ilterocktive' Alıntı:
Ben bu dediğini anlamadım Joker.
Vanir'in ne sorduğu ve Alper'in verdiği yanıt açıkken analog mikser muhabbetinin anlamını bulamadım ben.
İlter orada anlatmak istediğim aslında digital yada analog olmasının önemi yok, sadece reelde bir mikser kullanmaktı, yani dokunabildiğin gerçek bir mikser kullanmanın routing şemalarını anlamak kanallara yaptığın müdahaleleri daha rahat kavramak adına daha yararlı olabileceğiydi söylemek istediğim.
Tabi ki Squencerların kullandığı sanal mikserlerinde routing şemaları gayet esnek ve bu konuları onlar üzerinden kavramakta tabi ki mümkün, fakat yeni başlayan arkadaşların reelde küçük, büyük farketmez biraz mikser kurcalamalarının onların lehine olacağını ve mikserler üzerindeki hakimiyetlerinin artacağını düşünüyorum.Soruyu soran arkadaşın da mikserler üzerinde genel bilgi durumunun eksik olduğunu düşündüğüm için böyle bir tavsiyede bulundum.
Joker' Alıntı:
Sen mutlak kulaksın ya.. Sen de duyamadıysan kesin bir fark yoktur,herşeyi deneme yanılma yöntemi ile öğrenemezsiniz,birazcık makale okuyun birazcık araştırın.
Bunu da açmak istiyorum aslında,yani neden böyle söylediğimi ,geçenlerde bir yazı okudum forumda kimdi hatırlamıyorum yazanınıda , şuna benzer birşeydi;
''Yıllarca stüdyoların o sigara kokan koltuklarında yattım,rutubetli havasını soludum.'' Buna benzer bir isyanı vardı ki çok haklı bir isyan, işte bu havayı solumayan, hayatında fadera dokunmamış ,okumamış araştırmamış kısacası emek vermemiş adamların tonmaister yada mix mühendisi olamayacağını düşüyorum.
Evet bu işin belli bir kimyası yok , belli kuralları yok ama bu kadarda basit değil ben öyle duydum deyip ahkam kesemezsiniz.
Şimdi yazacaklarım ise tamamen ortayadır, kimse üzerine alınmasın..! (Ne bir kişiye, ne de bu konuya yazılmıştır, tamamen genel gözlemlerimdir, canlı örneği ile bağdaşması açısından buraya yazıyorum.)
Öyle babanın verdiği parayla bi ses kartı alıp, yüksek ihtimalle internetten korsan olarak edindiğin Squencer yada pluginlerin presentlarını kullanarak mix yaptığını sanan insanların da bu piyasanın böcekleri olduğunu düşünüyorum.
Örneğin bu piyasada çalışan bu işten ekmek yiyen biri olarak açıp İlterin hazırladığı videoları izliyorum, izlemesem ne olur aldığım iş sayısı mı azalır ? Tabi ki hayır, ama birşey yakalar mıyım? Bana birşey katar mı ? diyerek bulabildiğim her kaynağı değerlendirmeye çalışıyorum bu benim kendi gelişimim ve işime olan saygımla alakalı bir durum, her yeni işte bir önceki benle olan yarışımda gerekli olan birşey ,mesela faydası oldu da geçen izlerken editingte eskiden kullandığım daha sonra zamanla kullanmayı unuttuğum ve yapmak için gereksiz zaman harcamama sebep olan bir müdahaleyi tekrar çok kısa bir yoldan yapmaya başladım.
O ve Onun gibi videolar yeni başlayanlar için mükemmel bir kaynak keşke biz başladığımızda da öyle kaynaklar olsaydı önümüzde.
Hadi beni geç ben kimim? Barış Büyük, Mahcem abi vs vs... gibi adamlar neden bu forumda bizle muhatap olsunlar ki,neden bir sürü makale yazsınlar yada Türkçeye çevirip yayınlamaya uğraşsınlar ki ihtiyaçları mı var ? Tabi ki hayır ama hepimizin burada olmasının sebebi açık, birbirimize birşeyler katabilmek teccübelerimizi paylaşmak.
ilterocktive' Alıntı:
Ben bu dediğini anlamadım Joker.
Vanir'in ne sorduğu ve Alper'in verdiği yanıt açıkken analog mikser muhabbetinin anlamını bulamadım ben.
İşte anlatmak istediğim fark, adam ''Bu ne ya demiyor'' altını irdeliyor anlamadım diyor, ama bakın buraya gelip başlangıç seviyesi soru soranın uslübuna, ''Ben duydum bitti, mutlak kulağım bilmem neyim'' madem bu kadar iyisin O soruyu sorma, madem sordun altını irdele ''neden böyle'' diye açıkla desen ,açıklardık herhalde.
Ben nasıl büyüklerime saygılı bir uslüp ile yaklaşıyorsam ,daha bu işte sıfır diye niteleyebileceğimiz insanların da bence uslüplarına biraz daha dikkat etmeleri gerekiyor.Yeni nesilin genel anlamda sorunu bu sanırım, bizden büyükler daha da iyi bilirler eskiden usta çırak anlayışı varmış keşke kalsaymış diyorum bu tarz cevaplar alınca, son söz olarak yaklaşık 10 yıl önce mutlak kulak iddaası ile çevremde gezen ve herşeyi bildiğini iddaa eden tonmaister adayı arkadaşlarımın hepsi şu anda alakasız işlerle hayatlarını kazanmaktadırlar.Bu yazdıklarım sadece konu yada forum içinde değil mesleki yaşamınızın tamamında uygulamanızı önerebileceğim bir abi tavsiyesidir.Saygılarımla Mustafa Pınar