[Eski] Ney enstrumanı hakkındaki düşünceleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

giotto' Alıntı:
Akın' Alıntı:
Aşiran açıkken çıkan sesler var, ama kapalı iken de çıkartılabiliyorlar benim bildiğim. Yani ancak ve ancak aşiran açıkken çıkartılan, kapalı iken asla çıkartılamayacak sesler var mı onu merak ediyorum.
dostum o perdenin sadece açık ve kapalı konumu yok. yarımda kullanılabiliyor. o deliği kapatırsan: 1: neyi çok gücendirir, küstürürsün 2: o konumun sesi için başka bir perde de yine aynı şekilde yorucu pozisyonlara maruz kalırsın..
eskiden .. çoook eskiden bende ney çalardım.. ama oluşturduğumuz grupların yaptığı müzik gereği dilsiz kavala geçtim. aslında da çok fark yoktur aralarında.. sen makamı hissederek çalarsan dilsiz kavaldan ney tadı alabilirsin. ama dilsiz kaval bir delik fazlalığı ile (mi bemol) özellikle bazı makamlarda yada türk halk müziğindeki adıyla ayaklarda aşırı bir kıvraklık kazandırır. hızlı hareketlere daha yatkındır.. işte sırf bu delik için ben dilsiz kavala geçtim ama gerekirse neyde çalarım.. klavye karışıyor işte bi arasıra kafa diğerine gidiyor.. o olur yani.. :lol:

birde makamsal müzik ve şu bizim türk müziğinin koma durumları çok etkili tabii, çok ince ruhlu bir müziktir ama ben ömrüm boyunca yan flüt çalmak iistemiş bir adam olduğum için; neyi yada dilsiz kavalı, çok belirgin makam özelliği olan arızalar (komalı bemol ve diyezler) haricinde bir kısmını eleyerek daha batı gibi çalmayı seviyorum.. ve bu yüzden de zaman zaman yan flüt için yazılmış eserler denerim dilsiz kavalla.. tanrı vede türk müziği beni affetsin.. ama bunu yapmak çok hoşuma gidiyor. :lol:

Hocam şimdi gördüm mesajı, çok teşekkür ederim. Aşiran perdesi ters olan neyim zaten bir nevi cyborg gibi; plastikten yapılma. Zaten eğer küsme gibi bir olayı varsa yol, sahne, gürültü vs olayından çoktan küsmüştür :D Asıl çok sevdiğim kamıştan neyim var, ona öyle şeyler yapmıyorum :D

yok be.. sallıyorum ne küscek.. kamıştır, plastiktir vs.dir sonuçta.. sana bişi olmasın..
yalnız o cyborg dediğin ti ye aldığın plastik boruyu biz vaktiyle trt stüdyolarında çaldık... bir çok profesyonel abilerimizde kullanım kolaylığı ve ucuzluğundan dolayı (daha çok dilsiz kaval için diyorum) tercih eder o boruyu.. çünkü bakım gerektirmez kamış gibi.. kırılsa büzülse acımazsın.. alkolün su olup aktığı, tozlu nemli ortamlara hiç bir zaman 200 euroluk 13 tane çalgıyı götürmek istemem.. sarhoşun biri gelip oturucak üstüne.. aha!.. gitti!.. o yüzden üç kuruşluk sahnelere fazladır bile çoğu zaman o plastik çalgılar.. tam sahne ilacıdır.

Yeni soru: Daha kalın sesli bir ney üflemek istiyorum. İngiltere'de olduğum için deneme şansım pek yok. Davud veya Şah ney düşünüyorum. Acaba parmaklarımın yetişip yetişemeyeceğini nasıl anlayabilirim? Başparmak ile serçe parmağım arası 21cm. Ne kadar zorlanırım? Saygı-sevgi-balkabağı

Çok sağol Ozan. İnternet'te ney tiplerini dinleyebileceğim bir taksim mp3 sitesi var mıdır? neyzen.com'da var fakat orada makama göre ayırmışlar.

Ya da sadece şah ve davud ney kayıtları da olabilir.

Akın' Alıntı:
Çok sağol Ozan. İnternet'te ney tiplerini dinleyebileceğim bir taksim mp3 sitesi var mıdır? neyzen.com'da var fakat orada makama göre ayırmışlar.

Internette boyle bir kaynak var mı inan bilmiyorum,ama Süleyman Erguner'in 'Şah Ney' adlı bir albümü var,onu kesinlikle edin. Çok etkileyici bir sesi olduğunu o zaman daha iyi anlıyorsun. Davud'un sesini duymak nasip olmadı henüz :( Ama eger bulursan nette boyle bir kaynak,ya da albüm tarzı bir şey varsa, bana da haber verirsen sevinirim,nefesine kuvvet...

ozanoyunbozan' Alıntı:
Akın' Alıntı:

Internette boyle bir kaynak var mı inan bilmiyorum,ama Süleyman Erguner'in 'Şah Ney' adlı bir albümü var,onu kesinlikle edin. Çok etkileyici bir sesi olduğunu o zaman daha iyi anlıyorsun. Davud'un sesini duymak nasip olmadı henüz :( Ama eger bulursan nette boyle bir kaynak,ya da albüm tarzı bir şey varsa, bana da haber verirsen sevinirim,nefesine kuvvet...

http://www.neyzen.com/neytaksimleri.htm

Burada isimlere ve makamlara göre taksimler mevcut. Ama işte ney tipi geçmemiş burada.

http://www.neyzen.com/images/taksim/sal ... n_saba.wma

Şu taksimdeki ney tipini merak ediyorum asıl. Şahane.

Salih Bilgin`in neyi bu

salih_bilgin_003.jpg

Herhalde 1 metreye yakin boyu :shock:

Ercan Irmak ve Eyüp abi'nin verdiği tadı kimseden alamıyorum şuana kadar. Hem entonasyon olarak hem de duygu olarak. Akın, bence Ercan Irmak'ın yeni çıkardığı Davet adlı albümü edin bir an önce.. :)

Akın' Alıntı:
ozanoyunbozan' Alıntı:
Akın' Alıntı:

http://www.neyzen.com/neytaksimleri.htm

Burada isimlere ve makamlara göre taksimler mevcut. Ama işte ney tipi geçmemiş burada.

http://www.neyzen.com/images/taksim/sal ... n_saba.wma

Şu taksimdeki ney tipini merak ediyorum asıl. Şahane.

Verdigin adreslerdeki taksimleri ezbere biliyorum desem yeridir :D . Ama bir süredir ziyaret etmedim sayfayı. Bu arada Salih Bilgin'in bir öğrencisi var, Gökhan Özkök ismi,sağlam ney yapımcısıdır. Kendisinden -eğer ney alacaksan- bir tane edinmeni tavsiye ederim,reklam yapmak istemem esasen ama sana sadece kişisel fikrimi söylüyorum. Çünkü bazen bizzat Salih Bilgin, Gökhan Özkök'ün yaptığı neyleri deniyor,ben de o şanslılar arasındandım :) . Öyle işte....
Kolay gelsin...
(resimdeki ney şah olabilir)

Ben plastik neyleri tercih ediyorum hayatımın şu evresinde. Gerçek kamıştan neyim var, buralarda yağlayamıyorum, garibim boynu bükük duruyor. Ankara'ya dönünce yağda dinlendirip, sarıp, Ankara'da bırakacağım. Plastiklerin öyle derdi yok. Evet belki lamer'ım ama başka şansım yok :D

ozanoyunbozan' Alıntı:
Şah derim..Direkt Davudu denersen zorlanabilirsin..Şahtan sonra Davud daha kolay gelir,hem parmak hem de nefes açısından..

Bugün Aydın'dan yeni şah neyim geldi. Sağolasın Ozan; direkt davud alsaymışım kesin çalamazdım çünkü şahney de baya zorluyor.

DSC01733.jpg

Parmaklar falan yine çekilebilir eziyet, ama boynum kopucak gibi. Şu anda başpare kafamı biraz geçiyor; üfleyebilmek için boynumu iyice geriye çekip üflemem gerekiyor. Bir de sağ elimin yüzük parmağı deliği kapatmakta zorlanıyor.

Nefes konusunda ise çok sıkıntı çekmedim. Demler zor olmakla birlikte çalışmayla birlikte olacak gibi. Bakalım vücut neye alışabilecek mi :D

zormu hiç bişey bilmeyen birisi için ney çalmak hiç nota falan bilmiyo kuzenim soruyoda...bi müziğe giriş nota vesaire ve ney ve ney kitabı alıp çalabilirmi...yetenekte önemli tabi...

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Akın bu plastik ney dediğin neylerden mi?
Ben ısınamadım o konsepte. :)

Bu plastik, evet. Aslında plastik neylerde de kalite farkları var. Kötü kalite olanı hiç çekilmiyor, fakat iyi olanı da harbi iyi. Biraz hassasiyet meselesi. Mesela kimi insan vardır asla graphite gitar çalmaz; illa has ağaç olacak. Bu da öyle; eğer "ille de doğal kamıştan" diyorsan bu tercih edilmez. Plastik neylerin avantajı yağlama gerektirmemesi ve sağlam olması. Bu Aydın'daki adamlar çok iyi plastik neyler yapıyor; ben doğal kamış neyim olmasına rağmen bu plastik neyleri tercih ediyorum.

zormu hiç bişey bilmeyen birisi için ney çalmak hiç nota falan bilmiyo kuzenim soruyoda...bi müziğe giriş nota vesaire ve ney ve ney kitabı alıp çalabilirmi...yetenekte önemli tabi...

Denemek, bakmak lazım.

Hayırlı olsun yeni ney'in,
Esasen ben olsam kamıştan yapılmış ney'i tercih ederdim,ama sonuçta sana bir güzellik katıyorsa enstruman, olay budur. Nefesine kuvvet...

ozanoyunbozan' Alıntı:
Hayırlı olsun yeni ney'in,
Esasen ben olsam kamıştan yapılmış ney'i tercih ederdim,ama sonuçta sana bir güzellik katıyorsa enstruman, olay budur. Nefesine kuvvet...

Sağolasın. Nefese cidden kuvvet gerekiyor. Demlerde çok zor ses çıkıyor. Zor olacak gibi. Ses harika ama :D

Akýn sigara kullanýyor musun? Sigarayý býrakýþýmýn daha 1. haftasýnda dem seslerde inanýlmaz bir geliþme görmüþtüm(daha yüksek volüm ve 3 yeni ses) özel olarak çalýþmamama raðmen. Eðer kullanýyorsan býrakmayý deneyebilirsin yeni neyinin hatrýna. :D

Ben de denemiştim bir keresinde ses cıkaracak açı'yı bulup sabitlemek için yaklaşık 15 dk uğraştım.. Sonunda cıkıyor ama esas üfleyen arkadaş bazı temel notalar bastırmıştı onlara üflediğimde hiç böyle bilindik ruhani özel seslere benzemiyordu ama o arkadaş üflediğinde inanılmaz geliyordu . Sanırım üzerinde hakimiyet kurmak diğer enstlere göre cok cok daha onemli , çünkü zaten neyin kendisi hissiyata hitap ediyor

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Akın sigara kullanıyor musun? Sigarayı bırakışımın daha 1. haftasında dem seslerde inanılmaz bir gelişme görmüştüm(daha yüksek volüm ve 3 yeni ses) özel olarak çalışmamama rağmen. Eğer kullanıyorsan bırakmayı deneyebilirsin yeni neyinin hatrına. :D

Yok abi hiç içmedim. Düzenli koşuyorum bi de :D Nefes sağlam da, hadise daha ziyade nefesin şiddeti ile önemli. Yani şah neyin demlerinden düzgün ses çıkarabilmek için enteresan bir hafiflikte üflemek gerekiyor. Kızneyde veya yıldız neylerde demden üflerken sorun yaşamıyorum; fakat şah ney bi farklı. Zor.

Geri