Atalay' Alıntı:
... 3DSmax'te yaptığın animasyonu File / Export komutuyla orada belirtilen formatlardan birini seçerek çıktısını alabilirsin. Son versiyonlarında standart multimedia video format çıkışları var mı bilmiyorum. Export komutuna bir bak. Ben ta o zaman sorun yaşamadıysam sen de kolayca bu çıktıyı alabilirsin (program demo değilse)...
3DS serisiyle tanışmam 1995 yılında 3D Studio Release 4 ile oldu... (Daha önce Amiga'da Sculpt 4D, Real 3D v1.4 ve Imagine kullandım) Şimdi modelleme, tasarım, rigging, texturing ve animasyon için 3dsmax 5.0, render için Vray 1.09 ve postprodüksiyon için Adobe Photoshop 7.0 ve Edius 2.0 (video animasyonlarda) kullanıyorum.
Bildiğim kadarıyla 3dsmax export deyince video dosyası oluşturmaz... Export menüsü bize şu dosya formatlarında kayıt imkanı sağlar; 3D Studio (*.3ds), Adobe Illustrator (*.AI), ASCII Scene Export (*.ASE), Lightscape Material (*.ATR), Lightscape Blocks (*.BLK), Lightscape Parameter (*.DF), Autocad (*.DWG), Autocad (*.DXF), FiLMBOX (*.FBX), IGES (*.IGS), Lightscape Layers (*.LAY), Lightscape Preparation (*.LP), StereoLitho (*.STL), Lightscape View (*.LV), VRML97 (*.WRL). Görüldüğü üzere hiçbiri video formatı değildir.
Oluşturduğunuz animasyonu render etmek still image render etmekten farklı değildir. Rendering menüsünden render seçeneği (F10) ile açılan pencerede animasyonun tamamını yada istediğiniz bölümünü belirtip, render output bölümünden files butonuna basarak dosya ismi ve nereye kaydedileceğini seçebilirsiniz. Bu arada seçeceğiniz dosya tipi de animasyonun hangi formatta kaydedileceğini belirler. Örneğin avi, mov, mpg yada sisteminizde hangi codecler yüklüyse istediğiniz/çalışmanıza uygun video codec'ini yada herbir animasyon karesini tek tek dosya olarak istiyorsanız jpeg, TIFF vs. yada alpha bilgisi gerekliyse TARGA seçebilirsiniz. Tabii bazı video codecleri sıkıştırma/görüntü kalitesi, renk bilgisi, data rate gibi ayarlar gerektirirler. Bazıları ise belirli çözünüzlük ve frame rate ile sınırlıdırlar; örneğin 25fps@720x576 tek seçenektir. Render menüsünde bu çözünürlük ve Time Configuration menüsünden bu frame rate seçilmelidir.
Render işlemi, animasyonun uzunluğu, geometri (displacement dahil), particle efektleri, materyallere (saydamlık, parlaklık vs.) geometrini viewportta kapladığı alan, ışık ve gölge seçenekleri, caustics gibi pekçok etkene bağlı olarak belli bir işlemci süresi gerektirir. Sisteminize bağlı olarak bu süre uzar veya kısalır. Süreyi kısaltmanın en kolay ve ucuz yolu bir network render için bir farm kurmaktır. Birbirine yakın işlemci performansına sahip standant bilgisayarlar bir TCP/IP network'ü ile bağlanıp tekbir kareyi yada bir animasyonu paylaşıp render edebilirler. Modern CG filmler de böyle yapılıyor. Binlerce bilgisayar kullanılıyor tabii...
Animasyon renderları son derece dertlidir. Zira modellerin hareketi, ışık ve kamera hareketi, kadrajın tutturulması, akıcılığın sağlanması büyük gayret gerektirir. Eğer kompleks bir sahne ile çalışıyorsan viewportta görülen hareket -$2000'lık bir grafik kartın yoksa- akıcı olmaz...
http://www.nvidia.com/object/IO_11761.html adresinde birkaç çözüm sunulmuş bu soruna... Şimdilik maddî olarak beni aşıyor bu çözümler... Tabi viewportta ışık, texture felanda normal görünmeyecektir. Bunun için sık sık prova renderlar alınmalı... Bu renderlar eğer sadece hareketi görmek içinse tüm efektler kapatılırak render süresi önemli şekilde kısaltılabilir.
Aslında bu iş lafla değil pratikle ve ustalardan alınarak feyz ile öğreniliyor. Pixar animasyonları bence türlerini en iyi örnekleri... incelemek, ayrıntılarına dikkat etmek gerek... Tabii animasyon için en ilham verici şey hareketin kendisidir. Bir insanın yürüyüşü ya da en basitinden zıplayan bir top oldukça öğretici ayrıntılarla dolu... Bazen de Reactor veya başka pluginler yada scriptler canlandırılması manuel metodlarla mümkün olmayan sahnelerde yardımımıza koşabilir. Herneyse; çok yoruldum... Kolay gelsin.