[Eski] Mac os da tavsiye edilen antivirus programlari?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

bipkid

Yeni üye
merrhaba Mac osda anti virus kullanan varmi hangi programlari kullandiniz yada kullaniyorsunuz arkadaslar tavsiyeniz nedir ?

i antivirus ve clamXav anti virus yazilimi olarak uygunmudur??

Ben ClamXav kullanıyorum memnunum. Arkadaşlarımdan dosya transferi yaparken olası Windows virüslerini taratıp temizliyorum; Windows virüsleri olsa bile.

Birincisi OS X'te virus yok diye birsey yok. Var ama Windows gibi etkili zararlar veremeyecekleri icin, arada sirada cikan uc bes firlama disinda kimse oturup OS X icin virus yazmiyor.Bir baska sebep te, OS X yakin gecmise kadar sadece Apple bilgisayarlarda calistirilabiliyordu.Windows kullaniclari karsisinda hala cok azinlikta OSX kullanicilari. Windows her makinede calistigi icin, ve virus yazarlarinin oncelikli amaclarindan biri populer olmak ya da sahip olduklari bir fikri yaymak, propagandasini yapmak oldugu icin OS X icin yazmak sacmalik olur.

Burada oncelikle virusun ne oldugu tanimlamak gerekiyor. Virus sizin sisteminizde sizin kontrolunuz disinda bazi seyler yapan, (sizin sisteminizi kullanmak, sizin dosyalarinizi manipule etmek(silmek, bozmak...), sizin adiniza birseyler gerceklestirmek gibi seyler yapar. Bunun icin sistem kaynaklarina hakim olabilmesi gerekir.

OS X her dosyayi yuklerken size bir sifre soruyor. Bu demek oluyor ki sizin haberiniz olmadan, siz ona yetki vermeden bilgisayara birsey yuklenemez. dolayisiyla virusler yuklenemez.(Viruslerin bir baska ozelligi de sizden habersiz olarak bilgisayara yuklenirler) OS X'in burada size sordugu sifre yonetici sifresidir (root), ve siz bilgisayari kullanirken kisitli haklara sahip bir kullanici olarak kullanirsiniz. Bu butun BSD ve Unix tabanli sistemlerde aynidir. Windows size hicbir zaman bu sifreyi sormaz, (Windows'da BSD tabanlidir bir soylentiye gore gerci :)) cunku Windows'u her zaman yonetici olarak kullanirsiniz. Kulaga hos gelse de bu iyi birsey degildir.

Ikincisi bir Windows virusunun OS X te calismasi hicbir sekilde mumkun degildir.Ozellikle caba sarfedersen bir sekilde calistirabilirsin, yine de zarar veremezsin. O yuzden Windows viruslerinden korunmanin anlami yok. Gayet rahat bir sekilde USB flash diskleri veya HDD leri takip cikariyorum arkadaslarimdan aldigim. Hatta dalga geciyorum, 'Eeee, bunda virus var haberin olsun' diye :)

MacOs ta çok tehlikeli trojanlar var
biligisayarınızı saldırılarda asker olarak kullanabiliyorlar
MacScan demo kullanabilirsiniz.

5 yildir aktif olarak Mac kullaniyorum, 14-15 yildir Windows ve Linux kullaniyorum. Herhangi bir problem yasamadim virus ile ilgili, ne Windows cephesinde, ne Linux'ta, ne de Windows'ta. Eger ki muzik yapmak icin kullandiginiz bilgisayarinizda, illegal icerikli sitelere giriyorsaniz(war3z, p0rn vs.), hatta normal internet isleriniz icin bile kullaniyorsaniz o zaman sorun yasamaniz gayet normal.

Boyle isler icin baska bir bilgisayara ayiracak butcem yok diyorsaniz, VMWare Fusion, ya da Parallells gibi bir sanal makine kurup icinde istediginiz bir isletim sistemini calistirarak muzik disindaki butun islemlerinizi o sanal bilgisayardan yapmanizi tavsiye ederim. Sanal bilgisayara girecek virus, spyware hicbirsekilde muzik islerinizi yaptiginiz bilgisayara bulasamayacagi gibi, herhangi bir sorunda 'tek cozum olarak gorulen' format olayini sanal makinede iki tusa tiklayarak, saniyeler icinde yapabilirsiniz.

Antivirus yazilimlari 'bilinen' viruslere karsi korurlar. Eger ki bir virus yeni ciktiysa sizi bu viruse karsi hemen koruyamazlar. Antivirus firmasindaki calisanlar bu viruse karsi koruma urettikten sonra guvendesiniz.(Genelde 24 saati gecmiyor.) Ama en temiz ve guvenli yol, sanal makinede bu islerinizi gormek.

grego' Alıntı:
5 yildir aktif olarak Mac kullaniyorum, 14-15 yildir Windows ve Linux kullaniyorum. Herhangi bir problem yasamadim virus ile ilgili, ne Windows cephesinde, ne Linux'ta, ne de Windows'ta. Eger ki muzik yapmak icin kullandiginiz bilgisayarinizda, illegal icerikli sitelere giriyorsaniz(war3z, p0rn vs.), hatta normal internet isleriniz icin bile kullaniyorsaniz o zaman sorun yasamaniz gayet normal.

Boyle isler icin baska bir bilgisayara ayiracak butcem yok diyorsaniz, VMWare Fusion, ya da Parallells gibi bir sanal makine kurup icinde istediginiz bir isletim sistemini calistirarak muzik disindaki butun islemlerinizi o sanal bilgisayardan yapmanizi tavsiye ederim. Sanal bilgisayara girecek virus, spyware hicbirsekilde muzik islerinizi yaptiginiz bilgisayara bulasamayacagi gibi, herhangi bir sorunda 'tek cozum olarak gorulen' format olayini sanal makinede iki tusa tiklayarak, saniyeler icinde yapabilirsiniz.

Antivirus yazilimlari 'bilinen' viruslere karsi korurlar. Eger ki bir virus yeni ciktiysa sizi bu viruse karsi hemen koruyamazlar. Antivirus firmasindaki calisanlar bu viruse karsi koruma urettikten sonra guvendesiniz.(Genelde 24 saati gecmiyor.) Ama en temiz ve guvenli yol, sanal makinede bu islerinizi gormek.

Peki VMWare Fusion, Parallells, ve diğer topic'te adı geçen wine/darwin. Bunların hangisini kullanacağım, kafam karıştı :)

Geri