Cubase otomasyon
otomasyonu cok iyi anladım fakat cubase'de bu olay nasıl gerçekleştiriliyor onu anlayamadım.
Diyelim ki audio kanalımıza insert kısmından
Reverb B ekledik ve bir yerde
Room Size parametresinin değişmesini istiyoruz.
İlk önce kanal üzerindeki R (Read) tuşuna basıp yeşile çeviriyoruz. Sonra resimdeki 1 nolu yere (+) tıklayıp otomasyon kanalını açıyoruz. 2 nolu yerden değiştirmek istediğimiz parametreyi seçiyoruz.
Tabi biz bunların dışında olan parametreleri görmek için
More yazan yere tıklıyoruz. Açılan pencerede
Reverb B' nin parametrelerinden
Room Size 'ı seçiyoruz.
Şimdi mavi çizginin üstüne ok veya kalemle tıklayarak bir nokta oluşturalım. Bu noktayı hareket ettirerek Oda Büyüklüğünü (Room Size) değiştirebiliriz artık. Resimde 1 ile 3 bar arasında oda büyüklüğü artıp azalıyor ama tabi ki bunu istenilen yerde yapmak mümkün.
Ben burada Reverb B yi anlattım ama Volume, Pan, EQ gibi diğer şeylerede yine aynı mantıkta otomasyon yapılıyor. Ve aynı kanalda başka parametreleri de karıştırmak istiyorsanız, + ya basıp daha fazla otomasyon kanalı açıp yukarıdaki işlemleri yapabilirsiniz.
İkinci olarak R tuşunun yanındaki W ( Write) ise canlı otomasyon işine yarıyor. Denemek için W tuşuna basın sonra parçayı çaldırın. Parça çalarken, mesela volume düğmesini açıp kıstığınızda, yaptığınız hareketlerin kanala çizildiğini göreceksiniz.