[Eski] Macbook Pro HD yükseltme: Siz ne kullandınız?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

ilterocktive' Alıntı:
kayıtlar için external ile devam ediyorum Mahcem. O da değiştirilebilir HD'lerden oluşan 2TB/7200rpm WD Mybook.

Aynı hd bende var. 5-10 dk boyunca işlem yapmayınca sizde hdd kendini beklemeye alıyormu acaba ? Yoksa bu benim harddiske has bir sorunmu :(

ilterocktive' Alıntı:
kayıtlar için external ile devam ediyorum Mahcem. O da değiştirilebilir HD'lerden oluşan 2TB/7200rpm WD Mybook.

Kayıtlarınızı external bir harddiske alırken, herhangi bir sorun yaşıyormusunuz performans kaybı açısından? Yazma hızında bir sıkıntı oluyor mu? Ayrıca bilgisayara hangi arabirim ile bağlıyorsunuz? (Gerçi kullandığınıza göre sorun yaşamıyorsunuzdur )

atib3rk' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:

Aynı hd bende var. 5-10 dk boyunca işlem yapmayınca sizde hdd kendini beklemeye alıyormu acaba ? Yoksa bu benim harddiske has bir sorunmu :(

Diskleri uyutma seçeneği var güç seçeneklerinde, o yüzden olabilir.

atib3rk' Alıntı:
...Aynı hd bende var. 5-10 dk boyunca işlem yapmayınca sizde hdd kendini beklemeye alıyormu acaba ? Yoksa bu benim harddiske has bir sorunmu :(
Almıyor. Çünkü Berkay'ın da dediği gibi, işletim sistemlerini hiçbir drive'ı uyuklatmayacak şekilde ayarladım. Zaten müzik ve video işi yapan workstation'larda öyle ayarlanması gerekir.

Miraç Atıcı' Alıntı:
Kayıtlarınızı external bir harddiske alırken, herhangi bir sorun yaşıyormusunuz performans kaybı açısından? Yazma hızında bir sıkıntı oluyor mu? Ayrıca bilgisayara hangi arabirim ile bağlıyorsunuz? (Gerçi kullandığınıza göre sorun yaşamıyorsunuzdur )
Sırasıyla:
- Hayır
- Olmuyor
- Firewire 800

Ilter, bahsetmemissin ama tahminen elindeki WD'de e-SATA portu var. Eger varsa 70-100$ arasina alabilecegin bir Expresscard34 eSATA karti ile(Sonnet marka oncelikli tavsiyem, butceye gore PRO modelini tavsiye ederim) FW800 e oranla fazlaca hiz kazanci elde ettim. Bir de bende baska bir sorun var. Benim ses karti da FW, o yuzden FW portunda calismasina ragmen daisy-chain hosuma gitmiyor. Sadece bir oneri olarak belirteyim dedim.

atib3rk' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:

Bu harici disklerde sıklıkla görülebiliyor. Benim de başıma geldi, Ekim ayında Kenan Doğulu'nun Kuruçeşme Arena konseri öncesindeki bir mizanseni çok kanallı kaydetme işini almıştım ve orada müşterinin isteği üzerine iş bitiminde kendilerine vermek üzere aldığım iki adet Seagate Freeagent 1TB USB diske kayıt alıyordum JoeCo Blackbox'lar üzerinden.

Disklerden bir tanesi performansın bitmesine 30sn kala uykuya daldı ve bütün kaydı bozdu. Allah'tan prensibimdir, canlı kayıtları ASLA backup'sız yapmam, paralel kayıt alan diğeri uykuya dalmadı da işi sağ salim kurtardık, ama o arada ben de İmam Hatip yıllarımdan hatırladığım ne kadar sure varsa alayını okudum orda diğeri de yıkılmasın diye. Kayıt bittikten sonra sağlam kopyanın off-line backup'ları tamamlanana kadar ufak çaplı bir hatim indirme girişimi oldu orda anlayacağın, artık işe yaradı mı bilmiyorum, genelde insan doğası, hep yumurta deliğe gelince hatırlıyoruz ama ne diyeyim kabul olur inşallah :)

Daha sonra bu olayı araştırdım biraz. Anladığım kadarıyla, özellikle şık görünsün diye üzerinde havalandırma delikleri olmayan kutularda sürekli çalışmadan dolayı oluşacak aşırı ısınma sorunlarının önüne geçmek için aletin içindeki firmware'e belli bir süreden sonra bir nefes alma ara verme rutini koyuyorlar. Küçük ofis ya da database dosyaları ile çalışırken kimse o ufak beklemeleri uyuklamaları farketmeyebiliyor ama, ses ve görüntü kaydı gibi stream data akışlarında faciaya yol açabiliyor. O yüzden bu işlerde kullanılacak harddiskleri bir süre off-line olarak kullanıp huyunu suyunu öğrendikten sonra ciddi işlerde kullanmakta fayda var.

M.

Mahcem,

Senin ihtiyacin olan Glyph. Sakin Western Digital, Seagate gibi urunlerin urettigi son kullanici urunlere ofis, studyo disinda bel baglama. Birincisi o cihazlarin calisma sicakliklari. Western Digital Mybook Studio icin 5 ºC to 35ºC (Avustralya sicaklarinda 2 tane kavurdum, sicak havada kullandigim icin garantiye de kabul edilmediler.) Bir de o cihazlar bizim gibi surekli yazilma olaylarini hesaba katilarak uretilmis cihazlar degiller. Glyph'i sahnede, studyoda kullanan bir cok muzisyen, muhendis var. (Ornek olarak Madonna'nin altyapilar Glyph HDD'lerde duruyor sahnede) Tavsiye edebilecegim bir marka.

Dediğiniz gibi güç seçeneklerin hdd için uyku modu iptal durumda fakat yinede bir bekleme oluşuyor. 320 GB 2 adet 2.5 inc external hdd var, bu iki harddiski kutu alıp bağlamıştım ve bekleme sorunu yok. Acaba 3.5 inc lik soğutmalı bir kutu alsam bu sorunu çözebilirmiyim :roll:

grego' Alıntı:
Mahcem,

Senin ihtiyacin olan Glyph. Sakin Western Digital, Seagate gibi urunlerin urettigi son kullanici urunlere ofis, studyo disinda bel baglama. Birincisi o cihazlarin calisma sicakliklari. Western Digital Mybook Studio icin 5 ºC to 35ºC (Avustralya sicaklarinda 2 tane kavurdum, sicak havada kullandigim icin garantiye de kabul edilmediler.) Bir de o cihazlar bizim gibi surekli yazilma olaylarini hesaba katilarak uretilmis cihazlar degiller. Glyph'i sahnede, studyoda kullanan bir cok muzisyen, muhendis var. (Ornek olarak Madonna'nin altyapilar Glyph HDD'lerde duruyor sahnede) Tavsiye edebilecegim bir marka.

Boran'cım evet biliyorum o markayı, ancak farkı yapan hard disk değil, hard diski kontrol eden ön elektronik devre. Yoksa Glyph'lerin içinde de yine Seagate hard disk var. O markayı 2000'den beri biliyorum, adamlar disk üreticisi değil, sadece kutu ve ön controller elektroniği üretiyorlar. Her ne kadar AV prodüksiyon gereksinimleri için piyasada bol olarak satılan ürünlerden daha istikrarlı olsa da, zaman zaman yıkılma onda da olabiliyor. Bu işte garanti yok maalesef. (Türkiye'de de distribütörleri yok zaten hatırladığım kadarıyla, bu yakınlarda birileri aldıysa bilemem.)

Canlı işte back-up'sız çalışılmayacak. Benim çalıştığını gördüğüm kural bu. Birbirine paralel çalışan en az iki, ideal olarak üç sistem olacak. Dolayısı ile 24 kanal mı kaydediyorsun? 2 x 24 = 48 olacak. 48 mi kaydediyorsun? 2 x 48 = 96 kanal olacak.

M.

grego' Alıntı:
Ilter, bahsetmemissin ama tahminen elindeki WD'de e-SATA portu var. Eger varsa 70-100$ arasina alabilecegin bir Expresscard34 eSATA karti ile(Sonnet marka oncelikli tavsiyem, butceye gore PRO modelini tavsiye ederim) FW800 e oranla fazlaca hiz kazanci elde ettim. Bir de bende baska bir sorun var. Benim ses karti da FW, o yuzden FW portunda calismasina ragmen daisy-chain hosuma gitmiyor. Sadece bir oneri olarak belirteyim dedim.
Boran, bende hem FW800 hem de FW400 portu var. Ses kartı FW400. Daisychain de yapmıyorum yani.
eSATA portu da var, biliyorum, fakat dizüstüne ne kadar az zamazingo takarsam o kadar derli toplu oluyor ortalık. Ayrıca henüz hızla ilgili bir problem yaşamadım. Normalde 8 giriş/çıkıştan fazlasına ihtiyacım olmuyor.
İş olarak sıklıklıkla canlı çok kanal (16+) kayıt alıyor olsam, zaten büyük bir ihtimalle tercihim dizüstü olmazdı.

atib3rk' Alıntı:
Dediğiniz gibi güç seçeneklerin hdd için uyku modu iptal durumda fakat yinede bir bekleme oluşuyor. 320 GB 2 adet 2.5 inc external hdd var, bu iki harddiski kutu alıp bağlamıştım ve bekleme sorunu yok. Acaba 3.5 inc lik soğutmalı bir kutu alsam bu sorunu çözebilirmiyim :roll:
Mahcem'in dediği gibi, firmware güncellemesi dene önce. İnternette bu konuda bilgi vardır, tahminimce.

Mahcem, sen o zaman en iyisi eski 5400rpm'lik yerine bir 120GB SSD al sistem diski olarak, daha sonra da madem superdrive'ı kullanmıyorsun, oraya al bir 500GB 7200rpm. O en paşa kurulum olur senin için bence.

DAW'lar ve OS, SSD ile müthiş çalışıyor, öyle böyle değil. Ben diyeyim 2 kat, sen de 2,5 kat hızlı alet şimdi.

Benim Macbook Pro'ya takmak üzere bir adet Seagate Momentus 7200.4 500GB aldım (ST9500420AS), daha doğrusu iki tane aldım, önce birini benim hanımın Dell Inspiron 6400 laptopuna taktım, onu uçurdu. Şimdi şu sipariş ettiğim fanlar ABD'den bir gelsin, diğerini de onlarla beraber Macbook Pro'ya takacağım, bakalım netice nasıl olacak. Optibay'den henüz sipariş etmedim, ettiğimde bir tane de SSD alırım artık sistem diski olarak, o zaman çift HD ile yürür gideriz. Şu an için Expresscard üzerinden harici disklerle çalışıyorum. Sorun pek yok, ama arada sırada FW bağlantı kopuyor, device removal uyarısı veriyor filan. Pek güvenemiyorum. Geçen gün evde overdubları kaydederken bayağı sıkıntı yaşattı bana.

M.

Az once Vatan Bilgisayar'dan Seagate Momentus XT siparis verdim ben de 500GB. 13" unibody Macbook'taki 250GB 5400 rpm disk ile degistirecegim. Uzun sureli kullanimda uzerindeki 4 GB'lik flash bellegin cok faydali oldugu goruluyor testlerde. Kullanmaya basladiktan sonra buraya izlenimlerimi aktaririm.

Bu arada, bugun Vatan'da %25 indirim var tum urunlerde. Ancak sadece World Card'a 6 taksitte gecerli. Ihtiyaci olan varsa kacirmasin.

Evet, yedek pil ve fanlar geldi ve harddiskle beraber bugün taktım. Ortalık sütliman. Alet ilk aldığım günkü gibi oldu. Neydi o traktör gürültüsü ya...

500GB (aslında 465GB) Seagate 7200.4 harddisk bayağı hızlı çalışıyor. Biraz daha kullanayım performans raporu geçeceğim.

M.

Fan siparişi için nasıl bir yol izledin? Benimkini de değiştirme niyetindeyim, gümrük vs. sorun oldu mu?

Webden ABD'den sipariş ettim. Fatura bedeli gümrük eşiğinin altında kaldığı için doğrudan kapıya geldi. Pil de öyle, burdaki temsilcide bile orijinali yok. Çakmalarla da ben ilgilenmiyorum, dolayısı ile hepsini ABD'den sipariş ettim geldi bir haftada.

M.

Pili Apple Store'dan alabiliyorsunuz ama fanları Apple store satmıyor. Apple orijinal yedek parçalarını satan servisler var, oradan sipariş ediyorsunuz.

Ben fanları http://www.macproonline.com 'dan, pili Apple Store'dan sipariş ettim, ama her ikisini de ABD'deki bir adrese göndertip oradan buraya yönlendirdim, zira bazan TC kartlarını ve adreslerini kabul etmeyebiliyorlar. Eğer burada stokta bulabilseydim hiç ABD ile uğraşmazdım, ama burada iki katı fiyat ayrıca bir ay dediler. Kim bekler? ABD'den daha çabuk ve daha ucuza geldi (kar yüzünden Belçika'da birkaç gün de beklemesine rağmen).

M.

Momentus XT'yi 10 gundur kullaniyorum. Inanilmaz rahatlamis durumda bilgisayar. Acilistaki elma logosunun belirmesi ile masaustunun gelmesi arasinda sadece 30 saniye var. Uygulamalar oldukca hizli aciliyor. Cok kullandigim uygulamalarin acilisi neredeyse "instant". SSD bolumu oldukca faydaliymis.

Geri