Batuhan, Windows Görev Yöneticisi'ni çalýþtýr. Cubase'de CPU %90'lardayken Windows Görev Yöneticisindeki gerçek CPU kullanýmýnýn %20 olduðunu göreceksin. Ben bunu denedim. Ayrýca benim ram 512 MB yine ayný araçta Cubase açýkken ve 5-6 tane VSTi açýkken 700-800 MB kullanýma çýkýyor. Bununla ilgili ne diyeceksin?
Þimdi cubasede transport barýn en solunda gözüken(ve f12 ile de ayrý olarak açýlabilen) metreden bahsediyorsak, bununla ilgili þunu diyebilirim. F12 il açýlan "VST performance" penceresinde iki tane metre var. Birinin baþýnda CPU birinin baþýnda Disk yazýyor. Ancak oradaki CPU metresinin o anki CPU yükünü vermekten baþka bir iþ yaptýðýný düþünüyorum. Oradaki metrenin anlattýðý aslýnda o latencyde(misal 10ms de çalýþýyoruz) sesi kesmeden daha ne kadar ses kartýnýn beslenebileceði.
Þöyle düþünelim, 9 kanal bir parçamýz var, hepsinin üzerinde vst efektler var, ayrýca bu kanallardan 5i de vst instrument olsun. 10ms latenncyde çalýþtýðýmýzý(bufferlarýn buna göre ayarlandýðýný) varsayalým.
Parça çalýyor, 20. saniyeye geldik(durumu anlatmak için belirli bir aný temel almak istedim). 10ms latencyde Cubase içindeki CPU yazan metreye bakýyoruz, %80 dolu gözüküyor.
Þimdi latency ayarýný atýyorum, 30ms ye alalým. Parça çalmaya baþlasýn, yine 20. saniyeye gelelim. Parça ayný þekilde çalýyor, ancak cpuya baþta 20ms daha ek zaman verilmiþ iþlemleri için. 20. saniyede CPUnun üzerindeki toplam yük "ayný" olmasýna raðmen, VST metresine bakarsak deminki %80 den çok daha az bir deðer görürüz. Evet, iþlemci ayný kanallara ayný efektleri kullanýyor, yani üzerindeki yük öncekine göre 20ms geride olmasýnýn haricinde tamamen ayný, ama vst performance metresi daha düþük bir deðer gösterecektir. Bu yüzden kýsaca, oradaki metrenin CPU yükünü deðil, drop-out vermeye ne kadar yaklaþtýðýmýzý gösteren farklý algoritmalý bir metre olduðunu söyleyebiliriz sanýyorum.
Ram konusunda dediðine ise, daha önce dediðim gibi hangi vstiyi kullandýðýna göre deðiþir. Senin bilgisayarýnda ram kullanýmýný abartan bir vstiyi örnek olarak verebilir misin? Büyüük ihtimalle sample tabanlý çalýþtýðýndan emin gibiyim. Daha önce bahsettiðim tamamen sentez ses mi, sampling tabanlý mý çalýþtýðýna baðlý çünkü ram meselesi.
szE8 arkadaþýmýn da dediði gibi, sanal bellek durumu mevcut tabi. Sanal bellek, ramin harddiskte tutulan bölümüdür. Ve daha önce dediðim gibi, harddisk eriþimi rame göre çok çok yavaþ olduðundan, eðer ramde bulunmasý gereken veri, ram yetmediði için harddiske düþtüyse þayet, o durumda çýtýrtý pýtýrtýdan sesi duyamazsýnýz, büyük ihtimalle ses kartýnýn sürücüsünü device setuptan resetlemeniz gerekir. Mesela 512mb rami olan bir bilgisayara, 256mblýk bir piyano sampleý yüklerseniz bir samplera, eðer o softsampler disk streaming ile çalýþmýyorsa, büyük ihtimalle piyano tuþlarýnýzýn yarýsý sanal belleðe atýlacaktýr. Bu durumda iþlemci 9ghz de olsa yapabilecek bir þey yoktur zira harddisk yavaþtýr. Ram almak gerekir.
Çünkü windows açýk olduðu sürece sürekli sanal bellek kullanýr. Eðer hýzlý eriþim için vstinin rame attýðý samplelar oraya düþerse, bu sanal bellek ve gerçek ram arasý iletiþim windows tarafýndan low level düzenlendiði için, kullanýlan vsti veriyi rame yazdýðýný düþünür, sanal belleðe düþtüðünü farketmez. Bu durumda da CPU yükünden önce harddisk iflas eder. Ýki çýtlar bir pýtlar, sonra ses tamamen bozulur, ses kartýnýn sürücüsünü resetlemek gerekebilir(en azýndan bende ve bir kaç arkadaþýn sisteminde böyle oluyor)
Anlattýðým iþleyiþ, dene yanýl yöntemiyle zaman içinde anladýðým þeylerdir bu arada. Bilgisayar mühendisi/yazýlýmcý falan deðilim. Gerçek dýþý þeyler söylemiþ isem bilen biri aydýnlatýrsa iyi olur. Ama ben iþleyiþin böyle olduðundan emin gibiyim.
Herneyse alakasýz konulara dalmýþým. Sözün özü, bilgisayara verdiðiniz onca iþlemi yapabilecek kadar bir iþlemci, aklýnda tutmasý gerekenleri tutacak kadar ram vermek lazýmdýr. Müzik iþi için kullanýlan bir bilgisayarda 1gb ram bir lüks deðil, neredeyse en az bu kadar olmalý. Þöyle bir de afilli iþlemci.
Kim tutar be.