[Eski] Açık ilan: İlter Kalkancı'dan Cubase eğitim videoları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
N'oldu yahu? Ne teklif ettin aristo? Ben halâ evliyim!

Birinci miksin anlatımını yayınlayamadan ikinci miksi yapacağım yarın. İkinci miksin videosunu da bu hafta sonuna yetiştirme planım var. onemusic'in parçası elime ikinci olarak geçen projeymiş.

Üçüncü miks de inşallah ondan sonraki haftasonuna.

Trance tadında bir parçam vardı da miksini ben yapmıştım o konuda bir teklifti. Ancak sonradan düşündüm, diğer arkadaşların projelerine zaman ayırman daha yararlı olur dedim. Geri çektim teklifi :)

Eşin ve sana ömür boyu mutluluklar dilerim :)

aristo' Alıntı:
Trance tadında bir parçam vardı da miksini ben yapmıştım o konuda bir teklifti. Ancak sonradan düşündüm, diğer arkadaşların projelerine zaman ayırman daha yararlı olur dedim. Geri çektim teklifi :)
Dediğin gibi, şu 3 parça bir bitsin, işlerimin yoğunluğuna göre yine ileride farklı tarzlardaki parçalarla ilgilenmeyi isterim.
Bunlar bitince rock tarzlar üzerine yeterince geyik yapmış olacağım zaten, ben de farklı bir şeyden bahsetmek isterim takip eden projelerde.

Cok guzel bir calisma olmus, ellerine saglik.

"Müzik Kayıt Teknikleri ve Teknolojileri" forumundan buraya tesadufen geldim. Bence bu dizin orada "Mixing 101" basligiyla sabit olsa daha iyi olur, cunku anlatilan prensipler her DAW icin gecerli.

Teşekkür ederim.

Herşey tam takım hazır olduğunda, daha sade bir başlığı, daha görünür bir yerde açma düşüncem var ama, haşa, "Mixing 101" benzeri bir konu başlığı olmaz.

Zira bunlar özel 2-3 parça üzerinde yapılan basit miks işlemlerine, kendimce verdiğim örnekler olacak.

Amaç insanların bu miksleri kendi ortamlarında tekrar yapması, yaparken de hata yapmamak için dikkat edilecek yerleri bilmesi.
O yüzden plugin sayısını sınırlı tuttum.

Hatta bir sonraki örnekte, herkesin elinde olan kompresörlere uygulanabilecek ayarlardan da örnekler veriyor olacağım. Birincisi biraz kişisel tercihlerime yönelik gibi olmuş.

Osman'a ve İlter'e tekrar tekrar teşekkür etmek gerekiyor sanırım, sayelerinde bir çok bilgi edindik.

Bu kısa ve öz teşekkürden sonra paylaşmak istediğim şu arkadaşlar. İlter'den kayıtları aldım, sağolsun, kendi çapımda bu parçanın miksini yaptım. Müzikle uzun zamandır ilgili olmama rağmen teknik konularda epeyce bi yeniyim o yüzden şimdiden mazur görün. :) Yaptığım bu miks genel anlamda, teknik bilgi haricinde duyusal fikirlerime dayanarak yapılmıştır. Bu aralar işim yüzünden seyyah gibi olmamdan dolayı bu çalışmam pek verimli geçmedi diye düşünüyorum kendi açımdan. Ama sonuçta yaptığım ilk çalışmadır, benim için çok önemlidir, özeldir. İlkler unutulmaz. :)

Osman'dan da izin alarak aşağıda parçaya ait yaptığım miks için bir link asıyorum arkadaşlar. Eğer ki vakit ayırıp, dinleyip, her türlü yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. Ne yaptığıma dair daha fazla yorum yeni şeyler araştırmama belki yorumlardan faydalanarak bir çok kişinin araştırmasına, sebep olacaktır. Bu sebepten fikirlerinizi ve önerilerinizi esirgemeyin. :)

http://rapidshare.com/files/298781142/o ... s.rar.html

usta-çırak

İlter bence örnek bir hareket içinde bulunmuşsun.
Emeğinin tarifini bir kaç kelimeyle ifade etmek zor...
Ama genede emeğine sağlık diyorum.Çok uğraşmışsın.
Usta-çırak ilişkisine tam örnek ...
Bu bilgilere normalde çok kolay ulaşamıyoruz.

teşekkürler...

Bu arada klik sorunlarından bahsedilmişti sanırım.
Sözü edilmişken,eğer vaktin olursa
editle ilgili pratik bilgilerde verebilir misin ?
Bahsettiğim, eğer konu dışıysa mesajı önemseme...

teşekkürler

Ben teşekkür ederim levonyan, beğenildiğini görmek güzel.

"Edit"le ilgili pratik bilgi olarak, elimdeki videoda basit kesip-kaydırma ve crossfade işlemleri var, zaten onları göstereceğim.
Ama elime gelen bu 3 parçada kısaca değinebileceğim ve öğrenilmesi gereken, "ilginç ipuçları" yok ne yazık ki.
Zaten ileri seviye hiçbir şey bu mikslerin, anlatımların ve videoların parçası olamaz. Bir parçanın adam gibi miksini ben ancak bir günde bitirebiliyorum, gerisini siz düşünün.

İlk bitirdiğim videodaki parçada kısa sürede editlenip bitirilebilecek bir durum yoktu, dolayısıyla ona bulaşmadım. Ama diğer 2 parçada ufak edit işlemlerinin büyük fark yaratacağı durumlar oluştu. Onlara dokumasam ayıp olurdu yani.
Onlar videoda olacak.

yigit_sertac' Alıntı:
... Osman'dan da izin alarak aşağıda parçaya ait yaptığım miks için bir link asıyorum arkadaşlar. Eğer ki vakit ayırıp, dinleyip, her türlü yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim...
Intro'daki edit'lerin (buradan sonra "düzeltme" diyeyim ben ona), müzik yapan kişinin amaçladığından farklı sanatsal sonuçlar çıkartacak biçimde olmuş biraz.

Miksin bir amacı da "müzisyenin hedeflediği" etkiyi, -gerekiyorsa- düzelterek güzel hale getirmek.
Çok dikkatli dinlemedim ama, herhalde ben olsaydım düzeltmeleri aynı şekilde yapmazdım - seninki hafiften Remix gibi bir şey olmuş :)
Tabii müziği yazan/yaratan için sorun değilse, bana söz söylemek düşmez :)

Miksin genelini bence biraz "mat" yapmışsın. Biraz daha parlak olması gereken yerler var gibi.
Onun dışında genel dengeler fena değil.
Öksürüğü öne çıkartman da herhalde kişisel yorumun. Olabilir, neden olmasın? :)

Devam et. Başka türlü geliştirilmez :)

Yorumların için teşekkürler İlter. Devam tabi ki. Başka türlü olmuyor. Deneye deneye, yanına teorik bilgiyi ekleyerek çalışmalara devam.Tekrar teşekkürler.

Remix gibi olmuş derken biraz açarmısın. :) Halbuki yapılan kaydın dışına çıkmamaya, herhangi bir değişkilik yapmamaya çalıştım.

Öküsürük olayına gelince, o kısmı parçaya eklemeyi unutmuşum nasıl olduysa son anda farkettim. Yani sadece ekledim. :) Dengeyi sağlamam gerekirdi ama oturup hazırlayacak vaktim yoktu. Kusura bakmasın Osman.Özür.

Mat ve parlaklık olayı biraz aklıma takıldı. Bu gibi durumlarda parçanın geneline ya da gereken kısmına ne gibi teknikler uygulanarak düzeltilebilinir.

yigit_sertac' Alıntı:
Remix gibi olmuş derken biraz açarmısın. :) Halbuki yapılan kaydın dışına çıkmamaya, herhangi bir değişkilik yapmamaya çalıştım.
Bazı notalar büyük oranda geç girerken, diğerleri ya büyük oranda erken girmiş, ya da tamamen yutulmuş.
Ya da dinlediğimde edindiğim izlenim oydu. Yani "quantize" değil de, "sanatsal oynama" varmış gibi. Ya da "mekanik/yazılımın uyguladığı otomatik quantize".
-Atıyorum- 16'lık notalarla 16lık üçlemeler aynı şekilde düzeltilmez, örneğin.
Onun için müziği dikkatle dinleyip, parçanın ve cümlenin ölçüsünü dikkate alarak yapmak gerekiyor düzeltmeleri.

Mat ve parlaklık olayı biraz aklıma takıldı. Bu gibi durumlarda parçanın geneline ya da gereken kısmına ne gibi teknikler uygulanarak düzeltilebilinir.
EQ.
Genel kısmına uygulamak pek doğru olmaz. Senin miksinde enstrüman/kanal bazlı çalışmak durumundasın. Bazen oluyor, her şey yerli yerinde, miksin geneline 1dB'lik ufak bir itekleme işe yarayabiliyor mastering sırasında.
Ama senin miksinde bu öyle değil. Gitarlar ve ziller (yani bu mikste sadece OH'ler) ayrı oranlarda mat. Geneline yapacağın bir "parlatma" istenilen sonuçları yaratmayacaktır. Tahminimce.

ilterocktive' Alıntı:
Onun için müziği dikkatle dinleyip, parçanın ve cümlenin ölçüsünü dikkate alarak yapmak gerekiyor düzeltmeleri.

Bu durumda elimize gelen kayıtları mixe sokmadan önce teorik olarak bir çalışma yapmamız, bol bol not almamız gerkiyor sanırım. Doğru mudur?

Peki mix için gelen bir parça için yapılacak ön çalışmalar nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz? (ölçü haricinde, ondan bahsetmişsin )

yigit_sertac' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:
Bu durumda elimize gelen kayıtları mixe sokmadan önce teorik olarak bir çalışma yapmamız, bol bol not almamız gerkiyor sanırım. Doğru mudur?
Her zaman teorik çalışma yapmak gerekmez. Not almak da gerekmez. Sadece (bu parça için) gitaristin çaldığı şeyi ilk önce tam olarak anlamak, daha sonra da "böyle olması gerekirdi" diyebileceğin bir cesaret taşıyorsan, gerekli düzeltmeleri yapmak.
Yani eline nota kağıdı alıp failatun yapmanın gereği yok.
Ama tabii ki müzik teorisi okumuş-görmüş kişilerin bu işi çok daha kolay yapacağı aşikar.

Miks mühendisi müzik teorisi bilmeli.
Miks mühendisi dinlediği müziği çok iyi algılayıp, müzisyenin aklındakini tahmin edebilmeli.
Yoksa profesyonel miksten söz etmek mümkün olmaz.

yigit_sertac' Alıntı:
Peki mix için gelen bir parça için yapılacak ön çalışmalar nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz? (ölçü haricinde, ondan bahsetmişsin )
Parçasına ve kayıtlara göre değişir. Sorduğun sorunun yanıtı özetlenebilecek bir şey değil.

Bu projeyi yapıyor oluşumun nedeni de bu.

İlerletmesi, aklınıza gelen teknik soruları da başka başlıklarda tartışması size kalmış.
Benim katkım, bu videolar ve -hazır olduklarında- metin anlatımlarıyla sınırlı.

Sanrım konu başlığını biraz dağıttım elimde olmadan olayın hararetine kapılıp. :) İnsanın sordukça sorası geliyor. Ama şu bir kaç mesaj içinde yeterince bilgi vermişsin. En azından nelere de yönelmemiz gerektiği konusuda.

Teşekkürler İlter. Yardımın ve desteğin için.

yigit_sertac' Alıntı:
Sanrım konu başlığını biraz dağıttım elimde olmadan olayın hararetine kapılıp. :) İnsanın sordukça sorası geliyor. Ama şu bir kaç mesaj içinde yeterince bilgi vermişsin. En azından nelere de yönelmemiz gerektiği konusuda.

Teşekkürler İlter. Yardımın ve desteğin için.

Bence sorulabilmesi ve cevap alınabilmesi çok iyi. Konu dağılmaz, endişe yersiz.

Not alma konusu gelmişken kendimce faydalı gördüğüm bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Belki İlter Abi'nin de bu konuda faydalı yöntemleri vardır.

Miks uzun sürebilen bir hadise olduğu için bende kulak bir süre sonra yanılgılar yaşamaya başlıyor. O yüzden miksi bitirdikten sonra yarım saat bir çay molası verip, kağıdı kalemi elime alıyorum.

Tekrar miksi dinleyerek anlık küçük notlar alıp, geri dönüp küçük müdahaleler benim için oldukça faydalı.

Kulak yorgunluğu da ayrı konu oldu mesela...Araya girdim, hemen çıkayım.

(bu arada deli gibi sabırsızlandım bizim miks için. Gurur verici olacak projemizin böyle bir işte yer alması)

firestorm' Alıntı:
...Bence sorulabilmesi ve cevap alınabilmesi çok iyi. Konu dağılmaz, endişe yersiz.
firestorm haklı. Tabii ki soru soracaksınız. Maksat o.
Yalnız detaya girecek ve tek kişiden çıkan soruları aynı başlık altında değerlendirmek pratik olmaz.
Diğer insanların başlığı ve konuyu takip etmesini zorlaştırır diye korkarım.

firestorm' Alıntı:
... Miks uzun sürebilen bir hadise olduğu için bende kulak bir süre sonra yanılgılar yaşamaya başlıyor. O yüzden miksi bitirdikten sonra yarım saat bir çay molası verip, kağıdı kalemi elime alıyorum...
Ben miksi bir kerede asla bitirmiyorum. Zaten istersem üstünde 8 saat çalışmış olsam da, ertesi gün dinlediğimde mutlaka beğenmediğim şeyler oluyor.

O yüzden tüm kanallara birer-ikişer kez dokunduktan sonra o mikse ara veriyorum. Başka bir işle uğraşıyorum.
Bu çalışma ve ara vermeler, eğer kendimi -zamanı unutacak derecede- kaptırıp kaybetmemişsem şu şekilde gidiyor:

- 2-3 saat çalış
- 10-15 dakika ara, gözleri dinlendir
- Diğer işe atla, 2-3 saat onun üzerinde çalış
- Ya uzun bir ara ver, ya da keyfin yerinde değilse paydos et
- Keyif ve kulak yerindeyse, ilk işe dön, 2 saat daha çalış
- Ertesi gün sabah (ya da akşam üstü), ilk işi bitir
- Müşteriye miksin/işin mp3'ünü yolla, o dinlemeyle ve düşünmeyle uğraşsın
- İkinci işten devam et

Eğer miksler/işler çok karmaşıksa, o zaman not almak gerekebiliyor, ama genelde ara vererek işe tekrar dönüldüğü zaman, görünen köy uzun bir süreliğine kılavuz istemiyor zaten. Bağırıyor "ben sorunluyum" diye.

Bir miks üzerinde ne kadar uzun süre "takılırsanız", işi kendi kendinize batırmanız o kadar muhtemeldir.

Düzeltme ve temizlik işlerinde (editing) benim kalıcı kurallarım yok... düzeltmelerin bazılarını mikse girmeden yapıyorum, diğerlerini de miksi yaparken hallediyorum.

Müziği keyifli bir şekilde mikslemek, benim için en önemlisi... eğer beni miks yaparken tatmin edecek bir kayıt varsa, düzeltmeleri asıl resim ortaya çıkmadan yapmıyorum. Çünkü düzeltmenin fazlası zararlı, özellikle akustik/canlı performans tarzı müzikler için.
Ortaya kabak gibi çıkan hatalar olursa, onlara hemen orada müdahale ediyorum.
Bu bana, miks yapmaya daha doğal bir yaklaşımmış gibi geliyor.

Yine de varsa, asıl hammallığın çoğunu (düzeltmeler) ilk aşamada yapıyorum.

firestorm' Alıntı:
...(bu arada deli gibi sabırsızlandım bizim miks için. Gurur verici olacak projemizin böyle bir işte yer alması)
Göndereceğim bugün bir miks, fikrinizi alacağım. Değişmesini istediğiniz yerler olabilir, son anlatımlarda sizin istekleriniz de değerlendirilmiş olsun. onemusic'e de bir miks yolladım 3-4 gün önce. Beğenmişler, online bir yarışmaya katılıyorlar o miksle galiba. hehe.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri