[Eski] Ney enstrumanı hakkındaki düşünceleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Kafayı sağa ya da sola eğerek pes ya da tiz sesler elde etmeniz mümkündür. Zira bunu en bariz şekilde, dem bölgelerden mi ve fa notalarını çalarken hissedebilirsiniz. Zaten Süleyman Erguner'in kitabını inceleyecek olursan orada da bahsettiğim seslerin kafa hareketi ile sağlanabileceğini görürsün. Zordur. Ney'e yeni başladıysan gerçekten zorlar seni. Buradaki esas sorun kafa oynadıkça dudak pozisyonunun da etkilenmesidir. Bu da sesi direkt etkilediği için üzerinde bol bol çalışılması gereken bir durumdur...

Ozan, evet kafa açýsý ve üfleme açýsý deðiþtirlerek dem sesler elde ediliyor, amasanýrým glissandodan kastedilen þey o deðil. kafa açýsýný deðiþtirerek sol ile do arasýnda geçiþ yapamazsýn, onu demek istedim.

Yanlýþ mý biliyorum?

Yok yok doğru diyorsun, ben eksik okumuşum herhalde. sol'den do'ya geçmek biraz fantastik kaçabilir..Ama mi fa arası bu geçişler mümkündür. Şöyle bir şeyi de eklemek isterim, dem sesler kafa pozisyonu ile değil üfleme şiddeti ve dudak pozisyonu ile elde edilir. Zannedersem biliyorsunuzdur bunu ama yine eklemeden geçemedim.

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
dudağı bükerken...

Burasını okuduğumda direkt aklıma Umut Sarıkaya geldi. :lol: Herifin dudak çizimine bitiyorum. Bir iki ay önceki Penguen sayısında Commodore logosunuda dudaklı çizmişti, kopmuştum. :lol:

Bu arada daha sert malzemeden ney açmak mümkün müdür? İş icabı gürültüden kaynaklanan titreşime karşı dayanıklı bir ney edinmem gerekiyor, mevcut neyim sahne titreşimini kaldıramaz gibime geliyor; kaldırsa bile yine de daha sert bir malzeme ney ile işi sağlama almak istiyorum.

Aynı ses kalitesini vermeyeceği muhakkak, fakat daha sağlam malzemeden ney nerde nasıl yaptırılır? Metal, demir gibi materyale ney açılır mı?

Abi yüksek volümde müzik yapılan sahnelerde konser esnasında bir titreşim olur ya. O titreşim klasik gitar, keman, ney gibi organik malzemeden yapılan ve nispeten daha narin yapıdaki enstrümanlara zarar veriyor. Ben kendi klasik gitarımda yaşamıştım zamanında. "Kaldırmak"tan kastım, neyin bu gürültü titreşimine direnç gösteremeyerek içinde mikro-çatlakların oluşması ve daha ekstrem durumlarda gözde görülür çatlakların görülmesi.

Bunun için daha sert bir malzemeden ney açmak mümkün müdür bir öğrenmek istedim.

Arkadaşım alüminyum borudan yapıyordu. Gayet de güzel sesler almıştık aletten. Bu arada, neyde ilk oktavı mikrofonu olan bir tuner'da duyurabiliyorum. Ancak ikinci ve üçüncü oktavı tuner almıyor. Bunun sebebi neyin harmoniklerinin farklı olması mı? Yoksa işin içinde bilmediğim başka bir gizli güç mü var? :lol:

Evet bende dun plastik borudan bir ney yaptım kendime :D Seslerde gayet guzel cıkıyor sadece borunun inceliginden dolayı tizler biraz zor cıkıyor. Amatorler icin guzel ama profesyonelleri ton acısından tatmin etmeyecektir.. Gercekten ugrasması zevkli bir enstruman :)

ben plastik 1 takım aldım Türkiye'den kendime la dan la ya.ilk önceleri hızlı üflüyordum başım dönüyordu sonra duydum ki yavaş üflenecekmiş.sonra çözdüm makamların yerlerini falan çıkarmaya başladım ama bazı makamlar zor oluyor.Türkiye'ye birdaha gidişimde kamış takım almayı düşünüyorum.ercan ırmak hastasıyım eyüp hamiş abimizidi unutmamak gerek.şu an sahnede arasıra taksim falan geçiyorum klavyeyi bırakıp.iyi kötü üflüyorum yani

Ney Hakkında Türkçe Site

Yerel otantik enstrümanımız ney hakkında hemen herkesin merak duyduğu detaylar bulunmaktadır. Ne mutlu ki bu ihtiyacı karşılamak amacıyla da hazırlanmış bir web sitesi bulmak mümkün oldu. Zannediyorum ki hem enstrüman hakkında bilgi veriyor hem de satışını da gerçekleştiriyorlar. İlgilenenlerin göz atması fena olmaz kanaatindeyim.

http://www.neyzen.com/

Acemi neyzen Akın yine başı dertte. Sorun şu ki, yeni bir ney ısmarladım Aydın'dan. Tabi salak kafa, söylemeyi unuttum adamlara ben sağ dizde üflüyorum diye; onlar da sol diz neyi göndermişler. Dolayısı ile aşiran perdesini kapatırken başparmağım ağrıyor.

Soru şu; ben aşiran perdesini silikonla kapatarak Türk'lüğümü göstersem nasıl olur? Bildiğim bütün pozisyonlarda aşiran perdesi zaten kapalı. Burayı tümden kapatsam bir sorun yaşar mıyım? En önemlisi, aşiran perdesi ancak açıkken çıkartılan bir ses var mıdır? :oops:

Bende bu işte pek bilgili sayılmam ama aşiran perdesi açıkken çıkartılan sesler olduğunu biliyorum.. Aşiran perdesini gene baska bir kamış parçasıyla kapatıp sağ üflencek şekilde delik açabilirsin yada açtırabilirsin ama İngilterede oturduğunu gördüm orda yapan varmıdır bilmem :)

Aşiran açıkken çıkan sesler var, ama kapalı iken de çıkartılabiliyorlar benim bildiğim. Yani ancak ve ancak aşiran açıkken çıkartılan, kapalı iken asla çıkartılamayacak sesler var mı onu merak ediyorum.

Akın' Alıntı:
Aşiran açıkken çıkan sesler var, ama kapalı iken de çıkartılabiliyorlar benim bildiğim. Yani ancak ve ancak aşiran açıkken çıkartılan, kapalı iken asla çıkartılamayacak sesler var mı onu merak ediyorum.

Bence yeni bir tane ney alırsan iyi olur,elindekini de satabilirsin. Silikonla kapatma fikri bence başarılı olmaz,öncelikle neyin kimyasını değiştirmiş olursun.Aşiran açıkken çıkan sesleri özellikle dem bölgede düşünürsek,başka pozisyonda gerçekleştiremezsin.Ancak bir oktav üstü olabilir. Dem sesler seni çok zorlayacaktır,sıkıntıya sokacaktır. O yüzden nacizane fikrim-parmak yapının zorlandığını düşünerek-yeni bir tane ney elde etmendir.
Saygılarımla...

Akın' Alıntı:
dostum o perdenin sadece açık ve kapalı konumu yok. yarımda kullanılabiliyor. o deliği kapatırsan: 1: neyi çok gücendirir, küstürürsün 2: o konumun sesi için başka bir perde de yine aynı şekilde yorucu pozisyonlara maruz kalırsın..
eskiden .. çoook eskiden bende ney çalardım.. ama oluşturduğumuz grupların yaptığı müzik gereği dilsiz kavala geçtim. aslında da çok fark yoktur aralarında.. sen makamı hissederek çalarsan dilsiz kavaldan ney tadı alabilirsin. ama dilsiz kaval bir delik fazlalığı ile (mi bemol) özellikle bazı makamlarda yada türk halk müziğindeki adıyla ayaklarda aşırı bir kıvraklık kazandırır. hızlı hareketlere daha yatkındır.. işte sırf bu delik için ben dilsiz kavala geçtim ama gerekirse neyde çalarım.. klavye karışıyor işte bi arasıra kafa diğerine gidiyor.. o olur yani.. :lol:

birde makamsal müzik ve şu bizim türk müziğinin koma durumları çok etkili tabii, çok ince ruhlu bir müziktir ama ben ömrüm boyunca yan flüt çalmak iistemiş bir adam olduğum için; neyi yada dilsiz kavalı, çok belirgin makam özelliği olan arızalar (komalı bemol ve diyezler) haricinde bir kısmını eleyerek daha batı gibi çalmayı seviyorum.. ve bu yüzden de zaman zaman yan flüt için yazılmış eserler denerim dilsiz kavalla.. tanrı vede türk müziği beni affetsin.. ama bunu yapmak çok hoşuma gidiyor. :lol:

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Bu neyzenlerin elde ettikleri efekt, parmak hareketleri ile ilgili aslında. Gözlemlediğim kadarıyla. yani üflerken, çok yumuşak hareketlerle parmaklarını bir bir kaldırıp(çok hızlı bir şekilde, ataklarını gizleyerek) bu efekt elde ediliyor anladığım kadarıyla. Yani bir şekilde iki nota arasındaki diğer notaları "çok hızlıca" parmaklarınla tarıyorsun. Üflemen de yön olarak değil ama şekil olarak anlatması zor bir şekilde bu farklı perdelerin ataklarını gizleyecek şekilde değişiyor ki aradaki üfürdüğün notalar ayrı notalar gibi değil de iki nota arasını tarayan diğer sesler gibi çıksın.
saptaman gerçeğe çok yakın. neyde bu tarz duyumları iki unsur oluşturuyor. nefes+parmak bu efekt diye adlandırdığın hareketlerin yapılabilmesi için çok sağlam, çok oturmuş bir üfleme tekniği(üfleme şiddeti, sıcaklığı, dudak pozisyonu) gerekmekte.. ve daha önemliside nefes ve parmaklar arasında çok sağlam bir senkron oluşrurabilmek gerekiyor.. ve tabii çalgıya hakim olmak diye adlandırabileceğimiz bu durum da öyle kolay kolay oluşmuyor.. ney sıkı bir çalışma ve zaman isteyen bir çalgıdır.
(ney'e başladığım ilk yılımda günde 6 ila 8 saat çalışırdım.. ama yinede şimdi bana sorsan nasılsın bu çalgıda?.. orta seviyeyim derim.. budur yani)
ayrıca neydeki her türlü detone yada surtone durumu, yada oluşturulan hoş bir duyumu; baş poziyonunda yapılan bir değişikliğe yada bir nefes hareketine vs.. ye bağlama eğilimi görüyorum bu topicte.. bence bu tamamen yanlış bir yaklaşım.. ney gibi bir çalgıyı bu kadar formulize ederk çalışmak doğru değildir.. çünkü diyoruz ya hani hep his..his.. diye... neyde aslında bir çok şey hislerin bir bütünü.. o tarif etmeye çalıştığınız bir çok şeyi zaman içinde tamamen hissi ve belkide içgüdüsel olarak yapacaksınız.. bunların hepsi ama hepsi sadece çok çalışmaya ve zamana bağlı şeyler...
ben ney kursu verdiğim zamanlarda işte çevremdeki kişiler diyorduki: hocam nasıl üflüyorsunuz.. bu sesi nasıl çıkarıyosunuz.. cevabım hep şu olmuştur: valla bende bilmiyorum.. üflüyorum.. oluyo işte.. bu nasıl tarif edilir ki bilmem hiç...
sonra tabii bazı kaynaklarda kendini zorlayarak işi formulize etmeye çalışan, öğrenmeye çalışanlar için türlü teknikler ve tarifler üreten abilerime bakarak bende bulmuştum bazı tarifler.. dudaklarını yarım saniye önce öpücük vermişte daha pozisyonunu bozmaya bile vakit olmamış gibi tutucaksın, mum söndürür gibi üfleyeceksin yada işte kaşığındaki yemeği soğutur gibi vs..vs...
ama işte işin aslı bunlar değildir hiç.. ney çalmak istiyorsan.. oturursun, çıldırmış gibi çalışırsın.. bolca ney üstadlarını dinlersin, onları taklit etmeye çalışırsın... ve böyle böyle... bir gün bi bakarsın çalıyosun neyi artık.... yavaştan... aha!... sonra sana da sorarlar artık: hocam nasıl üflüyüruz, kafa bükülüyomuydu?.. dudak sıkılıyormuydu vs..vs.. diye :lol:
gülümsersin o zaman...

Geri