[Eski] Waldorf Blofeld

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

kodomo

Yeni üye
İsmini bir Bond karakterinden alan ve acayip reklamları ile ilginç bir giriş yapan bu minik sentezleyici deneme amaçlı elime ulaştı, aşağıda hem biraz bilgi vermek hemde biraz fikirlerimi belirtmek istedim. Eksiklerim ve yanlışlarım varsa tamamlamanız beni memnun edecektir. Kişisel bir şekilde yaptım, bir firma ile bağımsız bir yorumdur.

Waldorf Blofeld

Yapısal Özellikler
Bu ufaklık görünümüne rağmen elime geldiğinde yapımının sağlamlığı beni gerçekten şaşırttı, anlaşılan Almanların aklımıza kazıdığı sağlam endüstriyel urun geleneği halen güçlü bir şekilde devam etmekte. Çelik knob lari ve metal kasası ile tank kadar sağlam ve güzel lastik ayakları ile masamda en ufak bir çizik yapmadan ve yerinden tüm çılgın knob tvistlerime rağmen kıpırdamandan durabildi. Gerçekten Almanlar bu ufacık üründe kalitelerine yapısal aşamada konuşturmuşlar. Gelelim ilginç sayılabilecek arabirimine.

Kullanıcı Arabirimi
Bir adet oldukça büyük ekran, Yedi adet değişik özelliklere atanabilen çelik knob ve bir adet volume kontrol için çelik knob, beş adet de basılabilen düğme bizim sentezleyicimiz ile olan fiziki etkileşimimizi sağlıyor. Bu arabirim yerine, usb üzerinden bağlanılarak görsel bir ara yüz ve farklı kontrolör cihazlar kullanmak da mümkün, bunu ayrı bir şekilde anlatacağım.

İçinde 1000 adet preset olan bu sentezleyicide, play tuşunun üzerindeki knob, temel presetleri gezmek için kullanılıyor. Altındaki play düğmesi ise, içinde kaybolduğunuz menülerin ve seslerin arasından tek tuş ile basarak preset secim menüsüne dönmenizi sağlıyor. Ben bu özelliği sevdim, çünkü gerçekten alt menülerde, ayarlarınızı daha da derin yapabildikçe yapabiliyorsunuz, bu esnada yok filtreyi değiştireyim, yok şuna geçeyim derken, gerçekten exit tadında bir düğmeye dönüşüyor buda benim böyle çok katmanlı menü kullanan cihazlarda aradığım bir özelliktir.

Gelelim sentezleyicinin sağ bölümündeki matris seklinde düzenlenmiş bolüme. Ben normalde knob per function, yani her fonksiyona bir knob seven kullanıcılardanım. Moog Little Phatty ile ilk kez, demek bu is başka sekil dede çözülebiliyormuş dedim. Benim için 80’lerin Roland’lari mks ler programlayıcıları olmadan ya da Dave Smith in poly evolver inin rack versiyonu bir kabusa dönüşebiliyor, muhteşem seslerinden değil, hem küçük ve zor okunan ekranları hem de çok katmanlı menüleri yüzünden. Blofeld burada boyutlarına göre gerçekten büyük ekranı, ekrandaki basarili grafik arabirimi ve basit sayılabilecek matris i ile gerçekten sorunsuz diyebilirim. Bu sentezleyicinin in bol knob’lu ve klavyeli sürümünün çok daha pahalıya rahatlıkla satılabileceğini tahmin ediyorum. 4 e 4 matris gibi görünen ve tuşları ayarlanan fakat aslında 10 a 4 olan bir programlama matrisi var. Soldaki tuşlarla fonksiyonunuzu seçin, alttaki denk gelen knoblarla modifikasyonunuzu yapın, bu kadar basit. Net ve iyi görsel dönüş ile dediğim gibi sorunsuz. Bu matris sayesinde osilatörlerin dalga şekillerine, semitone offset ine, detune una ve seviyelerine, filtrelerin cutoff, resonans, filtre tipi ve envelope miktarına, 3 lfo dan ikisinin hızına ve sekline, modülasyon matrisine, efekt mix ve arpeggiator una anında ulaşmak mümkün, bunlar için menülerden alt menülere filan geçmeye gerek yok, yandaki 4 tuştan birine basarak tüm bunlara ulaşabiliyorsunuz.

Sentezleme Motoru (Synth Engine) direk çeviri diye buna derim 

İşte önemli kısım burada başlıyor, burada yazdıklarımın, Türkiye fiyatı 450euro olan bir ürüne ait olması gerçekten beni şaşırttı. Bu sentezleyicinin 3 adet osilatörü var, klasik olarak sine, triangle, sawtooth ve pulse width dalga formlarının modellemeleri burada mevcut, ama beni benden alan ilk iki osilatörün Waldorf’un meşhur wavetable larına sahip olması. Burada Waldorf iyiden iyiye ileriye giderek sadece Q ve Micro Q nun değil, sytnh-freak olarak bildiğimiz benim gibi ilginç toplum bireylerinin hayallerinden olan Waldorf PPG Wave inde tüm wavetable rom larını ve hatta Wave ve Microwave II ve XT ninde tüm rom larını koymuş !!! Bu arada şunu da ekleyeceğim ama bu minicik alet PPG dende ileriye giderek, en azından bu noktada, her osilatörüne kendi wavetable ına sahip olma imkanlarını da getirerek, olabilecek ses imkânlarını sonsuza yaklaştırmış. Wavetable kısmında birde brilliance kontrol koymuşlar, bu da sesteki harmonik yapı ile oynuyor, özellikle inanılmaz derin ve sağlam bas tonlarda, bas ve pad ler elde ettim. Bu arada osilatörler sync edilebiliyor, birbirini modulate edebiliyor, ring modulation yapılabiliyor, başka yerlerden modulate olabiliyor, önceden bahsettiğim modulation matrix burada da hizmetimizde yani.

Fitleler e gelirsek, aynı seçenek zenginliği devam ediyor.12/24 Low pass, 12/24 High Pass, 12/24 Notch ve Comb ve bu filtrelerin karakteri gerçekten farklı. Bu benim gibi düşünenler için iyi, elimin altında bir Moog var, o filtre karakterine sahibim, virüs de Moog a benzer (niyet olarak), Korg MS serisi zaten malum, Nord un alışamadığım filtreleri filan derken birde bu Waldorf eklendi. Bir sıralama yapmam gerekirse başa Korg MS in ikinci sıraya Moog un, üçüncü sıraya da Waldorf unkileri koyarım. Filtrelerin ayrıca çok geniş saturation, overdrive seçenekleri de mevcut yine aynı modülasyon durumu var. Filtreleri sesleri şekillendirmek için oldukça derin. Karakterlerinden öte olarak, nokta atış yapılabiliyor. Yani birinci filtre ile ikinci filtreyi seri yaptığınızda, birinci filtrenin çıkışından belirli timbre ı verip, ikinci fitle ile bu timbre ı daha öne çıkarıp ya da daha geriye gömmek mümkün, bunları lfo ile modüle edip, değişken ses karakterleri yaratmak mümkün. Zaten wavetable lardan girip, üzerine bu filtreleri işleyip elde ettiğiniz sesler, tek notaya bas hayal âlemlerine dal şeklinde.

Gelelim envelope bölümüne. 4 adet Envelope her parametreye uygulanabiliyor. Bildiğimiz standart ADSR zaten mevcut, bundan ileri olarak ya da farklı olarak diyelim, benim alışık olmadığım ama bayağı eğlendiğim, çift decay ve sustain olayı, loop envelope (bu bayağı lfo olmuş oluyor bence) ve one-shot (bu da perküsif sesler için tasarlanmış) envelope olayı var. Bunları alışık olmasam da, ekranda hepsini görsel olarak görebildiğim için algılamam ve kullanmam hiç zor olmadı.

Lfo lar dada aynı çılgınlık devam etmekte, yine sine, triangle, square, saw, çeşitli dalga formları, sample and hold ve random seçenekleri var. Lfo lar sorunsuz bir şekilde midi ile senkronize oluyor. Bu arada şunu söyleyeyim Lfo lar gerçekten çok hızlı olabiliyor ve o bildiğimiz FM vari seslerin çıktığı lfo hızlarına, diğer sentezleyicilere oranlı olarak daha çabuk ulaşıyor ve buradan sonra ilginç FM tonları elde edilebiliyor. Burada speed kısmında ya da rate diye de bildiğimiz knob da elin gerçekten hassas olması gerekiyor.

