[Eski] Delikanlı Gitarist Clean Çalar

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

DONENCE

Yeni üye
Bizim burda zaman zaman arkadaşlarla girdiğimiz iyi gitarist- kötü gitarist tartışmalarının çoğundan bu tek cümleyle çıkmışızdır:

"Delikanlı gitarist clean çalar"

Siz ne dersiniz arkadaşlar?....

Biraz eksik bir yaklaþýmdýr, en delikanlý gitarist gelip clean gitarla "master of puppets" çalsýn, neye yarar? Sahneden aþaðýya indirirler adamý.

Clean veya Drive gitarýn kullanýldýðý ayrý yerler vardýr, bunun kararýný vermek için kiþinin gitar çalýþ derecesine bakmak gerekmez, distortion gerekiyorsa distortion kullanýlýr, bu bir gerçektir.

Ama, bir gitarist, herhangi bir güçlendiriciye ihtiyaç olmadan da gitarýný çalabilmeli, clean gitara uygun parçalarla haþýr neþir olabilmelidir, bir elektrik gitarcý akustik gitara derdini anlatamýyorsa neye yarar. Distortion hata örter çok fazla, bu yüzden gibson sitesinin giriþinde bir slogan vardýr "No distortion to cover your ass!" diye.

Dediðim gibi farklý tarzlar yaklaþýmlar, bir kiþinin sürekli distortion ile çalmasý onu kötü gitarist yapmaz, öyle gerekiyordur, ama clean soloya çýktýðýnda ortalýk batýyorsa ters bir þeyler vardýr.

Çok tartýþýlan bir mevzudur, ama düþününce tartýþacak çok fazla þeyi yok bence.

DONENCE' Alıntı:
Bizim burda zaman zaman arkadaşlarla girdiğimiz iyi gitarist- kötü gitarist tartışmalarının çoğundan bu tek cümleyle çıkmışızdır:

"Delikanlı gitarist clean çalar"

Siz ne dersiniz arkadaşlar?....

ben reverbden başka bir efekt kullanmıyorum o zaman ben iyi gitarist oluyorum :lol:

Konuyu serbest bölgeye taşıdım arkadaşlar.

Delikanlı adam böyle bir laf etmez zaten ( delikanlı olmak için clean çalmak). :)

Bunun tartismasini cok yapardi millet. Gereksiz bir konu. Adamin ne caldigina bakmak lazim. Ben Eddie Van Halen in su anda hatirlayamiyorum ama bir albumunde klasik gitar ile yaptigi tapping numarali kisa bir parcasini dinledigimde bayagi hayallerim yikilmisti. Tabii bunu alip kopyalayip calmakta tekniginin super oldugu anlamina gelmez. Ayrica Van Halen'a da ilk ciktigi zamanlarda millet ha bire sorarmis 'vay ne marka gitar kullaniyorsun, manyetiklerin ne, efektler' filan diye. Onun da cevabi ' cikan sound aletlerden degil benden cikiyor ' olmus . Dedigi de dogru.

Normalde gercek hayatta bu tarz söylemler icinde bulunan arkadaslarla muhattap olmamayı su stresli yasamımda elzem bir kural olarak köşeye biryere yazmıs durumda olsam da, gel gör ki insanın yakını oluyor, arada arkadas oluyor büyüğümüz oluyor, o istediğim tepkiyi veremiyorum, Esra Ceyhan misali dinlemek zorunda kalıyorum. Böyle zamanlarda grubu olan 10000 arkadası mekanlar bulustugunda nezaketen dinlerken bunların acaip versiyonlarını duydum, sahit oldum(benim zamanımda etraftakilerin cogu metalci oldugundan, delikanlı adam lafını metalci adam yapabilirsiniz, zira simdi olsa alternatifci neyim olurdu herhalde:

Tümden metalciler icin:

- Delikanlı adam volume pedalı distortiondan sonra koyar.(eger onu kullanacak kadar hassasiyete erişmişse). Volume pot' a dokunmaz.
- Delikanlı adam altında gain yazısını gördüğü her ibreyi 90a takar.
- Delikanlı adam amfiden gelen sesi sallamadan tüm eq' ı illa ki V şekline getirir.
- Delikanlı adamın soundcheckte birşeyi kıstırdıgını duymazsınız. Paso bir şey az gelir, o acılır diğeri az gelir.
- Delikanlı adam vosvosa binmez.(kamyon olabilir)
- Delikanlı adam pasif manyetik kullanmaz.

Ritmciler icin:
- Delikanlı adam penayı alt üst vurmaz, hepsini üstten vurur. (Gitarın V shape oldugunu belirtelim)
- Delikanlı adam gitarı papyon gibi kısa askıyla calmaz, calanı hor görür, kız arkadasının yanında asagılar.
- Delikanlı adam illa ki gitarının sapıyla bir kez olsun davulcunun ziline vurmayı dener(bunu ben de denedim eheheheheehaha)
- Delikanlı adam MT2 kullanır.
- Delikanlı adam Mesa Boogie Road King kullanır. (parası yetmez dandirik Marshall valvestatelerden kullanır muhtemelen)

Daha cok solocular icin:
- Delikanlı adam Hybrid picking yapmaz, her notayı catır catır alternate pickingle basar, araya parmak neyin sokmaz.
- Delikanlı adam legato yapmaz, alternate calar, calabildiğini gösterir.
- Delikanlı adam solo atarken compression acıp hızlı caliyorum diye milleti yiyen adamla cok muhatap olmaz. Belki sinemaya gider. O da jackie chan falan anca.

Bunu da ben salladım, metali yemişim kendimi bendde vibratoda buldum diyen bluescu arkadaslara:

- Delikanlı adaaam, asla tam clean calmaaaaaz
azıcık vintage drive veriiiiiir, Reverbini acmaaaaz
azıcık da delaaaaay
delaaaay delaay yaylalar.... tamam vurmayın abi kötü mü oldu euheheh. :p :mrgreen: :roll:

Büyük önder Frank Zappa şöyle demiş;

Caz ölmedi sadece biraz kötü kokuyor.

ya o askı olayı harbi garip bi olay
gitara başaldığım yıllarada daha uzun askı arardım
yaş geçtikce askıyı yukarı çıkarmışım şimdi resmen askı en sonuna kadar kısaltılmış durumda

Ulan Batu, benden çaldın, no distortion to cover your ass'ı ben göstermiştim eheh. Sitenin girişinde vardır diyemeyiz ama, sürekli yok çünkü :)

awakeone' Alıntı:
Normalde gercek hayatta bu tarz söylemler icinde bulunan arkadaslarla muhattap olmamayı su stresli yasamımda elzem bir kural olarak köşeye biryere yazmıs durumda olsam da, gel gör ki insanın yakını oluyor, arada arkadas oluyor büyüğümüz oluyor, o istediğim tepkiyi veremiyorum, Esra Ceyhan misali dinlemek zorunda kalıyorum. Böyle zamanlarda grubu olan 10000 arkadası mekanlar bulustugunda nezaketen dinlerken bunların acaip versiyonlarını duydum, sahit oldum(benim zamanımda etraftakilerin cogu metalci oldugundan, delikanlı adam lafını metalci adam yapabilirsiniz, zira simdi olsa alternatifci neyim olurdu herhalde:

Tümden metalciler icin:

- Delikanlı adam volume pedalı distortiondan sonra koyar.(eger onu kullanacak kadar hassasiyete erişmişse). Volume pot' a dokunmaz.
- Delikanlı adam amfiden gelen sesi sallamadan tüm eq' ı illa ki V şekline getirir.
- Delikanlı adamın soundcheckte birşeyi kıstırdıgını duymazsınız. Paso bir şey az gelir, o acılır diğeri az gelir.
- Delikanlı adam vosvosa binmez.(kamyon olabilir)

Ritmciler icin:
- Delikanlı adam penayı alt üst vurmaz, hepsini üstten vurur. (Gitarın V shape oldugunu belirtelim)
- Delikanlı adam gitarı papyon gibi kısa askıyla calmaz, calanı hor görür, kız arkadasının yanında asagılar.
- Delikanlı adam illa ki gitarının sapıyla bir kez olsun davulcunun ziline vurmayı dener(bunu ben de denedim eheheheheehaha)
- Delikanlı adam MT2 kullanır.
- Delikanlı adam Mesa Boogie Road King kullanır. (parası yetmez dandirik Marshall valvestatelerden kullanır muhtemelen)

Daha cok solocular icin:
- Delikanlı adam Hybrid picking yapmaz, her notayı catır catır alternate pickingle basar, araya parmak neyin sokmaz.
- Delikanlı adam solo atarken compression acıp hızlı caliyorum diye milleti yiyen adamla cok muhatap olmaz. Belki sinemaya gider. O da jackie chan falan anca.

Bunu da ben salladım, metali yemişim kendimi bendde vibratoda buldum diyen bluescu arkadaslara:

azıcık da delaaaaay
delaaaay delaay yaylalar.... tamam vurmayın abi kötü mü oldu euheheh. :p :mrgreen: :roll:

Ehheeee, bunu SSS kısmına ekleyiver bari Umut, oturtmuşsun yine :)

awakeone' Alıntı:
Tümden metalciler icin:

hahaha bunlar tam bana göre aynen dediğin gibi kıhkıhkıhhh

awakeone' Alıntı:
Daha cok solocular icin:

Ama burada tam aksine benim penam eskimez full legatolarım ortalığı :)
Ben bu durumda çalamadığımı mı göstermiş oluyorum ??alternate çalmak hoşuma gitmiyor, böööle tek el havada öteki elle asılıyon tellere ooohh ohhh

Ozan' Alıntı:
Ulan Batu, benden çaldýn, no distortion to cover your ass'ý ben göstermiþtim eheh. Sitenin giriþinde vardýr diyemeyiz ama, sürekli yok çünkü :)

Aa ayýp ama ozan, sen daha portakalda vitaminken ben ekþi sözlüðe gibson sitesinden quote giriyodum! (omzunu dürter) "Gavga mý istiyon?" :D

awakeone' Alıntı:

azıcık da delaaaaay

abi umarım bu sözlerinle bana ithaf etmiyorsundur :) çünkü bende reverb kullanıyorum bnde clean çalıyorum :)

Ayıpsın, orada kendime de cok ithaf var esasında. İlk stüdyosunda distortion düğmesini son dakikada amfiyle oynarken bulmus, orada olayı anlamıs bir insanım. Olacak böyle şeyler, yeter ki saplantı omasın, iki düğmeye basan adam delikanlılıgın kitabını yazmasın. :p :lol:

- Delikanlı adam autowah sevmez, sevemez! (harbiden sevmez ama yani var böyle bir şey! )

Ama bence şu askı konusunda, benimde gün geçtikçe kısalıyor ama gitar da aşağıda daha güzel gözüküyor hani daha estetik. O yüzden ben de sürekli aşağı indirmeye çalışıyorum ama nedense bir bakıyorum kendiliğinden yukarı çıkmış ne hikmetse. :)

nu-metal olayları çıktıktan sonra delikanlı rock aleminde;

- delikanlı adam 7 telli gitar kullanmaz.
- delikanlı adam gitarını drop d yapmaz.

progressive alemde, her daim;

- delikanlı adamın gitarı 7-8-10 yetmez 12 tel olur.
- delikanlı adam 4 telli bas çalmaz, en az 6.
- delikanlı adamın pedal seti 10 pedaldan az olmaz, zaten içinde 10'dan az efect kullanılan şarkı çalmaz. minimum 4 parçalık bir rack kurulumu olmayana kız vermezler.
- delikanlı adam floyd rose kullanır. sabit köprü kullananın erkekliğinden şüphe edilir.
- delikanlı adam 6,5 dakikadan kısa şarkı çalmaz. (ki buradan ayrı bir konu açılır)

...

Geri