[Eski] Işık sisteminin ses sisteminde yarattığı gürültü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

jdr-harmony

Yeni üye
Bu dip gürültüsünün bir de adı varmış ama neydi hatırlayamıyorum (yeni öğrendim de) :)

Bir konser, tiyatro... vs sahne sanatları merkezinde bu dip gürültüsünü alıyoruz, ışığı kıstıkça ses artıyor, ışık mixerleri full açıkken sorun yok. Sorun neyden kaynaklanıyor olabilir?, Nasıl giderilebilir?

Mekanın elektrik tesisatı hakkında daha pek bir bilgim yok, yorumlarınız doğrultusunda spesifik, nokta atışı şeklinde öğrenebilir, tartışabilir müdehale edebilirim.

Teşekkürler.

Detaya girmeden.

Işık sistemlerinde dimming işlevini yerine getiren Triac adında bir yarı iletken devre elemanımız vardır. Yani, bir spotu örnek olarak ele alalım. Spot bu devre elemanına seri olarak baglanır ve bu devre elamanını da belirli frekansda tetikleyerek (triggering) spotun üzerinden geçen akımı dolayısı ile de ışık miktarını (dimming) kontrol etmiş oluruz. Bu motor da olabilir.

Maalesef bu devre elemanı switching esnasında çok kötü RF sinyali üretir ve bu sinyal de şebeke voltajı üzerine binerek ses cihazlarımızda cazırtı, cuzurtu, zırıltı olarak kendini gösterir.

Bu RF gürültüyü tasarımda önlemenin yolları vardır ama bunlar ekonomik nedenlerden dolayı ya göz ardı edilir ya da yeterli olmayabilir. Yoksa bu elemanın ürettiği RF kesinlikle yok edilebilir ama cihazın maliyeti de belki dört katına çıkar. Dolayısı ile her kontrol cihazı da RF gürültü açısından aynı performansı göstermez.

Böyle bir durumda akla ilk gelen fazları ayırmak olur. Yani ses ve ışığı ayrı fazlardan beslersin. Ancak ışık sistemlerinin çok güçlü ve yüksek olduğu durumlarda yükü dağıtma açısından maalesef ışık sistemini üç fazdan beslemek zorunda kalırsın ve probleme başka açıdan yaklaşmak zorundasın.

Maalesef elektrik tesisatları yapılırken bu gibi problemler daha işin başında düşünülmüyor. Bunun nedeni ses ve ışık sistemleri konularının özel bilgi gerektirdiği ve bu bilgilerin de her elektrik mühendisinde olmadığı. Genelde yapılan uygulama binanın girişindeki ana panodan diyelim, salonun olduğu yere bir hat çekip oradan da belirli noktalara dağıtmak olur. Bu noktalara da ses ve ışık sistemlerini bağlarsın ve ses siteminde de cazırtıdan geçemezsin.

Işık ve ses sistemini besleyecek olan hatlar kesinlikle daha binanın girişindeki ana panodan salonun olduğu yere ayrı ayrı hatlarda gelmelidir.
Bu hatlar da birbirlerine kesinlikle 20cm den daha yakın bir mesafede olmamalıdır. Yani iki ayrı hattı aynı borunun içinde taşıman problemi çözmez. Burada RF gürültülerden bahsediyoruz, yani yüksek frekans enerji. Frekans yükseldikce gürültü oluşturan sinyal iletkenin yüzeyini kullanacktır ve iki iletken yan yana geldiğinde de birbirlerini etkileyecektir. Eğer bu iki hattın herhangi bir noktada kesişmeleri kaçınılmazsa bu noktada hatların birbirine olan poziyonu 90 derece olmalıdır.

Bu uygulama problemi büyük bir oranda çözecektir. Ancak problemn devam ettiği durumlarda bu sefer konuya daha cerrahi açıdan bakmak gerekir.

Önce ışık cihazının şebekeye yüklediği RF gürültüyü kesme ya da azaltma yoluna gidilir. Burada da ışık sistemini besleyen hattın sisteme bağlantı noktasına LC yani endüktör-kapasitör filtre devresi yerleştirilir. Aynı filtre ses sistemine de uygulanır. Yani ses sitemini besleyen hattın sisteme bağlandığı noktaya yine LC filtre eklenir. Endüktörün üzerinden geçen akımın frekansı arttıkca reaktansı artar ve yüksek frekansdaki sinyalleri bloke eder.

Bundan sonra artık tek tek cihazların bağlandığı prizlerde şebekeye paralel filtre kapasitörleri eklenir.

Bu yukarıda anlattıklarım tesisat seviyesinde alınması gereken önlemler. Maalesef eski tesisat olan yerlerde bu mümkün olmayabilir. Böyle durumda da ses sitemini kesinlikle True On Line UPS ile beslersin. Bu sistemde şebeke sadece UPS'in akülerini şarj etmekte kullanılır (yani DC ye çevrilip bir filtreleme ile de üzerindeki AC gürültü elimine edilir). Ses cihazlarını besleyen AC voltaj da akülerden inverter vasıtası ile üzerinde bir RF gürültü olmaksızın yeniden üretilir .

