[Eski] Synth tercihi ..

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cocostar

Yeni üye
Uzun br süredir synth almak istiyorum;kaç aydır dışarıda,tünelde gördüğüm aletlere bakıp burnumu çekiyordum.Taa ki geçen gün bir arkadaşım babasının zamanında kullandığı Roland Pro E synthini bize getirene kadar...Aletin tonları aklımı çıkardı.Ve bende bu dünyaya girmeliyim dedim.
Alacağım aletin hem öğrenmeye yönelik beni geliştirebilmesi,kontrollerinin tarafımdan rahat anlaşılabilmesi( :shock: ) gerekiyor.Klavye çalan biri olmadığımdan tuşesinin iyi olması gibi bir şartım yok.Elimde Alesis Photon25 ve M-Audio Keystation 49 bulunmakta ve hiçbir synthin M-Audionun tuşesinden daha kötü olabileceği ihtimalini düşünmüyorum.
Amacım ses üretmeyi düzgüncene öğrenmek ve elektronik müzik çalışmalarımı geliştirmek.Sevdiğim ve ilgilendiğim türler Bülent Arel,Stockhausen gibi kişilerin o dahiyane işleri;daha günümüze dönersek minimal konseptine dahil olan Autechre,Sutekh,Matthew Herbert gibi arkadaşlar.Bu kadar açıklama yapmamın sebebi kesinlikle Technocu olmadığımın altını çizmek idi.

Baktığım aletler ve görüşlerim şu şeklide...

*MikroKorg - Hafif,ufak ve pratik görünüyor
*Juno-D -Videolarına filanda baktım sesleri düzgün geldi bana
*Sh-201 -Bu alet benlik duruyor !

Bu aletler sıfır alabileceğim ayrıca verebileceğim paranında sınırında olan aletler.İkinci el de alet alabilirim ancak kim nerde nasıl satar hiç bilmiyorum.Öyle olursa hatta daha eski daha güzel bir aletim olabilir.
Dx7 ,Ms-2000,JD-990 gibi aletleride tercih edebilirim.
Bu konularda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.Yeni olduğum için karar vermek ve doğrunun ne olduğunu kestirmek zor oluyor.

Öncelikle kendi seslerini nasıl programlayacağını öğrenmek istiyorsan, bunun en kolay yolu soft sintilerle işe başlamak. Piyasada bol miktarda bulunan soft sintilere ilaveten arkadaşımız Bülent'in geliştirdiği bizim de katkı sağladığımız SynthMaster adlı canavar soft sinti ile de rahatlıkla başlayabilirsin. Pedagojik yönü kuvvetli bir cihaz. Tone2 Gladiator'da muhteşem. Diğer bahsettiğin sintiler de iyi sayılır, ancak ne MicroKorg ne de Juno-D/G ile kolay editing yapamazsın (software editor kullanmazsan). DX7 veya JD-990 için de soft editor gerekli. Ama DX7 gerçekten bir klasik. Yıllar sonra bir tane daha aldım ve yeniden önemli bir keşif yaptım diyebilirim. Soft editor alışkanlığın varsa bunlardan herhangi birisi olabilir. İlla da knob'larını tek tek çevirmem lazım diyorsan Nord Lead veya Access Virus uygun olabilir, gerçi bunlar nispeten pahalı aletler.

Aslında sıfır sayılmam soft synth kullanıyorum ama düşüncem kendi aletimle kendi seslerimi üretebilmeye başlamak yönünde.

Biraz araştırınca Juno'nun zaten bana pek uygun olmadığını gördüm.MicroKorg yerinede AlesisMicron tercih edilebilirmiş kanımca.

Dx7 bulursam soft editor kullanayım hiç sorun değil :D

İlla knobları elleyip küllemek istiyorum çünkü bilgisayar ekranından kopup kağıt,kalem,kafa,göz girişmek daha mantıklı geliyor.

Birde glitchy sesleri daha çok seviyorum genelde herkes ensturman tonlarından bahsettiği için bu aletlerle bu tarz sesler ne kadar iyi elde edilir, nasıl olur merak ediyorum.

İşin kişisel kısmı bir yana bugün Sh-201'i,Micron ve MiniKorg'u denemeye gideceğim.Umarım Sh'ı beğenirim.Okuduklarımdan sonra aşşağı yukarı neyle karşılacağımı tahmin ediyorum ama umarım dedikleri kadar çiğ değildir tonları.Ayrıca dediğiniz gibi Virus B modelinin ikinci el olanlarıda bulabilirsem beni uçurur heralde şu an :lol: Parasal açıdan bu aletlere yakın olduğunu duydum.

SH-201'i tavsiye ederim. Cok cok guclu bir sint degil fakat neredeyse hersey gozunun onunde olup bitiyor, eski analog'lar gibi. Ogrenmek icin de oynamak icin de keyifli bir alet.

Bende sh201 var ve rona ya katiliyorum, synthesizer ders kitabi gibi bir synth kendisi, ama forumda satilik jp8000 vardi 1000ytl ye ben ona bakmani tavsiye ederim. Ne tarz muzikle ugrastigini bilmiyorum ama trance ve turevleri ise ozellikle supersaw i ile sana baya keyif verir. Ondada herseye ulasabilirsin ve gozunun onundedir

Archimed' Alıntı:
Çok temiz durumda ve uygun fiyatlı DX-7 bulabilen kişiler bence şanslı insanlardır..

O kadarda imkansız değil bence. Kozmetik olarak 10 üzerinden 8.5 puan, fonksiyon olarak 10 üzerinden 9.5 puan alabilecek bir DX-7'yi geçtiğimiz ay 400$ civarına aldım. Yıllar sonra daha bilinçli bir şekilde incelediğim bu alet oldukça hoşuma gitti, neredeyse bir ikincisini almayı düşündüm. Ankara'da pedalları ve bavulu ile 750 YTL'ye satan bir kişi var. Aleti gidip gördüm, kozmetik açıdan söylediği kadar süper değil, ROM kartlardan birisi de çalışmıyor. Ama yine de isteyen olursa telefonunu verebilirim.

Evet dolaştım baktım
Dx7 ve D-50 ve Yamaha Cs2x buldum
Birde Waldorf Blofeld söyledi birisi ve çok kuvvetli duruyor.

Dx7 ve D-50 ye toplam 1300 ytl fiyat nasıl sizce ?

Diğer sh-201 ve microKorg'a baktım onlar hakkında fikrimi beyan etmeme gerek yok sanırım diğer aletler varken...

D-50'de DX-7 kadar klasik bir alet. Şu an bende de var. DX-7'nin aksine pad tarafı daha güçlü bir alet. Sesi daha akustik bence. DX-7 ise daha sentetik ve vahşi. İkisi için 1300 YTL fena bir fiyat değil, belki 100 YTL daha düşürtebilirsin. 1300 YTL'ye alacağın toplam sonik potansiyel 3000-4000 YTL harcayarak alacağın yeni bir aletten kat kat daha fazla olur, tabii çok fazla insan bunun farkında değil. :wink:

D-50'de biraz kozmetik problem vardı aletin sağ tarafındaki devre şeması sanırım cilt temasından dolayı baya bir silinmiş.Klavye tuşlarınında bazılarında çok hafif arası açılmış.Bir tuşta sanırım ufak bir çıtırdama var (fiziksel olarak).Dx-7'yi görmedim.İkisini de almak fikri çok garip geldi.Birazda saçma ama iki ayrı karakterli alet almak fikride heyecan verici....
Yazarken dikkat etmediğim birşeyi sormak istiyorum.Soft editor kullanmak nasıl oluyor Dx7 de şimdi aklıma geldi ? Kartını programlamak gibi bişeymi ???

Bu arada Waldorf Blofeld hakkındaki görüşleriniz nelerdir fiyatına göre çok iyi bir alete benziyor..

Blofeld iyi tabii ama tipik soğuk Alman sesini seviyor olman lazım. Son zamanlarda keşfettiğim Tone2 Gladiator adlı soft sinti Waldorf'lara rahatlıkla kafa tutabiliyor. D-50'de kozmetik sorunlar varsa ikisini 1000 YTL civarına almaya bak derim. DX-7'nin editörü ROM değil de RAM kartları programlamak için kullanılabilir. ROM kartların üzerine yazamadığın için mevcut sesleri kullanmak zorundasın. RAM, cihaz yanında verilmiyorsa kendi seslerini aletin üzerindeki 32 sesten kötü olanların üzerine veya bilgisayar harddiskine saklayabilirsin. DX-7 editörlerini henüz bende kullanmaya başlamadım ama neticede operatörler veya algoritmalarla ilgili değişiklikleri yapıp envelope'ları rahatça çizebileceğin bir ortam olması lazım. Editörlerin e büyük kolaylığı bu. Gerçi DX-7'yi kendi üzerinden edit etmek sanıldığı kadar da zor değil ama ne yaptığını biliyor olman lazım. Bu arada, hiçbir şey yapmadan, internetteki binlerce hazır DX-7 bankasından kendine güzel bir compilation yapsan bile sana yetebilir. FM sentez konusunda DX-7 gibisi yok. FM-7 falan hikaye kalıyor. İyi fiyata bırakırsa ikisini de al derim, keza birkaç yıl sonra Blofeld'in yeni bir versiyonu çıkarsa mevcut model yerlerde sürünmeye başlar. Dijital sintiler hiçte iyi bir yatırım aracı değil.

Dijital synth iyi bir yatirim araci degil deyip, dunyanin en populer iki dijital synth ini onermek ilginc olmus, herhalde klasik olduklari icin, ama tabi bu da dijital synth lerinde klasik olabilecegini gosteriyor sanirim.
Blofeld tas gibi alet valla, ben iki aydir devamli oynuyorum, dibini bulamadim, bence harika bir synth.
Oturup dx7 filan hakkinda yorum yapmak istemem zira fm tecrubem cok dusuktur.
Klasik sesler pesinde degilsende yani illa d50 nin su sesi diye bir derdin yoksa, bence blofeld d50 den kapasite olarak cok cok daha yuksek ve ses olarakda daha doyurucu, d50 nin padlari meshurdur, gelin bir dinleyin wavetable lar ve o modulasyonla nasil pad lerin olustugunu waldorf da.

İyi bir yatırım aracı değiller, çünkü fiyatlarından belli. Özellikle Virus serisinin düştüğü durum buna iyi bir örnek. DX-7 ve D-50 klasik aletlerinin birer yatırım aracı olarak alınması gerektiğini söylemiyoruz. İkisinin toplam potansiyellerinin maliyete oranla çok yüksek olduğunu ifade ediyorum. Blofeld son zamanlarda soft sintilerin piyasaya hakim olması ile beraber Waldorf'un budget modunda piyasaya sürdüğü bir alet. O nedenle potansiyeline oranla ekonomik olduğu doğru. Ama eski wavetable'lardan yardım aldığı için özellikle ekonomik olduğu da bir gerçek. Şunu da söyleyeyim, FM sentezinin sağladığı spektrum çeşitliliği wavetable'dan daha fazla. Ama tabii zevkler tamamıyla kişiseldir.

Düşündüm gittim Waldorf Blofeld aldım.
D-50 ve Dx-7 yede baktım içime sinmedi aletlerin durumu.Tabi birde satıcının tavırları.
Yanlız içinden çıkan Cd bozuk sanırım.İki bilgisayardaki sürücülerde okuyamadı Cd'yi.

cocostar' Alıntı:
Düşündüm gittim Waldorf Blofeld aldım.
D-50 ve Dx-7 yede baktım içime sinmedi aletlerin durumu.Tabi birde satıcının tavırları.
Yanlız içinden çıkan Cd bozuk sanırım.İki bilgisayardaki sürücülerde okuyamadı Cd'yi.
Güle güle kullan diyelim o zaman :)

Çok teşekkür ederim. :lol:

Sesler acayip kuvvetli,herşey anlaşılır.İlk başta karışık gibi gelmişti hiçte öyle değilmiş.
Ancak bir durum var hala çözümünü getiremedim ve dün gece baya bir zamanımı harcadım nette bu yüzden ;

**Usb üzerinden aleti bilgisayara bağladığınızda bilgisayarın cazırtısı cuzurtusu synthin Audio Out'undan dışarı çıkıyor.

**Kullanma klavuzunda ve internet sitesinde dedikleri "USB Connector for MIDI In / Out" cümlesi tam bir muamma.Midi In dedikleri update ve banka yüklemeleri için sanırım.:shock:

**Midi Out içinse Midi-Ox ile denedim Midi klavyenin komutlarını kesinlikle göndermiyor sadece matrixteki 4 potun komutlarını gönderiyor..Eee,ne yapacağız ki o potları..Midi assign yapıp sequencerdan bas tiz ayarı yaparız artık :?

" The USB connection of the Blofeld allows
*transmitting and receiving of MIDI data
*dumping of operating system updates for the Blofeld
*data exchange with sitable computer software "

Bu yüzden tamam dedim. (Manual.pdf te yazıyor) Ama eve gelince işler çok kötü karıştı.Alet sanki Pitch Shifter'ı olmayan profesyonel bir Cd-Player'a benziyor.Böyle birşey olamaz.Eğer birkaç saat içinde bir çözüm bulamazsam götürüp geri vereceğim.

Bu arada bu konu hakkında tecrübesi olanlar benimle irtibata geçebilirmi ?

Sorunun Blofeld'de oldugunu sanmiyorum. Kodomo isimli uyemiz bu alet icin bir review yazdi diye hatirliyorum, kendisi de cok memnun, ona ulasirsan yardimci olabilir.

E.

Geri