Evet içgüdü davranış kalıbıdır ama geniş kalıplardır. Bir kuşun yüksekliğini sabit tutması için gerekecek birden çok davranış olabilir. Farklı yöntemler kullanabilir. Çünkü içgüdü, havada sabit kalmayı öngörüyorsa, herhangibir şekilde "öğrenerek" gördüğü yöntemlerden herhangibirini kullanacaktır zaten.
Öğrenme kavramı onlar için sadece güdülerini güdecek davranışları tecrübe edinmekle sınırlı. Ve deneyimlemeden başka bir yöntemle öğrenemezler. (Görmek ve şartlandırılmak da bir deneyimdir zaten) Deneyimle öğrenme yöntemi ise, gayet ilkel ve (bence) sadece içgüdüseldir (çünkü içgüdü isteklerini yerine getirmekteki her türlü kolaylığı da sağlamakla yükümlüdür zaten, zira yaradılış ve dış koşullara göre şekillenmiştir. Daha doğrusu tüm bu kavramlar birbirleriyle sentez içinde şekillenmiştir).
Bitkilerle hayvanların farklarından biri deneyimleme ve öğrenme konusu üzerinedir zaten.
İçgüdü olayını sadece bebek emzirmesi, çiftleşme gibi örneklerle açıklamak çok sığ olur diye düşünüyorum.
Videolar için de; içgüdüsü ona diyor ki, hayatta kal, çoğal. Hayatta kal güdüsü ona karnını doyur emri de veriyor zaten. Karnını doyur güdüsü çaresizliklerden sonra yeni sonuçlar doğurabilir. Ama bu sonuçlar zeka ürünü değildir ki, deneyimlemedir, senin de dediğin gibi. Sadece iç güdülerinin sebep olduğu -tesadüfi- rasgele deneyim. Bu düşünerek iş yaptıkları anlamına gelmez.
Karnı acıktığında insan (irade sahibi) "boş ver ya zor geliyor yemesem de olur bu akşam" diyebilir. İsteme gücüne sahip olduğundan (düşünerek karar verebildiğinden) karnını doyur güdüsüne karşı gelebilir. Ama maymun "amaaan bu akşam da yemeyiverelim demez. Son çareye kadar yem aranır. Bulmak için uyguladığı yöntemler ise programlı davranıştan başka bir şey değildir. Aksi taktirde uygulayacak onlarca farklı yöntemin diğer yollarını deneyebilirdi.
Kapıçinin cisimi kullanarak başarılı olması fikir yürüttüğü anlamına gelmiyor bence. Dar alanı genişletip (gövde ya da obje ile) kullanma olayı bir çok hayvanda var. Su arılarında, ağaçkakanlarda, başka kuşlarda vs..vs..
Tüm hayvan davranışları içgüdüseldir diye düşünmekteyim ben. İstisna görmedim şimdiye kadar, diyecektim ki tam, aklıma eşcinsellik belirtileri gösteren köpekler geldi Kordon'daki. Çok rahatsızlık verici bir durum.
Tüm hayvan davranışlarının içgüdüsel olmasını tercih ederim çünkü aksi durumu (hayvanlarda eşcinsellik gibi) dengelerin, zincirlerin bozulduğuna dair işaretler veriyor etrafa. Bunu görmek ve deneyimlemek de bu döngünün içinde var olan bir insan olarak beni oldukça rahatsız ediyor