Dedigim gibi, ram'larin MHZ olarak hizi degil sadece diger degerleri de birbirine uyumlu olmali. Gerci uyumlu degilse bile, isini bilen biri BIOS'tan bu isi cok fazla performans kaybetmeden halledebilir. Ama bu epey bir zamanini alir deneme, test etme falan derken epey uzar yani is. Ama imkansiz degil. Bir de ne yaptigini cok iyi bilmen gerekir. Eger ingilizcen varsa sana bu konuda yardimi olabilecek birkac sitenin linkini verebilirim. Kendin ugrasip yapmaya calisabilirsin istersen. Ben de yardimci olmaya calisirim. Ama sorumluluk kabul etmem. Mesela benim kurulumuma bakarsan ben de ram'lar bire bir ayni degil. Marka, model ayni olmasina ragmen hatta.
Infineon PC3200 400 Mhz DDR SDRAM
Memory timings : 3-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Refresh Rate : 7.8
Infineon PC3200 400 Mhz DDR SDRAM
Memory timings : 2.5-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Refresh Rate : 7.8
Gordugun gibi ram'in timing'leri ayni degil. Bunlar 1'er gig'lik ram'lar.
Bende ram icin 4 tane slot var sende oldugu gibi. Bu iki ram'i ilk slota birlikte taktigimda ve boot ettigimde alet 400 mhz single channel ile calisiyordu. Timing ise 3-4-4-8 7.8 idi. Performans epey dusmustu. Ben ise ayni marka ve model oldugu icin duzgun calismalarini ve ayni degerlere sahip olmalarini bekliyordum. Neyse, bu sonucu gordukten sonra, ram'in tekini obur bos olan ikili slot'a aldim. Boylece ram'lar ayni kanal uzerinden haberlesmeyip, senkronize olup, dual channel calismaya basladi. Ama yine de timing'ler istedigimden cok daha kotuydu. Onun icin bunlarin birlikte calisabilecek en yuksek degerlerini bulmam icin epey bir deneme yapmam gerekti. (Bu degerleri degistirdikten sonra ram'i belli basli test programlari ile test etmek falan gibi). Su anda ram'lar 400mhz dual channel, 2,5-3-3-6-8-0-64t degerleri ile senkronize calisiyor...
Bu arada bu timing'ler, programlari calistirdiginda, datanin ne kadar sure ram'da kalacagi, ram'larin kendini ne zaman refresh edebilecegini falan ayarlayabilecegini degerlerdir. Yani performansini direk etkiler.