) Makes performance slightly worse because the defragging algorythm has no knowledge of specific drive hardware, caches, or OS caches and access patterns
3) Is ineffective because the disk usage pattern of a modern application on a modern OS is significantly different from the "open one file, read straight from it for microseconds at a time since I'm the only one who can do anything" methodologies in the past
4) Is not necessary because applications have developed very specific strategies for high speed continuous file access.

Bottom line: It's not worth your time. Will probably not hurt, but will almost certainly not help.

Zeroing does just that, zeros. Sets all those little magnetic zones on your hard drive platter to '0'.

Doesn't do anything more than that. Your drive won't/can't act faster because sectors have '0's instead of '1's in them.

Yeah, de-fragging has come and gone over the decades.

Advances in OS and hardware just make it not make sense.

Let's do a quick review:
What does de-fragging do?
De-fragging is meant to move files so they occupy consecutive sectors on the physical platter of a hard drive. This has in the past optimized performance since an entire file could be read with minimal read/write arm movement.
De-fragging utilities did this by reading each sector of a file currently on the drive, and instructing the low-level driver to write that sector to a specific new sector, right next to the last sector of data written.
After hours of work, all your files were snugged up next to each other as close to the hub of the drive as possible. Arm movement was reduced to the minimum possible.
Advantages were there. On a 5.25 inch SCSI or ATA platter, on hardware, OS or a bus that was slower than the hardware, and in situations where one reader was the only drive accessor you could gain some from de-fragging.

What About Now?

First and formost (and this has always been true) hard drives try to write data in the most efficient manner anyway, all by themselves. Drives try to "de-frag" naturally. De-fragging (even in it's most effective times) really only made a difference when you drive was over 75% full. Files didn't start getting fragmented until space started running out.

Why de-fragging is reaching ineffective stages:
1) Contiguous sectors are often not the most efficient way to read a file on modern hard drives! For those of you old enough, do you remember the "speeded up" versions of the Apple II disk operating system, like ProtoDOS and otehrs? They did what many modern hard drives do now.
Instead of being effective at reading each successive sector, the most effective read pattern for many hard drive mechanisms is read one sector, process that into cache while skipping 2 sectors, read the 3rd. So a continous write operation (file system level write) will result in a sector pattern of (F1 is this file, fx is other files)
F1 fx fx fx F1 fx fx fx F1.
"De-fragging" that and putting each sector next to the other will actually reduce the efficiency of the system instead of improving it.

All hard drive manufactures know that de-fragging software is out there, and they know that most de-fragging software does not contain a catalog of optimum sector spreads for every possible hard drive platter/cache combination in the world.
So, many hard drive mechanisms or drives ignore de-fragging software. There you are, watching you hard drive de-frag for 4 hours. Inside the box the de-fragging software is telling the hard drive "OK, take this sector and put it on cylinder 3, sector $1A". The hard drive itself is replying "Oh yeah, I'm doin it boss, I'm puttin that data right where you asked" when in reality it is completely ignoring the low-level sector access calls because they just don't make sense for this drive.

Think about this part of the hard drive mechanism, also. When you bought your Audio drive, you probably spent a few extra bucks to get a 2 or 8 MByte cache on the hard drive controller board.
Well guess what! If it's working well (and most do) then most of the data reads your OS is making of the drive are being satisfied from the cache, NOT from the hard drive platter itself. The drive is reading ahead and gathering data in the most effective way, and the cache is getting the hits. De-fragging obviously has no effect on a RAM cache.
There are literally hundreds of platter, arm, cache designs on the market today, and each will have optimum data transfer patterns that are slightly different. What is a great sector pattern for a 7200 RPM Western Digital drive with an 8 mbyte cache is a Bad sector pattern for an 5400 RPM IBM Travelstar with no cache. So defrag software will probably get it wrong.

OK, lets step up to the OS level now.
Guess what? The OS is caching stuff too, and those caching algorythms are a hell of a lot better than they ever were, and get better all the time. When you think your reading from the hard drive itself, you often times are reading out of main memory, defragging has no impact.

Lets look at one more aspect of de-fragging in 2003 which, even if all the above were not true, makes it less relevant to unimportant:
De-fragging was based on an assumption that there was one accessor of a hard drive at a time, and that accessor would open and read from one (or two) files continuously for a long (in computer terms) time.
Those two assumptions are no longer valid.
First, Mac OS X and many versions of Windows are preemptively multitasked.
That means that no application can grab and hold system resoruces. The OS gives those resources periodically to every running application. So it is very likely that when you are in the middle of reading from a "de-fragged" 500 mbyte file, 30 or 40 times some other application is goign to get a little time, and might want to read it's own files. So the arm moves awa from your file, then back. De-frag meaningless.

Second, and gosh darn it, how many files do YOU have open when you're doing audio work?
In many cases with modern DAWs it can be hundreds. Your ESX files. Your audio files that you recorded. VST and AU settings files, and so on.
Does it make any sense to de-frag that? Nope.

Again, de-fragging is predicated on extended read-access to a single (or 2) file. That scenario is outmoded.

Lets be very simplistic: You have a "normal" DAW-based song in Logic. Tht probably means that you have 16-32 tracks of audio.
That means you have at the absolute bare minumum 1 file open and being read for each audio track, right? So that means at a minimum 16 large files being read constantly to play the music, right?
So no matter what you can possibly do the read head of the drive is going to be hopping around. And you're going to blow the 2 MByte cache on the card. Obviously 16 files cannot be de-fragged together in a way that makes sense, since the de-fragging software cannot know the usage patterns fo those 16 files, and know that for optimum use interleaving the sectors would be best. De-fragging software only knows how to de-frag one file at a time in isolation with no knowledge of the intended use of the file.

Which brings us to another thing,the smarts of the application programmers. The guys who program Logic (or Cubase, DP, etc.) DO know how they are going to use the files. So they write very very very smart code (reseach the patents or read the literature) to access the files they need in the most effective way. Since they know what they need from a sample, or 16 audio files, they can work with the file system themselves, intellegently, to get the data in and ready when it's needed. And they can work with the operating system to hint to the OS about what they plan to do next so the OS can help.

And one final thing: Remember Virtual Memory? That evil thing you all were warned to turn off becuase it killed performance and blew away defragging and disk caches?
Hear about it much anymore? No? Did it go away?
No it did not, in fact it's just there. In Mac OS X and WinXP virtual memory is on and active 100% of the time and is not a user-controllable action.
Why?
Because it works now. Becuase it's effective and efficient (again, like anything, you can bollox it up by having 1,000 applications open at once).
But keep this in mind, that's another thing accessing drives completley out of the de-fraggers control.

De-fragging made sense at one point in our computer history, and there are still some situations where it might now. But those are rare, and getting rarer.

accuracy, ilettiğin alıntı bilimsel bir yazıdan alıntı değil. Adamın biri oturmuş, neredeyse sokak diliyle yazmış.
Belki sen de metin İngilizce diye, önemli bir şey zannettin, buraya asıyorsun.

Ama yine de sen, kendi ilettiğin alıntıdaki şu paragrafı bir oku lütfen (çünkü önemli bir ayrıntının gözünden kaçtığı belli):
accuracy' Alıntı:
...Note: As with anything in the computer space, this is a statement that applies to most usage. You can create unique scenarios where defragging can show an improvement. But for the general (99%) case defragging has become less important, to the point of unimportant...

Genel bir durumdan bahsetmiyoruz burada.

Herbiri 4 GB'ı bulan boyutlardaki bir sürü dosyayı, nasıl bölünmeden bir arada ve sabit diski en az yoracak şekilde kullanabiliriz, o sorundan bahsediyoruz.
Evet, yazılım ne yapacağını biliyor, ama bilgiyi de o dosyadan topluyor. Dosya fiziksel olarak dağınıksa ne yapacak yazılım, vahiy mi indirecek? Sabit diske başvuracak.
(Evet, sabit diskten alıp, RAM'e yükleyecek)

Burada "20 tane DiVX filmi nasıl yerleştiririz"in muhabbetini yapmıyoruz. Onlar çocuk oyuncağı çünkü.

Sen istersen yine de C klasörünü 500 GB olarak bırak accuracy. Boş alan çok olduğu için, bilgisayarın rahatlar (!).
Partisyon yaratmaya da gerek yok o zaman, nasıl olsa zamanımızın yazılımları akıllı.

Senin düşüncene ya da ilettiğin yazıdaki düşünceye bakacak olursak, sistem partisyonundan ayrı bir partisyon yaratmaya da gerek yok.

Ayrıca şu bilgi de yanlış:
... In Mac OS X and WinXP virtual memory is on and active 100% of the time and is not a user-controllable action...
Bu hâlâ kullanıcının müdahalesine açık bir özellik. Kapatıp açabilirsin, boyutunu değiştirebilirsin.
Ayrıca page dosyasının (Virtual Memory) daha önce çalışmadığı gibi yanlış bir bilgi daha var.
Bal gibi çalışıyordu, ama RAM sabit diskten her zaman daha hızlı olduğu için, DAW dünyası Virtual Memory'yi pek iplemedi. Ta ki sistemler sıkışana, dev VSTi ROMpler'ları piyasaya çıkana kadar...
Biz daha önce 1 GB olan fiziksel RAM'imize rağmen, nasıl olup da 1,5 GB'lık sample'ları -farkına varmadan- yüklüyorduk? Virtual Memory sayesinde.

Bu metni nerede bulduysan bir linkini ver, adamın bilgilerini tazeleyelim. Ben yapmayayım da, VSTi programcılarına yaptırtayım. Bir de onlara anlatsın derdini. Çünkü bahsettiği yeni akıllı yazılımlar konusundaki bilgisi biraz geçmişte kalmış.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri