[Eski] SSL Duende Native (VST-RTAS-AU)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Chucky' Alıntı:
Bakalım Waves 'de SSL paketini tek tek satışa çıkaracak mı?

Çıkaramaması lazım. Geçenlerde Compel'in düzenlediği SSL seminerinde SSL yetkilisi Waves'in lisans haklarının sona erdiğini Waves SSL plug in'lerin updateler'i olmayacağını ve yeni SSL ürünlerinin piyasaya süremeyeceklerini söylemişti. Artık sadece kendimiz yapacağız demişti.

Uzun zamandır bekliyordum açıkçası. SSL 12/3/2010 tarihinde bir mail göndermişti bana Duende Native ile ilgili. Beta testerlar aranıyordu. Başvurmuştum fakat ses çıkmamıştı. Neyse, biraz uzamış sanırım bu beta testing aşaması. :) Hayırlı olsun diyelim...

Barış Mert Peker' Alıntı:
Neyse, biraz uzamış sanırım bu beta testing aşaması. :) Hayırlı olsun diyelim...

Evet biz bitti zannederken 2. bir aşama başlattılar ve 1-2 hafta daha sürdü. Çok düzenli ve detaylı çalıştıklarını belirtmem lazım, daha öncede bir kaç plug-in'in beta testing'ini yapmıştım ama bu özen ve ciddiyet yoktu.

Öte yandan Waves şimdi API turlarına başlıyormuş :D
Waves SSL alanlar ne olucak peki dünya kadar engineer kullanıyor? Birde o tarafın fiyatları da düşer şimdi.

Waves için büyük mesele olmaz herhalde. SSL bundle olmaz, British 4K bundle olur. Universal Audio isim hakkını vermedi de ne oldu, LA2A, CLA-2A oldu. UAD SSL ismini kullanmadan önce UAD 4k gibi isimlendirme yapmıyor muydu, SSL ismiyle daha pahalıya upgrade ettirmeye falan çalışmıştı kullanıcılarını birde. :evil:

Duende meselesine gelirsek. :mrgreen: Demolayan oldu mu yav. GS' de karışık yorumlar var. Hardware Duende kullananlar çok övüyordu ama Native kullanıcılardan pek aşık olan yok gibi. Bende demolayacağım yakında bakalım.

Valla fiyatlarıda uçuyor açıkçası. Waves ürünlerini 500$'a tüm paketi alabiliyorken bunlarda 343$ 'a sadece bir plugin alabiliyorsun. (250 euro= 343$) bakalım ilerleyen günlerde ne olacak.

Şahsen "x" serisi bana daha çekici geliyor, denerken hatta aklıma flux plug-in'leri gelmişti ve bu ne kadar kişisel olsa da bence aynı lig'de oynuyorlar.

Solid State Logic üzerinden free demoyu indirdim ve hemen kurdum, çok basit bir registrationu var. Temel bir Licence Centre üzerinden yapıyor bu işlemi. Her neyse :)

Başladım test etmeye. O da ne? Drum strip çok hoşuma gitti, hatta muhteşem. Drum track kanalları için tasarlanmış, bir 'Transient Designer' mantığı ile çalışan Transient Shaper'ı var. Punch soundlar için ideal. Klasik bir gate'e sahip. Ancak kapının açılıp kapanma zamanının yanı sıra bir de open & close olmak üzere 2 parametre daha eklemişler. Kapının tam, yarım ya da belirlenen ayara göre aralık bırakmasını ve/veya bırakmamasını sağlıyor. Bence bu işi profesyonel olarak yapanlar için daha fazla kontrol, yarı profesyonel ve/veya amatör olarak yapanlar için ise sonuca ulaşabilmenin pratik bir yolu gibi görünüyor. HF ve LF Enhancer'ı ise oldukça güzel. Drive parametresi bir nevi Dry/Wet gibi çalışma esnekliği sunuyor. Bir de SSL konsolları üzerinde bulunan Listen Mic Compressor'ü var. Drum kanallarında farklı soundlar yaratmak için birebir diyebilirim. Kullanımı çok basit. Bir 'Comp' parametresi var, ki LA-2A'nın peak reduction'ı gibi çalışıyor. Bi 'Make Up' ve bir de 2Dry/Wet' parametresi var.

Altta Process Order yazan yerde ise signal chain belirlenebiliyor. Yani Transient Shaper'ı LMC'den öncesine veya sonrasına koyulabiliyor, keza gate ve HF/LF Enhancer da öyle. Unutmadan, bir de tüm sinyal işlemciler hemen üstlerinde duran bir buton ile sinyale eklenip kaldırılabiliyor. Input ve Output Gain knobları yanında bir de Dry/Wet parametresi eklenerek sinyal üzerine belirlenen ölçüde process edebilme imkanı sağlamayı da unutmamışlar.

1 günümü sadece drum strip üzerine ayırarak ve neredeyse eski projelerimin hepsindeki drum kanallarına açarak test ettim. Sonuç beni oldukça memnun etti. Henüz diğer plug in'leri deneme fırsatım olmadı. O'nları da deneyince yazarım bu başlık altında. Özellikle x-Verb'ü çok merak ediyorum. Şimdilik bu kadar, ben çok beğendim walla :D

Ben de demosu ile baya bir vakit geçirdim.Açıkcası benim de aklımı aldı drum strip :mrgreen: Onun dışında channel striplerde pek farklılık görmedim Waves pluginlerine göre.Belki benim dinlediğim monitörlerden kaynaklıdır...Ama Waves pluginlerine göre Pc ye daha az yük bindirdiğini söyleyebilirim.

Stereo bus comressor için de wow diyebilirim :mrgreen:

Erdoğan abinin de dediği gibi oldukça transparan. Ancak benim gözlemim sadece bu kadar değil. Attack zamanını 10ms. Release zamanını da 100ms. ayarlayıp press oranını 20:1 de tutup overcompress basınca 1176 gibi çalışıyor, omph pump ediyor soundu resmen (tabii bu benim parça üzerinde duymak istediğim sound için yapılmış bir ayardı). Özellikle de kicklerde muhteşem bir etki yaratıyor. Tabii öncesinde pultec tarzı bir eq koymayı unutmayın :) Bu trick'i diğer kompresörlerde denediğimde bu ölçüde güzel bir sonuç alamadım doğrusu. Hele özellikle waves'in SSL Comp.'u resmen berbat etti.

Bir de şu var ki bu kompressör öyle muadilleri gibi master kanalda kullanırken stereo genişilik üzerinde olumsuz bir etkisi yok. 2dB'den fazla basmadım aslında, fazla yüklenmedim. Duyduğum sonuç mükemmel, mix içinde her bir öğe sanki birbiriyle iç içe girdi. Diğer bir tarifle cuk oturdu diyebilirim :)

Drum kanalları üzerinde paralel olarak denediğimde de çok güzel bir cevap verdi. Bu trick de Dave Pensado'ya ait. Örneğin kick kanalını duplicate edip orjinal kanalı dry bırakıp kopyaladığımız kanal üzerine bir kompresör ardından da pultec eq açıyoruz. Attack zamanı parçanın durumuna göre (ama yine de fast), Release zamanı için de 100ms. başlangıç için iyi olabilir. Ratio'yu fazla yüksek tutmamak gerek, ben 2:1'de bıraktım. Ardından da UAD Pultec açıp gerekli eq ayarımı yaptım. Bu kanalı orjinal kanal ile karıştırarak, kanal volümünü duymak istediğim seviyede bırakarak kullandım. Sonuç beni gayet mutlu etti. Alt frekansları dolu dolu gelen, mideye vuran bir kick soundu ile karşılaştım. Gerçekten güçlü geliyordu. Aynı tekniği muadili diğer kompresörler ile denediğimde böylesine güçlü bir sound ile karşılaşmadım desem yalan olmaz sanırım.

Kısacası bana göre çok da fazla söylenecek birşey yok bu kompresör için, ben çok sevdim. Şayet diğer plug in'ler de böyle ise ben 2xUAD(1)'ları elden çıkarıp üzerine biraz ekleyerek bir SSL Duende Studio Pack almayı düşünüyorum :D

Burak.

Geri