[Eski] RAM problemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

nimbostratus

Yeni üye
merhaba,biraz önce üye oldum ve hemen sorumu sormak istiyorum.geçen ay p4 3ghz desktop bilgisayarımın 1 gigabyte olan ramini 2 gigabyte a çıkardım.fakat pek bir değişiklik göremedim.problemin en somut verisi:kullandığım programlardaki cpu meter,windows task manager cpu meterinin yaklaşık 2 katı bir değer göstermekte.sorunu çözmeme yardım eden olursa çok sevinirim,şimdiden teşekkürler.

Hangi programlari kullandigini belirtmemissin. Herhalde muzik programlarini kastediyorsun?

Eger sampler gibi bol RAM isteyen yazilimlar/pluginler kullanmiyorsan RAM'i arttirmanin sistem performansina fazla etkisi olmayacaktir. (zaten basta 1 GB varmis o basli basina yeter zaten)

ableton live 5 kullanıyorum.1 tane midi,4 tane audio kanalı var.midi kanalında hiçbir efekt yok (audio kanallarından birine bağlı),audio kanallarında da ortalama 4 tane ableton'un kendi pluginleri var.hal böyleyken ableton cpu meteri 65% civarı windows meteri ise %35 civarı bir değer göstermekte.bu değerlerdeki eşleşmezlik normal mi?

sanmıyorum.şimdi bi daha kontrol ettim.ableton da sağ üstte yer alan cpu meter ile "windows task manager/performance" bölümünde cpu usage i karşılaştırıyorum.biraz önce dayanamayıp bilgisayarı açtım,ramlerimin iki farklı marka olduğunu fark ettim (bilgisayarcıma güvendiğim için ona aynı markadan takmasını söyledim ama...)
2 x twin mos 512 mb 400 mhz ddr
2 x kingston 512 mb 400 mhz ddr
böyle bir durumda bu sonucun çıkması doğal mı?(eğer öyleyse bilgisayarcım kaçacak delik arasın :evil: )

İkili gruplar aynı tip olduğu sürece bir sorun olmaması lazım. Sabit Başlıklar bölümündeki XP optimizasyon prosedürlerini yerine getirdin mi?

Böyle yazýlýmlardaki CPU meter, CPU nun ne kadar yüklü olduðunu göstermez genelde. Belirlenen buffer boyutunda, audio systemin ne kadar yüklü olduðunu anlatýr kýsaca. Yani, CPU iliðine kemiðine kadar sömürülmeden önce de oradaki performans metresi sonuna kadar dolabilir. CPU meter o programlarda biraz "son kullanýcýya" alýþýk olduðu bir isim ile bilgisayarýn ne kadar yüklü olduðunu göstermek amacý ile kullanýlýr. Orada ifade edilen aslýnda, en kaba tabirle, bütün sistemin, belirlenen iþi ypamak için sýnýra ne kadar yakýn olduðudur. Ve bu sýnýrýn çizgisini çeken þey CPU deðildir tek baþýna.

Evet, buyuk ihtimal oyledir. Ozellikle ramlarin birbiriyle uyumu soz konusu olunca. Birincisi eski 've yeni ram'in hizi kac mhz? Motherboard'in ne? Arti bu ram'larin timing'leri nedir? Arti 4 tane 512'mi 2 tane 1 gig ram mi kullaniyorsun? Hepsi onemli bunlarin. Soyle ozetliyeyim. Mesela iki tane 1 gig ram kullandigin noktada bunlarin ikisininde hizi ayni olmalidir. Yoksa buyuk ihtimal hizli olan yavas olan ram'in hizi ile calisir. Cunku iki ram'da senkronize olmak zorundadir. MHZ olarak hizlari ayni olsa bile CL-RCD-RP-RAS (CAS Latency—RAS to CAS Delay—RAS Precharge—TRAS vb...) degerleri esit degilse yine hizli olan yavas olanin hizina dusecektir. Hatta ikisinin duzgun sekronize olmasi icin daha da dusuk hizlarda calisabilir bu ram'lar. Ozellikle bunlarin ayarlarini BIOS'a biraktiysan anakartini ureten firmanin guvenli hissettigi ayarlarla calisacaktir. Bunlar da cok dusuk hizlar olabilir. Bunun disinda iki farkli ram kullandigin icin double channel olan transferin tek channel'a dusebilir. Onun icin eger 1 gig'lik makinayi 2 gig'e cikarmak isterseniz, ya eski raminizla ortak ozellikleri olan bir ram sececeksiniz ki firma falan ayni degilse yine sorun yasayabilirsiniz. Hatta ayni model ram'in uretim zamani farki yuzunden degisik degerlere sahip oldugunu cok gordum. Onun icin bunun da bir garantisi yok. En kesin cozum, elinizdeki 1 gig rami satip 2 gig ram'i ayni anda almaniz. Hatta paket olarak satilabiliyor. Ama boyle almak sart degil. Sonucta ayni batch'ten ayni model iki tane 1 gig'lik ram alirsaniz buyuk ihtimal ayni sonucu elde edersiniz. Kisacasi bilgisayarcin isini bilmiyor.... :twisted:

Bu arada yeni fark ettim, 4 tane 512 kullaniyorsun. Bunun icin isin cok daha zor. Yani sadece 2 tane 1 gig stick kullansaydin ikisini ugrasip bir sekilde dual channel olarak calistirabilirdin ama 4 stick ile bunu yapma sansin cok cok az. Bilgisayarcin o ramlari senden geri alsin ve ayni marka 2 gig ram koysun. Bu sekilde yap pazarligini. O da o 512'lik stickleri baskasina takar 1 gig olarak ikiser ikiser...

sağol tonguç ve diğer arkadaşlar.ben şimdi bilgisayarı söküp bi gideyim hesap sormaya :evil: .bu bilgisayar işi sırf sıkıntı,offfffff offf :!:

4 x 400 mhz kingston ddr oldu,fakat değişen birşey olmadı.elinde 1 gb ram yokmuş,gelince bir de öyle deneyeceğiz.birşeyler değişirse alacağım.pek sanmıyorum ama ses kartı böle bir probleme sebep olabilir mi?m-audio 2496 pci kullanıyorum.dma buffer size 512 ye ayarlı.

Dedigim gibi, ram'larin MHZ olarak hizi degil sadece diger degerleri de birbirine uyumlu olmali. Gerci uyumlu degilse bile, isini bilen biri BIOS'tan bu isi cok fazla performans kaybetmeden halledebilir. Ama bu epey bir zamanini alir deneme, test etme falan derken epey uzar yani is. Ama imkansiz degil. Bir de ne yaptigini cok iyi bilmen gerekir. Eger ingilizcen varsa sana bu konuda yardimi olabilecek birkac sitenin linkini verebilirim. Kendin ugrasip yapmaya calisabilirsin istersen. Ben de yardimci olmaya calisirim. Ama sorumluluk kabul etmem. Mesela benim kurulumuma bakarsan ben de ram'lar bire bir ayni degil. Marka, model ayni olmasina ragmen hatta.

Infineon PC3200 400 Mhz DDR SDRAM
Memory timings : 3-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Refresh Rate : 7.8

Infineon PC3200 400 Mhz DDR SDRAM
Memory timings : 2.5-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Refresh Rate : 7.8

Gordugun gibi ram'in timing'leri ayni degil. Bunlar 1'er gig'lik ram'lar.
Bende ram icin 4 tane slot var sende oldugu gibi. Bu iki ram'i ilk slota birlikte taktigimda ve boot ettigimde alet 400 mhz single channel ile calisiyordu. Timing ise 3-4-4-8 7.8 idi. Performans epey dusmustu. Ben ise ayni marka ve model oldugu icin duzgun calismalarini ve ayni degerlere sahip olmalarini bekliyordum. Neyse, bu sonucu gordukten sonra, ram'in tekini obur bos olan ikili slot'a aldim. Boylece ram'lar ayni kanal uzerinden haberlesmeyip, senkronize olup, dual channel calismaya basladi. Ama yine de timing'ler istedigimden cok daha kotuydu. Onun icin bunlarin birlikte calisabilecek en yuksek degerlerini bulmam icin epey bir deneme yapmam gerekti. (Bu degerleri degistirdikten sonra ram'i belli basli test programlari ile test etmek falan gibi). Su anda ram'lar 400mhz dual channel, 2,5-3-3-6-8-0-64t degerleri ile senkronize calisiyor...

Bu arada bu timing'ler, programlari calistirdiginda, datanin ne kadar sure ram'da kalacagi, ram'larin kendini ne zaman refresh edebilecegini falan ayarlayabilecegini degerlerdir. Yani performansini direk etkiler.

arkadaslar bende 768 mb ram vardı 256 sını söktüm daha iyi çalısıyor.su an 512 kington ram var .bi 512 yada 1024 daha ekilcem.1024 kington eklesem uyum problemi olur diye korkuyorum .sizce olurmu

roni ramlerini sat ve 512 *2 bir dual kit al..fiyatlar oldukca uygun..
tek 512 alirsan dual calismama riski az değil..

kingston-twinmos-elixir kitleri alabileceğin orta halli urunlerdir..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri