[Eski] Kablosuz kulak içi monitör

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alperz

Yeni üye
Bu aletleri hangi firmalar üretiyor? Genel olarak beğendiğiniz bir model var mı? Nerelerde satılır? Kendimiz yapmaya kalksak(bir radyo vericisi bir alıcı, bir de dandik kulaklıkla gayet yapılabilir ama??)işe yarar birşey yapabilir miyiz acaba?

fibonacci' Alıntı:
Bu aletleri hangi firmalar üretiyor? Genel olarak beğendiğiniz bir model var mı? Nerelerde satılır?

Hic kullanmadim ama Google'dan bir arastirma yapabilirsin.

Kendimiz yapmaya kalksak(bir radyo vericisi bir alıcı, bir de dandik kulaklıkla gayet yapılabilir ama??)işe yarar birşey yapabilir miyiz acaba?

Maalesef yuksek frekans/gercek zamanli ( high frequency/real time) radyo alici-verici sistemlerine giriyorsun ve seni asar. Yapilmaz diye bir sey yok. Radyo frekans elektronigini iyi biliyorsan ve kasarsan olur ama eger amator radyocu isen seni asar.

amatör radyocu bile değilim. elektronik mühendisi arkadaşlara rica ederim yapabilirler. ayrıca biraz araştırdım bu monitörleri. 150-500 dolar arasında değişiyor fiyatları. bakalım. araştıralım. olaylarını öğrenelim. belki naçizane küçük bir kulak içi monitör incelemesi hazırlarım.

Shure ürünleri gerçekten güzel , yalnız bu kulak içi monitorlerden kendin yapmaya kalkarsan maliyeti yüzünden kafayı yiyebilirsin. Bu kulak içi monitörlerde çok özel kulaklıklar kullanılıyor bazı firmaların kablolu kulaklıkları bile 500$ civarlarında, lakin kaliteli olanlarından kullanmassan hem sound kaybı yaşarsın.Hem EQ problemi yaşarsın(kulaklığın içinde ki diyaframdan ve akustik yapısından ötürü) hemde volume yetersizliği ile karşılaşırsın, gerçeklerine göre ucuz olan kulaklıkları sahne gibi ses seviyesinin yüksek olduğu yerlerde düzgün kullanabilmen mümkün değil ya birçok frekans kaybolacaktır yada duyamayacaksındır bu yüzden kalitelisinden alman lazım lakin buna alıcı verici yerleştirmen lazımdır.Derken muhtemelen hem işini çok ta iyi görmeyen hemde pahalıya mal edip kafa yorduğun bir duruma düşersin.

fibonacci' Alıntı:
amatör radyocu bile değilim. elektronik mühendisi arkadaşlara rica ederim yapabilirler. ayrıca biraz araştırdım bu monitörleri. 150-500 dolar arasında değişiyor fiyatları. bakalım. araştıralım. olaylarını öğrenelim. belki naçizane küçük bir kulak içi monitör incelemesi hazırlarım.

Ticari ömrüm bu işlerle geçti ve bu zaman içinde edindiğim tecrübelerden biri de bir çok durumda bazı şeylerin astarının yüzünden pahalıya çıkması. Bu cihaz da onlardan biri. Maalesef parayı bastırıp alacaksın rahat edeceksin.

Uzun bir inceleme yazısı yazacak kadar bilgi sahibi olamasam da, şunları öğrendim. Sahnede fazla sağa sola gitmeyen biri için en avantajlısı dışarıdaki gürültüyü yok eden bir kablolu kulak içi, hatta kulak dışı monitör. Kablosuzların çok pahalı olanları(2000-3000 dolar fiyatlardan bahsediliyor) haricinde de adam gibi olanları yok. Frekans karışmaları, abartı pil tüketimler, çok kaliteli olmayan kulaklıkları ile verilen parayı fazla haketmiyorlar bence.

Shure un PSM 200, 400, 600, 700 modellerinden 600 ü var bizim vokalistte. E1 model kulak içi kulaklıklı, ucundaki süngerin değişebildiği modellerden. PSM 600 ü ikinci el 600$ a aldık bir müzisyen arkadaştan. PSM 600 "pro" bir alet olarak geçiyor ve mükemmel bir alet bence.

Alıcısı, vericisi, ve kulaklığıyla bir set. Fakat sadece alıcısınıda kullanabiliyorsun kablolu kullanımlarda. Şöyle ki; Mixer in aux undan bir kablo çek belindeki alıcıya olsun sana kablolu kulaklık monitörü.

Bu özellik en alt model PSM 200'de de var. PSM 200 amerikada 600$ a satılıyor sıfır olarak(alıcı+verici+kulaklık). Ama ben PSM 200 ü denemedim. Semi-pro bir alet sanırım. PSM 200 ün alıcısını alıp kablolu kullanabilirsin, amerikada 290$ (alıcı+kulaklık). Sadece kulaklığı 100$ zaten. (E2 kulaklık)

PSM 200, daha sonra çıkmış bir alet 600 modeline göre . Yani bu yüzden bazı avantajları bile olabilir teknolojik ve fonksiyonel olarak.
Mesela pil ömrü bu aletlerde sorun olabiliyor. Biz iki şarj edilebilir pil aldık 9 volt luk, birde iki pili aynı anda şarj eden bir şarj makinesi (bu sete 20 milyon verdim karaköy alt geçitte) sorunu hallettik. Bir pil 2 saatlik bir programı rahat çıkarıyor. Mesela bu yeni çıkan modellerde daha iyi diye duymuştum. Boyut ve ağırlıkta önemli tabii. Mesela PSM 200 daha küçük ve hafif. PSM 600 de pil zayıflıyınca kırmızı bir ışık yanıyor alıcıda, PSM 200 de 3-5 haneli bir pil göstergesi varmış mesela. Bu tür iyileştirmeler yanında, üst modellerin mesafe ve ses kalitesi olarak daha üstün tarafları var elbette. Karşılaştırmaları shure un sitesinden okuyabilirsin.

