Mahcem Agbi (yasini bilmiyorum benimki 30)
Resimdeki alet pvw2600p evet
Bilgilendirme amacli..
Sony de betacam sp de 3 seri var bvw pvw ve uvw.
Bunlarin icinde en iyisi broadcast serisi olarakta bilinen 2 kanali banda 2 kanalida goruntunun altina yazabilen 4 kanalli bvw serisi ki zamaninda bununla 5. jenerasyona kadar cikildigi anlatilirdi (Analog montajda en fazla ikinci jenerasyona kadar ciktim) pro serisinde bu sayi 3 tu.
pvw serisi yada betacam sp 2000 pro profesyonel serisi ve universal uvw serisi.
fiyat olarak bvw 70 45bin dolarken pvw2800 22bin uvw1800 de 11bin dolardi.
Hepsinde component (y/r-y ve b-y) giris cikis composite giris cikis ve s video giris cikis vardi bir tek 75d sdi cikis girisi desteklerdi.
component formatini atasi betacam dan alirdi ki betacam rgb calisirdi yuv betacam sp ile gelen daha ileri bir goruntu aktarma vs sistemiydi.
Adinin yanindaki SP Superior Performance demektir.
Betacam 82 Betacam SP 86 da kullanilmaya baslanmistir.
Seri Sunlardan olusurdu
(model numarasi yani bossa eger alet ntsc p varsa alet pal demektir)
Broadcast
BVW 85 (katalogda gordum Turkiyede hic gormedim 8 kanal ses kaydi yaparmis)
BVW 75 D sdi cikisli vd dt
BVW 75 dt recorder
BVW 70 recorder
BVW 65 dt player
BVW 60 player
Pro serisi
PVW 2800 Recorder
PVW 2650 dt player
PVW 2600 player
Universal Serisi
UVW 1800 editing recorder
UVW 1600 editing player
UVW 1400
UVW 1200
Ve unuttugum bir kac model daha. Bir kac tanede betacart icin olan modeller vardi
seridekilerin hemen hepsi editing vtr idi recorderlara playerda baglar cut montaj yapabilirdik insert goruntu girerdik goruntunun ustune baska ses kaydederdik vs vs. Mesela yurtdisindan gelen ve Turkiyede enter band olarak bilinen bantlar hep 4 kanaldir.. diyaloglari kapatir ustune turkce dublajini kaydedersin film turkce olur. Broadcast serisi ve Pro serisi arasindada goruntu acisindan daglar kadar fark vardi bunu gozle gorebilirdik. Ayni sekilde broadcast serisinin kameralarindaki kayitcilarinda (bvv5) (hayir bvw degil bvv5) 4 kanal ses girisi varken pro serisinde bu 2 kanaldi ve kameralarinda arasinda cok ciddi bir goruntu kalitesi farki vardi. Sony bvw400 cok iyi bir kameradir ustune bvw600 cikti ve sony ayni seriye dvw digital betacam olarak 700 790 970 diye devam etti simdide ayni kameralari ayni ccd ve ayni recorderla hdcam diye hdw serisi olarak satiyorlar baska bir deyisle ayni ccd aslinda hd de cekermis ama cekmiyormus digital betacam 50mbit 4.2.2 kaydedici aslinda hd de kaydedermis ama kaydetmiyormus bunca sene bu teknolojiler bu kadar ulke ve insana itelenmis.
BVW serisinin bence en onemli cihazi bvw75 di. bvw 75 dt (dynamic tracking) recorderdir yani eski zaman mac yayinlarindaki pozisyon tekrarlarinin vazgecilmez aletiydi kaydettigi goruntuyu hizli ve yavas okuyabiliyordu bu ozelligi sayesinde kafasinin fiyati 70inkinin 3 kati civariydi ve butun seriler icinde hem kaydedip hem dt ozelligi olan tek aletti.
Simdi iste benim teknik hizmetimi veren studyoda bir rack mount ta kirk yilin basi bir reklam bandi basilirsa veya betacamda is gelirse kullanmak icin duruyorlar... bazi tvler hala daha betacam sp den yayina devam etselerde ben gecen hafta 20 adet reklam bandi basarken kasetteki droplari filan gorunce ne kadar uzun zamandir kullanmadigimi farkettim.
Rack mounttaki bvw60 yerini hdw hdcam kardesine coktan devretmis bile.
Yukaridan asagiya evo9850 ntsc hi8 vtr
hdw 1800 hdcam
pvw2600p
bvw70p
pvw2800p