Akustik piyano veya dijital piyano seçmek gerçekten karışık bir iş. Bir tarafta işin temel kuralları (mekanik, tuşe, akort, vb) diğer tarafta ise öznel şeyler-kişisel zevkler yani tını, parlaklık, derinlik vs vs...
Tıpkı kıyafet seçer gibi bence. İnsan kendi üzerine yakışanı giydiği gibi kendi çalımına uygun piyano seçmeli. Tabi ki yeni başlayanlar için pek geçerli değil bu; öncelikle biraz tecrübe edinip araştırma yapmak lazım.
Şahsen ben Yamaha kullanıyorum, P80 stage'im var. Ama artık "bu kıyafet bana pek olmuyor". En yakın zamanda Nord Stage almak istiyorum. Hastasıyım!!!
Evimde akustik piyanom olmasının imkanı yok malesef. Ama imkanım olduğu zaman sanırım Boston marka duvar piyanosu tercih edebilirim...
Son olarak DVD sampling teknolojisini de bu konuya sokmak isterim. Özellikle son yıllarda "şaşırtıcı" derecede gerçekçi sample'lar var piyasada. Gerek sahnede gerek kayıt esnasında çok iyi sonuç alınıyor.
Bu konu akustik piyano konusu olduğu için akustik piyanolardan bahsetmek daha doğru.
Young Chang'ları hiç sevmiyorum. Neden derseniz: çiğ geliyor. Kawai'ler daha güzel. Yine sevmediğim bir piyano Pearl River'dır. Ucuz olması avantaj ama tuşesi çok kötü. Uygun fiyatlarda düşük model Yamaha duvar piyanolarını tercih edebilirim. Zimmermann da fena değil...
Bu arada Steinway konusundaki polemik tatsız olmuş. Bence boşverin gitsin. Sanki bu forumdaki kaç kişinin evinde Steinway var? Ara sıra satış mağazasında ya da konser salonlarında "dokunma" şansımız oluyor o kadar...
Son olarak: Bir konserde İzmir'de tam boy kuyruklu Boesendorfer piyano çaldım! Unutamıyorum!!!!