[Eski] Yenilemeye nerden başlasam?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BeatMaster

Yeni üye
Arkadaşlar ve üstadlar elimdeki bilgisayarım:

-P4 1.7

-Anakartım Jetway (4 sene önce alel acele almıştım hiç araştırmamıştım bile :lol: )

-Harddisk 40gb (Bana yeterli zaten biten çalışmayı dvd olarak kaydedip çıkartıyorum pc den)

-512 ram (Bunu zaten 2gb a çıkarmayı düşünüyorum)

-Ekran kartını 256 mb alıcam

Pc de şuan bunlarla yenilemeye başlamak istiyorum ses kartınıda Emu 0404 usb alıcam dsp si var zaten. Programım Cubase Se 3. Aynı anda en fazla 30 kanal audio çalışırım heralde. Çalışma formatı ise 16/48 olacak. İnterneti ve oyunları çıkarmayı düşünüyorum pc den sadece müzik pc si olucak. İnternet için 200 ytl lik bi pc yeterli :lol: ..

Bana bu pc den çok daha performanslı olmak koşulu ile çokda pahalıya kaçmadan bahsettiğim çalışma koşulları dahilinde neleri önerirsiniz ana kart ve işlemci olarak (zaten ses kartı falan derken paralar suyunu çekiyo :lol: )ekran kartı çokta önemli değil sanırım marka olarak...

Geleceğe yatırım yap ve Dual Core uyumlu bir anakart al. Eğer paran varsa tabiki Intel marka :) MSI'lar da iyidir.

HDD kapasite olarak bana yeter diyorsun ama sana şöyle bir şey söyleyeceğim. SATA 2 disk'lerde veri okuma/yazma performansı IDE'lere göre çok daha iyi ve ayrıca bu yeni SATA 2'lerde NCQ denilen bir olay var ki veri okumada çok fazla performans sağlıyor. Ayrıca, daha çok boş alan demek daha çok hız demektir :wink:

RAM'lerini de DDR2 yapmanı öneririm.

Şimdi diyeceksin ki geriye ne kaldı :) Bu kadar şeyi almak zaten yeni bir PC manasına geliyor. Eğer gerçekten -performans artışı- istiyorum diyorsan dediklerimi yap. Çok duacı olacaksın :p

Şampuan reklamı geldi aklıma , yenilemeye önce kendinizden başlayın :)

işlemciyi dual core yap ona uygun bir anakart al ramide 1 gb yapsan yeter efsane olur.

Tamam sata 2 yi düşündüm 80gb sata 2 NCQ hesaplıymış onu alırım ama dediğin gibi performansa katkısı varsa :?:

Ana kartta ise ddr2 4gb a kadar ram desteği versin, sata 2 olsun, onboard vga olmasın, ses kartım için USB 2.0 olsun başka ne özellik olmalı...

Ya okadar çok model varki hangisi ne işe yarıyo ne kadar performanslı bilemiyorum...

Arkadaşlar işlem tamamdır eski maiknamı sattım ve yerine:

PD INTEL 2.8GHz 800MHz 2X2MB DUAL CORE D915 (64 bit çift çekirdek)
Asus P5B (Max 8gb ram)
128 MB Ekran kartı
512 Mb DDR2 533 ram (Şuan için 512 tamamen duygusal ama en kısa sürede 4gb :lol: )
80 GB Sata2
DVD-R
Emu :lol:

Dual Core ya da X2 işlemciler ile SATA2'nin bile yetmediğini gözlemledim. O yüzden bence SATA2 Raid0 yapın.

İlgisi doğrudan yok elbette. Ancak Dual Core ya da ne bileyim yüksek frekansta çalışan işlemcilerle çalışırken sabit disk hep darboğaz yaratıyor.
Bir arkadaşımın iki ay önce aldığı bilgisayarda Athlon FX64 3400 işlemci, 2GB Dual Channel RAM ve 80GB Sata2 disk olmasına rağmen, render yaparken disk sürekli çalışıyordu. Ancak RAM'in yarısı ancak doluyordu ve işlemci kullanımı yüzde altmışa bile çıkmıyordu.

