Selam Tunç,
Vatan Bilgisayar diğer çoğu yere göre daha uygun fiyatla satış yapıyor o konuda haklısın. Fakat Eğer imkanın varsa Mecidiyeköy' deki bilgisayar satışı yapan firmaları bir dolaşıp fiyat almanı tavsiye ederim. Genellikle daha uygun fiyatlarla karşılaşabiliniyor.
Eklemek istediğim bir şey var, bu kadar pahalı ve hızlı bir konfigürasyon yaparken gördüğüm kadarıyla Harddisk konusuna pek önem göstermemişsin. Çoğu durumda bir bilgisayar en yavaş bileşeni kadar hızlıdır.
Benim fikrim,
İşlemci seçimini tekrar gözden geçirmen lazım, Q6600 2.4GHz hızında 4 çekirdekten oluşuyor, ve 1066MHz FSB ile çalışıyor. Fiyatı $280 civarında. C2D E6850 3GHz ve 1333MHz FSB ile çalışıyor. Fiyatı yine aynı seviyelerde ($260 fiyat aldım en son) Yapacağın işe göre çok iyi tartıp karar vermelisin çift çekirdek mi 4 çekirdek mi alacağına. Ben CuBase kullanırım, arada oyun oynarım internette gezerim gibi bir kullanım söz konusuysa hem FSB hem saat hızı daha yüksek olduğu için E6850 kullanmanı tavsiye ederim. Diyorsanki ben bu işleri yapacağım bilgisayarımda ama ayrıyetten bilgisayarım hem bir web sunucusu, SQL server ve Exchange server görevi görecek, o zaman 4 çekirdekli işlemci daha yüksek performans gösterir. Şunu unutmayalım işlemcinin saat hızı 1GHz ise o işlemci saniyede 1 milyar işlem yapabilir. Çift çekirdekli bir işlemci için, her çekirdek saniyede 1 milyar işlem yapabilir fakat, kullandığınız yazılımlar (istisnalar mevcut) aynı anda iki çekirdeği birden kullanmazlar. Yani 1GHz lik çift çekirdek sahibi olmak 2GHz hıza sahip olmak anlamına gelmez! 4 kişilik bir ailenin bunda daha fazla koltuk var diye düşünüp binek otomobil yerine 14 koltuklu bir minibüs alması ne kadar mantıklıysa abartı multitasking olmayan bir bilgisayara 4 çekirdekli CPU almak o kadar mantıklıdır.
Hard disk seçimine gelecek olursak, 320GB ($90) lik tek bir SeaGate hard disk yerine 250Gb SataII 16Mb Cache ($65) iki adet WD harddisk alıp bunları Raid 0 kullanırsan performansında gözle görülür bir artış yakalarsın ki çoğu bilgisayarın en yavaş bileşeni Harddiskleridir. Tabi diskleri Raid 0 yapabilmek için anakartının Raid 0 desteği olması gerekir. Mesela benim kullandığım anakart GIGABYTE P35-S3 Bearlake ICH9.
Kullandığım ramler normalde 800MHz fakat 1066MHz overclocklu sorunsuz çalışıyorlar. Ram alırkende eğer overclock yapmayı planlıyorsan üzerinde dandik soğutucular bulunan ramleri satın almaktan kaçınmalısın. Çünkü o soğutucu plakalar sadece görüntüde kalıyor, normal ramler satın alıp, ayrıyetten kaliteli ram soğutucuları almak daha iyi sonuç veriyor.