İnanılmaz bir modülasyon kapasitesi var, bunu nasıl anlatsam bilemiyorum, sanırım en kısa burayı geçmem gerekecek, modülatörler her şeye yönlendirilebiliyor, modülatörler, diğer modülatörlere ve hatta kendilerine bile yönlendirilebiliyorlar. Gerçekten burada yok pulse width e yönlendiriyor mu, pitch e yönleniyor mu diye sormanın sonu yok ve benim denediğim ve gördüğüm kadarı ile hepsinin cevabı evet mümkün.

Arpeggiator de unutulmamış, ama bence bu Arpeggiator dan çok bir çeşit onboard pattern sequencer, tarz olarak NI Fm8 e benziyor, kullanımı kolay (ekrandaki görseller sağ olsun) fazla söze gerek yok, bir Arpeggiator un yapması gereken her şeyi yapıyor, hatta eski sequencer lardan bile daha komplike işleri yapıyor diyebilirim.

Sonuç
Ben bu sentezleyiciyi eğer fiyatına ve sınıfına göre değerlendirirsem, beni Waldorf için çalışıyorum sanabilirsiniz. Kesinlikle çok daha üst sınıf sentezleyicilerle rakip olacak bir ürün. Yalnız bana mı öyle geldi bilemiyorum ama bu safkan bir sentezleyici. Yani alayımda hem piyano sesi hem de Moog sesi alayım, birde supersaw pad versin filan gibi bir alet değil. Bu başına oturup akla hayale sığmayan, hiç duymadığınız sesleri sentezleyeceğiniz bir alet. İşin acayip yanı bir dizüstü bilgisayarın 3’te 1 i büyüklüğünde bunca işi kıvırabiliyor olması. Tüm bu işleri yapıyor, tüm bu kapasiteye sahip, bu kadar mı derseniz, işin başka bir yönü doğuyor tabi. Seslerin kişisel bir kavram olan güzel olması kavramı, bence Moog un sesi daha güzel(tekrar ediyorum kişisel görüşüm) ama bu kapasitede iş yapmak için duvar kadar bir modüler lazım ki yine wavetable olmayacak. E gidip bir PPG alacaksanız onunda fiyatı 20 Blofeld kadar. Benim açımdan bu değişik bir ses paleti sunan bir ürün ve bu fiyata gerçekten her sentezleyici meraklısı insanın evine bir tane koyması gereken bir alet olduğunu düşünüyorum.
Hiç mi olumsuz ya da eksik yönü yok derseniz, birkaç aklıma gelen konu var. Midi çıkış için tek yol usb. Görsel feedback ve ekran olarak daha iyi olsa da, alt menüden alt menüye gitme işi bazen insanı sıkabiliyor. Ses çıkışı sayısı bu kapasitede bir multipart/multitimbral için bence az. Equalising olayı mevcut değil. Amp envelope attack sonuna kadar kısılınca aletten klikleme sesleri gelmeye başlıyor, release de tersi şekilde, bunları en sonda ve en başta bırakmamak lazım.

Yakın zaman içinde çektiğim fotoğraf ve yapacağım ses örneklerinide sizinle buradan paylaşacağım.

okan baba elıne saglık evet..

ben konuya tabııkı mecburen 40 yas ustu bırı olarak farklı yaklasıcam malesef:)

işin acı tarafı 1980 lerın basından berı synth topladıgım ıcın.. ppg 2.2 prophet vs waldorf wave gıbı aletlerı calarak yada sahıp olarak bır evrım gecırdım. sımdıkı ınsanlar ne yazıkkı bu kadar sanslı degil.. cep telefonu ebadına getırılmeye calısılan.. ozur dılerım terim için UYDURUK !! taklitlerle bisey yapmaya calısmaları bence abesle ıstıgal.. 400 euro ya sigara kutusu kadar alet yapıcaksın.. sonra babayı PPG dıye gazlaıycaksın.. kim yer bilmem ama benim yemiyecegim kesin.. LPG belki PPG kurtarmaz baba!! :shock:

O review lerı yaZan biraderlerim (harmony central fılan) ya hiç ppg calmamıs.. yada taksim meydanında 50 kıişilik bi gruptan sıkı bir linç dayagı yememiş .. Allah teala o insanlara acısın diyoırum sadece!!!

ben fiyatına gore lafına da biraz uyuz oluyorum.. yeni cıktı bu kavram.. eskiden fiyatına gore dıye bır kavramda yoktu.. kemeri biraz sıkıp sabrederek GAYET BABA synthleri makul fiyatlarla hep alabildik.. !! juno 60 ın 200 dolar gibi oldugu bır dunyada su an blofeld fıyatına gore hıc bir sekilde FEVKALADE denmez.. utanmasalar bı sonrakı modelı nokia 8830 un ıcıne koyup gazlıcaklar.. ustune de 6 ppg 2.2 gucunde BLOFELD TURBO II yazacaklar.. ademoğlu yedi mi ..? Hayırrrrrr:)

Aleti cıkısının ertesi gunu inceledim.. sesler bir akvaryum camının arkasından cıkıyor gıbi.. arada su var cam var.. sıcaklık hissi hikaye! Amcamların artık SYNTHESİZER konseptine ve zat ı muhterem SYNTH cilere de saygısı kalmadı..!!!

Eskiden bu işlerde alet almak.. senin bir imzandı.. prestijindi..tarz işiydi!

nasıl sen kotun altına beyaz corap ve mokasen gıyosan sosyal bı kımlık alıyosan.. kulladıgın alet ve seslerde senın kımlıgını tanımlardı.. muzıgını hayallerını tanımlardı.. !!

simdi ac bı radyoyu.. tak bı cd yı bıyerde... sesler muzık sankı aynı baba tarafından yapılmıs .. 96254 adet bedava plug in le(karakoy alt gecıtte 1 ytl almayanın ustunde sıgara sonduruyolar !)... sigara kutusu buyuklugunde(sankı cok matah!!) boyutunda cıhazlarla... vızzz vızz cızzzz!!

BABACIM YE-MEZZZZ-LERRRRR!!! VALLAHA DA ZILLAHA DA YEMEZLER!!:)

Roland ın basındakı IKUTARO KAKESHASHI (ki jupiterlkeri junoları sh ları dunyay kazandırdı) nin kendınden sonrakı moronlar moronu damadı(ki bu japon askeri sh 201 .. juno g.. yoık efendim jupiter z .. fılan gazlama aletlerı kakalayan son derece gereksız bı abidir kendisi) ve onun muaadili synthesizer ı play statıon zanneden morongil synth uretıcıleri bu durumların mımarı olmuslardır..!!! coguda synthesizerı gorse bomba sanacak evrimde ve para sarhoslugundaki zatlardır:)

bana eskı kafalı dıyebılır insanlar ama bence esaas teknoloji cagı 1970 lerle 90 lara arasında olmus.. bu yıllardan sonra hersey gıbı muzık teknolojısıde fıyasko yıullarını yasamıstır.. yasamaktadır! o yıllarla bu yılları A-B yapma imkanı olan ben gibi abilerim.. amcalarım ..hatta dedelerim bilirler.. o yuzden yenı jenerasyonu suclamıyorum.. onlar ıcın sadece uzuluyorum.. :roll:

cok yazı yazıp basınızı sısırdım kusura bakmayın.. ve ayrılmadan son ıstegın nedir sorarsanız cevabım su olacaktır..:

bu son derece gereksız SYNTH URETICISI !!! abileirimizi mekige koyup JUPİTER..JUNO.. ANDROMEDA .. BLOFELD gezegenlerine yollayıp tek yon bılet..onları suresız senelık ızne cıkarmak olurdu..insanlıgı ve muzik tarihini korumak adına:)

selamlar sevgıler

:oops: berheimcem

seni cok iyi anliyorum amaaaa

gercekten bu cihaz uzun suredir elimde sayilir, bayagi bir kurcaladim
eski cihazlari taklit etmeye calismak bence zaten cooook yersiz bir calisma
ppg degil tabiki bu alet ama onun wavetable romlari var icinde
ve diger tum waldorf larinda ve ustune ustluk ayri ayri osilatorlere ayri ayri wavetable atayabiliyorsun...
ses seni tatmin etmemis anliyorum bu konuda diyecek hicbirseyim yok, bunlar subjektif olaylar ama alet kabiliyet olarak gercekten iyi
modulasyon olayi filan harika gercekten cok genis
ben seslerindende memnunum ve evet sicak degil tam tersi soguk sesleri ama o mesela wavestation in soguklugu gibi bir sogukluk, FSOL dinleyenlerin bildigi bir sogukluk, ayrica ben mesela bu aletin sesini eventide in muhtesem reverb ve delay lerinden geciriyorum ve dahada anlamli bir hale geliyor, ayrica chainde neler var daha ona bagli olarak bu sesler yine farkli anlamlar kazanabiliyor, ama tabii bana sorsan 100 tane blofeld mi bozuk bir ppg mi diye, ulan bir yolunu bulur tamir ederiz diye dusunmeden ppg yi alirim o ayri bir konu :)
yine de bucuruk aletlere o kadar kizma, ben memnunum rahat ulasiyorum, bir suru alet var ve hepsi bagli, yine bile oradanm oraya tekerlekli burositle ancak yetisiyorum, ben her aleti illa kurcaliyorum, o yuzden masaustu modullerden memnunum, keske daha cok knoblari olsa prophet in yenisinin modulu gibi...

cem beye dipnot: sh101 haberi bekliyorum abi senden :)

Durun, kavga etmeyin. :)

Hafta başında Akalın'da epey kurcaladım aleti. Sahnede kullanmak için gayet iyi bir alet. Hem ufak hem yetenekli. Virus'tan pek farklı gelmiyor sesler.

Cem, aynı şey değil be usta bunları karşılaştırmak, düşün sahneye 30 kiloluk cihazı taşımak var 300 gramlık Blofeld'i taşımak var. Muhteşem ses sistemleriyle de çalışmıyoruz hani...

Konunun üzerinden aylar geçmiş ama sormadan edemedim.

Access Virus'ın TI serisiyle Waldorf'un Blofeld'ini kullanmış ve karşılaştırma imkanı bulmuş abilerimiz var mıdır aramızda?

Kodomo'da bir Virus de var, TI serisi mi emin degilim ama onun kafasinda mutlaka guzel bir karsilastirma da vardir bu ikisi icin. :)

Oncelikle nazik sozleriniz icin cok tesekkur ederim arkadaslar.
Access Virus ti ile Waldorf Blofeld i karsilastirmak dogru olmayabilir, aralarinda bir fiyat ucurumu var cunku. Belki virus un snow modeli ile karsilastirilabilir bu cihaz, yapisal ozellikleri sebebi ile ama yine yari yariya farkeden bir fiyat durumu var.
Yine de beklentilerinizi yuksek tutun, eger Waldorf u dinleyip ses karakterini sevdiyseniz, onboard fx leri yerine de kaliteli fx ler ile kullanildiginda gercekten produksiyonlarda bile kullanilabilecek bir cihaz olanilir.
Virus te cok cok iyi ve kapasitesi gercekten yuksek bir virtual analog, kendince eski analoglarida klonlayabilen yetenekli ve bir ust siniftaki bir synthesizer.
Dedigim gibi Virus ti ile karsilastirma dogru olmaz, elimde bir virus snow olsa idi bu karsilastirmayi kendimce yapardim ama malesef yok, eger firma test icin yollarsa seve seve bu karsilastirmayi yaparim.

Nacizane serzenişimin(?!) konuyla olan alaka eksikliğini lütfen affedin. Deyim yerindeyse atlamadan edemedim. :D

Arkadaşlar ne diye yoruyorsunuz kendiniz klondur falandır diye?? :) :) :) Osilatör dediğin çıkışı girişine bağlanmış (oha) ufak amfi modülü.. E yapıver bir tane. :D Atlan deve midir? Yetmedi mi? İki tane yap. Hani eli iş tutmayan insanlar değiliz.. İki condansatör, bir iki direnç ekleştir, sana üçgen dalga versin.. Çok mu devre oldu ortalıkta? Tık bir kutunun içine.. En fazla alacağı 2 gün, ederi de (öhö) 50 60 lira olur :wink: . "Sahnede çok karizmatik cihazlar kullanmam lazım" (ki aslen kutuyu karizmatik yapmak da kişinin elinde), "50 liralık cihazlan müzik mi yapılır??!!" (aaaah ah) falan demezsen gayet güzel sesler elde edilebiliniyor. En azından çıkan (oluşan, varlık bulan) sesin ruhu oluyor. Bence tabi :)..

Saygılar

Bu arada ÇOK YAŞA "KAP"!!! (Kendin yAP ın kısaltması olsa olmaz mı? Do It Yourself gibi??) :roll:

Şöyle yapalım karşılaştırmayı:

-TI ses kartı olarak kullanılabiliyor. Buna bağlı olarak 2 audio input ve 8 output var.

-TI'ı plugin gibi host sequencer programında edit edebiliyorsunuz, çalabiliyorsunuz ve bounce edebiliyorsunuz, herhangi bir analog giriş çıkış olmaksızın usb üzerinden bu işi hallediyor.

-Osilatör kısmını gelince, Her ikisinde de 3 osc mevcut, ayrıca wave table olayı da var. Bunların dışında TI ile granüler ve formant sentezleme şansına sahibiz. OS 2.0 ile Access bu özelliği ekledi.

-TI'da her kanala ayrı ayrı reverb ve delay kullanabiliyorsun insert kafasında. Waldorfta sanırım tek bir reverb veya delay'i send olarak kanallara gönderiyorsun. (bundan emin değilim)

-TI'da klasik Moog LP filter emulasyonu mevcut. 4 pole, gayet güzel...

-TI'a yeni OS ile gelen başka bir özellik... Atomizer, audio'dan girdiğiniz herhangi bir sesin temposunu algılıyor ve DJ işi strutter efekti verebiliyorsunuz. Youtube'da videoları var, enteresan bir şey hakikaten...

Benden şimdilik bu kadar, nette her ikisinin de özellikleri var, rahat bir şekilde karşılaştırmasını yapabilirsiniz, sonra da gidip deneyin ikisini de...

Saniyorum blofeld i alip, kapasitesini zorlamadan hemen satanlar pisman olacak, cunku blofeld desktop a yeni bir ozellik geliyor.

Blofeld lerin icinde flash memory olarak 64mb vardi ve bunun sadece 4mb i kullaniliyordu (wavetable lar icin).

Bildiginiz gibi Blofeld in simdi klavyeli modeli var ve bu modelin en buyuk farki klavyesi degil icine kendi sample larinizi yukleyip bunlari birer osilator gibi kullanip, blofeld in synthesis islemlerine seslerinizi tabii tutabilmekti.

Waldorf firmasi bi aciklama yapti ve bu ozelligi hali hazirda zaten musait olan blofeld desktop a da upgrade olarak cikaracagini soyledi. 99euro ile 200euro arasi soylentiler dolasiyor bu upgrade icin. Tahminim ve mantikli olan sadece bir firmware update seklinde olmasi. Blofeld desktop un donanimsal bir ihtiyaci yok bu islemi yapmak icin.

Ben heyecanliyim, bu ufakligin boyle bir ozellige kavusmasi, sesine sonsuz bir cesitlilik ekleyecek. Sahsen benim elimdeki synthesizer larda benzer bir ozellik olan tek synthesizer im Roland V-Synth idi, keyifle bekliyorum.

http://www.waldorfmusic-shop.de/epages/ ... ID=9266302

Arkadaslar verdigim link blofeld desktop a sample play ozelligini ekleyen lisans in linki. Bu lisans sayesinde, kendi sample larinizi ya da multi sample larinizi blofeld de aynen osilatormus gibi kullanabiliyorsunuz. Bu sample lari blofeld in ses isleme ozelliklerinden gecirip yeniden tasarlayabiliyorsunuz.

Ben daha deneyemedim, blofeld im bir arkadasimda, geri geldiginde yukler ve fikirlerimi yine buradan paylasirim.

Bence harika bir ozellik, blofeld ini kurcalamaya devam edenler icin v-synth benzeri bir ozellik eklemis oldu, 60mb da sample icin yeriniz var bu arada blofeld de.

Geri