[Eski] Synthesizer-piyano Önerileriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

fish

Yeni üye
Selamlar...1 aydır piyano kursuna gidiyorum,ilerletmeyide düşünüyorum.1000ytl bütcem var.Synthesizer daha elimi sürmüş değilim.Teknik terimlerden de anladığımı söyliyemem,cok yeniyim yani...
Müzik tarzım cok değişken.Radiohead,massive attack,Placebo vs...Hem grand piano hemde cok ceşitli sesler arıyorum.İnternetten bircok alete baktım,siteyide az-cok gezdim.Tarzıma göre tavsiyelerinizi paylaşırsanız havalara ucarım.Tesekkurler...

Tuşlu Enstrumanlar bölümünde sıkça soruldu ve cevaplandı bu başlık. Bir kaç sayfa geriye giderek okuyabilirsin yorumları. Ayrıca ne tür müzik yaptığını ve sıkça kullanacağın sesleri , sahne için mi kayıt aranje için mi kullanacağını söylersen çok daha kesin bilgiler elde edersin.

Örnek bir başlık vermek gerekirse :

viewtopic.php?f=17&t=21610

kiwircik' Alıntı:
Tuşlu Enstrumanlar bölümünde sıkça soruldu ve cevaplandı bu başlık. Bir kaç sayfa geriye giderek okuyabilirsin yorumları. Ayrıca ne tür müzik yaptığını ve sıkça kullanacağın sesleri , sahne için mi kayıt aranje için mi kullanacağını söylersen çok daha kesin bilgiler elde edersin.

Örnek bir başlık vermek gerekirse :

viewtopic.php?f=17&t=21610

Sahneyle işim yok daha cok aranje.Pek terimsel bilgim olmadığını söyliyerekten müzik gruplarının isimlerini verdim.Attığın başlığı inceliyorum,tesekkurler.

Sahneyle işim yok diyorsan, piyano çalışmak için bir dijital piyano alman olur naçizane tavsiyem. Piyano tuşesine en yakın aletler dijital piyanolar nihayetinde.

Aynı piyanoyu bilgisayara midi yoluyla girip , aranjmanlarında bilgisayardaki synth seslerinden faydalanabilirsin. Gerçi tam olarak niyetin bu mu onu bilmiyorum. Aranjman dediğin için tahmin ediyorum.

1000 lira bütçe ile , kaliteli seslere sahip olan bir klavye bulmak açıkcası zor. 1500 liraya ikinci el tertemiz MO-6 veya Motif Classic 6 bulunabilir , hali hazırda piyasada var. Gayet güzeldir benim düşünceme göre.

Eğer ki , piyano dersi alıyorum o yüzden bana piyano tuşeli yani "hammer-action" tuşe lazım diyorsan en mantıklı seçim midi piyanolar olur. Bilgisayardaki sesleri yani "vst-i" ları kullanarak hem evde çalışabilirsin hem de aranjelerinde daha kaliteli sesler kullanmış olursun.

kiwircik' Alıntı:
1000 lira bütçe ile , kaliteli seslere sahip olan bir klavye bulmak açıkcası zor. 1500 liraya ikinci el tertemiz MO-6 veya Motif Classic 6 bulunabilir , hali hazırda piyasada var. Gayet güzeldir benim düşünceme göre.

Eğer ki , piyano dersi alıyorum o yüzden bana piyano tuşeli yani "hammer-action" tuşe lazım diyorsan en mantıklı seçim midi piyanolar olur. Bilgisayardaki sesleri yani "vst-i" ları kullanarak hem evde çalışabilirsin hem de aranjelerinde daha kaliteli sesler kullanmış olursun.
Hammer action özelliğiyle synth kullanmak zor mudur?Önceki başlıklarda okumuştum.
Midi klavyenin Synthesizer dan farkı sadece bilgisayara bağlı calışması mıdır?

fish' Alıntı:
kiwircik' Alıntı:

Hammer action özelliğiyle synth kullanmak zor mudur?Önceki başlıklarda okumuştum.

Zor olduğunu düşünmüyorum. Ben piyano tuşesine alıştığım için synth bile çalıyor olsam hiç zevk almıyorum standart bir midi klavye tuşesinden. Zevki bırakın çalımımı bile etkiliyor. Hatta bende düşünüyorum m-audio'nun hammer action 88 tuşlu midi keyboardlarından almayı.

Midi klavye bilgisayara ses değil veri yollar. Örneğin do notasına bastığın zaman bastığın uzunlukta veri bilgisayar aktarılır. Yazılımlar da bunu sese çevirir.

Tabi daha iyi bilenler var forumumuzda daha güzel anlatırlar muhakkak :)

Oguzhan' Alıntı:
fish' Alıntı:
kiwircik' Alıntı:

Zor olduğunu düşünmüyorum. Ben piyano tuşesine alıştığım için synth bile çalıyor olsam hiç zevk almıyorum standart bir midi klavye tuşesinden. Zevki bırakın çalımımı bile etkiliyor. Hatta bende düşünüyorum m-audio'nun hammer action 88 tuşlu midi keyboardlarından almayı.

Kesinlikle katılıyorum.. Benimde Cme UF 8'im ve Juno-D klavyelerim var ve sahneye ikisini de taşıyıp sadece Cme'yi kullanıyorum , hammond olsun synth olsun piano olsun cok severek çalıyorum o lanet sesleri :)

Synthesizer yerine UF8 yada VMK 188Plus birde orta seviyelerde bir ses kartı aranje ve provalarda işimi görür değil mi?Son olarak da midi klavyelerin ömrü az mıdır?

fish' Alıntı:
Synthesizer yerine UF8 yada VMK 188Plus birde orta seviyelerde bir ses kartı aranje ve provalarda işimi görür değil mi?Son olarak da midi klavyelerin ömrü az mıdır?

Uf8 provalara taşıması oldukça güç bir alet ağırlığı yüzünden. Ancak evde beste ve aranje konularında gayet tatmin edici. Kulandığınız vsti'lar ile çok başarılı sonuçlar elde etmek mümkün.

Midi klavyelerin ömrü kullanıma ve ilk baştaki üretim kalitesine bağlı olarak değişiyor. Ben UF8'imi 2. el almıştım aldığım kişi 1.5 yıl boyunca her hafta sahneye kurmus ama cook temiz bakmıştı ben de her hafta taşıyorum ve hiç bir sıkıntı çıkmadı ( bel ağrılarım dışında ) :)

Ev kullanımı için , her hangi bir ses kaydı yapmayıp sadece kayıtlı sample'ları çalacağın için performansı gerçekten iyi bir bilgisayar ve giriş seviyesi bir ses kartı yeter diye düşünüyorum. Sonuçta ev ortamında muhteşem miks ve masteringler çıkmayacağı için ses kartının da übersonik birşey olmasına gerek yok kannımca.

Bende de UF8 var, stüdyomda master keyboard olarak görev yapıyor.
Taşımak ciddi bel ağrısı yapabilir,yerinden kaldırmayı bile denemedim.. :lol: :lol:
Sahne,prova için 76 tuş versiyon UF70 ve Emu xboard 61 kullanıyorum, ikisi de tüy siklet... :wink:

UF8'in tuşesi gerçek piano tuşesine ne derece yakın? Bu konuda Yamaha'nın Clavinova modellerinin iyi olduğunu duymuştum. Klasik piano eğitimini devam ettirmek isteyen bir öğrenciye UF8 i öneririmisiniz tuşe anlamında. Tabi sadece evde kullanacak olduğunu varsayarsak?

Ben tuşe ağırlığı bakımından çok memnunum ancak bu tamamen kişisel bir tercih , zevk ve alışkanlık meselesi. Çunki ben fazla ağır olupta basımı zor olanları sevmiyorum. Ama öyle hafif de değil hani Cme. Ağırlığına örnek vermek gerekirse Roland A-90'a çok benziyor. Veya Rd 300 sx ya da gx diyebilirim.

Cme'nin tuş takımının - bana göre - tek sorunu var ve sanırım bu öyle ufak bir sorun da değil. Tuşa bastıktan sonra parmağınızı kaldırdığınızda tuş biraz sekiyor. Bunun nedeni ise tuşa o ağırlıgı veren mekanizmanın tuşun içinde serbest oluşu, o zıplama yapınca tuşu da zıplatıyor. Hızlı bir synth yada hammond solo atarken bazen sıkıntı olabiliyor aynı nota üzerinde.

Klasik piano eğitimi alan biri için ben şahsi fikrim olarak öneririm. Çunki Uf 8'le çalışan opera sanatçısı kuzenim gayet memnundu. :)

UF80 e sahibim. Evde master klavye olarak bunu kullanıyorum. Tuşesi de güzel ama klasik piyano eğitimine devam edecek birinin bence yapacağı en akıllıca iş akustik piyano almaktır. Siz istediğiniz kadar en iyi tuşe bu alette deyin güzel bir akustik piyanonun yanına bile yanaşamaz o kalite. Hele modellemelerin hala adam akıllı başaramadığı rezonans olmadan piyano çalmanın tadına varılamıyor.
İmkanlarınız el veriyorsa yada zorlayabiliyorsanız mutlaka akustik piyanoya yönelin.
Aksi durumda UF80 güzel cihaz.

ozankulahci' Alıntı:
UF80 e sahibim. Evde master klavye olarak bunu kullanıyorum. Tuşesi de güzel ama klasik piyano eğitimine devam edecek birinin bence yapacağı en akıllıca iş akustik piyano almaktır. Siz istediğiniz kadar en iyi tuşe bu alette deyin güzel bir akustik piyanonun yanına bile yanaşamaz o kalite. Hele modellemelerin hala adam akıllı başaramadığı rezonans olmadan piyano çalmanın tadına varılamıyor.
İmkanlarınız el veriyorsa yada zorlayabiliyorsanız mutlaka akustik piyanoya yönelin.
Aksi durumda UF80 güzel cihaz.

Tabi ki çok haklısın ancak 1000-1500 liraya , dediğin gibi vsti'ları çürütecek akustik piyano alınabileceğini hiç sanmıyorum.

Piyano hocam en kötü piyano bile digitalden iyidir derdi.
Bence de akord u düzgün olmak kaydıyla gerçekten de en kötüsü bile iyidir.
Tabi taşınabilirlik vs devreye girince mecburen akustik tınıdan feragat ediyoruz.

Tartışmanın Barış abinin forumunda yaşanan analog/digital konusuna dönmemesini diliyorum :)

Şuan için CME UF8 ve usb bir ses kartına sıcak bakıyorum,provada artık 3-4 arkadaş toplanıp taşırız.2.el Yamaha M06 düşündüm ancak tuşesi kaliteli değilmiş,sampler özelliğide yok,bi ses kısıtlamasına girmek istemiyorum.Yorumlarınız için tesekkur ettim...

Karar vermen güzel , hayırlı uğurlu olsun artık bundan sonra :) Ancak şunu hatırlatmak isterim , aleti arabasız taşımak yürek ve kol gücü ister :) Kenan Işık gibi sormak isterim : Emin Misiniz? :) :)

Geri