giotto' Alıntı:dostum o perdenin sadece açık ve kapalı konumu yok. yarımda kullanılabiliyor. o deliği kapatırsan: 1: neyi çok gücendirir, küstürürsün 2: o konumun sesi için başka bir perde de yine aynı şekilde yorucu pozisyonlara maruz kalırsın..Akın' Alıntı:Aşiran açıkken çıkan sesler var, ama kapalı iken de çıkartılabiliyorlar benim bildiğim. Yani ancak ve ancak aşiran açıkken çıkartılan, kapalı iken asla çıkartılamayacak sesler var mı onu merak ediyorum.
eskiden .. çoook eskiden bende ney çalardım.. ama oluşturduğumuz grupların yaptığı müzik gereği dilsiz kavala geçtim. aslında da çok fark yoktur aralarında.. sen makamı hissederek çalarsan dilsiz kavaldan ney tadı alabilirsin. ama dilsiz kaval bir delik fazlalığı ile (mi bemol) özellikle bazı makamlarda yada türk halk müziğindeki adıyla ayaklarda aşırı bir kıvraklık kazandırır. hızlı hareketlere daha yatkındır.. işte sırf bu delik için ben dilsiz kavala geçtim ama gerekirse neyde çalarım.. klavye karışıyor işte bi arasıra kafa diğerine gidiyor.. o olur yani.. :lol:
birde makamsal müzik ve şu bizim türk müziğinin koma durumları çok etkili tabii, çok ince ruhlu bir müziktir ama ben ömrüm boyunca yan flüt çalmak iistemiş bir adam olduğum için; neyi yada dilsiz kavalı, çok belirgin makam özelliği olan arızalar (komalı bemol ve diyezler) haricinde bir kısmını eleyerek daha batı gibi çalmayı seviyorum.. ve bu yüzden de zaman zaman yan flüt için yazılmış eserler denerim dilsiz kavalla.. tanrı vede türk müziği beni affetsin.. ama bunu yapmak çok hoşuma gidiyor. :lol:
Hocam şimdi gördüm mesajı, çok teşekkür ederim. Aşiran perdesi ters olan neyim zaten bir nevi cyborg gibi; plastikten yapılma. Zaten eğer küsme gibi bir olayı varsa yol, sahne, gürültü vs olayından çoktan küsmüştür