[Eski] Cubase plugin sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Process ten aynen dediğin gibi seçtiğin kısmı etkiliyo.Baştan o kanaldaki değişiklik yapmak istediğin parçaları seçersen hepsine uygular.Hepsini seçersen bütün kanala uygular :)
Process kanaldaki parçalarla alakalı.Pluginlerdede audiodan girip plugin uygularsan parçalara tek tek hükmedebiliyorsun.Fx kanalda açarsan ve audio kanalını send den yönlendirirsen fx kanalına bütün kanala hükmediyorsun.

Evet anladım dostum sağolasın.. Ben normalde biraz laz işi yapıyordum Cubase'de.. Ama kendimce gerekçelerim var :p (epeydir Cubase kullanmıyorum ama tekrardan kullanmaya başlayacağım, malum eve gelen projeler logicden ziyade .cpr)

Ben process'i normalize, pitch veya fade in/outlar haricinde FX olarak kullanmıyordum. Mesela sadece seçtiğim kutuya FX vermek gibi bir amacım olduğunda alta yeni bir kanal açıp insertten FX veriyordum (komple kanala), seçtiğim kutuyu da aşağıdaki kanala atıyordum. Böylece alttaki seçtiğim kutu FX'li, üstteki kutular da düz normal insan kanalı oluyodu. Eee bi insan Karadeniz'li olmasın.. Yeteneksizliğin bu kadarı :D Aslında bunu bu şekilde yapmamın nedeni, ben daha ilk Cubase kullanmaya başladığımda (bu tip işlerle ilk ilgilenmeye başladığımda diyeyim) o processten cümle sonuna reverb veriyordum. Ama kutucuğun bitiş noktasında reverb hemen kesiliyordu çat diye. Insert'ten verince kutucuk bitse bile reverbün time ı neyse o oranda ilerliyordu. Process'te çat diye kesildiği için bi soğudum bi soğudum o gün bu gündür yukarıdaki lazvari yöntemimi uyguluyorum. Paraya para demedim valla :p

Kutucuğa sol click ile çift tıklatıp içine girip kutucuğun bittiği noktada event end yazan kısmı tutup sağ tarada doğru uzatırsan (Yani kutunun boyunu uzatmak) çat diye kesilme yaşamaman lazımreverb veya başka efektlerde.Kutucuk bittiği için kesiyo reverb ü.

Hmm anladım, yani notanın baskısı ile kutunun bitmesi farklı şeyler.. ben de kutunun içine girmeden dışarıdan kutuyu uzatmaya çalışıyordum fakat audio kutular midi kutular gibi uzamıyordu.. demek ki içeriden uzatmak gerekiyomuş, sağolasın..

BugraKezan' Alıntı:
...Process menüsünden direk audioyu değiştirecek şekilde müdahele etmeyi neden gerekli buluyorsunuz?..
Nedeni ancak bilgisayar işlemcisini rahatlatmak olabilir.
Yapılan işlemin nasıl bir sonuç vereceğinden eminseniz, ve daha sonra geriye dönme ihtiyacınız doğmayacaksa sesi pullayıp projede o şekilde kullanmak bazılarına daha mantıklı geliyor olabilir.
Bir de eskiden kanala insert olarak eklenen efektin, track'te ses klibi olsun-olmasın, sürekli "açık" konumda çalışıyor olmasıydı - gereksiz yere bir işlemci gücü sarfiyatı durumu vardı. Tabii yeni nesil pluginler ve Cubase 4 ile bu kayıp ortadan kalktı.

BugraKezan' Alıntı:
...Geçen mesajlarda compressor öyle uygulanırsa daha verimli oluyormuş dendi, bunun mantığı nedir?..
Onun pek bir mantığı yok.
Burada tartışma yaratmak istemiyorum, ama plugin üreticilerinin kendisine ve VST mimarisine bakarsanız, offline ile realtime işleme arasında bir fark olmaması gerektiğini anlarsınız.
Ben de bir fark görmüyorum (duymuyorum). Görene de dokunmama taraftarıyım.

BugraKezan' Alıntı:
...Ben bir anlam veremedim hiç basmadı kafam :?
Muhtemelen ihtiyacın yoktur, o yüzden düşünmene şu aşamada gerek yok. Offline processing, yaratıcı olarak çalışmayı hızlandıran bir faktör değil.

kuklaci,

Windows XP işletim sistemini kullandığını ve Cubase'i default klasöre kurduğunu varsayarak anlatıyorum
(kusura bakma, kullandığım Windows XP versiyonu İngilizce):
Cubase açıksa, sonlandır/kapat.
Ardından:
  • C:\Documents and Settings\[kullanıcı adın]\Application Data\Steinberg\Cubase 5
klasörüne git.
(Aynı yere Start > Programs > Cubase 5 > Cubase Application Data Folder yolunu takip ederek de ulaşabilirsin)

Klasör içindeki dosyaların tümünü seç, ve (örneğin Masaüstü'nde) yeni bir klasöre taşı
(Kopyalama, taşı. Eski klasördeki dosyalar silinecek yani, ama yedeğini almış oluyoruz böylelikle).

Cubase'i aç/başlat.
Cubase 5 "fabrika" ayarlarıyla açılacak, ve boşalttığın klasörü default dosyalarla yeniden dolduracak.

Preview'u tekrar dene.
Muhtemelen çalışacak.

Eğer bu ana kadar Cubase'de kendi keyfine göre değişiklikler yaptıysan, o değişiklikler ve ayarlar, (örneğin Masaüstü'ne) taşıdığın klasörde yedekte duruyor olacak.
Örneğin benim gibi "Key Command" değiştirme, kendi keyfine göre ayarlama manyağıysan, taşınan klasördeki eski "Key Commands.xml" dosyasını yeni oluşturulmuş klasöre koyalayıp yapıştırman, değiştirdiğin Key Command'ları eski haline getirmeye yarayacaktır.
Yalnız bu tip değişiklikleri yaparken, Cubase'in açık olmaması gerekiyor.

Muhtemelen "preview" işlevini, kullandığın eski ya da yanlış çalışmış/çalışan bir plugin bozdu.
Bu onu tekrar çalışır hale getirecektir. Umarım.

ilterocktive' Alıntı:
Orcunn' Alıntı:
...Insert'ten verince kutucuk bitse bile reverbün time ı neyse o oranda ilerliyordu. Process'te çat diye kesildiği için bi soğudum bi soğudum o gün bu gündür yukarıdaki lazvari yöntemimi uyguluyorum. Paraya para demedim valla :p
Bu sorunu daha önce belirtseydin, sana şu başlığı önerebilirdik:
http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... ic&t=15600

Haklısın abi, esasen şu ara Cubase pek kullanmıyorum diye sormamıştım. Daha doğrusu söz konusu olmamıştı. Burda başlığı görüp içerisindekileri okuyunca aklıma geliverdi soriym dedim.. Öğrendim de..Bilgi cenneti burası.. Sağol, var ol Müziktek ailesi..

ilterocktive sana ne desem az gelir. BÜYÜKSÜN

Sıfır aldığım bir programın düzgün çalışmaması insanın sinirlerini bozuyordu ama sayende oldu.Dediğin gibi kendi kendine yeniden yapılandırdı cubase ciğerlerini sökünce yerinden :)

Büyük bir ihtimal plugin yaptı bu olayı.gig uzantılı bir dosyayı açmak için netten bir progman yükledim ve gümledi program.

Çok çok teşekkürler arkadaşım.Bir gün inşallah bende sana bir konuda yardım ederim.

CPU'ya yüklenmemek adına, efektlerin tamamı Process'den verilirse, bu sefer de hard diski tehlikeye atabilirsiniz. (Alan açısından) Zira yaptığınız her değişiklikte dosyayı ayrı ayrı (Audio01_01.wav, Audio01_02.wav şeklinde) kaydediyor. :)

Cubase 5 te mi? :?
Sizin version cubase 5 studio mu? Benimki cubase 5

Sizinkide cubase 5 ise sağ click ayarı var bu işin

Cubase 5'te ses üzerine sağ tıkladığında o menü çıkmıyor artık Selçuk.
Bende şu an tüm Steinberg yazılımlarını çalıştıran distribütör lisansı var, Cubase 5'e de bakıyorum arada sırada, oradan biliyorum.

Cantor, offline process ile yaratılacak yeni dosya yüzünden hard disk tehlikeye atılmaz. Korkutma insanları :)
Cümlen sakat olmuş.
Ayrıca bilişim teknolojisinin kurallarına göre saklama alanı her zaman işlem gücünden ucuza gelir. Yani olsun varsın, yeni bir dosya yaratılsın sabit diskte. Her sesi/datayı gereksiz yere klonlamadıkça hiçbir sakıncası yok.

kuklaci,
bir şey değil. Kolay gelsin.

ilterocktive' Alıntı:
Cubase 5'te ses üzerine sağ tıkladığında o menü çıkmıyor artık Selçuk...
Düzeltme:
Cubase 5 default/ilk ayarlarıyla ses üzerine sağ tıklandığında Toolbox çıkıyor(muş meğersem),
ama o ayar değiştirilebilir.
Eğer Cubase 4 ayarları silinmeden 5 kurulduysa, Cubase 5, ayarları 4'ten kullanıyordur.

Ses üzerine sağ tıkladığınızda toolbox yerine Process menüsünün çıkmasını isterseniz,
File > Preferences 'a gidin ve "Popup Toolbox on right click" kutusunu boşaltın:

rightclick5.png

Ardından sırasıyla "Apply" ve "OK" tuşlarına basmayı da unutmayın tabii.

Bu değişikliği yapınca, eskiden olduğu gibi, sesin üstüne sağ tıklandığında şu menü çıkıyor olacak:

tools5.png

Bunu seçili halde niye sunmamışlar cubase 5 i çok ilginç.Halbuki en çok kullandığım yada kullandıgımız şeylerden biri sağ click.

Eskiden bir sesi seçip sağ tıkladığında, sadece toolbox çıkardı roni.
Cubase VST kullananlar hatırlayacaktır.
Belki bu sefer eski bir özelliği geri getirmek istediler... bilinmez.

Ama yine de elde seçenek olması, olmamasından iyi.

Ayrıca ben uzun süre Cubase SX'te (ilk SX yani) o toolbox'ı aradığımı hatırlıyorum.
Sağa/sola "tekmeleme" tuşu bile vardı :)

Geri