[Eski] MacBook mu, MacBook Pro mu?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Mahcem

mahcem.com
Arkadaşlar bir süredir aklımda bir MacBook almak var. Kafamdaki plan onunla beraber bir MBox 2 kullanmak, ayrıca standart internet, email, foto vesaire için kullanmak. Ayrıca bir Logic 8 Express ve FinalCut Express de yükletebilirim. MacBook Pro Tools LE ve Logic Express için yeterli midir, yoksa ille de MacBook Pro'ya mı yürümek gerekir?

Her ikisi ile tecrübesi olan var mı?

Teşekkürler.

M.

MacBook ile Protools da Logic de kullandım, kullanıyorum. Gayet yeterli, keşke daha güçlü bir şey olsa dediğim pek olmadı. Hatta benim desktop pc'den daha güçlü. :)

Pro ile farkları, grafik kartı, bir fazla usb girişi ve pci kart slotu bildiğim kadarıyla. Ha bir de firewire800 girişi mi vardı?

MacBook'daki hard disk 5400rpm. 7200'e upgrade imkanı yok. Sadece Pro'da 7200 opsiyonu var. Bir de sanırım Pro'larda 4GB hafıza konabiliyor, normallerde ise 2GB. Herhangi bir performans sorunu oluyor mu Selçuk? Kaç kanal audio ve plugin açabildin?

Ayrıca DUC'da Davec I ve II adlı bir benchmark testten bahsediyorlar, sanırım Pro Tools'da aşama aşama sistemi yüklüyorlar, acaba ne zaman makina benden bu kadar diyecek diye. Ondan uyguladın mı hiç?

M.

Benim tanıdığım Mahcem atari 1040 la bile istediği sesi çıkarır... :wink:

Bende Günlük kullanım için bir macbook almıştım.Karışık ve cpu katili bir ableton setup ım var(reaktorler vs...)Alet tıkır tıkır çalışınca o setupla,sandığımdan çok daha güçlü olduğunu gördüm...Protools LE ve Logic te de canavar gibi çalışınca Pro almaktan vazgeçtim...Gayette memnunum...Fakat bazı nesil konfigurasyonların cok sorunlu olduğunu okumuştum...Hangi modeli alacağına karar vermek için sıkı bir araştırma yapmalısın bence....

Zaten benim tanıdığım Mahcem kibrit alırken bile bunu yapmıyormu :wink:

Mac Book Pro
Logic Pro
Mbox 2 Pro

tavsiye ederim :)

Saka bir kenara, uzun suredir Mac Book Pro + Protools LE kullaniyorum, Mac Book da olsa Mac Book Pro da olsa bunca zamandir neden bu gecisi yapmamisim diyeceginden eminim. Mantik olarak butce tesbit edip ona gore hareket etmeni tavsiye edebilirim. Mac Book'un cok kucuk ekranli olmasi bile bence basli basina hayli kisitlayici (ki projeler buyudukce 1440 x 900 cozunurlukteki 15.4 inch ekran da yetersiz gelmeye basliyor, zaten neredeyse surekli cift monitor calisiyorum). Butcen varsa tabi ki Pro al. Bir de yine butce musade ettigi takdirde Logic Express yerine Logic Studio almani daha da siddetle tavsiye ederim, gerci biliyorsundur zaten ama Studio komple bir paket, beraberinde gelen pluginler, samplelar vs son derece kaliteli. Logic Express'in ozellikle de Protools'un varken cok bir esprisi olacagini sanmiyorum (Logic'le calisan birilerinden proje aktarmak disinda belki). Ayrica Mac ortaminin diger profesyonel DAW'u Digital Performer da son derece kapsamli ve basarili bir program ve o da beraberinde cok iyi pluginlerle geliyor. (Protoolsdaki Digirack vs pluginleri Logic ve DP'ninkiler yaninda epey oyuncak seviyesinde)

Ayhan'ım benim, sen bir acılı bir de Urfa söyle, ben geliyorum 8)

Çok özledim ya. Bir iki hafta sonra geleceğim, bir kebaplayalım yine.

Çok sağolun bilgiler için beyler.

Benim derdim yolda evde üzerinde skeç çalışabileceğim bir laptop. İnce beyin ameliyatları için stüdyodaki DAW ve çift ekran zaten var, o yüzden ekranın küçük olması benim için çok büyük bir dezavantaj değil. Zaten ana editleri stüdyoda yapacağım.

Bugün bir ara bir karşılaştırma yaptım, MacBook'lar ile onlarla aynı özelliklerde PC laptopların fiyatları neredeyse aynı. Bir fark yok. Tamam çok ucuz PC laptoplar da var ama onların ayarında MacBook zaten yok.

O yüzden Mac almaya meyilliyim. Zaten bu Vista olayı da canımı iyice sıkmıştı, isabet olacak belki de.

MacBook'a ekstra ekran bağlanabiliyor mu?

Bir de sanırım Express soketi ile FW800 soketi yok. Pro'larda varmış, olur ha belki ilerde UAD alır mıyız?

Yok beee, dağ taş LA-2A, vintage LA-3A, LA-4 dolu stüdyoda, plug-ini kim ne yapsın :p

Şaka bir yana, şimdi MB ile MBP arasındaki fiyat farkına da bakınca ciddi bayağı. Onun dışında anladığım kadarıyla CPU, hafıza, chipset vesaire alayı birbirinin aynı. Yani ikisi de 2.4, veya 2.5 veya 2.6. Şu anda piyasada onlar var.

Peki birşey soracağım, ekranlar arasında bir fark var mı? Bir yerde duydum, yeni jenerasyonlarda ekranlar arkadan aydınlatmalıymış daha parlak gösteriyormuş ama eskileri daha sönükmüş gibi birşeyler. Var mı öyle bir fark MacBook ile MacBook Pro arasında?

Bir de aşağıda dükkanın birinde elde kalmış bir 2.2GHz MacBook Pro gördüm geçerken, 15.4 ekran Tiger yüklü, istedikleri fiyat resmen MacBook'ların yenileri gibiydi. Leopard yüklü 2.4GHz'lerden 300 sterlin daha ucuz. Az buz para değil. Ama bu bahsettiğim ekran olayına orada kıllandım. Deneme fırsatım olmadı ve laptoplar da kapalıydı o yüzden göremedim, soruyorum. Eski 2.2 MB Pro'larla bu yeni 2.4 ve üzeri MB Pro'lar arasında bir ekran farkı var mı? Eskisinde Widescreen, yenilerinde Widescreen LED yazıyordu, ama yazım farkı mı yoksa gerçekten teknoloji farkı mı bilmiyorum. Bilginiz var mı?

Arada o çift parmak mousepad numaraları farkı filan varmış Tiger ile Leopard arasında galiba ama benim için pek farketmiyor öyle şeyler, meraklısı değilim yani, iki parmakla zoom da yapmayıvereyim sorun değil.

M.

MacBook ve MBP ile çalışma imkanım oldu. Grafik uygulamaları dışında pek farkeden birşey yok. MacBook 3 GB Ram'e izin veriyordu, en son onu da 4'e çektiler bildiğim kadarıyla. HDD'de satın alırken opsiyon olmasa da, daha sonrası için 7200 rpm 2.5" disk kabul eder sanıyorum.

Yalnız MacBook üzerinde 2 tanecik USB girişi olması çok vahim bir durum. Birine USB ses kartı, diğerine de external HDD bağladığımda, ya trackpad'le kontrol etmek zorunda kalıyorum ya da bluetooth mouse almalıyım diye geçiriyorum aklımdan. :)

Mahcem, mesajından sonra ekleme:

LED ekranlar Mac'lerin yeni geçiş yaptığı bir teknoloji. Daha iyi olmalarının yanı sıra, cıva da içermiyormuş.

Benim MacBook'umun ekranı rezil durumda, ama herhalde benim şansıma. Baya bir ölü piksel ve tarif edemeyeceğim lekeler var.

MacBook'a ekran bağlamak için bir ara bağlantı elemanı var, onu edinmek gerekiyor. Hangi çıkış türü lazımsa onun için ayrıca alınması gerekiyor.

Selam
ikiside sirkette var.
eger macbook da express card slotu olsaydi, direk macbook derdim, cunku ikisindede usb ve firewire port lar ayni bus i paylasiyor. eger kartin firewire ise firewire external HD ilen sorun yasayabilirsin.
$1000 bir expressport icin az bir fark degil.
ikisinide 4GB e kadar memorysini artirarbilirsin, canli video ve audio kayitlarinde CPU dan biraz daha onemli.

video ile ilgili kullansan direk Macbook Pro derim.. orda tartisma bile goturmez, ama yukarda bahsettigim gibi ses karti ve external HD nin ayni bus i paylasmasi kullandigin DAW da bir sorun cikarmiyacaksa, Macbook yeterli olur.

sahsi fikrim 32 chn live recordingte, direk eSATAII macbookpro da kullanrak isi sansa birakmiyorum.
ote yandan macbook 4GB memory ile, live 1080p DVCPro HD kendi HD sine sorunsuz kayit yapiyorum...

lanet bir durum :p
bolsans

Beyefendi;

Evet, durum şudur:

Paran varsa veya Grafik ile uğraşacaksan veya akşamları COD4 oynarım diyorsan MBP al, ama bunun dışında kalan seçenekler için rahatlıkla MB alabilirsin.

Arada ki farklardan biri de ekran boyu, MB ler 13", MBP lar da ise 15, 17" seçenekleri var.

Bende MB C2D 2.16 var, 4GB ram yaptım, gayet rahat. Logic 8 alev çıkarmadan, kasılmadan çalışıyor.

4gb ram takabiliyor muyuz? Hemen yükselteyim, bilmiyordum ben.

Bir de taşınabilirlik durumu var, MacBook gayet hafif. Benim tercih etmemdeki en büyük nedenlerden biri de küçük ve hafif olmasıydı.

Yukarida bahsedenlere bir iki ekleme ve duzeltme yapayim (tabi benim core2duo 2,33 den sonra degisiklik olmadiysa):

- Macbook Pro'da da sadece 2 usb girisi var
- Macbook Pro'da birer adet FW 400 ve FW 800 portu var, ayni bus'i paylasiyorlar, ancak toplam genislik 800 oldugu icin 2 tane FW 400 aleti (ses karti + harddisk) iki ayri port varmis gibi sorunsuz calistiriyor
- Kablosuz mouse gercekten cok faydali oluyor ancak uzerindeki top felaket kir topluyor, bir sure sonra da temizlenemez hale geliyor. Zaten icinin acilmasi mumkun degil. Ozellikle benim gibi elleriniz cok terliyorsa o toplu mouselarin omru 2-3 ay, o kadar paraya degmez o yuzden.
- Mac Book'daki DVI cikisi adaptore ihtiyac duyuyor, ama Mac Book Pro'daki direkt olarak digital veya analog cikisla monitore baglanabiliyor. Bu arada mac'te cok ekran kullanmak da windowsdakine nazaran feci basit ve sorunsuz. Ikinci ekrani takar takmaz ikisini de kendi default cozunurluklerinde calistiriyor (windowsda ilk hamlede laptop ekranini da baglanan monitorun cozunurlugune ayarlamaya tesebbus eder genelde). Ayrica Protools gibi uygulamalarda edit ve mix window tamamen birbirinden bagimsiz oldugu icin 2 ekrana guzel guzel yayilip arkadaki o anlamsiz gri zemin olmadan ferah ferah kullanilabiliyor. Ben zaten buna alistigimdan beri artik tek ekranda calisamiyorum, lukse alismak cok kolay :)

Yok abi aman, onu yanlışlıkla buruşturur çöpe atarım evi temizlerken, ne o öyle gazete kağıdı gibi :)

Berk sağol. Video için de kullanma durumu olabilir ama çok acil değil ilk aşamada. Pro serisinin adanmış video kartı hafızası olduğunu, ona karşılık normal MacBook'un hafıza paylaştığını söylemişlerdi bana. Audio amaçlı kullanımlarda pek farkedeceğini sanmıyorum. Aradaki fiyat farkı ciddi tabii, insan düşünmeden edemiyor. Bir MacBook Pro fiyatına iki tane MacBook alıp node üzerinden bağladım mı hayvan gibi processing power Logic 8'de, Cemal de istiyor kendine bir tane nasıl olsa :)

Berkay senin MacBook'un kaç GHz modeli?

Özgür seninkinin ekranı eski tip mi, yeni LED tip mi bir bilgin var mı? Bir de harddiskleriniz standart 5400rpm mi yoksa 7200'e yükselttirmiş miydiniz alırken?

Ayhan, senin makinenin özelliklerini hatırlıyor musun? Sen gerçi bayağıdır kullanıyorsun onu. Seninki o kadar yükü taşıyorsa ben şimdiki modeller hakkında gereksiz kafa yoruyorum galiba :D

Huyum kurusun.

M.

Ben 5200 kullanıyorum bir sorun yaşamadım harddisk konusunda. Bir de tavsiye, ramleri aleti alırken düşük tutup sonradan değiştirebilirsin. Apple bu tür fırsatları kollayıp 2 katına falan satıyor. 2 MacBook fikri bence gayet mantıklı.

Benimki 2Ghz 2gb da ram var, hiç sorun yaşamadım çalışırken.

Benim MacBook da 2Ghz. Alırken, daha sonra mutlaka 2 GB yaptırırım diye düşünmüştüm. Şimdiye kadar hiç ihtiyaç duymayınca henüz bir harekete girişmedim. :)

Selçuk, bizim modeller en fazla 3 GB'ye çıkabiliyor diye biliyorum. Bir süre sonra çıkan modellerde (aldıktan sonra hiç takip etmedim tabii:)) 4 GB izin verildi.

Berkay benim alacağım 2GB standart geliyor ama ben zaten 4'e yükselteceğim, bendeki 2'likleri de sen alır takarsın, ziyan olmasın :)

M.

Bence 2 GB bahsettiğin amaç için sana yetecek. Hali hazırda four horsemen gücünde stüdyon varken. :)

Tabi yetmezse güzel olur. Benim alet de two horsemen olabilir böylece. :)

Geri