Tabii bunu sıradan bir elektrikciye yaptırırsın, o da UPS'lerin çıkışındaki kabloların yanına normal şebekeden beslenmiş cihazların kablolarını yerleştirir yine saçını başını yolarsın. :mrgreen:

Cemal çok güzel anlatmışsın konuyu..Esas nokta budur.

Ek olarak bir dip not: Enerji sistemi düzgün olan salonlarda, ucuz dimmer kullanımından da bazen aynı "hum" sorunları yaşanabiliniyor.

Ses sistemini de tri-faz bağlanamayı deneyin. Profosyonel de böyle kullanılıyor ve daha az hum-noise sorunları ile karşılaşırsınız.

saygılar..

Cemal Abi oldukça güzel anlatmış...

Yanlız Cemal Abi UPS konusunu biraz daha açabilirsen sevinirim.Oldukça ilginç ve mantıklı geldi bana.

Şebeke voltajını akülerde DC ye çevirip tekrar invertör ile kullanmak...

Denemek isterdim :)

Şebeke voltajı akülerde DC'ye çevrilmiyor, bu kısmını yanlış anlamışsın.

Şebeke voltajı önce DC'ye rektifiye edilir. Daha basit açıklama ile AC olan şebeke voltajı DC'ye çevrilir. İkinci aşamada bu DC voltaj regüle edilir ve ripple (dalgalanma) dediğimiz DC üzerine empoze edilmiş olan AC dikkate alınmayacak bir seviyeye düşürülür.

Bu temiz DC voltaj ile aküler sürekli şarj altında tutulur.

Akülerden elde edilen DC bir inverter devresi ile tekrardan AC'ye çevrilir. Dolayısı ile inverterin çıkışından alınan AC şebekeden tamamen izole edildiği için, saf ve RF gürültülerden arınmış olur.

Yalnız bu çalışma prensibi True On Line UPS'lerde kullanılır. Line İnteractive'lerde değil.

Cemal Abi, merak ettiğim bir konu daha var...

Şebeke üzerinde oluşan RF nin, bir saykıl da oluşturduğu gürültüyü osilaskop ta görme imkanımız var mı ?

Kafama takıldı şimdi alternans üzerinde nasıl bir değişim gösteriyor.

Görebilirsin ancak osiloskopun digitâl storage tip olmalı ki sinyalden örnekleme (sample) alabilesin.

Bir de alternans ne demek bilmiyorum, mazur gör.

Sen mazur gör abi alternanstan kastım sinüsoidal eğriydi.

Nasıl bir değişim gösterir eğri üzerinde.Bunu merak etmiştim.

elektiği tesisat halindeyken ayırmak gerçekten güzel bi çözüm fakat benim sürekli yaşadığım bi durum varki akıllara zarar! Şöyle bir sistem düşünün, gösteri merkezine ait bir ışıklandırma sistemi, dış firmadan ekstra olarak kiralanmış bir ışık sistemi (silsilesi), bir watchout sistemi (çok projeksiyon ile tek görüntü), birde ses sistemi...

Esasen kurulumda dikkatli davranmak gelecek olan hum sinyali odukça azaltsada aynı yerde birden fazla firma çalışıyorsa iş resmen kavga boyutuna dönüşüyor. Işığı farklı bi firma, ses ve görüntüyü farklı bi firma yaparsa işin içine birde gösteri merkezinin sadece sistemi kullanmakla yükümlü kişisi girince (daha tesisatın durumundan haberdar olanını görmedim) tam bir kaos oluyor, fazları ayırıyorsun kablo yerleşimi sorun oluyor, senin işin bitiyor ertesi sabah bi bakmışsın senin çektiğin elektrik hattında diğer firmanın başka bir cihazı bağlı. söküyorsun olay çıkıyor, sökmessen sen işin içinden çıkamıyorsun... kısacası tam bir stres küpü! birde zaman faktörü var tabi. Kısa zaman içerisinde (en fazla 3 yada 4 saat içerisinde) tüm sistemlerin hazır olması gerekiyor! işte böyle bi durumda sesteki hum sinyali kessen görüntüdeki titremeyi ya da akmayı kesemiyorsun, hadi hallettin ozamanda heran bi süprizle karşılaşabiliyorsun. Bir konuda cemalle aynı fikirdeyim, bu tarz yapıların elektrik tesisatları yapılırken kesinlikle ses, ışık tesisatları hakkında bilgiye sahip olan elektrik mühendislerini devreye grmesi gerekir, panoya bi 64A bide 112A trifaze hat bırakıyım yeter mantığı hiç biyere varmaz, varamaz. Kaldıki gittiğim yerlerde yalancı toprak hattı yüzünden az kavga etmedim hatta toprağa kendim kazık çaktığım bile oldu mecburiyetten. Teoride herşeyin düzgün olması pratikte olacağı anlamına gelmiyor malesef, işin içine okadar çok değişken giriyorki...

Bence böyle bi durumda en güzel çözüm UPS mantığını abartıp tüm sistemler için ayrı jeneratör kullanmak en mantıklısı, fakat maliyet-işlevsellik bazen çıkmazlar yaratabiliyor :D

Görüntü sistemini, ses sistemine bağladığında bir noise veya ham oluşuyorsa, bunu ancak "ham trafosu" ile çözebilirsin. Bir nevi DI Box çeşidi gibi bir şey.

Sf, Nefan vs gibi ithalatçı firmalardan temin edebilirsin.

Geri