[Eski] İki Bar Arasına Efekt

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ueberschall

Yeni üye
mesela cubase'de 24. ile 28. barlar arasina efekt vermek mümkün müdür?yani sarkı efekt verilen noktaya geldiginde efektin etkisine girecek ve daha sonra eskisi gibi devam edecek.yalnız bunu birden fazla kanal olan hatta midi kanallar içeren bir projede yapmak istiyorum.

Master kanalda uygulayacaðýn efekti açýp belirlenen barlarda aktif olamsý için otomasyon yapabilirisin.

ueberschall' Alıntı:
mesela cubase'de 24. ile 28. barlar arasina efekt vermek mümkün müdür?yani sarkı efekt verilen noktaya geldiginde efektin etkisine girecek ve daha sonra eskisi gibi devam edecek.yalnız bunu birden fazla kanal olan hatta midi kanallar içeren bir projede yapmak istiyorum.

Mumkundur

Fx uygulamak istedigin bolumu sec

sag tikla --Plug-ins istedigin fx ac

ayarlarini yaptiktan sonra Process yap.

BrN' Alıntı:
Master kanalda uygulayacağın efekti açıp belirlenen barlarda aktif olamsı için otomasyon yapabilirisin.

otomasyon olayını tam anlayamadım biraz daha açık anlatır mısın?

caci' Alıntı:
ueberschall' Alıntı:

Mumkundur

söylediklerin sadece audio kanallar için gecerli sanırım.midi kanala bunu nasıl uygulayabilirim.

ueberschall' Alıntı:
BrN' Alıntı:
Master kanalda uygulayacaðýn efekti açýp belirlenen barlarda aktif olamsý için otomasyon yapabilirisin.

otomasyon olayýný tam anlayamadým biraz daha açýk anlatýr mýsýn?

Otomasyonda bu iþi bilgisayara yaptýrýyorsun.Kýsaca otomatik kontrol diyelim.Sen iki nokta belirliyorsun ve bu iki nokta arasýnda olabilecek deðiþiklikleri automation çizgilieri ile çiziyorsun.Böylece belirlediðin nokta aralýklarýnda sesin bu efekten etkilenmiþ oluyor.

Master kanala uygulayacaðýn efekt ona açýlan bütün kapýlarýnda o efektle etkilenmesi demek.Bu yüzden master kanala efekt ekliyoruz.

BrN' Alıntı:
ueberschall' Alıntı:
BrN' Alıntı:
Master kanalda uygulayacağın efekti açıp belirlenen barlarda aktif olamsı için otomasyon yapabilirisin.

otomasyon olayını tam anlayamadım biraz daha açık anlatır mısın?

Otomasyonda bu işi bilgisayara yaptırıyorsun.Kısaca otomatik kontrol diyelim.Sen iki nokta belirliyorsun ve bu iki nokta arasında olabilecek değişiklikleri automation çizgilieri ile çiziyorsun.Böylece belirlediğin nokta aralıklarında sesin bu efekten etkilenmiş oluyor.

Master kanala uygulayacağın efekt ona açılan bütün kapılarında o efektle etkilenmesi demek.Bu yüzden master kanala efekt ekliyoruz.

otomasyonu cok iyi anladım fakat cubase'de bu olay nasıl gerçekleştiriliyor onu anlayamadım.

Cubase otomasyon

otomasyonu cok iyi anladım fakat cubase'de bu olay nasıl gerçekleştiriliyor onu anlayamadım.
Diyelim ki audio kanalımıza insert kısmından Reverb B ekledik ve bir yerde Room Size parametresinin değişmesini istiyoruz.

İlk önce kanal üzerindeki R (Read) tuşuna basıp yeşile çeviriyoruz. Sonra resimdeki 1 nolu yere (+) tıklayıp otomasyon kanalını açıyoruz. 2 nolu yerden değiştirmek istediğimiz parametreyi seçiyoruz.

clipboard3rh1.jpg

paramedy3.jpg

Tabi biz bunların dışında olan parametreleri görmek için More yazan yere tıklıyoruz. Açılan pencerede Reverb B' nin parametrelerinden Room Size 'ı seçiyoruz.

