[Eski] kayıt esnasında rem ne derece önemli?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

dayı

Yeni üye
merhaba..maalesef audigy 2 zs ses kartım var.alalı 1 yıla yakın oluyo.
çok amatör oldugumdandır herhalde:),henüz öyle ciddi bir sorun çıkartmadı bu arkadaş bana..ama sinir bozucu reset gerektiren şeylerden yaşadım.m-audio hakkında olumlu şeyleri okuyunca gaza geldim.acaba 150$ civarına alabilirmiyim güzel bir kart?ve nerden nasıl alırım?evde kayıt yapıyorum ve amatörüm.ama yinede tabiiki olabildiğince temiz kayıt yapmak lazım.
birde pc im p4 2.8 ,512 mb rem.
bir 512 rem daha almak istiyorum.bu bayagı rahatlatıcı olurmu?ideali nedir?veya minumum kac olmalı?
örneğin kullandığım vst instrumentsleri cpu ya yükleniyo anladıgım kadarıyla.rem in faydasını ne şekilde görüyoruz?işlemcim yeterli mi onuda bilmiyorum ama bir süre bunu kullanmak zorundayım.
teşekkür ederim.

Aslýnda VSTi'lar ramlere yükleniyor. Ramden cevap alamazsa CPU'ya yükleniyor.

Dolayýsýyla minimum DDR400 1 GHz olmalý.

Selam, burada büyük bir eknik yanlýþ olmuþ ki düzeltmek istedim. Ram, bellek birimidir. CPU ise iþlem yapan birimdir. Yani ram yetmezse cpuya gibi bir þey sözkonusu deðil. Ram hýzlý cevap veren geçici bir depolama birimidir.

Durum vstinin cinsine göre deðiþir. Tamamen ses sentezleyen, herhangi bir önceden kaydedilmiþ sesi harddiskten okuyarak çalýþmayan vstiler(synthler diyelim) CPUya düþkündür. Ramle fazla iþleri yoktur. Þöyle de diyebiliriz, bunlardan 10 tane kullanmak ram açýsýndan sorun yaratmaz ancak CPU yetersiz kalabilir.

Sampling tabanlý çalýþan Vstilerde ise durum farklý. Bunlarýn amacý daha önceden kaydedilmiþ sesleri midi sinyallerine göre gerçi çalmak olduðundan iþin içine harddisk giriyor. Harddisk ramlere göre çok çok çok daha geç cevap veren ve yavaþ iþ yapan bir alet. Bu yüzden bu cins vstiler harddiskten samplelarýn bir kýsmýný rame yüklerler ki, çýlgýn müzisyen ayaðýný da kullanarak 12 notaya birden basmaya çalýþtýðýnda, harddiskin hantallýðýyla uðraþmadan, düþük gecikmeyle sesi verebilsin. Bu cins vstiler synthlere göre daha az cpu tüketirler, çünkü yapmaya çalýþtýklarý eylem basit olarak ses yürütmekten öte deðildir(basitleþtirilmiþ olarak anlatýyorum, zira kimilerinde her enstrumana ayrý efektleri vsti içinden vermek mümkün oluyor, bu da yine iþlemci ister ramin yanýnda). Bu durumda, bu cins bir vstiden 10 tane kullanacaksanýz, bol bol rame ihtiyacýnýz var.

Sanýrým orada DDR400 1GB demek istedin. Ghz diyorsan o iþlemci olur(tabi ramin clock speedi de var konuyla alakasýz). Evet, bir DAW da en az 1 gb ram olmasý gereklidir diyebiliriz. abartýp 2-3GB ram kullanmak mümkün.

Allah Allah GHz yazmışım ya :D GB olacak tabii ki.

