Seyfoyun, Apple hackintosh konseptine "mesafeli" ama tamamen karþýsýnda deðil. Çünkü kendisine güvenmesini gerektiren bir durumu var: Mac Os X mükemmel bir iþletim sistemi, ve insanlar mac os tecrübesini yaþama fýrsatý buluyor. PC'sinde os x kullanan kiþilerin büyük bir çoðunluðu bir sonraki bilgisayarlarýnda apple'ý tercih ediyor.
Apple'ýn PsyStar'ý dava etmesinin en temel sebebi, sözkonusu þirketin Leopard yüklü bilgisayarlarý "satmasý", yani "size mac os ile uyumlu bilgisayar topluyorum ve isterseniz mac os ile beraber veriyorum" diyerek, Apple ürünleri üzerinden reklam yapýyor ve kendisine kar saðlýyor.
Bu bir þirket olsa bir þey deðil, eðer böyle bir pasta var olursa, bu pastadan pay almak isteyen BÝR SÜRÜ þirket olacaktýr. Apple böyle bir pasta olmasýný istemiyor, ve bu konuda yerden göðe kadar haklý.
Ve Apple bu davada dahi gücünü sonuna kadar kullanmadý, davanýn son durumu ne bilmiyorum ama süreci bir ara durdurup karþýlýklý bir teati yapmak istdiklerini belirtmiþlerdi en son. Bir ara kaynaklarý bulabilirim. (bu arada PsyStar Apple'ý dava etti anticompetitive durumlar yüzünden ama baþarýlý olamadý, ve olay göründüðü kadar basit deðil, Apple PsyStar'ýn arkasýnda gizli bir güç olduðunu düþünüyor (büyük ihtimalle bir yasa kuruluþu), çünkü bu küçük þirket, çoktan kuyruðunu kýstýrýp kepenk kapatmasý gerekirken Apple'a kafa tutmaya (ve makinalarý satmaya) devam etmekte.
Apple'ýn iþletim sistemi üzerinden ticari bir kar bekleyen þirketler olmasý durumunda Apple'ýn tepkisini tabii ki haklý buluyorum. Fakat, hackintosh komünitelerine karþý benzer bir tutum sergilemiþ olsaydý bunu tamamen yanlýþ bulurdum, ki Apple böyle bir þey yapmadý. PC'lere os x in nasýl kurulacaðýný anlatan forumlar, siteler, hiç birine dokunulmadý, bir ihtar bile gönderilmedi.
Çünkü benim de desteklediðim bir fikir var: Bir toyota arabam varsa, bir arabadan da bir ford motoru alýrsam, toyotama bu motoru takmama kimse engel olamaz, olmamalý. Bugün bir Mac Os X Leopard iþletim sistemini legal olarak satýn alabiliyorsunuz, ve bunu becerebiliyorsam kendi bilgisayarýma kurabilirim. Ben bunu açýk söylemek gerekirse normal ve etik buluyorum. Fakat "apple uyumlu bilgisayarlar satýyorum" diyerek iþ yapmaya çalýþan bir þirketin yaptýðýný etik bulmuyorum.
Apple benim etik bulduðum bu durum karþýsýnda kendi lisansýna da güvenemiyor, çünkü lisansta sadece "apple labeled bilgisayarlar'a izin" gibi ne anlama geldiði yasal olarak karmaþýk sayýlabilecek bir ibare var. Yazýlýmý "satmaya" karþýlýk "lisanslama" durumunun altý yasalarla doldurulabilir cinsten deðil hala (ve öyle olabileceðini de düþünmüyorum).
Ben üzerinde mikro düzeyde girinti ve çýkýntýlar olan "DVD" denilen medyayý legal yollardan satýn aldýðým zaman o DVD benimdir, ister mikrodalga fýrýnda patlatýrým, istersem gelir kendi bilgisayarýma kurmaya çalýþýrým. O DVD'yi bana satan kuruluþun yapabileceði tek þey bana destek vermemek olabilir, ki orada tabii ki haklý olur. Düþün ki elektronik bir cihaz alýyorsun ve yanýnda gelen sözleþmede "bu cihazýn içini açýp nasýl çalýþtýðýna bakamazsýn ve bunu sadece benim sattýðým hoparlörlere baðlayabilirsin, baþkasýna izin vermiyorum" diyor. Böyle bir þey olmaz, eðer standart bir hoparlörle çalýþýyorsa, ben onu istediðim hoparlöre baðlarým, çalýþmýyorsa içini açýp ne yaptýklarýna bakarým, çalýþýr hale getirir kullanýrým.
Ha ama bu bilgiyi alýr satmaya kalkarsam, bunun bir klonunu yapýp satmaya kalkarsam, bunun üzerinden kar elde etmeye çalýþýrsam, bence o zaman "korsan" olurum. Ve üretici þirket yasal olarak bu durumda korunmalýdýr. Fakat benim o cihazla kendim için yapmak istediðim þey konusunda yasanýn yapabileceði hiç bir þey olmamalý. Varsa da olmamalý, yoksa da olmamalý.
Bu arada 1.5 seneden fazla zamandýr kullandýðým PC'de Mac Os X yüklü, ve önümüzdeki 1-2 hafta içinde büyük ihtimalle MacBook Pro'mu alýyorum. 8) Çünkü dediðin gibi hiç bir hackintosh sorunsuz olmuyor, ve Apple seni haklý olarak desteklemiyor. Fakat ben Apple "tecrübesi" konusunda ikna oldum, parayý bulsam bugüne kdar 10 kere alýrdým bir macbook, ama kýsmet bu zamanlaraymýþ. Açýkçasý bir kaç kiþinin de mac' e transfer olmasýna sebep oldum bu þekilde ve Apple zeki bir firma olarak, en baþta dediðim kendine güveni sayesinde bu durumun avantajýný kullanmasýný ve dengelemesini çok iyi biliyor.
Düþüncelerim bunlardýr.