Şimdi mavi çizginin üstüne ok veya kalemle tıklayarak bir nokta oluşturalım. Bu noktayı hareket ettirerek Oda Büyüklüğünü (Room Size) değiştirebiliriz artık. Resimde 1 ile 3 bar arasında oda büyüklüğü artıp azalıyor ama tabi ki bunu istenilen yerde yapmak mümkün.

otomassa3.jpg

Ben burada Reverb B yi anlattım ama Volume, Pan, EQ gibi diğer şeylerede yine aynı mantıkta otomasyon yapılıyor. Ve aynı kanalda başka parametreleri de karıştırmak istiyorsanız, + ya basıp daha fazla otomasyon kanalı açıp yukarıdaki işlemleri yapabilirsiniz.

İkinci olarak R tuşunun yanındaki W ( Write) ise canlı otomasyon işine yarıyor. Denemek için W tuşuna basın sonra parçayı çaldırın. Parça çalarken, mesela volume düğmesini açıp kıstığınızda, yaptığınız hareketlerin kanala çizildiğini göreceksiniz.

clipboard1bo3.jpg

caci' Alıntı:
ueberschall' Alıntı:

Mumkundur

Bu yöntem tehlikeli.Otomasyon daha iyi. Eğer process yaparsak yedeğinide almazsak kanalın daha sonra değiştirmek istediğimizde işimiz zor ..

polski' Alıntı:
Ne demek efenim, teveccühünüz... :D

Ellerine Sağlık...Yalnız benim de bir sorum olacak.Ses dosyasının aşağıda görüldüğü üzere ;

ekoamaca2.jpg

Tek bir haznesine reverb verip yayılmasını sağlayamıyorum.Durmadan tekrar ediyor takılmış gibi.Ben güzel bir eko istiyorum ve görülen haznenin devam ederken altında başka bir partisyonun başlangıcına denk geldiğinde için güzel bir efek olur diye düşünüyorum.Mesela: efek verilecek ses dosyası bir perküsyon olsun.Çok ayıp olacak böyle ama " Tıssssss ya da gümmmmmm gibi uzamasını tekrar etmeden nasıl sağlarız.Yine aynı yöntemle olur mu?başka bir şekli var mı.

Öf be acemi olmak ne kötü . Hele birde örnek veremiyorsan. :)

roni_aran' Alıntı:
caci' Alıntı:
Bu yöntem tehlikeli.Otomasyon daha iyi. Eğer process yaparsak yedeğinide almazsak kanalın daha sonra değiştirmek istediğimizde işimiz zor ..

Haklisin Sevgili Roni

Cubase de yedek almak lazim ProTools otomatik yedek aliyor.

Bu çok iyi oldu, ben o kısımları kesip başka kanala atıp orda efekt veriyorum.

Peki benim yaptığım yöntemin bir sakıncası var mı?

caci' Alıntı:
roni_aran' Alıntı:
caci' Alıntı:

Haklisin Sevgili Roni

Cubase de yedek almak lazim ProTools otomatik yedek aliyor.
Offline Process History'den haberiniz yok sanırım. :)

Cubase'in SX(1)'den sonraki versiyonlarında dosya kaybetmek, ya da kazara orijinal dosyayı yeni dosya ile istemeden değiştirmek mümkün değil. "Yeni versiyon yaratacağım, tamam mı?" gibisinden soru soruyor.

Ayrıca, başta da belirttiğim gibi, proje dosyasını save edip kapatmış olsanız da, herhangi bir ses üzerinde yaptığınız herhangi bir destructive editing / process, Offline Process History menüsünde istediğiniz an görüntülenebilir, ve geri alınabilir.

Bilginize :twisted:

Geri