[Eski] müzik bilgisayarı toplayabilirmiyiz?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Müzik bilgisayarına X550 hatta X300 tadında işlemcisi olan bir ekran kartı bile yeter. 50 dolara alırsın. Eskisi gibi ekran kartları 3-5MB RAM'le de gelmiyor ne de olsa.

Çocuğumuz oyun da oynamak istiyor abisi :mrgreen:

Başlık "müzik bilgisayarı", ama Tunç aştı olayı. Gamer olacak üstüne üstlük 8) hehe

Heheh :lol: Yani evet biraz öyle abilerim :) Oyun oynamak güzel şey canım ortalamayı 1in altına çekmeye yeter herhalde :p

Şaka bir yana 8800 serisinden alacağıma ps3 almaya yeltenebilirim, nede olsa aynı fiyata gelecekler :)

Ama işte bu yeni çıkan gt hem fiyat olarak hem performans olarak uygun sanıyorum.

Amaan yalan olacak zaten büyük ihtimal bilgisayar sevdam :) Annemler benim bir kasa toplayacağım fiyata ankastre mutfak dizdiler :lol: :lol:

Merhaba yine ben :eek: :p

Her şeyi kafamda kurmuştum, gidip parçaları alacaktım bugün.

Kafamda kurduğum pc şöyleydi,

*Anakart: Asus P5WDG2

*Ekran kartı: geforce 8800gt

*İşlemci: İntel q6600

*Hdd: 300 Gb seagate

*4 Gb Geil ram

Ana bileşenler bunlardı. Ekran olarak Samsung 226 nw 22" seçmiştim, geri kalanlar kasa filan hazırdı.

Sabah sefamı yaparken gazete okuyordum bir yandan, bimeksin verdiği bir reklam dikkatimi çekti (hoş sonra araştırınca reklam gibi olmasın ama vatan bilgisayarın yaklaşık 600 dolar daha ucuzu olduğunu gördüm)

Reklamda Hp'nin hazır kurulmuş PC'leri vardı.

Örnek olarak,
http://www.vatanbilgisayar.com/product_ ... I_ID=29404

Bu bilgisayar neredeyse benim aradığımın aynısı. Benimki Vatan Bilgisayar Card Finans indirimiyle 3000 YTL civarına gelirken bu 2000 YTL civarına gelmekte.

Nedir düşünceleriniz acaba??

Teşekkür ediyorum.

Bunda RAM 1GB ve de hızı 667Mhz. Seçtiğin anakartın özelliklerini tam bilmiyorum sen daha iyi bilirsin ama şöyle düşünüyorum, yeni nesil bir anakart olduğuna göre bir üst RAM hızını destekliyordur (1066Mhz di yanlış hatırlamıyorsam) (o kadar hızlı gelişiyor ki yetişemiyoruz bir türlü) ve performans için RAM de clock hızı çok önemli bi etken.

Bir ikincisi, ekranı kafana göre seçemeyeceksin. Bu hazır sistemde verilen ekranını performansı (tazeleme süresi vs.) senin seçtiğin monitörle aynı olmayabilir.

Bir de hazır sistemlerin ileriki zamanlarda yükseltmeye pek müsait olmadığını, bu sistemlerdeki anakartların işlemci vs. yükseltmelerie müsait olmadığını duyuyorum sürekli. Ancak tam emin değilim bu konudan. Bu konuya da bilgisi olan biri cevap verirse ben de sebeplenirim. :)

Sevgili DONENCE,

Zaten bakınca anakart hariç aynı paraya geldiğini gördüm. Yani ekran kartı + ram + ekran 3'lüsü bile 3000 YTL'yi geçti HP'ye takınca.

Ki anakartında benim seçtiğimin 400 dolara yakın olduğunu düşünürsek, sanmıyorum ki bu alette 200 dolardan fazla bir anakart olsun.

Sevgiler, iyi günler.

Selam Tunç,
Vatan Bilgisayar diğer çoğu yere göre daha uygun fiyatla satış yapıyor o konuda haklısın. Fakat Eğer imkanın varsa Mecidiyeköy' deki bilgisayar satışı yapan firmaları bir dolaşıp fiyat almanı tavsiye ederim. Genellikle daha uygun fiyatlarla karşılaşabiliniyor.

Eklemek istediğim bir şey var, bu kadar pahalı ve hızlı bir konfigürasyon yaparken gördüğüm kadarıyla Harddisk konusuna pek önem göstermemişsin. Çoğu durumda bir bilgisayar en yavaş bileşeni kadar hızlıdır.

