[Eski] Gigastudio'yla disk streaming yaparak piyano/klavye calmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

bulent_biyikoglu

Synthmaster
Merhaba arkadaslar,

Gigastudio'ya hic deginmedik forumda, ben girisi yapmak istedim. Bu yakinlarda GigaStudio'nun solo versiyonunu almayi planliyorum, bir de ustune cesitli piyano/rhodes/harpsichord/vsvs sample'lari alip bunlari Giga ile real-time calmak amacim. Yaptigim arastirmalara gore epey guzel piyano sample'lari mevcut. PostPiano isimli bir sirketin degisik piyano sample'lari var, galiba bunlardan birisini alacagim.

Elimdeki bilgisayar AMD64 3200+, 512 MB RAM'im, ayrica external (USB2/FW) 7200 RPM harddisk'im var, sample'lari bu harddisk'ten okutacagim. Ses karti olarak yakin bir zamanda M-Audio 2496 FW alacagim. Gercek zamanli olarak acaba elimdeki konfigurasyonla 10 parmak piyano calabilir miyim? Giga kullanmis arkadaslar cevap verirlerse gercekten cok memnun olurum.

Ben kullanıyorum ve soundlar inanılmaz başarılı, yani diğer sampler larla alakası yok. Hele pianolar işi bitiriyor. Benim sistemim Amd Barton 3000+ (overclok) 1,5 gb ram, 7200 Hd ses kartım Pulsar ve Cubase Sx 3 ile birlikte problemsiz kullanıyorum, yani 10 parmak piyano çalıyorum kalabalık projeler yaratabiliyorum sorun yok. Disk streaming konusunda başarılı ancak ayrı bir diski Giga Library olarak atadım, tavsiye ederim sevgiler.

Cok tesekkur ederim, o zaman artik gonul rahatligiyla alabilirim gibi gorunuyor giga'yi. Insallah 512 ram ile de iyidir, olmazsa onu 768 yapariz artik.

Bülent, Giga'yı bilemem, ama BFD, Trilogy gibi geniş sample tabanlı programları kullanıyorum ve 1GB ancak yetiyor. 512MB biraz az gelebilir.

Bülent,

HD ve sound'lar konusunda Dazejar'a, RAM konusunda da Gonzo'ya katılıyorum. Sende de ext FW diskin varmış zaten. Aslında ideali host programı çift HD'li bir bilgisayara (bir HD sistem, diğer HD audio), Giga'yı da başka bir bilgisayara kurmak. Böyle korkunç bir performans alınıyor, ne istersen yaparsın (gibi gibi, malum bu işlerin sonu yok :p ).

Selamlar.

Cok sagolun arkadaslar verdiginiz bilgiler icin. Bir RAM upgrade'den sonra artik bu Giga'yi alacagim yaza dogru, zaten ancak o zaman vaktim olur kurcalamaya :)

Sonunda dayanamadim ve aldim solo versiyonunu, cok da memnun kaldim acikcasi, performans 512 MB, AMD64 3200 ile gayet iyi, fazla zorlamiyor aleti 10 parmak calarken. Simdi buna bir de daha duzgun bir piyano sample'i ve bir de iyi bir MIDI controller aldim mi tamamdir.

Ayrica giga'yi tadinda anladim ki $1000+ bayilip dijital piyano almak resmen israf :)

Aaa, ama iyi bir 88 tuş klavye için verilir o para.
Gerçi Fatar'ın güzel kontrolör klavyeleri var, 500$ falan sanırım.

Ya evet Fatar'i dusunuyorum almayi, bir de CME diye bir sirketin controller'lari cikmis, yanliz onunki $600. $400'e de 76 tuslu semi-weighted controller varmis, belki onu alayim diyorum, ama piyani tusesi vermeyecek tabii :(

Al al bitmiyor ki... Nereden merak sarmışız bu işe... Şirkette aldığımız cihazları saymıyorum, sonuçta yatırım onlar ama bugüne kadar sırf kendime aldığım cihaz, enstrüman, hardware, software, kaset, plak, cd, dergi, kitap vs vs paraları ile ciddi bir araba alıp kız tavlama moduna geçebilirdim... :D :shock: :lol:

disk konfigürasyonu konusunda SATA RAID'i tavsiye ederim. tek diske kıyasla ortalama%30 ila %70 arasında bir performans artışı sağlanabiliyor.

SATA RAID'in sadece server ortamlarda faydası olduğunu duydum, DAW işleri için gereksiz bence (%5 bile avantaj sağlamaz, Anandtech'in bir makalesi vardı bu konuda), üstelik ekstra problemler çıkartabilir.

Gonzo' ya katılıyorum, ayrıca SATA RAID ile ekstra problemler yaşadım. Sistemimde bir tane bulunduruyorum sadece audio disk olarak.

