[Eski] YARDIM: PCye Mac OsX Leopard kurmam mümkün müdür?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

andac

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar birkaç ay önce yeni bir PC topladım kendime ve artık yavaş yavaş Mac OSX işletim sistemiyle tanışmak istiyorum. PCye Mac OSX Leopard kurup başarılı performans alan kişileri çok duyuyorum. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz? Hangi versiyonunu bulmalıyım ve nereden bulabilirim?

İnternette bir sürü kaynak var ama hangisi başarılı hangisi başarısız bilemiyorum. Sizin deneyip başarılı olduğunuz kurulum yöntemleride paylaşırsanız sevinirim.

PC Donanım özellikleri:

Intel Q6600 Quad Core 2.4 8 Mb cache 1066FSB 65NM

Gıgabyte EP35C-DS3R 1333FSB DDR2 1066Mhz ANAKART

Corsair 4 GB 1066MHZ DDR2 DOMINATOR RAM FANLI

Sapphire HD3650 512MB GDDR3 128BIT EKRAN KARTI

M-Audio Firewire 410 External Firewire Ses Kartı

Seagate 500GB 32MB SATA2 7200.11NCQ HARDDİSK

Seagate 250GB 32 IDE 7200 HARDDİSK

Feel TYPHOON FL550 400W MidT ATX SİYAH KASA

LG W2252S-PF 22" GENİŞ EKRAN LCD MONİTÖR

Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler...

yüklendigini duydum ama çalşırken hiç görmedim. aslında mac alıp windows kursan daha iyi olurdu bence ? kusursuz çalışıyor. hemde ciddi bir hızda..

Ben korsana destek vermektense buradan bir müşteri tepkisi organizasyonu başlatılıp, Apple temalı diğer web sitelerinin de bu organizasyonun içine çekilip bir kitle hareketiyle Bilkom'un fiyatlarını Amerika ve AB seviyesine çekmeye zorlanmasını tercih ederim.

M.

Mahcem' Alıntı:
Ben korsana destek vermektense buradan bir müşteri tepkisi organizasyonu başlatılıp, Apple temalı diğer web sitelerinin de bu organizasyonun içine çekilip bir kitle hareketiyle Bilkom'un fiyatlarını Amerika ve AB seviyesine çekmeye zorlanmasını tercih ederim.

M.

Malesef Apple iphone, ipod gibi cok para kazandiran oyuncaklar icin
MacOs u ve Machintosh u gozden cikarmis
Hackintosh icinde Apple cok mutlu hatta sik sik cikan iyilestirme updatelerinin
hackintosh icin oldugu konusuluyor PPC tamamen tarihe gomuldu
yeni nesil mac lerdede donanim chip degisiklikleri hicte hayra alamet degil
cok yakinda piyasaya dagitilacak en yeni mac ler soylenilenlere gore toplama pc den farkli olmayacak
Yani halizarirdaki mac donanimi pc den farkli degil geriye tek saheser MacOS kaliyor
Yakinda fiyatlar hizli sekilde dusecek :wink:

Apple'ın ağzından bunu duymadan kendi kafamızdan faraziyelerle forum yönetmemiz de maalesef mümkün değil Caci, umarım anlayışla karşılarsın. Ya çizginin berisinde duracaksın, ya da öbür tarafa geçeceksin. Bir ayak bu tarafta diğeri öbür tarafta olmuyor bizim için.

M.

Evet aksini soylemiyorum

Bilkom yillardir farkli bir kesime hitap etti yeni bir satis uygulamasi getirmezse
malesef piyasayi hackintosha kaptiracak.

Ben de aynı düşüncedeyim, Bilkom'un fiyat politikasına olan şaşkınlığımı daha önceki başlıkta belirtmiştim.

Dünyaya inmeleri lazım. Ama yine de bu bizim korsanı mazur görmemizi gerektirmiyor. Kanunun sınırları içinde kalmamız ve kalmayı teşvik etmemiz lazım, zira kanun hepimize lazım.

M.

Bilkom'un fiyatları Avrupa fiyatları + KDV şeklinde değil mi? Çok da uçuk olduğunu sanmıyorum bu fiyatların. Ben MacBook Pro alırken gidip paşa paşa 2500 Euro + KDV gibi bir rakam ödedim 2 sene önce, ABD de 2500 Dolar dı aynı modelin fiyatı.

Apple Hackintosh'dan memnun mu? Mümkün değil. Apple'ın Hackintosh'u yasallaştırmaya çalışan PsyStar firmasına karşı nasıl bir hukuki savaş verdiğinin farkında değilsiniz galiba? Mac OS'ların kullanıcı sözleşmesinde şöyle yazar : "Bu işletim sistemi, Apple Inc.'in ürettiği bilgisayarlar haricinde başka bir bilgisayara kurulamaz."

Hem Hackintosh hiçbir zaman doğru düzgün Mac olamadığından, çok da önemli değil açıkçası. Sorunusuz Hackintosh olmuyor, olamıyor.

Türkiye'de Koç grubunun elinde olduğundan dolayı Mac'ler çok pahalı. Müthiş kar elde ediliyor bilgisayar satışlarından. Amerika'da 1300 dolar olan bilgisayar, burada 1500 Euro + KDV'ye satılıyor. Aradaki YTL farkını siz hesaplayın. O yüzden imkanım oldukça Amerika'dan getirtiyorum bilgisayarlarımı.

Seyfoyun, Apple hackintosh konseptine "mesafeli" ama tamamen karþýsýnda deðil. Çünkü kendisine güvenmesini gerektiren bir durumu var: Mac Os X mükemmel bir iþletim sistemi, ve insanlar mac os tecrübesini yaþama fýrsatý buluyor. PC'sinde os x kullanan kiþilerin büyük bir çoðunluðu bir sonraki bilgisayarlarýnda apple'ý tercih ediyor.

Apple'ýn PsyStar'ý dava etmesinin en temel sebebi, sözkonusu þirketin Leopard yüklü bilgisayarlarý "satmasý", yani "size mac os ile uyumlu bilgisayar topluyorum ve isterseniz mac os ile beraber veriyorum" diyerek, Apple ürünleri üzerinden reklam yapýyor ve kendisine kar saðlýyor.

Bu bir þirket olsa bir þey deðil, eðer böyle bir pasta var olursa, bu pastadan pay almak isteyen BÝR SÜRÜ þirket olacaktýr. Apple böyle bir pasta olmasýný istemiyor, ve bu konuda yerden göðe kadar haklý.

Ve Apple bu davada dahi gücünü sonuna kadar kullanmadý, davanýn son durumu ne bilmiyorum ama süreci bir ara durdurup karþýlýklý bir teati yapmak istdiklerini belirtmiþlerdi en son. Bir ara kaynaklarý bulabilirim. (bu arada PsyStar Apple'ý dava etti anticompetitive durumlar yüzünden ama baþarýlý olamadý, ve olay göründüðü kadar basit deðil, Apple PsyStar'ýn arkasýnda gizli bir güç olduðunu düþünüyor (büyük ihtimalle bir yasa kuruluþu), çünkü bu küçük þirket, çoktan kuyruðunu kýstýrýp kepenk kapatmasý gerekirken Apple'a kafa tutmaya (ve makinalarý satmaya) devam etmekte.

Apple'ýn iþletim sistemi üzerinden ticari bir kar bekleyen þirketler olmasý durumunda Apple'ýn tepkisini tabii ki haklý buluyorum. Fakat, hackintosh komünitelerine karþý benzer bir tutum sergilemiþ olsaydý bunu tamamen yanlýþ bulurdum, ki Apple böyle bir þey yapmadý. PC'lere os x in nasýl kurulacaðýný anlatan forumlar, siteler, hiç birine dokunulmadý, bir ihtar bile gönderilmedi.