Daha sonra aynı diskten bir tane daha alıp Sata2 Raid0 yaptı ve bilgisayar şu anda çok daha rahat çalışıyor render'da...

alperz haklı. CPU-RAM-HDD üçgeninde işi yavaşlatan HDD oluyor. RAID 0 yaparak disk erişimini hızlandırabilirsiniz. Ne kadar çok disk ile RAID 0 yaparsanız o kadar hızlı disk erişiminiz olur.

Yalnız, işin şu noktasını unutmayın; RAID 0 yaptığınız disk'lerden 1 tanesi bozulursa, bütün data'larınıza astalavista demek durumunda kalırsınız :)

Şekil a'da görüldüğü gibi, RAID 0

raid0yd2.gif

Önemli Not: RAID 0 gerçek bir RAID uygulaması değildir. Çünkü, hata töleransı 0'dır. Buna karşın ciddi bir performans artışı sağladığından tercih edilebilir. Bu tür bir sistemde mutlaka yedekleme yapın. Faraza, 4 tane 100 GB disk'i RAID 0 yaparsanız ve disk'lerden biri gümlerse 400 GB veriniz kuş olup uçar 8)

Bu arada, 32bit Windows XP ile sakın 4gb ram almayın. Elinizde patlar. 32bit Windows en fazla 3GB RAM destekliyor. Ancak 64bit versiyona geçerseniz 16GB'a kadar RAM desteği var. Tabii 64bit Windows'un da doğru dürüst sürücü desteği yok. O yüzden en temizi 1+1 yapıp 2GB Dual Channel kullanmak.

BeatMaster' Alıntı:
Arkadaşlar işlem tamamdır eski maiknamı sattım ve yerine:

PD INTEL 2.8GHz 800MHz 2X2MB DUAL CORE D915 (64 bit çift çekirdek)
Asus P5B (Max 8gb ram)
128 MB Ekran kartı
512 Mb DDR2 533 ram (Şuan için 512 tamamen duygusal ama en kısa sürede 4gb :lol: )
80 GB Sata2
DVD-R
Emu :lol:

Sata 2 bu sistemde çok lüks kaçmış. Onun yerine normal bir disk alıp "artan para" + "512 lik ram" yerine 1 gb lık RAM alsaydın ya. Madem iyi performans istiyorsun önce Ram'i önemsemeliydin.

Bu hdd olayı çok abartılıyor. İlla sata illa raid bilmem kaç vs. deniyor. Bunun performansla doğrudan bir ilişkisi yok. İnsanlar yanıltılmamalı bence. Saygılar..

NCQ hdd alacaksan anakartının NCQ özelliğinide desteklemesi gerekir,aksi halde NNQ özelliği olan bir hdd alman gereksiz.

Merhabalar
Şu anda kullandığım bilgisayarı ilk topladığımda (2004 sonları) anakartımın sadece 2 SATA portu olması nedeniyle 2 adet 80GB SATA1 8MB Cache HDD almıştım. Toplamadan önce bir süre ( yaklaşık 4-5 ay) özellikle RAID konusunu da araştırmıştım (gerçi bu süre esasen parasızlıktan dolayı geçirilmiş bir süreydi). RAID0 'la, RAID1'le ve RAIDsiz olarak defalarca XP kurdum. Anakartım sadece RAID0 veya RAID1'e izin verdiği için 0+1 vb diğer raid uygulamalarını yapamadım.

Sonuçta deneyip kullanan birisi olarak (yedeklemek şartı ile) kesinlikle imkanınız varsa RAID0'ı şiddetle tavsiye ederim. Performansta ciddi bir artışa bizzat şahit oldum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri