[Eski] Akustik piyano özellikleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

kendimi bildim bileli evde acustic duvar piyanosu ardı..benimde yıllarca çalışmalar yaptığım..acustic olacaksa çelik çarpraz,rahat tuşeli olmalı kesinlikle..bir de tabi ağacı ve çekiç mekanizmasının açık mekanizma mı yoksa kapalı mekanizma mı olduğu çok önemli..akort yaparken kapalı mekanizma baya zorluyo çünkü..(gerçi son zamanlarda üretilen piyanolarda kapalı mekanizma görmek zor..ama tarihi eski piyanoların çoğu kapalı mekanizmadır)..sevgiler

Jazzanova'dan acıklama..

İlk basta önemli bir düzeltme... 10 küsur tane caldigin o piyanonun ismi STAinway degil Steinway...

Zuhal'de piyano deneyememeni anca piyanolarımızın yaz mevsiminde akortsuz olmasına baglarım.. cünkü eski bir bina oldugumuzdan ısı farkı cok yüksek oluyor gece ve gunduz arasinda..haliyle akortları koruyamıyoruz.

Ama özellikle ben zuhal müzikte piyano bölümünün basina gectigimden beri insanlarin daha rahat piyano deneyebilmesi için elimden geleni yapıyorum ki yaptiklarımı biraz saymam gerekirse hali hazirda showroom da bulunan piyano sayisini düsürerek , alan rahatlamasi saglayarak ve piyanolara kendi iclerinde bir düzen vererek denenebilir olmalarini sagladim. bunu her zaman gelip magazamda gorebilirsiniz.

Steinway & Sons konusuna gelince. Steinway piyanolarini herkese denetmiyoruz. Bunu tum Steinway Dealer'ler yapiyor zaten. Ozellikle magazada bulunan piyanolarla ilgili bir secim randevusu varsa kendimiz bile yaklasmiyoruz piyanolara ki bu aldigimiz satis mükemmeliyeti egitiminde gosterilen birsey. bu konu ile bir not duseyim Steinway fabrikasi siz piyanonun parasini odemeden piyanonuzu calmayi birakin gostermiyor bile. bizim Turk mantıgina uzak da olsa Almanlar boyle calisiyor genellikle.. Sonuc olarak Luks otomobillerde de deneme surusu yapamiyorsunuz ve maddi acidan bakilirsa Steinway lerde ayni pahada.

Alinti : "Ne zaman gitsem ya biri başımda çaldığım parçayı bir eleştirmen gözüyle değerlendiriyor (ukalaca) yada çenesi kapanmıyor ki piyanonun sesini duyayım.Yok ben amerikada okudum orada master yaptım burada liseyi bitirdim.Lisede müzikten başka bişey düşünemiyordum gibi şeyler duyuyordum. "

Boyle bir sey duymanin imkani yok cunku amerikada master yapmis bir arkadas calismiyor bizde. Piyano saticisi olarak kendimden önce piyanolarimdan bahsederim. Kendimle ilgili tek bahsedecegim sey, Türkiye'nin tek resmi Steinway Satis yetkilisi olmamdir. Ki bu piyano konusunda bana guvenmenizi saglamak icin...Musterilerimiz gelince tabii ki basinda duruyoruz cunku bu gorevimiz..

Young Chang konusunda benimle herhangi bir konu konustugunuzu sanmiyorum ( ki benden baska piyano departmani yetkilisi yoktur ) , Young Chang grubuyla ilgili bir kelime soylemeye bile gerek duymazdim.. cunku bana bir piyanomuz var satiyoruz dediginizde piano ne olursa olsun benden duyacaginiz ikinci el piyano satin almadigimizdir. o yüzden ne markasini sorar nede fiyat veririz. Ancak ücret danismanligi isterseniz o zaman belirli sorular sorar, mumkunse piyanoyu veya fotograflarini gorur ortalama fiyatlarini veririz ki young chang için gerekli bedeli zaten ogrenmis, o fiyata satmissiniz.

İnanın zuhal müzikte ben dahil hiçkimse Young Chang gibi ismi uzak doğu dilini animsatan bir piyano markasina Rus mali diyecek kadar aptal değildir.

Takdirlerinize sunuyorum

Ahmet PESEN

Re: Akustik Piyano Tadı Başka Bir Şeyde Yoktur

Bölümümüzde (Selçuk Ünv. Müzik Eğt.) Kawai (120?) duvar piyanoları var çoğu hoca ve etüt odasında. Sesleri gayet parlak ve tuşeleri dengeli. Ben Kawai akustik piyanolarını beğeniyorum. E tabi ki "harika" bir ses rengi olmayabilir ama çok rahat güzel bir çalışma ortamı sunuyorlar.

Yakın zamanda Zuhal'deki boyu uzun olmayan, model isminde 21 geçen Kawai piyanoları denemiştim; sanırım $3000 civarındaydı. Bence gerçekten başarılı bir piyanoydu ve özellikle orta kısım altındaki 1-2 oktavlık kısımda düşük mid frekanslarıyla leziz bir ses veriyordu. Düşük mid diye tanımladım çünkü rus veya çin piyanoları gibi dağınık ve aşırı mid'li sesleri yoktu.

Ayrıca konser salonumuzda Bosendörfer (yanlış yazım?) yarı kuyruk var ve tınısı hiç de kuyruklu gibi değil. Baslar açık ama orta-tiz register arası çok zayıf; şahsım pek başarılı bulamadı.

Digital olarak da yine Kawai CA serisini önerebilirim. Evimde kullanmak, çalışmak için aldım. Akustik piyano isterdim ama apartmanda malum; rahat olmuyor. Bir Silent Piano'ya verecek param da yok. O yüzden digital olarak Kawai CA5 aldım. Sample olarak Yamaha'nın üst veya dengi serilerinden daha başarılı değil gibi geldi ama tuşe olarak daha başarılı bence (her ne kadar Yamaha-mania'ya sahip olsam da bunu yazmam gerek). CA serisinin tuşesi, hangi "piyanist"e denetsem de tam not alıyor ki kendim de bu aleti alırken Chopin'den veya Mozart'tan birşeyler çalarak denedim. Caz veya popüler şeyler çalmak, tuşeyi anlamama yardımcı olamıyor. Ama klasik bir eser çalınca (klasik müzik icrasında olması gereken ifadelerle ilgili olmalı ki) tuşenin bir piyano tuşesine ne denli yakın olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz.

Vardır tabi ki daha başarılı tuşeler modeller ama şahsen bu modeli tavsiye ederim.

AhmetPesen' Alıntı:
Steinway & Sons konusuna gelince. Steinway piyanolarini herkese denetmiyoruz. Bunu tum Steinway Dealer'ler yapiyor zaten. Ozellikle magazada bulunan piyanolarla ilgili bir secim randevusu varsa kendimiz bile yaklasmiyoruz piyanolara ki bu aldigimiz satis mükemmeliyeti egitiminde gosterilen birsey. bu konu ile bir not duseyim Steinway fabrikasi siz piyanonun parasini odemeden piyanonuzu calmayi birakin gostermiyor bile. bizim Turk mantıgina uzak da olsa Almanlar boyle calisiyor genellikle.. Sonuc olarak Luks otomobillerde de deneme surusu yapamiyorsunuz ve maddi acidan bakilirsa Steinway lerde ayni pahada.

New Jersey'da Steinway&Sons magazasina gittim. Oradaki 100.000 dolarlik grand piano dahil butun pianolari calma imkani buldum. Bence gormeden yazmayin boyle seyler. Turkiye'de oyle olabilir ama Amerika'da oyle degil. Mantalite ile ilgili bir sorun Turkiye'deki...

BM

Takım tutar gibi fanatik biçimde piyano önermemek lazım kanımca.

Akustik enstrumanlarla synth'leri de karıştırmamak gerek , aynı marka aynı seride bile farklılıklar bazen çok bariz oluyor , aynı gitarlarda olduğu gibi.

Yamaha ve Kawai ciddi bir rekabet halinde yıllardır.İkisinin de kendine göre iyi tarafları var kötü tarafları var.

Ayrıca piyanoları da karşılaştırıken 3000$ 'lık bir cihazla 7500$ 'lık cihazı karşılaştırmak biraz abes kaçıyor.

Bütçeyi belirledikten sonra , alternatifleri uzun uzun denemek, çalmak en önemli şey , gerisi kişisel zevk.

Ben çok aşırı parlak ve yumuşak tuşeli piyanoları sevmem , ama bir başkası da benim sevdiğimi sevmez , insan doğası böyle zaten .Nerede tek doğru var ki?

Clavinova kötü demiş abim ama her modeli farklı bu olayın,k.doğulu festival albumunun 'haykırış' isimli şarkısnı dinlemeni tavsie ederim,.ozan doğulu yamaha clavinova ile çalıyor,.yalnış anlaşılmasın kimseyi övmüyorum güzel bir iş var ortada bu pianoyla yapılan..nacishane fikrim..saygılar..

Akustik piyano veya dijital piyano seçmek gerçekten karışık bir iş. Bir tarafta işin temel kuralları (mekanik, tuşe, akort, vb) diğer tarafta ise öznel şeyler-kişisel zevkler yani tını, parlaklık, derinlik vs vs...

Tıpkı kıyafet seçer gibi bence. İnsan kendi üzerine yakışanı giydiği gibi kendi çalımına uygun piyano seçmeli. Tabi ki yeni başlayanlar için pek geçerli değil bu; öncelikle biraz tecrübe edinip araştırma yapmak lazım.

Şahsen ben Yamaha kullanıyorum, P80 stage'im var. Ama artık "bu kıyafet bana pek olmuyor". En yakın zamanda Nord Stage almak istiyorum. Hastasıyım!!!

Evimde akustik piyanom olmasının imkanı yok malesef. Ama imkanım olduğu zaman sanırım Boston marka duvar piyanosu tercih edebilirim...

Son olarak DVD sampling teknolojisini de bu konuya sokmak isterim. Özellikle son yıllarda "şaşırtıcı" derecede gerçekçi sample'lar var piyasada. Gerek sahnede gerek kayıt esnasında çok iyi sonuç alınıyor.

Bu konu akustik piyano konusu olduğu için akustik piyanolardan bahsetmek daha doğru.

Young Chang'ları hiç sevmiyorum. Neden derseniz: çiğ geliyor. Kawai'ler daha güzel. Yine sevmediğim bir piyano Pearl River'dır. Ucuz olması avantaj ama tuşesi çok kötü. Uygun fiyatlarda düşük model Yamaha duvar piyanolarını tercih edebilirim. Zimmermann da fena değil...

Bu arada Steinway konusundaki polemik tatsız olmuş. Bence boşverin gitsin. Sanki bu forumdaki kaç kişinin evinde Steinway var? Ara sıra satış mağazasında ya da konser salonlarında "dokunma" şansımız oluyor o kadar...

Son olarak: Bir konserde İzmir'de tam boy kuyruklu Boesendorfer piyano çaldım! Unutamıyorum!!!! :)

KeyMaster' Alıntı:
...Son olarak: Bir konserde İzmir'de tam boy kuyruklu Boesendorfer piyano çaldım! Unutamıyorum!!!! :)
Ah keşke katılabilsem sana KeyMaster. Bizim üniversitenin salonunda da kuyruklu bir Boesendorfer var. Tizleri parlak basları harika ama orta kısım bir digital-piano'dan farksız. Açıkcası hayal kırıklığına uğrattı beni.

Diğer bir konu da, bugünlerde yeni bir kuyruklu alınacak. Steinway düşünülüyor ama bir kesim de Yamaha isterken bir lâf gelmiş kulaklara; yarım kuyruk Yamaha'ların son derece başarıl olmalarına karşın, tam kuyruk Yamaha'ların 30 metreden sonra etkisini kaybettiği yönünde.

Sesin fiziği söz konusu, bana pek mantıklı bir saptama gelmedi, fikirleri olan var mı?...

Geri