Benim fikrim,
İşlemci seçimini tekrar gözden geçirmen lazım, Q6600 2.4GHz hızında 4 çekirdekten oluşuyor, ve 1066MHz FSB ile çalışıyor. Fiyatı $280 civarında. C2D E6850 3GHz ve 1333MHz FSB ile çalışıyor. Fiyatı yine aynı seviyelerde ($260 fiyat aldım en son) Yapacağın işe göre çok iyi tartıp karar vermelisin çift çekirdek mi 4 çekirdek mi alacağına. Ben CuBase kullanırım, arada oyun oynarım internette gezerim gibi bir kullanım söz konusuysa hem FSB hem saat hızı daha yüksek olduğu için E6850 kullanmanı tavsiye ederim. Diyorsanki ben bu işleri yapacağım bilgisayarımda ama ayrıyetten bilgisayarım hem bir web sunucusu, SQL server ve Exchange server görevi görecek, o zaman 4 çekirdekli işlemci daha yüksek performans gösterir. Şunu unutmayalım işlemcinin saat hızı 1GHz ise o işlemci saniyede 1 milyar işlem yapabilir. Çift çekirdekli bir işlemci için, her çekirdek saniyede 1 milyar işlem yapabilir fakat, kullandığınız yazılımlar (istisnalar mevcut) aynı anda iki çekirdeği birden kullanmazlar. Yani 1GHz lik çift çekirdek sahibi olmak 2GHz hıza sahip olmak anlamına gelmez! 4 kişilik bir ailenin bunda daha fazla koltuk var diye düşünüp binek otomobil yerine 14 koltuklu bir minibüs alması ne kadar mantıklıysa abartı multitasking olmayan bir bilgisayara 4 çekirdekli CPU almak o kadar mantıklıdır.

Hard disk seçimine gelecek olursak, 320GB ($90) lik tek bir SeaGate hard disk yerine 250Gb SataII 16Mb Cache ($65) iki adet WD harddisk alıp bunları Raid 0 kullanırsan performansında gözle görülür bir artış yakalarsın ki çoğu bilgisayarın en yavaş bileşeni Harddiskleridir. Tabi diskleri Raid 0 yapabilmek için anakartının Raid 0 desteği olması gerekir. Mesela benim kullandığım anakart GIGABYTE P35-S3 Bearlake ICH9.

Kullandığım ramler normalde 800MHz fakat 1066MHz overclocklu sorunsuz çalışıyorlar. Ram alırkende eğer overclock yapmayı planlıyorsan üzerinde dandik soğutucular bulunan ramleri satın almaktan kaçınmalısın. Çünkü o soğutucu plakalar sadece görüntüde kalıyor, normal ramler satın alıp, ayrıyetten kaliteli ram soğutucuları almak daha iyi sonuç veriyor.

Sevgili S SataII 2 adet hard disk alýp raid olmadan kullanýrsak arada ne fark oluþur.
Yada 250 yetmiyorsa daha yüksek kapasiteli tek disk kullanmak.

Yanlýþ anlaþýlma olmasýn gerçekten bilmediðim bir konu.
Hatta ben powersupply belki yetmez diye 2 hard diski olduðu halde 1 tanesini kulanan birisiyim :D

Raid 0' ın ne olduğunu kısaca anlatayım.

Basit olarak anlatırsak harddisk' in çalışma sistemini bir plağınkine benzetebilirsin, bir okuyucu/yazıcı kafa (plaktaki iğne gibi) ve bu kafanın üzerine yazdığı diskler mevcuttur. 7200 RPM HDD içindeki disklerin dönme hızını belirtir, dakikada 7200 tur döner. Mesela böyle bir diskin dakikada 1GB veriyi kendi üzerine kaydedebildiğini varsayalım. Bu diske 10GB veri kaydetmek basit olarak 10 dakikamızı alacaktır.

Raid 0 kullandığımızda ise, iki adet harddisk raid controller tarafından tek bir harddisk gibi tanımlanacak ve eşzamanlı çalışacaktır. Yani bilgisayarınızda iki tane 250GB değilde sanki bir tane 500GB lik HDD var gibi olacaktır. Okuma/yazma işlemi bölünerek iki diske birlikte yapılacaktır. Yani 1 GB lik bir veriyi kaydetmek istediğinizde bu verinin 500MB ı bir diske 500MB ı diğer diske aynı anda kaydedilecektir. Böylece tek bir diske 1GB veriyi kaydetmek 1 dakika alırken raid 0 kullanarak bu veriyi yarım dakikada kaydedebileceksiniz.

S merhabalar,

Yazdıklarını iştahla okudum vallaha sağolasın, aydınlattığın için.