Çünkü benim de desteklediðim bir fikir var: Bir toyota arabam varsa, bir arabadan da bir ford motoru alýrsam, toyotama bu motoru takmama kimse engel olamaz, olmamalý. Bugün bir Mac Os X Leopard iþletim sistemini legal olarak satýn alabiliyorsunuz, ve bunu becerebiliyorsam kendi bilgisayarýma kurabilirim. Ben bunu açýk söylemek gerekirse normal ve etik buluyorum. Fakat "apple uyumlu bilgisayarlar satýyorum" diyerek iþ yapmaya çalýþan bir þirketin yaptýðýný etik bulmuyorum.

Apple benim etik bulduðum bu durum karþýsýnda kendi lisansýna da güvenemiyor, çünkü lisansta sadece "apple labeled bilgisayarlar'a izin" gibi ne anlama geldiði yasal olarak karmaþýk sayýlabilecek bir ibare var. Yazýlýmý "satmaya" karþýlýk "lisanslama" durumunun altý yasalarla doldurulabilir cinsten deðil hala (ve öyle olabileceðini de düþünmüyorum).

Ben üzerinde mikro düzeyde girinti ve çýkýntýlar olan "DVD" denilen medyayý legal yollardan satýn aldýðým zaman o DVD benimdir, ister mikrodalga fýrýnda patlatýrým, istersem gelir kendi bilgisayarýma kurmaya çalýþýrým. O DVD'yi bana satan kuruluþun yapabileceði tek þey bana destek vermemek olabilir, ki orada tabii ki haklý olur. Düþün ki elektronik bir cihaz alýyorsun ve yanýnda gelen sözleþmede "bu cihazýn içini açýp nasýl çalýþtýðýna bakamazsýn ve bunu sadece benim sattýðým hoparlörlere baðlayabilirsin, baþkasýna izin vermiyorum" diyor. Böyle bir þey olmaz, eðer standart bir hoparlörle çalýþýyorsa, ben onu istediðim hoparlöre baðlarým, çalýþmýyorsa içini açýp ne yaptýklarýna bakarým, çalýþýr hale getirir kullanýrým.

Ha ama bu bilgiyi alýr satmaya kalkarsam, bunun bir klonunu yapýp satmaya kalkarsam, bunun üzerinden kar elde etmeye çalýþýrsam, bence o zaman "korsan" olurum. Ve üretici þirket yasal olarak bu durumda korunmalýdýr. Fakat benim o cihazla kendim için yapmak istediðim þey konusunda yasanýn yapabileceði hiç bir þey olmamalý. Varsa da olmamalý, yoksa da olmamalý.

Bu arada 1.5 seneden fazla zamandýr kullandýðým PC'de Mac Os X yüklü, ve önümüzdeki 1-2 hafta içinde büyük ihtimalle MacBook Pro'mu alýyorum. 8) Çünkü dediðin gibi hiç bir hackintosh sorunsuz olmuyor, ve Apple seni haklý olarak desteklemiyor. Fakat ben Apple "tecrübesi" konusunda ikna oldum, parayý bulsam bugüne kdar 10 kere alýrdým bir macbook, ama kýsmet bu zamanlaraymýþ. Açýkçasý bir kaç kiþinin de mac' e transfer olmasýna sebep oldum bu þekilde ve Apple zeki bir firma olarak, en baþta dediðim kendine güveni sayesinde bu durumun avantajýný kullanmasýný ve dengelemesini çok iyi biliyor.

Düþüncelerim bunlardýr.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Apple'ın PsyStar'ı dava etmesinin en temel sebebi, sözkonusu şirketin Leopard yüklü bilgisayarları "satması", yani "size mac os ile uyumlu bilgisayar topluyorum ve isterseniz mac os ile beraber veriyorum" diyerek, Apple ürünleri üzerinden reklam yapıyor ve kendisine kar sağlıyor.

Bu bir şirket olsa bir şey değil, eğer böyle bir pasta var olursa, bu pastadan pay almak isteyen BİR SÜRÜ şirket olacaktır. Apple böyle bir pasta olmasını istemiyor, ve bu konuda yerden göğe kadar haklı.
.

Evet
Sevgili Batuhan in dedigi gibi BİR SÜRÜ şirket
bu yuzden
Pystar sirketini aslinda Apple in kurdugu soyleniyor 8)

Ben şu anda sistemimden çok memnumum ve artık 10.5.5 itibarı ile tüm Mac'ler gibi problemsiz update lerimi de yapıyorum :) yani 10.5.6 update mi herkes gibi normal olarak yapmış bulunmaktayım. Bu da demek oluyor ki ben hackintosh değil Mac kullanıyorum :) Mac Pro neredeyse elimdeki bilgisayarın fiyatına inene kadar da almayacağım ki bu tarz şeylerden paramı esirgemeyen biri olarak. Ama dediğim gibi tüm yazılımlarım Leopard, Logic vs. dahil lisanlı. Doğru düzgün bir fiyat olursa kasasını beğendiğim için bir Mac Pro daha alabilirim, hiç olmazsa iki adet olurlar :p

Neyse kullandığım sistemin problemli olmadığını ifade etmek için yazdım, biraz da Batuhan'ın söyleminden cesaret alarak, inşallah Mahcem'den laf işitmem :) ama bu konudaki son cümlelerim olduğunu da saygıyla belirtmek isterim... :wink:

Sevgiler...

Bence Mac denilen bilgisayarın olayı, sadece OS X çalıştıran bilgisayar değil, daha çok herşeyi hazır olarak gelen komple paket bilgisayar olması. Mac'lerin bu kadar beğeniliyor olmasının en büyük sebebi, her bakımdan kaliteli olmasıdır. Toplama bir PC'ye kurulan OS X işletim sistemi, hiçbir zaman kullanıcıya Mac deneyimini yaşatamaz. Örnek olarak verdiğiniz motor veya hoparlör örneğinden biraz farklı durum. Apple'ın tek amacı, yüksek kalitede bilgisayarlar ile yüksek kalitede yazılımı beraber üreterek beraber satmaktır. Bence bu bozulmamalı. Evet, parasal olarak Türkiye'de çok pahalılar. Ben de Türkiye'den almıyorum Mac alacağım zaman.

Mac bilgisayarların en önemli özelliği, donanımın ve yazılımın mükemmel bir uyum içerisinde, yüksek performans ile çalışmasıdır. PC'ye Mac OS X kurularak kullanılan bilgisayar bir Mac değil, hala bir PC'dir. En basitinden mac mini örneği var. Apple'ın en az sattığı Mac modeli mac mini imiş, hem de en ucuz mac olmasına karşın. Sebebi ise çok açık: Kimse HP monitör, microsoft klavye, logitech mouse ile mac kullanmak istemiyor, bunları apple'dan alınca da zaten bir iMac fiyatına geliyor.

Psystar'ı da Apple niye kursun? Apple'a ne faydası var? İğrendirici uzunlukta bir dava oldu ve hala sonuçlanmadı. PsyStar'dan sonra ikinci bir firma daha başladı aynı işi yapmaya. Tamam, bireylerin toplama PC'ye OS X kurmasına çok şiddetli bir savaş vermiyor Apple, çünkü doğru donanım alınmadığı zaman çok ciddi problemler ile karşılaşıyor kullanıcılar, fakat PsyStar'ın yaptığı fabrikasyon ile Hackintosh üretip satmak. İsterseniz Mac OS X de kurarız demek, onları daha masum yapmıyor.

PsyStar'ın bilgisayarlarında bir Mac'tekinden çok daha fazla gürültü, daha uzun açılma/kapanma süreleri gibi dezavantajlar da var. Hala ısrar ediyorsanız, buyrun "toplayın" bir Hackintosh.

Seyfoyun, doðru diyorsun, bilgisayar da tecrübenin bir parçasý. Fakat "kesinlikle sorunlu oluyorlar" veya "çok geç açýlýyorlar" yargýlarýn biraz kulaktan dolma. Maclerin içinde bir büyücü yok, içindeki donanýmla ayný donanýmlý bir pc toplarsan ayný bilgisayarý elde ediyorsun. Mesele sadece bu deðil, ve ben 1 seneden uzun süredir bir hackintosh üzerindeyim mesela. Ve MacBook pro alacaðým þimdi.

Þimdi mesela "Bence bu uyum bozulmamalý", ve "Bunu kimse istemez" falan demiþsin ya, iþte onu isteyenler de var olabiliyor ve bunu kiþisel olarak yapmalarýnda destek almadýklarý sürece etik olarak bir yanlýþ göremiyorum ben, ondan bahsetmiþtim.

Yoksa en doðrusu tabii ki gidip kendisini almaktýr. Ama dediðim gibi, tecrübenin "os" kýsmý ile yetinmeye razý kiþiler olabildiði gibi, tamamen sorunsuz ve örneðin bir macpro ile eþlenik bir "pc" kurup o tecrübeyi yaþamak da pekala mümkün. Sonuçta bilgisayarý bir kere kurduktan sonra kasayý görmüyorsun bile, sorunsuz çalýþtýktan sonra (ki dediðim gibi, bu mümkün, macprolarýn içinde bir büyücü yok, özel bir donaným da yok) ayný tecrübeyi yaþamak mümkün yani. Laptopta böyle bir þey sözkonusu deðil ama, çünkü bilgisayarýn kendisiyle temas halindesin. Ben kiþisel olarak desktoplarda ekrana mouse a bakmam, rahat ettiðim bir set bulurum yeterlidir.

Ekleyeyim istedim.
Selamlar.

Bu konuda son yazım dedim ama dayanamadım işte:)

Seyfoyun, inan bana PC ve problemleri ile uğraşmaktan neredeyse bilgisayar mühendisi kıvamına geldim :p üstelik sadece kendi problemlerim değil bu anlamda bir çok arkadaşıma ya da kuruma profesyonel destek verdiğim de söz konusu oldu... Herneyse bu yine de herşeyi çok biliyorum anlamına gelmesin :)

Ben bu forumda bir konu hakkında birşey yazarken asla varsayımlarla yola çıkmıyorum ya da sadece kulaktan duyduğum şeylerle değil. Kesinlikle kendi deneyimlerim sonucundaki bana ait görüşlerimi aktarıyorum. Dolayısı ile daha önce de belirtmiştim kullandığım bilgisayarın neler yapıp yapamadıklarını 8 core bir Mac Pro ile yanyana koyup hem çeşitli işkence testlerinden geçirdik hem de yaklaşık her iki bilgisayar ile birlikte iki albüm bitirdik...

Sonuç... vermiş olduğum Mac Pro siparişimi iptal ettim ve şimdilik hiç problemsiz işimi böyle yürütüyorum :wink: Ha, problem yaşayanlar var mı? evet vardır bu da kurulan sistem bileşenleri ile ve setup şekli ile alakalı olabilir :wink:

Bunun dışında Batuhan'ın dediği gibi Mac'lerin içerisinde büyücü yok ve bildiğimiz bir mainboard vs. ile çalışıyorlar... belki daha kaliteli ürünler diyelim o da daha uzun ömürlü diyelim... ama ben zaten her sene sistem değiştiren biri olduğum için uzun ömürlü ama eski bir sistem kullanmayı düşünmüyorum...
not: Bu arada gürültü problemi de yok aslan gibi bir Zalman CPU fanı ve Tagan Powersupply :)

Sevgiler... :)

Geri