Batuhan, Windows Görev Yöneticisi'ni çalıştır. Cubase'de CPU %90'lardayken Windows Görev Yöneticisindeki gerçek CPU kullanımının %20 olduğunu göreceksin. Ben bunu denedim. Ayrıca benim ram 512 MB yine aynı araçta Cubase açıkken ve 5-6 tane VSTi açıkken 700-800 MB kullanıma çıkıyor. Bununla ilgili ne diyeceksin? Bana göre Cubase'in çalışma algoritması demin yazdığım şekilde işliyor. Yada Windows Görev Yöneticisi yanlış değerler veriyor...

batuhan in yazdigi teori kuskusuz dogru ve aslinda mertpeker in isaret ettigi olayi da acikliyor.

windows (hakli olarak) bellekte yeterince anahtar olmasina ragmen olasi yeni uygulamalar icin her zaman belli bir miktar bellegin hazir tutulmasini istiyor. dolayisiyla belirlenmis esik degeri asildigi zaman diske yazmaya basliyor. eger esik asilmis ise batuhan in bahsettigi synth vsti de disk ile muhattap olmak zorunda kalacak. bu da bellek kullanimi ile kiyaslanamayacak kadar bir hiz ve islem farki doguruyor. yani aslinda windows a islemci degil daha fazla bos bellek gerekirki esik asilmasin. bilgisayar oyuncularinin ozellikle ram a "abanmalarinin" nedeni de bu. sadece tek uygulama ile calisiliyorsa "sanal bellek miktari" nin dusurulmesiyle performansin arttirilmasinin nedeni de bu.

(aslında genel anlamda, performansin arttirilmasi icin sadece 1 parca degistirme durumumuz varsa hic kuskusuz o parca ramdir.)

szE8' Alıntı:
(aslında genel anlamda, performansin arttirilmasi icin sadece 1 parca degistirme durumumuz varsa hic kuskusuz o parca ramdir.)

Ferrari'niz bile olsa, toprak yolda n'aparınız?
ama Peugeot 106'nız olsa otobanda uçarsınız :D

:mrgreen:

arkadaşlar sagolun.simdi ben 512ram daha alıyorum karar olarak.işlemci için ne yapılabilir?p4 2.8 yetersiz mi kalacak?şu audigyden kurtulmak daha öncelikli gibi geliyo..ses kartı için önerdiginiz audiophile 2496 compelde 100euro diyor.fast track usb de aynı fiyat.hangisini almalıyım?
bu kartlardan birini alıp pişman olmak istemiyorum.audigy yeterince üzücüydü:)

Batuhan, Windows Görev Yöneticisi'ni çalýþtýr. Cubase'de CPU %90'lardayken Windows Görev Yöneticisindeki gerçek CPU kullanýmýnýn %20 olduðunu göreceksin. Ben bunu denedim. Ayrýca benim ram 512 MB yine ayný araçta Cubase açýkken ve 5-6 tane VSTi açýkken 700-800 MB kullanýma çýkýyor. Bununla ilgili ne diyeceksin?

Þimdi cubasede transport barýn en solunda gözüken(ve f12 ile de ayrý olarak açýlabilen) metreden bahsediyorsak, bununla ilgili þunu diyebilirim. F12 il açýlan "VST performance" penceresinde iki tane metre var. Birinin baþýnda CPU birinin baþýnda Disk yazýyor. Ancak oradaki CPU metresinin o anki CPU yükünü vermekten baþka bir iþ yaptýðýný düþünüyorum. Oradaki metrenin anlattýðý aslýnda o latencyde(misal 10ms de çalýþýyoruz) sesi kesmeden daha ne kadar ses kartýnýn beslenebileceði.

Þöyle düþünelim, 9 kanal bir parçamýz var, hepsinin üzerinde vst efektler var, ayrýca bu kanallardan 5i de vst instrument olsun. 10ms latenncyde çalýþtýðýmýzý(bufferlarýn buna göre ayarlandýðýný) varsayalým.

Parça çalýyor, 20. saniyeye geldik(durumu anlatmak için belirli bir aný temel almak istedim). 10ms latencyde Cubase içindeki CPU yazan metreye bakýyoruz, %80 dolu gözüküyor.

Þimdi latency ayarýný atýyorum, 30ms ye alalým. Parça çalmaya baþlasýn, yine 20. saniyeye gelelim. Parça ayný þekilde çalýyor, ancak cpuya baþta 20ms daha ek zaman verilmiþ iþlemleri için. 20. saniyede CPUnun üzerindeki toplam yük "ayný" olmasýna raðmen, VST metresine bakarsak deminki %80 den çok daha az bir deðer görürüz. Evet, iþlemci ayný kanallara ayný efektleri kullanýyor, yani üzerindeki yük öncekine göre 20ms geride olmasýnýn haricinde tamamen ayný, ama vst performance metresi daha düþük bir deðer gösterecektir. Bu yüzden kýsaca, oradaki metrenin CPU yükünü deðil, drop-out vermeye ne kadar yaklaþtýðýmýzý gösteren farklý algoritmalý bir metre olduðunu söyleyebiliriz sanýyorum.

Ram konusunda dediðine ise, daha önce dediðim gibi hangi vstiyi kullandýðýna göre deðiþir. Senin bilgisayarýnda ram kullanýmýný abartan bir vstiyi örnek olarak verebilir misin? Büyüük ihtimalle sample tabanlý çalýþtýðýndan emin gibiyim. Daha önce bahsettiðim tamamen sentez ses mi, sampling tabanlý mý çalýþtýðýna baðlý çünkü ram meselesi.

szE8 arkadaþýmýn da dediði gibi, sanal bellek durumu mevcut tabi. Sanal bellek, ramin harddiskte tutulan bölümüdür. Ve daha önce dediðim gibi, harddisk eriþimi rame göre çok çok yavaþ olduðundan, eðer ramde bulunmasý gereken veri, ram yetmediði için harddiske düþtüyse þayet, o durumda çýtýrtý pýtýrtýdan sesi duyamazsýnýz, büyük ihtimalle ses kartýnýn sürücüsünü device setuptan resetlemeniz gerekir. Mesela 512mb rami olan bir bilgisayara, 256mblýk bir piyano sampleý yüklerseniz bir samplera, eðer o softsampler disk streaming ile çalýþmýyorsa, büyük ihtimalle piyano tuþlarýnýzýn yarýsý sanal belleðe atýlacaktýr. Bu durumda iþlemci 9ghz de olsa yapabilecek bir þey yoktur zira harddisk yavaþtýr. Ram almak gerekir.

Çünkü windows açýk olduðu sürece sürekli sanal bellek kullanýr. Eðer hýzlý eriþim için vstinin rame attýðý samplelar oraya düþerse, bu sanal bellek ve gerçek ram arasý iletiþim windows tarafýndan low level düzenlendiði için, kullanýlan vsti veriyi rame yazdýðýný düþünür, sanal belleðe düþtüðünü farketmez. Bu durumda da CPU yükünden önce harddisk iflas eder. Ýki çýtlar bir pýtlar, sonra ses tamamen bozulur, ses kartýnýn sürücüsünü resetlemek gerekebilir(en azýndan bende ve bir kaç arkadaþýn sisteminde böyle oluyor) :)

Anlattýðým iþleyiþ, dene yanýl yöntemiyle zaman içinde anladýðým þeylerdir bu arada. Bilgisayar mühendisi/yazýlýmcý falan deðilim. Gerçek dýþý þeyler söylemiþ isem bilen biri aydýnlatýrsa iyi olur. Ama ben iþleyiþin böyle olduðundan emin gibiyim.

Herneyse alakasýz konulara dalmýþým. Sözün özü, bilgisayara verdiðiniz onca iþlemi yapabilecek kadar bir iþlemci, aklýnda tutmasý gerekenleri tutacak kadar ram vermek lazýmdýr. Müzik iþi için kullanýlan bir bilgisayarda 1gb ram bir lüks deðil, neredeyse en az bu kadar olmalý. Þöyle bir de afilli iþlemci.

Kim tutar be. :D

Tamamdır. Zaten F12 ile açılan metrenin farklı bir işleyişi olduğu belliydi..

Bu arada VSTi lar 3-4 synthesizer ve 2 samplerlardı...

Bence 2-3 GB ramlere yüklenenler büyük ihtimalle softsynth çalışıyorlardır. Mutlaka birşeylere ihtiyaç varki öyle çalışıyorlar :)

Synthler cpu ister samplerlar ram. Bu böyledir. Tecrübeyle sabittir. Synthler ramden çok az faydalanırlar ki bu durumun neden kaynaklandığını Batuhan güzel bir şekilde açıklamış. Samplerlar da duruma göre cpudan faydalanırlar ki aynen bunu da güzel bir şekilde açıklamış Batuhan.

2GB ram kullanıyorum ve bu rami pro53 kullanmak için almadım, Kontaktta 300-500 mblık boyuta sahip samplelar için aldım. Sample kullanmayan 10 tane de 20 tane de vst synth açsam rami hafifçe kıpırdatır.

Neden hâlâ bu konuda ısrar ettiğini anlayabilmiş değilim. Cubase kullanırken hangi kaynağın nasıl tükendiği aşikâr.

sagolun arkadaşlar.aydınlatıcı oldu ram meselesi.burada bir cok insanın önerdiği m-audio ses kartlarından birini alacam arkadaşlar.compel'in sayfasında araştırdım,burda yazılanları okudum..fast track usb sıcak geldi öncelikle..ama birkac arkadas kanal kayıt yapılacaksa pci ses kartı alın yorumunu yapınca kafam bulandı..audiophile 2496 pci var bu fiyata..150-200 milyon verebilirim şu an..hangisini alsam?
gitar,bas ve vokal kaydedecem ev ortamında.p4 2.8 işlemcim,1gb ram olcak,(ve lanet audigy )var elimde..fikriniz var mı acaba?usb pratik görünüyor.sorun yaşar mıyım?

Bence 2-3 GB ramlere yüklenenler büyük ihtimalle softsynth çalışıyorlardır. Mutlaka birşeylere ihtiyaç varki öyle çalışıyorlar

VST synthlerin ram yediğini iddia etmeye devam ettiğin kanısını kapıldım, o yüzden böyle yazdım. Yanlış mı anladım?

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Bence 2-3 GB ramlere yüklenenler büyük ihtimalle softsynth çalışıyorlardır. Mutlaka birşeylere ihtiyaç varki öyle çalışıyorlar

VST synthlerin ram yediğini iddia etmeye devam ettiğin kanısını kapıldım, o yüzden böyle yazdım. Yanlış mı anladım?

Selcuk sanirim Mert soft synth derken hem sampler hem de synth'leri kastetmis, bana oyle degil, yanlis miyim Mert? Synth'ler Ram harcamaz derken haklisin, sampler'ler kadar harcamiyorlar, ama onlar da harciyor az birseyler, ben sahsen rahat bir 16-32 MB kullaniyorum SynthMaster'da waveform sample'lari filan tutmak icin.

bulent biyikoglu' Alıntı:
Selcuk_Ergen' Alıntı:

Selcuk sanirim Mert soft synth derken hem sampler hem de synth'leri kastetmis, bana oyle degil, yanlis miyim Mert?.

Evet doğrusun. Hem sampler hemde synthleri kastettim. Ama Selçuk Ergen'in yanlış anlaması çok normal. Çünkü yazdığım yazıyı biraz daha açmalıydım. Hata bende yani. :(

dayı' Alıntı:
abiler su ses karti diyordum alacam diyordum .bir cevap..

Bende M-Audio Audiophile 192 var. Audiophile 24/96 benim kartımın bir düşük versionu fakat en ucuza alabileceğin en kaliteli kart. USB olayına gelince PCI kullanmak daha iyi sanki. Yada alışkanlıkla alakası vardır..

Bence 2496 tatmin edecektir seni..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri