[Eski] 3d Animasyon

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

BrN

Yeni üye
Forumda animasyon isi ile ugrasan arkadaslar varmi bilmiyorum. :?:

Ben bu islere yeni baslayan biri olarak 3dsmax ve 3d cancvas ile olaya girdim.

3d canvas sürükle birak mantigi ile çalisan bir program olmasina ragman
bir türlü çözemedim.3d mantigini çözemedim galiba :)
(Bir zamanlar reason i çözemedigim gibi)

3dsmax daha anlasilabirir geldi bana (halbuki daha karisik)
Birkaç particles efekti kullanarak bir seyler yaptim fakat bir türlü
klip olarak atayamadim.anliycaniz baya bir karisik butun efekler birbiri ile baglantili çalisiyor.En azindan parrray alt klasöründe
durum bu.
-Bu isi ders almadan evde ögrenme sansimiz nedir?
-Kitaplar ne kadar yardimci olur?
-baslangic için 3d canvas,3ds max sectim sizin önerileriniz?
-En ufak bir 3d için bir sürü parametre gerekiyor bunun bir kolayi varmi?
-animasyonu tam anlamiyla gerçekçi yapabilmek için fizik bilgisi sart
onu anladim :)

Bu islerle ugrasan arkadaslardan bilgilerini paylasmalarini rica ederim.
Görüslerinizi bekliyorum.

Üniversitede çokça kullandım ve evde de bir süre kullanmıştım ama 4-5 yıldır dokunmuyorum. Yalnız şu var: 3DSmax'te yaptığın animasyonu File / Export komutuyla orada belirtilen formatlardan birini seçerek çıktısını alabilirsin. Son versiyonlarında standart multimedia video format çıkışları var mı bilmiyorum. Export komutuna bir bak. Ben ta o zaman sorun yaşamadıysam sen de kolayca bu çıktıyı alabilirsin (program demo değilse).

Genelde presetlerde fizik kurallarına uygun hareketler içeren animasyon pathler olur. Bu path (cisim hareket yolları o cismin doğal olarak nasıl davranacağını ifade eden hazır setuplardır) genellikle de plug-inlerde olur tabi. Onlar yoksa işin zor.

Kolay gelsin.

3dsmax' in help file' ını ac, merak ettiğin konuları oku, gayet düzenli yazmıslar. Piyasadaki cogu kitap da ondan fazla birşey yazmıyor zaten.

Evde ogrenebilirsin ama bu senin sabrına bakar. Acıkcası bilgisayar programlarının sadece kursta ögrenilebileceğini, kursun yardımcı olsa da kurs dısında calısmadan imkansız oldugunu düşünüyorum(okulda kursunu almıs biri olarak). Cünkü bir lisan ögrenmek gibi değil, insan-insan etkileşimi yok, insan-bilgisayar etkileşimi var, araya 3. birinin girmesi cok şart değil. Programı ögrenmen sorun değil, animasyon yapmayı ögrenmen uzun sürer(hatta bitmez). Bu senin ne kalitede birşey yapmak istediğine bağlı.

Baslangıc icin 3dsmax sectim demişsin, bu durumda zaten pek öneriye gerek yok. Zira ben farklı bir şey desem, cat diye parayı dayayıp Maya' ya gecebilecek misin? Hangi versiyonuna sahipsin bilmiyorum, genel olarak 3dsmax 7, Maya' ya cok benzeyen bir arayüzü secmiş diyorlar, en son 6da global illumination ve radiosity ile gonülleri senlendirmişlerdi. Son zamanlarda tüm 3d anim. programları birbirine benziyor sanırım(Zbrush gibi cok farklı modelleme tekniklerine sahip, farklı amaclı kullanılan programlar dısında) Eskiden olsa TV sektöründe lightwave, oyun sektöründe Max, sinema icin high-end sektörde Maya daha baskın denilebilirdi ama artık pek öyle değil. Half-life 2' de softimage kullanmıslar mesela.

awakeone Bu konu ile ilgilisin anlasilan.
3dsmax 6, 3d canvas ,maya bu proramlar elimde mevcut fakat lisansiz.
3 programida sagdan soldan topladim.

Fakat maya'yi lisansiz olugu için kuramadim ethernet ayarlari felan istiyordu halbuki adamlar dersleri move dosyayi yapip baya anlatmislar.Kullanimi kolay gibi gözüken ve anlasilir bir arayüzü var.

Sonuçta suan kullanabilecegim program 3dsax6 ve ingilizcem yetersiz oldugu için help kisminda sürekli kayboluyorum.

Bu arada Atalay export edip çiktiyi alabilecegimi söylemissin
Fakat bu export bi tuaf :) movie ile ilgili hiç bir sey yok ve renderledigim zaman bana boktan biçimde hatta ve hatta yaptigim efektleri bile gösteren (Örn:arka taraftaki parray efekti) bir movie yapiyor.

Bu arada ders olayina gelince, herzaman bir konuda ders almanin yarari olabilecegini düsünüyorum.
Hizli ilerlemek ve problemlere hizli cözümler üretmek ve ürettiklerimizi bizi sikmadan hizli bicimde islemek için çok önemli.FALAN FILAN

Emin ol degistirmeyi çok istiyorum fakat klavyemde bahsi geçen harfe basinda 1 çikiyor
zaten onun için ''i'' harfini kullaniyorum yazilarimda.
Arada unutup bahsi geçen harfe bastigimda oluyor ve ekrana 1 harfi
çikiyor.
Bazi türkçe karekterler sapitti Acaba virüs felanmi var biliyorum.
Ama sizin güzel hatriniz için bahsi geçen harfi ''i'' ile degistireyim. :D
Emin olun ben sizden daha dertliyim bu konuda :?

''Bu arada bu sorunu sadece explorer dayken yapiyor , notepad veya
Word içinde böyle bir sorunum yok.''

Deney yap1yim :)
Evet her fontta lanet olasi 1 harfi çikiyor. :(
Acaba Servis pack 2 den kaynaklaniyor olabilirmi?
Gerçi bu konuyu 3d Animasyon kisminda tartismak
ne kadar dogru bilmiyorum ama...

3D Max animasyona yeni başlıyanlar için idealdir. Modelleme kısmı ise biraz karmaşık. Modellemeyi Rhino gibi bir programda yapıp Max' e atmak daha mantıklı oluyor. Ama organik modelleme yapmıyorsan (insan, hayvan vb...) Max'in modelleme araçları da yeterlidir.

Max keyframe şeklinde bir animasyon tarzı kullanır. Burda mantık şudur. Eskiden bu işler bilgisayarsız yapılırken, baş animatör animasyondaki kilit değişimlerin olduğu kareleri çizer ve ara kareleri de diğer kısmen daha deneyimsiz animatörlere bırakırdı. Şimdi de bu tamamlayıcı kareler bilgisayar tarafından oluşturuluyor. Max' in key editörü büyük bir yardımcıdır. Bunu kullanmayı öğrenmek çok avantaj sağlar. Key editör, müzik programlarındaki event editörlerle aynı mantıktadır. Animasyon karelerinde olan her olay burda kayıtlıdır.

Görsel fx ler (glow,lens flare..) katmak için ise video post arabirimini kullanmalısın. Bu bölüm aynı adobe premier gibi hazırladığın animasyonu montajlamanı da sağlar.

İnternet üzerinde Max hakkında birçok kaynak mevcut. Bu sitelerden bazılarında hazır modeller ve kaplama yapabileceğin texture lar bulabilirsin.

evet ı harfine basınca 1 çıkması çok büyük bi dert sana şunu tavsiye ederim benimki böyle haloldu solo antivirüs programını indir ve pc ni temizle daha sonra programı uninstall et çünkü 30 günlük deneme sürümü ufak ama çok sağlam bi virüs programı yalnız virüs silerken bazen prgram yada işine yarıycak dosyaları silebiliyor dikkat etmelisin ayrıca crack i de yok

Neset Baris Cengizoglu' Alıntı:
evet ý harfine basýnca 1 çýkmasý çok büyük bi dert sana þunu tavsiye ederim benimki böyle haloldu solo antivirüs programýný indir ve pc ni temizle daha sonra programý uninstall et çünkü 30 günlük deneme sürümü ufak ama çok saðlam bi virüs programý yalnýz virüs silerken bazen prgram yada iþine yarýycak dosyalarý silebiliyor dikkat etmelisin ayrýca crack i de yok

Bahsettigin programi indirdim hiçbir ise yaramadi :)
Sanirim norton u tekrar kurucam :roll:
Neyse 3d Basliginda tartisilacak sey degil :!:
LyNcH' Alıntı:
Ýnternet üzerinde Max hakkýnda birçok kaynak mevcut. Bu sitelerden bazýlarýnda hazýr modeller ve kaplama yapabileceðin texture lar bulabilirsin.
Bu sitelerden birkaç örnek verebilirsin?
Aratma yapmama ragmen pek bisey bulamadim.

Atalay' Alıntı:
Þahsen Poser serisi canlý animasyonu için harika!

ve asla Service Pack2 yi kurmadým PC ye!

Servis paketini kurmadinmi?
Kurmayalimmi? Anlayamadim
Eger kurma diyorsan katilmiyorum.Çünkü gelen ek paketler
sisteme gerçekten bir kararlilik sagliyor.
Ama bazi programlar çalismiyorsa onu bilemem.

Atalay' Alıntı:
... 3DSmax'te yaptığın animasyonu File / Export komutuyla orada belirtilen formatlardan birini seçerek çıktısını alabilirsin. Son versiyonlarında standart multimedia video format çıkışları var mı bilmiyorum. Export komutuna bir bak. Ben ta o zaman sorun yaşamadıysam sen de kolayca bu çıktıyı alabilirsin (program demo değilse)...

3DS serisiyle tanışmam 1995 yılında 3D Studio Release 4 ile oldu... (Daha önce Amiga'da Sculpt 4D, Real 3D v1.4 ve Imagine kullandım) Şimdi modelleme, tasarım, rigging, texturing ve animasyon için 3dsmax 5.0, render için Vray 1.09 ve postprodüksiyon için Adobe Photoshop 7.0 ve Edius 2.0 (video animasyonlarda) kullanıyorum.

Bildiğim kadarıyla 3dsmax export deyince video dosyası oluşturmaz... Export menüsü bize şu dosya formatlarında kayıt imkanı sağlar; 3D Studio (*.3ds), Adobe Illustrator (*.AI), ASCII Scene Export (*.ASE), Lightscape Material (*.ATR), Lightscape Blocks (*.BLK), Lightscape Parameter (*.DF), Autocad (*.DWG), Autocad (*.DXF), FiLMBOX (*.FBX), IGES (*.IGS), Lightscape Layers (*.LAY), Lightscape Preparation (*.LP), StereoLitho (*.STL), Lightscape View (*.LV), VRML97 (*.WRL). Görüldüğü üzere hiçbiri video formatı değildir.

Oluşturduğunuz animasyonu render etmek still image render etmekten farklı değildir. Rendering menüsünden render seçeneği (F10) ile açılan pencerede animasyonun tamamını yada istediğiniz bölümünü belirtip, render output bölümünden files butonuna basarak dosya ismi ve nereye kaydedileceğini seçebilirsiniz. Bu arada seçeceğiniz dosya tipi de animasyonun hangi formatta kaydedileceğini belirler. Örneğin avi, mov, mpg yada sisteminizde hangi codecler yüklüyse istediğiniz/çalışmanıza uygun video codec'ini yada herbir animasyon karesini tek tek dosya olarak istiyorsanız jpeg, TIFF vs. yada alpha bilgisi gerekliyse TARGA seçebilirsiniz. Tabii bazı video codecleri sıkıştırma/görüntü kalitesi, renk bilgisi, data rate gibi ayarlar gerektirirler. Bazıları ise belirli çözünüzlük ve frame rate ile sınırlıdırlar; örneğin 25fps@720x576 tek seçenektir. Render menüsünde bu çözünürlük ve Time Configuration menüsünden bu frame rate seçilmelidir.

Render işlemi, animasyonun uzunluğu, geometri (displacement dahil), particle efektleri, materyallere (saydamlık, parlaklık vs.) geometrini viewportta kapladığı alan, ışık ve gölge seçenekleri, caustics gibi pekçok etkene bağlı olarak belli bir işlemci süresi gerektirir. Sisteminize bağlı olarak bu süre uzar veya kısalır. Süreyi kısaltmanın en kolay ve ucuz yolu bir network render için bir farm kurmaktır. Birbirine yakın işlemci performansına sahip standant bilgisayarlar bir TCP/IP network'ü ile bağlanıp tekbir kareyi yada bir animasyonu paylaşıp render edebilirler. Modern CG filmler de böyle yapılıyor. Binlerce bilgisayar kullanılıyor tabii...

Animasyon renderları son derece dertlidir. Zira modellerin hareketi, ışık ve kamera hareketi, kadrajın tutturulması, akıcılığın sağlanması büyük gayret gerektirir. Eğer kompleks bir sahne ile çalışıyorsan viewportta görülen hareket -$2000'lık bir grafik kartın yoksa- akıcı olmaz... http://www.nvidia.com/object/IO_11761.html adresinde birkaç çözüm sunulmuş bu soruna... Şimdilik maddî olarak beni aşıyor bu çözümler... Tabi viewportta ışık, texture felanda normal görünmeyecektir. Bunun için sık sık prova renderlar alınmalı... Bu renderlar eğer sadece hareketi görmek içinse tüm efektler kapatılırak render süresi önemli şekilde kısaltılabilir.

Aslında bu iş lafla değil pratikle ve ustalardan alınarak feyz ile öğreniliyor. Pixar animasyonları bence türlerini en iyi örnekleri... incelemek, ayrıntılarına dikkat etmek gerek... Tabii animasyon için en ilham verici şey hareketin kendisidir. Bir insanın yürüyüşü ya da en basitinden zıplayan bir top oldukça öğretici ayrıntılarla dolu... Bazen de Reactor veya başka pluginler yada scriptler canlandırılması manuel metodlarla mümkün olmayan sahnelerde yardımımıza koşabilir. Herneyse; çok yoruldum... Kolay gelsin.

Geri