İlk olarak malesef ki Ankaradayım ve dolaştım fiyat konusunda baya bir araştırma yaptım, en uygun yer Vatan Bilgisayar oldu.

İşlemci olarak ya Q6600 yada E6750 alacaktım. Fakat sonradan İlterocktive'nin tavsiye ettiği Q6600da karar kıldım.

Fakat dediğin şeylere bakınca, anlattıklarına, çift çekirdek almak daha mantıklı. Bilgisayar oyun ve müzik kaydı için kullanılacak sadece.

Raid 0 diye anlatmışsın, fakat bunu yapmak herhangi bir şey istiyor mu? Yoksa 2 adet hdd alıp takıyor muyuz? (Tabii anakartın desteklemesi lazım, anakart seçimim ASUS P5WDG2. Bu kart destekler mi acaba?)

O zaman şöyle toparlarsal,

*İşlemci: Q6600 veya E6850,E6750.

*Anakart: ASUS P5WDG2 yada sizinde kullandığınız GIGABYTE P35-S3 Bearlake ICH9,

*Ram: 4 GB Geil ddr2 800 (uygun mudur yoksa daha iyi bir önerisi olan var mı bu fiyat aralığında?)

*HDD: 2x250Gb SataII 16Mb Cache (eğer anakart ile uyumluysa)

İlginize teşekkür ederim.

Selam Tunç, senin almayı düşündüğün anakartın modeli ASUS P5WDG2-WS ise, bu anakartta vatan bilgisayarın sitesine göre quadcore işlemci kullanamazsın Asus web sitesinde ise quadcore ready diyor. Eğer Q6600 işlemciyi almaya karar verirsen bu anakartı almadan önce mutlaka bu konuyu araştır.

Eğer işlemci olarak E6750 almaya karar verirsen bu anakartı satın alma çünkü E6750 nin FSB saati 1333MHz bu anakartınki max. 1066MHz, yani işlemcin desteklediğinden daha yavaş bir veriyolu hızıyla çalışacaktır.

ASUS P5WDG2-WS anakartın Vatan Bilgisayar web sitesine göre Raid desteği yok. Fakat Asus sitesinde üzerinde ICH7R southbridge kullanıldığı yazıyor bu da raid desteği var demek ama bundan da emin değiliz.

Vatan Bilgisayar web sitesinde yazana göre DDRII 667 MHz ramleri destekliyor, ASUS web sitesine göre DDRII 800MHz destekliyor fakat i975x chipsetler bildiğim kadarıyla 667 MHz üzerini desteklemiyor. Bu konununda kesin olması gerekiyor, 800MHz destekliyor mu desteklemiyor mu, $160 verip DDRII 800MHz kullanamayacağın bi anakart almak çok saçma olur.

Eskiden ASUS konu anakart olduğunda akla gelen ilk isimdi fakat şimdi genellikle intel veya Gigabyte tavsiye ediliyor.

Kısacası şöyle toparlıyım bende,

Raid 0 yapabilmek için anakartın raid 0 desteklemesi ve birbirinin aynısı iki harddisk yeterli.
Eğer ben satın alıyor olsaydım E6750 işlemci ve P35 chipsetli 1333MHz FSB ve raid 0 destegi olan Katı kapasitörlü bir anakart alırdım.

S, teşekkür ederim, uyarılarını göz önüne alıp araştırmaya devam edeceğim, kafamda bir sistem oluştuğu zaman uyum sorunu olup olmadığını kontrol edeceğim, işin içinden çıkamazsam yine size dönerim.

Teşekkürler, iyi günler.

Tunç, yukarıdaki mesajında HP ile ilgili bir kısım okudum, daha doğrusu ancak dikkatimi çekti. HP, DELL vs. vs. marka bilgisayar aldığında biraz daha fazla para ödersin fakat aldığın bilgisayar aynı özellikteki bir OEM (toplama) bilgisayara göre daha iyi performans gösterir. Bunun nedeni bilgisayarda kullanılacak olan bileşenlerin çok iyi test edilip hangisi daha iyi performans verecekse onun kullanılmasıdır. (Bu söylediklerim Vestel, Exper, Casper gibi markalar için geçerli değil) Örneğin, HP Çin' de kendi markasıyla anakartını yaptırır, peşinden bu anakart üzerinde kullanacağı mesela RAM leri teste tabi tutar, bilinen tüm RAM üreticilerinden anakartın desteklediği özellikte RAM leri alır ve hangi markanın ürününün daha iyi performans gösterdiğini inceler, sonuç olarak kendi anakartıyla en iyi performansı gösteren marka hangisiyse onu kullanır. Mesela 2004 yılında herkes Kingston tercih ederken HP, Samsung marka RAM ler kullanıyordu. Biraz gerektiği, biraz da Kingston Ram lerin daha iyi performans göstereceğini düşündüğüm için bu Samsung ram leri başka bir bilgisayara takıp, HP bilgisayarıma aynı özellikte Kingston RAMleri taktığımda farkedilir bir hız kaybı yaşadım. Bu yüzden sana bir tavsiyem daha olacak, anakartını seçtikten sonra anakartın üretici sitesinden tavsiye edilen RAM ve ekran kartları listelerini inceleyip tercihini buna göre yap.

S, "marka" bilgisayarlarý n"performans odaklý" testler sonucu bir araya getirildiði görüþün biraz fazla... nasýl desem... iyimser bir yaklaþým. : )

"Uyum" denilen hadisenin altýnda cinler periler yatmýyor. Herþeyin açýk spesifikasyonlarý var. Testin, insan hatasýný belirlemedeki rolünü kesinlikle gözardý etmiyorum, ancak senin tecrübe ettiðin "önerilen ram yerine kingston taktým sistem yavaþladý" tecrübenin arkasýnda MUHAKKAK teknik olarak BELÝRLÝ bir gerekçe vardýr. Yani iki ram arasýnda teknik bir fark olmak zorunda. Dediðim gibi cinler periler iþi deðil.

Lütfen ukalalýk olarak algýlamayýn, beni cebinden 50 kere çýkaracak insanlar muhakkak vardýr burada fakat bilgisayarlar ile okuma yazma bilmeden önce tanýþtým(80lerde), yaklaþýk 19-20 senelik bir mazim var, ve sayýsýz arýza-sorun senaryosuyla karþýlaþmýþýmdýr(bu sektörde çalýþýyorum da).

"Güvenilir" denilen markalarýn paket bilgisayarlarýnýn daha sorunsuz ve daha performanslý olduðuna dair bugüne kadar hiç bir belirti görmüþ deðilim. Tecrübelerim tam aksi yönünde, ve sorun durumlarýnda elimi kolumu baðlayan hep bu "marka" bilgisayarlar olmuþtur. Bu düzen müþteriyi kendine baðlý-mecbur býrakma ve onun üzerinden kar elde etme üzerine kurulu. "Kendine has kasa tasarýmý" yüzünden piyasadan bir yerden güç kaynaðý alýp takamadýðým "marka" bilgisayarlar bile oldu. Bunlar gerçekten çileden çýkarýcý þeyler.

Dediðim gibi, her þeyin spesifikasyonlarý belli. Bir donaným dizayn hatasý olmadýðý sürece bilgisayar parçalarýnýn belirli kombinasyonlarda ne sonuçlar verecekleri bellidir. Bu marka veya toplama olmuþ farketmez. Ben insanýn, yeterli bilgiye sahipse veya yeterli bilgiye sahip kiþilere eriþebilecek durumdaysa kendi bilgisayarlarýný kendisi toplamasý gerektiðini düþünüyorum. Seni kendine baðlamaya and içmiþ bir "marka" ile uðraþmak zorunda kalmamýþ oluyorsun böylece.

Selamlar

işlemci: q6600 288usd
ram: veritech 2*1gb ddr2800mhz:29usd*2= 58usd
anakart:asus p5k-e: 180usd
hdd: 320gb western digital: 81usd
ekrankartı:x1900gt(2. el) 120usd
toplamda kdv dahil 930ytl gibi bir rakam tutuyor.

Yukarıdaki sistemi müzik için 1.5 ay önce toplamıştım, kdv hariç fiyatlar. Ekran kartını osx86 da dual monitor kullanımı için problemsiz olacağından seçmiştim.

Yiðit, firewire kartlarýn sorunu þu:
Bilgisayarda firewire kartlar ile köprü kuran firewire arabiriminin mizacýný belirleyen "chip" veya "chipler" var üzerinde. Bunlarýn bir kaç çeþidi var(deðiþik þirketlerin ürünleri), TI, VIA ve bir kaç tane daha. Bu þuna benziyor, ekran kartý alýyorsun "asus" ama içinde asusun gpu su yok, aldýðýn eninde sonunda nvidia veya ati oluyor. Bu da ayný onun gibi.
Bunlardan bazýlarý firewire ses kartlarýyla iyi geçinemiyor. Bazýlarý süper performans veriyor. TI chipsetliler bildiðim bütün þirketler tarafýndan tavsiye edilmekte mesela ama bulmasý zor. Öte yandan mac bilgisayarlarýn bu kartlarla sorunlarý olmadýðýný biliyorum, onlarýn chipsetlerine de bakmak isteyebilirsin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri