[Eski] Ses Seviyesi Standardı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

karkafali

Yeni üye
Öncelikle herkese merhaba diyorum. Ve hemen soruma geçiyorum.

Kısa flimlerde kliplerde falanlar filanlar genel bir projede yani görüntünün ses seviyesi nedir. Yani kanallarda her klip aynı ses seviyesinde değildir ama hepsi aynı seviyede çıkarya bende bunu merak ettim. Neden çünkü lazım.

Şimdi tam anlamıyla açık anlattımmı bilmiyorum ama acemi biri olarak derdimi anca bu boyutta anlata biliyorum.

1khz ton verip bunu vtr de 0 a sabitlemek gerekiyor.
En yaygin format Betacam SP vtr lerde ses potanslarini cekerseniz tik diye acilir ve sesin seviyesi sabitlenir ancak indirirseniz otomatige gecer, ben 11 senedir film yapiyorum henuz daha banda basarken sesi manuel e alan gormedim.
Bizim ulkede yuksek kaydedip "yayinda toplar" yada dusuk kaydedip "yayinda sesci acar" vs gibi mantiklar var malesef.
Birde genelde bizler film yaparken genelde sesin mixinide montaj setinde yapiyoruz ve kulaga gore yapiyoruz montaj operatorleri malesef sesten cok iyi anlamiyorlar ve cogu montaj setinde uyduruk cin mali aktif speakerlar vs vs var. Dolayisi ile isin basinda kimse yoksa montajci o saatteki filmi bitirmis olmanin yorgunlugu ile kafasina gore bir miksaj yapip isi bitiriyor. Cogu montaj setinin ses ozellikleri cok gelismis degil. Aslina bakarsaniz su da var cogu radyo ayni seviyeden yayin yapmiyor yani bununda bir standardi yok tipki tv lerde oldugu gibi. Yada mesela hala bu ulkede cogu izledigim iste insanlarin yaka mikrofonu takamadiklarini goruyorum yahu nedirki onden bi loop arkadan bi loop ceketin gomlegin icine gizle gitsin... neyse filan falan..

Selam

daha once bu konu AES Turkiye'de yazmistim. bence bu dernegin Rtuk ile yapmasi gereken calismalardan biri, ama ozaman yurtdisindan TR yi kurtarma gibi sacma yanitlar gelmisti :lol:

bu bir standart getirme olayidir. her TV kanali kalite speclerine gore ses seviyelerini belirler.
duzgun calisan bir TV kurulusunda veya genel bir standart ortaminda, kasetini TV ye gondermeden once, yada filmini festivale postalamadan once sana kasetin kalite kontrolu gecmesi icin specler verilir.

ornek: max peak -10db where -20db=0VU seklinde.
Diyalog RMS degerleri program boyunca- 27db olucak seklinde. (discovery channel standartlari)

durum boyle olunca, Tv programlari arasinda ziplama, ses degisiklileri olmiyacaktir.

reklamlar konusuna gelince, o bir dunya sorunudur. burda bile reklamlarda herkes kumandaya atlayip sesi kismaktadir :?

sorunu yaniti, filmini gonderecegin kurulusun specleri nedir? onlara bakman gerekli, her kanalin veya festivalin specleri farkli oluyor. sudur diye bir cevap yok.

bol sans

Anladım. İlginiz için çok teşekkürler. Bu resimdeki ürünün ismi nedir hocam Yada tavsiye edebileceğin bir ürün varmı.

karkafali' Alıntı:
Anladım. İlginiz için çok teşekkürler. Bu resimdeki ürünün ismi nedir hocam Yada tavsiye edebileceğin bir ürün varmı.

Sony PVW serisi ya da o lisansla üretilmiş Betacam SP video player. Büyük bir ihtimalle PVW-2600, öyle göründü bana çift VU ve pot yerleşiminden. Bir zamanlar (90'larda) TV yayıncılığında standart bir teyp formatıydı ve player'ları 15-25 bin dolar, recorder'ları ise özelliklerine göre 30 ile 45 bin dolar arasında değişirdi (özellikle 4 kanal audio kaydeden BVW serisi). Televizyon montaj stüdyolarında her odada en az üç adet bulunurdu (A/B montaj için). Televizyon istasyonlarında ise resmen duvar dolusu bulunurdu, ben diyeyim 50, sen de 100. Her 3,000 saat okuma/yazmada bir kafa değişimi isterdi ve her kafa değişimi 4-5,000 dolara malolurdu. Türkiye'de değiştirebileni de yoktu o zamanlar, bakım için İngiltere'den adam getirilirdi. Sonra değişmiştir belki bilemiyorum.

Şimdilerde de sağda solda vardır kullanılıyordur herhalde ama çoğunluk HD Flash Media Recording'e dönmeye başladı artık, özellikle yurt dışında kalmadı gibi birşey.

M.

Mahcem' Alıntı:
karkafali' Alıntı:

Sony PVW serisi ya da o lisansla üretilmiş Betacam SP video player. Büyük bir ihtimalle PVW-2600, öyle göründü bana çift VU ve pot yerleşiminden. Bir zamanlar (90'larda) TV yayıncılığında standart bir teyp formatıydı ve player'ları 15-25 bin dolar, recorder'ları ise özelliklerine göre 30 ile 45 bin dolar arasında değişirdi (özellikle 4 kanal audio kaydeden BVW serisi). Televizyon montaj stüdyolarında her odada en az üç adet bulunurdu (A/B montaj için). Televizyon istasyonlarında ise resmen duvar dolusu bulunurdu, ben diyeyim 50, sen de 100. Her 3,000 saat okuma/yazmada bir kafa değişimi isterdi ve her kafa değişimi 4-5,000 dolara malolurdu. Türkiye'de değiştirebileni de yoktu o zamanlar, bakım için İngiltere'den adam getirilirdi. Sonra değişmiştir belki bilemiyorum.

Şimdilerde de sağda solda vardır kullanılıyordur herhalde ama çoğunluk HD Flash Media Recording'e dönmeye başladı artık, özellikle yurt dışında kalmadı gibi birşey.

M.

images%2Fproducts%2Fdetail%2Fimages_products_detail_Sony%20PVW2800.jpg

Evet şimdi eskiden kullanılan makina bu fakat artık

http://www.youtube.com/watch?v=kn-Ln-fHcjI

Bu makinalarmı kullanılıyor.

Mahcem Agbi (yasini bilmiyorum benimki 30)
Resimdeki alet pvw2600p evet
Bilgilendirme amacli..
Sony de betacam sp de 3 seri var bvw pvw ve uvw.
Bunlarin icinde en iyisi broadcast serisi olarakta bilinen 2 kanali banda 2 kanalida goruntunun altina yazabilen 4 kanalli bvw serisi ki zamaninda bununla 5. jenerasyona kadar cikildigi anlatilirdi (Analog montajda en fazla ikinci jenerasyona kadar ciktim) pro serisinde bu sayi 3 tu.
pvw serisi yada betacam sp 2000 pro profesyonel serisi ve universal uvw serisi.
fiyat olarak bvw 70 45bin dolarken pvw2800 22bin uvw1800 de 11bin dolardi.
Hepsinde component (y/r-y ve b-y) giris cikis composite giris cikis ve s video giris cikis vardi bir tek 75d sdi cikis girisi desteklerdi.
component formatini atasi betacam dan alirdi ki betacam rgb calisirdi yuv betacam sp ile gelen daha ileri bir goruntu aktarma vs sistemiydi.
Adinin yanindaki SP Superior Performance demektir.
Betacam 82 Betacam SP 86 da kullanilmaya baslanmistir.
Seri Sunlardan olusurdu
(model numarasi yani bossa eger alet ntsc p varsa alet pal demektir)
Broadcast
BVW 85 (katalogda gordum Turkiyede hic gormedim 8 kanal ses kaydi yaparmis)
BVW 75 D sdi cikisli vd dt
BVW 75 dt recorder
BVW 70 recorder
BVW 65 dt player
BVW 60 player
Pro serisi
PVW 2800 Recorder
PVW 2650 dt player
PVW 2600 player
Universal Serisi
UVW 1800 editing recorder
UVW 1600 editing player
UVW 1400
UVW 1200
Ve unuttugum bir kac model daha. Bir kac tanede betacart icin olan modeller vardi…

seridekilerin hemen hepsi editing vtr idi recorderlara playerda baglar cut montaj yapabilirdik insert goruntu girerdik goruntunun ustune baska ses kaydederdik vs vs. Mesela yurtdisindan gelen ve Turkiyede “enter band” olarak bilinen bantlar hep 4 kanaldir.. diyaloglari kapatir ustune turkce dublajini kaydedersin film turkce olur. Broadcast serisi ve Pro serisi arasindada goruntu acisindan daglar kadar fark vardi bunu gozle gorebilirdik. Ayni sekilde broadcast serisinin kameralarindaki kayitcilarinda (bvv5) (hayir bvw degil bvv5) 4 kanal ses girisi varken pro serisinde bu 2 kanaldi ve kameralarinda arasinda cok ciddi bir goruntu kalitesi farki vardi. Sony bvw400 cok iyi bir kameradir ustune bvw600 cikti ve sony ayni seriye dvw digital betacam olarak 700 790 970 diye devam etti simdide ayni kameralari ayni ccd ve ayni recorderla hdcam diye hdw serisi olarak satiyorlar baska bir deyisle ayni ccd aslinda hd de cekermis ama cekmiyormus digital betacam 50mbit 4.2.2 kaydedici aslinda hd de kaydedermis ama kaydetmiyormus bunca sene bu teknolojiler bu kadar ulke ve insana itelenmis.
BVW serisinin bence en onemli cihazi bvw75 di. bvw 75 dt (dynamic tracking) recorderdir yani eski zaman mac yayinlarindaki pozisyon tekrarlarinin vazgecilmez aletiydi kaydettigi goruntuyu hizli ve yavas okuyabiliyordu bu ozelligi sayesinde kafasinin fiyati 70inkinin 3 kati civariydi ve butun seriler icinde hem kaydedip hem dt ozelligi olan tek aletti.
Simdi iste benim teknik hizmetimi veren studyoda bir rack mount ta kirk yilin basi bir reklam bandi basilirsa veya betacamda is gelirse kullanmak icin duruyorlar... bazi tvler hala daha betacam sp den yayina devam etselerde ben gecen hafta 20 adet reklam bandi basarken kasetteki droplari filan gorunce ne kadar uzun zamandir kullanmadigimi farkettim.
Rack mounttaki bvw60 yerini hdw hdcam kardesine coktan devretmis bile.

Yukaridan asagiya evo9850 ntsc hi8 vtr
hdw 1800 hdcam
pvw2600p
bvw70p
pvw2800p

karkafali
senin gosterdigin cihaz ses kaydetmek icin
su anda sony de hdcam ve xdcam (disk) panasonicte dvcpro ve turevleri vede karta kaydeden p2 ler var.

Ben kendi adima Dvcpro / Dvcpro 50 ve dvcam tercih ediyorum.

Tunca, benim yaş 38, bu yaz 39 olacak.

UVW serisi ucuz dandik seriydi, VITC okumazdı onlar yanlış hatırlamıyorsam, sadece LTC okurdu. O yüzden sadece okuma ve bire bir kopya çıkarmada işe yarardı. Genelde de okuma odalarına konurdu, asistanlar bant izleyip sahnelerin TC lstesini çıkarsın diye. Montaj odalarına girmezdi onlar. O yüzden UVW demişler galiba, Ucuz VW anlamında :)

11 bin dolar ver, ne için? Sırf Betacam kasetleri izleyip not tutabilmek için. Heh...

Doğrusun, PVW'ler Profesyonel VW, BVW'ler de Broadcast VW idi. BVW'lerin o kadar pahalı olmasının sebebi hem 4 kanal audio kaydetmesi hem de Dynamic Tracking yapabilmeleriydi, slo-mo ve fast-mo yapabilmek için. PVW serilerinde DT var mıydı yok muydu pek hatırlamıyorum, ama sanırım vardı ama BVW serisi kadar başarılı değildi galiba. Ama o özelliklerde de Panasonic D3 ve D5 dijitaller çıkmıştı benim zamanımda (D3 composite digital, D5 component digital), Betacam SP'yi ezip geçmişti. O yüzden paldır küldür Digital Betacam'a geçmişti Sony.

Osman Sınav'ın favori formatıydı Panasonic Digital, mümkün olduğunca Betacam çalışmazdı, o yüzden görüntü kalitesi olarak Süper Baba devrindeki diğer dizilere fark atıyordu bariz bir şekilde ben Vipsaş'ta çalışırken. Bir de adamın üstün yönetmenliği tabii. "Diziye şaryo Jimmy Jib kurduruyor adama bak" derlerdi o zaman. Yok ki öyle birşey o zamanlar, koy tripodu omuz üstünden çat çut plan al gitsin, doldur boşalttı herkes. Tabii sonra standart oldu ayrı mesele.

Hey gidi günler. Neyse konuyu dağıtmayayım...

M.

PVW pro video world Broadcast video world filan gibi bir acilim vardi yanlis hatiramiyorsam... birde broadcast serisinin mekanizmasi pro serisine gore daha saglam yapida oldugunu duymustum metal ve plastik gibi birinde pahali birinde ucuz malzeme kullanmislar. Diye bilirdim bu farki agirliklarindanda anlardik zaten hem pvw3p kamera arkasi kaydedici bvv5 den hafifti hemde bvw serisi vtr pvw serilerine gore agirdirlar. Bu arada BVW de kafa sayisi pvw den daha cok diye duymustum bu konudada cok net bir bilgim yok. (2 kafali kaset kaydedici 3 kafali kaset kaydedici gibi)
gelelim dijitale.. Turkiyede d3 u bir kiside oldugunu duydum birde vipsasta varmis... japonlar parcaladilar bir dvcpro50 verdiler diye bir efsane anlatilir dururdu. d5 i hic gormedim d9 digital s i gormuslugum var jvc nin hic kullanmadim... bunlar icinde en yaygin olani d4 olmali digital betacamdi... panasonic sonradan dvcpro (D7) ve dvcpro50 diye 2 format cikardi kameralari sorunlu olsada format olarak severim ancak Turkiyede pek tutulmadilar. Ampex ict diye bir format vardi panasonic m2 diye bir format vardi.. ha sony nin basarisiz isleri olmadimi? olmazmi... mesela betacam sx... niye boyle bir format cikardilar sonradan formata ne oldu kimse anlayamadi : )))
ben dvcam seviyorum neden?
canli ornek amerikali bir cekim ekibi geldi dvcpro hd cekiyorlar 66m kaset kllaniyorlar ve kasedimiz ankarada bitti. Ankaranin altini ustune getirdim dvcpro66 ankarada yok balkan istanbuldan gonderdi ertesi gun elimize gecti dvcam de ise bakkalda markette bile kullanilan dv kasetlere hem dv hem dvcam formatinda cekim yapabiliyor.

Bu arada bu D listelemesinde enteresan bir detay var bunuda paylasmak istiyorum seninle.

As a curiosity, D-4 doesn't exist, as number 4 is a major taboo in Asian cultures (pronounced the same as "death" in Japanese). Rumours go that this even delayed the standardization of D-3 and D-5.

Bilmem mi? BVW serisi eşek ölüsü gibiydi, iki kişi zor kaldırırdık, leş :)

D5'i Türkiye'de kimse almadı. D3'e bir tek Özdemir Bey girmişti, o da şahsına münhasır öncü meraklı bir adam olduğu için. Allah sıhhat afiyet selamet versin, onun sayesinde çok cihaz gördüm öğrendim. Steadycam filan... Kimse bilmiyordu ki nereden göreceksin... Satınalma pazarlıklarında tercümanlığı ben yapmıştım, ne heyecan... sonra geldi kurduk öndeki merdivenlerde koşarak deneme çekimi yaptık filan, Özgür Eken asistan, abisi Oğuz da ilk SteadyCam operatörümüz, hehe :) Pazarı olsa eminim Helicam bile alırdı, o derece mesleğe aşık bir adamdır Özdemir Bey. Sağolsun ne güzel hatıralar.

D5 çıktığında çok pahalıydı, diğer diziler D3'ü bile kiralamaktan kaçınıyorlardı, nerde kaldı D5'i kiralayacaklardı? Ellerinde olsa ucuz diye Umatic'e bile dönerlerdi kim bilir...

Ayrıca D3 composite olmasına rağmen Betacam'ın Component'i kadar iyiydi. O yüzden "ne yapacaz D5'i?" düşüncesinin hakim olduğunu hatırlıyorum. Bir de renk paleti olarak Panasonic çok canlı gelirdi bana, Betacam SP nedense çok pastel kalıyordu, kameralar arası farktan sanırım.

Ama hatırladığım bir şey daha var, D3'de bir Dynamic Tracking vardı, aklımı başımdan alırdı. Betacam SP'lerin DT'si yalan oluyordu yanında resmen...

Ampex'e İmaj çok yatırım yapmıştı diye hatırlıyorum o zamanlar ama yanılıyor olabilirim...

M.

dct_1.jpg

Soyle bir vatandasti kendisi
ben dunya gozuyle gormedim...
Turkiyede su anda steadicam oldukca siklikla kullaniliyor iyi operatorleri oldugu kadar kotu operatorleride malesef var cunki ogrenmek icin yaninda asistan giden eleman zamanla bende kullanirim bunu diyerek kusanip ciktigi icin ve Turkiyede yurtdisindaki gibi bu isin kurslari olmadigi icin...
Panasonic kamera cok kullandim... halada kullaniyorum ama oncelikle Turkiyedeki distributoru basari kesinlikle cok kotu... Turkiyede malesef kameramanlar ve film insanlari duyduklarini kullaniyorlar ve duyulanda genelde sony urunler oluyor. Basari dogru duzgun tanitm yapmadigi icin yurrdisindaki gibi yaygin degil panasonicler. Bunun yaninda ben cok uzun sure ajd910 diye bir kamera kullandim renkleri nefistir ama mesela cok kotu bir vizoru vardir hatta bugulanir ve seslerle ilgili cok buyuk sikintilari oldu hep benzer sikintilari 610larlada yasadim ama mesela ama simdi sdx serisi kameralarindan var 900 diye bir kamera nefis bir alet. Aynisinin hdsi de hdx900 oda guzel kamera. Butun sikintilari cozmusler.
Sen ikegami kameralarida bilirsin : )

Evet hatırlarım tabii :)

Bayağı da popülerdiler, Sony 600'lerle kafa kafaya olan bir modelleri vardı hatırlayamadım şimdi. 55'li birşeydi galiba.

Ikegami'nin stüdyo tipi Betacam SP recorder'ları da vardı diye hatırlıyorum. Sony'ninkilerin tıpatıp aynısıydı, sadece Sony yerine Ikegami yazardı.

Şimdi herşey HD'ye döndü tabii onlar tarih oldu.

Şimdi kafayı çeken neler var Tunca?

M.

Agbi
hc serisi ve hl serisi kameralar vardi bunlari hatirliyorsun sanirim hl55
Ikegaminin vtr lerini hic gormedim ama sony ile ayni uretimi olan BTS (philips) thomson ve ampex leri hatirliyorum urunler birebir ayniydi ve parcalari alip kendileri birlestirirler denirdi ayni sekilde betacam sp dockable tape bvv5 de ampexde cvr5 idi.
O donem pek cok kamera 2 parcaydi camera ve dockable recorder olarak.

Su anda Kafayi cekenler neler var?
Sony f35
super 35mm uc degil tek ccd
bu kamerayi sony once ortagi oldugu panavision a genesis diye yapti kendi hd formati kameralarini iyice sattiktan sora bunuda f35 diye piyasaya sundu... su anda turkiyede imaj da var.
sony f23
ayni kamera ama 2/3 ccd
buda imajda var 4 tane filan sanirim
sony f900
2/3 inch yine
bundan bol miktarda var cesitli sirketlerde
hatta kurtlar vadisi filan bunlarla cekiliyor

bu arada bu kameralarla zeiss in digi prime serisi lensleri kullaniliyor genelde
http://www.digiprimes.com/2005/home/

bu arada hic kullanmamis olsamda red diye bir alet ortaligi kasip kavuruyor desek yeridir, deyim yerindeyse sony nin senelerdir kaktirdigi ve kaktirmaya devam ettigi aletlere cok guzel bir alternatif getirdi
http://www.red.com/
kaktirmayida kabaca anlatmaya calisirsak
f900r adli kamera her ne kadar film cekilebildigi cekilenin 35 e basilabildigi soylensede kayit kismi 4.2.2 calisan bir aletti yani goruntu kalitesi olarak 35mm in yanina yanasamaz ki ben video teknolojisini savunan bir adamimdir. Sony nin hdcam serisindeki butun kayitcilari 4.2.2 yani kayit tarafinin digital betacamdan bir farki yok.
ancak f serisi ile birlikte bu kayitciyida 4.4.4 olarak sundular yani biz size bugune kadar hd diye goruntunun yarisini atiyor yarisini tutuyorduk simdi hepsini tutuyoruz diyorlar bir nevi.
f35
26%2005%2020081211758468sony_f35_srw1.jpg

bu alette red
red1.jpg

mantigi tipki ikea gibi body 17500 dolar ustune eklemek istedigin hersey opsiyonel kullanmadigin aksesuara para odemiyosun.
iste body bu
101001.jpg

Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım :wink:

Film sektöründe işler sanırım televizyon sektörüne göre biraz daha parlak.

Biz hala stüdyolarımızın pek çoğunda sd kullanıyoruz ve rejilerimizde 90 lı yıllardan kalma resim masaları ile çalışıyoruz.

Hele hele up link araçlarımızın pek çoğunda analog sd sistemler kullanıyoruz :wink:

Bu arada konuyla ilgili olarak da biz hala ses seviyesini kanal içindeki farklı birimlerde bile oturtamadık kanal içindeki departmanlar arası giden gelen sequence'larda bile çok büyük ses seviye farkları var...

Sony ve panasonicin senelerdir bize sd diye kakaladigi kamera (ccd) ve recorderlara (4.2.2) bakarsan sd iyidir bosver.
Ayni kamera hem hd hem sd mis de bizim haberimiz yokmus.

Geri