HD Tach programıyla bizzat test yaptım . özellikle sıralı okuma işlemlerinde önemli fark sağlıyor. ki büyük sample larla çalışırken çok önemli olabilir bu. sata raid de olsa server ortamları için klasik ide disk mekanizması geçerlidir. ide diskler aynı anda birkaç işlemi yapacak şekilde tasarlanmamıştır. scsi ise tam bu iş içindir.
raid mantığında yazılacak dosya (raid dizisinde 2 disk varsa) 2 ye bölünür (striping) ve aynı anda 2 diske yazılır.
fakat bu sırada disklere yazılan dosyalar aslında aynı dosyanın yarısıdır.
SCSI bu noktada ortalama veri transferi konusunda SATA RAID'in gerisine düşse bile server ortamında rakip tanımaz.
SATA RAID bu noktada evimizdeki SCSI performansı oluyor bir anlamda. bence sabit disklerin yarattığı performans darboğazını aşmanın tek yolu.

Gonzo'ya gelince. bir de böyle bir kullanıcı tipi var. insanı bilgi paylaşmaktan soğutan. işkembeden sallayan. bir karşı tez getiriyor ne link var ne düzgün bir bilgi. soru da sormuyor cevap versek. direkt gereksiz bu diyor yanlıştır diyor.
gonzo senin üşenip yapmadığın ve vardı bi yerlerde deyip geçtiğin araştırmayı ben yaptım google da. bir daha bak bakalım doğru mu anlamışsın:http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2009&p=2 bahsettiğin link bu değilse bir zahmet ara da buluver.

sata raid kurulumda bazı püf nokatalrı olan bir sistem. bilgisiz kişilerde sorun yaratabiliyor. son kullanıcı için hala tek disk kadar basite indirgenebilmiş değil. fakat biraz bilgiyle sorunları aşmak ya da baştan ortaya çıkmalarına engel olmak mümkün. bu arada sata raid uzaydan gelmiş bir teknoloji değil son 2 senedir anakartlarda entegre olarak bulunan bir arabirim.

RAID konfigürasyonlarının tek diskle karşılaştırılmasıyla ilgili olarak :

http://www.tbreak.com/reviews/article.p ... genumber=1 linkinde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Performans testlerinde verdiğim rakamlarla paralel hatta daha iyi sonuçlar elde edilmiş.
Ki bu testlerde kullanılan RAID denetleyicileri geçen seneye ait. Şu anda kullanılan RAID donanımları özellikle güvenlik açısından daha başarılı.

RAID 0'ın başarımı konusunda bir kaç link daha:
http://www.computerbase.de/artikel/hard ... ia_via/15/

http://www.tecchannel.de/hardware/1468/6.html

Ayrıca kullanıcıların oluşturduğu bir performans veritabanı:
http://www.macgurus.com/raid/raidmain.php

En hızlı işlemciyi aldığınızda ayağınız yerden kesilmiyor çünkü PC mimarisi sabit disklerde bel veriyor. RAID 0 ise yegane çözüm. Kullandığım anakartta (Gigabyte 8AENXP-D) 4+4 = 8 tane SATA RAID
portu var. ilk 4 tanesi Intel'İn RAID denetleyicisini kullanırken diğer 4 tanesi Silicon Image SATA RAID denetleyici kullanıyor. 2-3 senedir anakartlarda entegre olarak bulunan SATA RAID arabirimini bir kullansanız bir daha vazgeçemezsiniz.

SATA RAID bazı durumlarda performans düşürücü olabiliyor. Şöyle ki, eğer DSP tabanlı bir ses kartı kullanıyorsanız, ya da PCI veriyoluna ihtiyaç duyan herhangi bir birim, yandınız. Çünkü veriyolunun çoğuna SATA RAID el koyduğu için stop durumları başlıyor. Özellikle Protools sitesinde belirtiyor RAID asla diyor ya da Creamware aynı şekilde. Ben denedim SATA RAID kurdum ve 15 DSP li Pulsar'ımın sadece 6 DSP sini kullanabildim, eğer daha fazla istersem PCI veriyolunun müsait olmamasıyla ilgili mesaj aldım. SATA RAID'i uçurdum ve artık DSP kartımın 15 DSP sini de kullanabiliyorum. Eğer Protools, Creamware,Tc Powercore vs. gibi şeyler kullanıyorsanız RAID den uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü HD performansını arttırayım derken başka birimlerden ciddi ödün vermeniz gerekiyor. Belki de Gonzo'nun ifade etmek istediği şey bu olabilir. Ayrıca bu forumda uzun vadeli bulunan bir çok insanın sizin tabirinizle işkembeden salladıklarına ya da laf olsun diye bilgi verdiklerine inanmıyorum. Bu anlamda karşılıklı biraz daha saygılı ve anlayışlı paylaşmaya davet ediyorum. Kolay gelsin.

üst uç ses kartlarında bahsettiğiniz problem söz konusu olabilir. Anakartınızın yongaseti nedir acaba? Özellikle eski yongasetlerinde kuzey ve güney köprüsü arasındaki veriyolunun sınırlı bantgenişliği bahsettiğiniz sorunlara yol açabilir. Fakat her üst uç ses kartı her anakartta böyle bir soruna yol açacak diye bir kural yok. Zira SCSI de sonuçta PCI arabirimini kullanıyor. Stüdyolarda yıllardır bu tür üst uç ses kartları gerek IDE çoğunlukla da SCSI arabirimi üzerinden kullanılıyor.
SCSI'nin PCI'daki 133MB/sn'lik hız (throughput değil o 320MB'a çıkabiliyor) limiti dikkate alındığında SATA 150MB'la doğrudan veriyoluna bağlı olduğu için daha avantajlı. Yolladığım linklerde veri transfer tabloları var bir zahmet bakıverin.
Bende de scope fusion var 3DSP'li. Bildiğim kadarıyla bu ses kartları yeni değil 4-5 yıldır piyasada. 4 yıl önceki yongasetleriyle şimdikiler arasında dağlar var. Olay sadece PCI değil. Siz de gonzo gibi çok ama çok afaki konuşmuşsunuz. Ne konfigürasyonunuz belli ne de bahsettiğiniz soruna ait link. Gonzo için yaptım ama bir de sizin hatırınız için google da araştırma yapıp ilgili sorununun tam sebebini creamware in sitesinden bulamam.
Onu da bir zahmet buluverip buraya cevaben yazarsanız hem siz hem de ben birşeyler öğrenebiliriz.
İnternet elimizin altındayken şuraya yazdığımız bir yazıyı linklerle ve somut bilgilerle desteklersek hem ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılır ve daha verimli bir iletişim gerçekleşir hem de seviye yükselir. Size göre "işkembeden sallamak" dediğim için seviyeyi düşüren kişi ben oluyorum fakat o maillerdeki linkler için zaman harcayıp söylediğim şeyin altına imza atacak şekilde ciddi bir yaklaşım ortaya koymaya çalışıyorum aslında. Şimdi önceki maillerime bakın ve bir de
Gonzonun muhteşem mailine daha doğrusu cümlesine

"SATA RAID'in sadece server ortamlarda faydası olduğunu duydum, DAW işleri için gereksiz bence (%5 bile avantaj sağlamaz, Anandtech'in bir makalesi vardı bu konuda), üstelik ekstra problemler çıkartabilir."

bu "AMD Intel'den hızlı be aaabiii" muhabbeti gibi birşey olarak görünüyor ki bence seviye asıl orda düşüyor.

Siz de gonzo gibi çok ama çok afaki konuşmuşsunuz. Ne konfigürasyonunuz belli ne de bahsettiğiniz soruna ait link. Gonzo için yaptım ama bir de sizin hatırınız için google da araştırma yapıp ilgili sorununun tam sebebini creamware in sitesinden bulamam.
Onu da bir zahmet buluverip buraya cevaben yazarsanız hem siz hem de ben birşeyler öğrenebiliriz.

1- Ben afaki konuşmadım bizzat yaşadığım tecrübeyi aktardım. Ayrıca bu konuda siz dahil kimseye bir şey sormadım, yani neden neyi araştırmamı tavsiye edersiniz anlamadım.
2- Creamware Türkiye Satıcısına bizzat teknik desteği ben verdiğim için gerekli araştırma ve diyaloglar tarafımdan yapılmıştır. Dolayısıyla Türkiye Creamware kullanıcılarının çoğunun setupları tarafımdan yapılmıştır. Problemlerini ve çözümlerini gayet iyi biliyorum.
3- Gonzo'nun yazdıklarına bakarsanız ''bence'' ifadesine rastlıyoruz, bu da doğrudur demek anlamına gelmiyor. Sadece bir kişinin yazdıklarını dikkate alıp öyle davranmak zaten akıllıca bir davranış biçimi olmaz..
4- Gonzo'yu tanımam dolayısıyla avukatı da değilim, aranızda bir problem olup olmadığını da bilmiyorum kaldı ki beni bağlamaz, fakat bir konuya açıklık getirmeniz ya da çok iyi bilmeniz size hırçın olma ve argo davranma hakkını vermez unutmayın. Burada çok daha saçma sapan sorular ya da fikirler ileri sürülebiliyor örnek göstermek gerekirse Mahcem'in bazen birilerini tekme tokat atası geliyordur. Ama daha kafadan kimseye böyle sert çıkmamıştır. Özetle uslup konusunda anlaşamadık dolayısıyla ben bu konudan çekiliyorum, işlerinde başarılar dilerim.

Geri