PSM 600ü tesadüf eseri ikinci el bulmasaydım, denemeden amerikadan bir arkadaşa getirtecektim PSM200 ü.

Bu tür monitörleri özellikle vokalistlere çok tavsiye ederim. Yetersiz monitörlü sahnelerde sesinize zarar vermeden, bağırmadan, tekniğinizi bozmadan, davulcuyla gitaristle kavga etmeden şarkı söylemenin keyfini yaşarsınız.

ben shure p2R-S5 kullanıyorum sahnede(gerçi yurtdışında silikon kaplı yaptırmayı düşünüyorum kulağıma göre ve bunu satıyorum..alım-satımda ilanı var)..kablolu.. ancak istenirse telsize dönüşebliyor..tabii uygun recieverla :) ve bunların maliyetini bilemiyorum açıkçası.. ama şimdilik ihtiyaç hissetmedim telsiz kullanmaya.. bence önce bir kablolu olanı dene.. zaten istemezsen ek ara ünite ile telsize geçebilirsin.. yazılanlar gibi $5oo-6oo civarında fiyatları..

Peki ben birşeyi hep merak etmişimdir. Mesela bir problem oldu ve aşırı yüksek bir seviyede bir çıt sesi geldi kulaklıktan... (Atıyorum 130 db) Acaba bunların kendi içlerinde limiter tarzı ya da daha hard bir koruması var mıdır yoksa 80 db - 140 db farketmez bütün kulak zarı sağlığımı ve müzik hayatımı mixer başındaki mühendise bırakıyorum diye bir durum mu söz konusu ?

benim kullandığım modelde limiter var.. 90 Db den fazlasını sana vermiyor.. belirttiğim gibi ani frekansları da kesiyor.. ve lüzumsuz gürültüyü de kesiyor.. gece sonunda yattığında ne bir çınlama ne de programı tekrar dinlemek de yok :)

bu arada ben "belirttiğim gibi" cümlesini yanlış yerde kullanmışım :) çünkü bu konuyu Sahne monitörü kaynaklı feedback başlığında belirtmişim..

Yaptigim arastirmalara gore en ucuz olani Rolls WPM61, SamAsh.com'da 160$, Music123'te 130$. alet cok ucuz amahakkinda yapilan review'lar da fiyat / performans olcutunun gayet iyi olduguna isaret ediyor. Mono olmasi ve kulakliga (Shure E2) ayri para verilecek olmasi problem ama o kadar olur artik. 1 adet aldik, Burak sayesinde elimize gececek :) 2 tane de receiver alacagiz eger ayni frekansta receiver bulursak (bu aralar out of stock durumda) . 4 taneye kadar receiver destekliyor (eger tum receiver'lara ayni monitor mix verilecekse)

Shure'un wireless personal monitor urunlerine hesapli bir alternatif olarak duruyor.

Bir de Audio Tecnica ATW-201G wireless instrument system alip kendimi kablo salatasindan bagimsiz hale getirmek istiyorum. Bu urunu kullanan var mi?

selamlar.. artık türkiye'de de kulağa göre ölçü alıp ,silikonlu in-ear monitörler yapılıyor.. hande yener ve demir demirkan ilk alanlardan.. yaptığı işlere çok güvendiğim bir firma ve dostum ( http://www.ctilive.com/ ) bana bunları tavsiye etti.. fiyatı da (sadece kulaklık ve silikon) 8oo YTL civarı..

Merhaba, çok eski bir başlığa yazdığımın farkındayım. Umarım gören olur :)

Şunu sormak istiyorum:
Mesela ben vokal yapıyorum. Düzenli olarak çalıştığım iki farklı grup var. Ortalama bir kulak içi monitör + kablosuz sistem almaya kalksam, nerden baksak 1000 doları bulacak. Haydi, para biriktirdim aldım diyelim, canlı sahne performanslarında, bu sisteme diğer grup elemanları vokal hariç (veya feedback seviyesinin çok altında düşük volume'lu vokal) sesleri eski model monitörlerden alırken, ben tek başıma kablosuz-telsiz sistem kullanabilecek miyim?

Söz konusu cihazların çalışma mantığını okuduğumda kullanabilirmişim izlenimine kapılıyorum, fakat "Olmaz öyle! in-ear sisteme geçeceksen, tüm grubun geçmesi lazım" diyenle de karşılaştım, ki öyle bir kafile halinde in-ear sisteeme geçiş, kısa veya orta vadede binlerce dolara malolacağından mümkün değil.

Nedir bunun oluru, doğrusu?

Teşekkürler

Merhabalar ;

Bir ihtiyacımı dile getirmek ona göre görüşlerinizi almak istiyorum :

4 kişilik bir grubumuz var. Grupta gitar-vokal, klavye, bas gitar ve davul bulunmakta. Canlı sahne performanslarında kablosuz kulak içi monitör kullanmak istiyoruz. Bu iş için edinmemiz gereken teçhizat tam olarak nelerdir ?

Şimdiden teşekkür ederim . . .

Merhaba,
Keşke bu eski başlık altına yazmak yerine biraz araştırsaydınız forumu, zira en son 2007 de yazılmış son konu :)

Buraya bakabilirsiniz, biz tartıştık daha önce bu konuyu ve hala güncel.

Geri