Eski Windows'larda da swap dosyası USB stick ya da başka bir removable device üzerinde tanımlanabilir.
Fakat USB Stick'i böyle kullanmak ne derece de mantıklı bilemiyorum. Zira 1GB'lık bir USB stick yerine çok az fark ödeyerek 1GB RAM alınabilir. Mavi Bilgisayar'ın sitesinde Kingston marka ürünler için fiyatlar şöyle...
Mavi Bilgisayar' Alıntı:
Kingston DDR400 1024MB Ram $97 + KDV
Kingston 1GB DataTravelerII USB Taşınabilir Depolama $74 + KDV
Ben yine de swap dosyası USB stick üzerinde nasıl tanımlanınır yazayım.
Örneğin; Windows'un F: diski olarak gördüğü bir USB stickimiz olsun.
"Control Panel > System > Advanced > Performance ( > Settings) > Advaced > Virtual Memory ( >Change)" ile Virtual Memory ayarlarına ulaşalım. Virtual Memory harddisk üzerinde bir (ya da daha çok) partisyona ayarlı olduğunu göreceğiz. (Eğer daha önce başka bir ayarla Virtual Memory kapatılmamışsa). Diyelim ki; C: üzerinde olsun, C partisyonu yanında
paging file size min ve
max değerlerini görebiliriz. C partisyonu seçin alt tarafta yer alan
no paging file seçenğini seçip ardından hemen yanında (sağda) yer alan
"set" butonunu klikleyin.
Ardında USB stick'in bağlandığı partisyonu seçip
Custom size seçeneklerini USB stick'in boyutuna göre ayarlayın (1gb için min 1024 max 1024 gibi) sonra yine
"set" deyip.
"ok" ile Virtual Memory ayarlarını kapatın. Sistem ayarlarınıda
"ok" deyip kapattıkdan sonra sistemi yeniden başlatın. Artık Windows page dosyasını USB stick üzerinde tutacaktır.
Denemedim ama benzer bir işlem GNU/Linux sistemlerde de etc dizini altında yer alan fstab ayar dosyası ile yapılabilir. (galiba