1996 yılının Mart ayında 255. kısa dönem Hv. Piyade Çavuş olarak önce Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı 3. Erbaş Bölüğü' nde, ardından Eskişehir Subay Orduevinde askerliğimi yapmıştım. ( 8 ay )
Askerlikte en ilginç duygu, askere gitmeden ve askerliği bitirdikten sonra hissttiklerini karşılaştırdığında bulduğun yeni düşünceler.
Doğuda savaşan askerlerimize Allah' tan sabır ve cesaret, şehitlerimize de rahmet diliyorum.
-------
Biz kısa dönem olarak askerlik yapan ya da yapacak olan arkadaşlar, bizler mehmetçik yerine mehmet bey diye anılanlardanız. Amam bu vatana canımız gerekirse feda olur o da bir gerçek.
-------
Bir müzisyen, kısa dönem asker olacaksa ne yapmalı:
Eğitimin ilk 10 günlük döneminde, kesinlikle kendisine müzisyen olmasının bir avantaj getireceği hayaline kapılmamalı.
10 gün geçince yavaş yavaş, 'aranızda mühendis var mı' soruları başlar.. bunun sebebi, kafedeki TV yi açıp kapatacak birine ihtiyaçları olduğundandır.
'aranızda şu..ya da bu var mı...' sorularının arasında 'müzisyen var mı' sorusu mutlaka gelecektir.... Çünkü 40 günlük eğitim süreci içinde illaki en az bir kere bir subayın doğumgünü, düğünü, ya da bir kutlaması yapılacaktır.. İşte bu en doğru zamandır.. 'EVET' demek için.
Benim en büyük şansım, acemi birliğinde bu soru ile karşılaştığımda, davetlilerin arasında (yaşıyorsa kulakları çınlasın- öldüyse Allah rahmet eylesin) inanılmaz bir albayla tanışmıştım.
Yemek masasının üzerine kurulu olan bir E-86 ile, kafamdan geçen 'acaba bunları çalsam sıkılırlar mı..yoksa şunu mu çalsam' soruları ile cebelleşirken, Vedat Şentüre isimli albay, benden 'The Shadow of your smile' ı çalmamı istedi.. :shock:
O gün albayım, çaldığım herşeyi can kulağı ile dinledi..bunu gözlüyordum o kalabalığın arasında.. kendimi yalnız hissetmemiştim ilk defa.
2 gün sonra eğitim sırasında bir çağrı geldi. Benim adımı zikretti eğitim çavuşu..
İnanın o anda..'eyvahhh' dedim içimden.. yani ne olabilirdi ki.. ne yapmış olabilirdim.. bu sorularla endişeyle takip ettim baş çavuşu...
Yüzbaşının odasına girdik. Bir baktım Vedat albay odada...selamdan sonra, otur bakalım dedi...
Yüzbaşıya, 'Ali Emre benimle gelecek, akşam bizzat kendim bırakıcam bölüğe.' dedi..
Yüzbaşı ' emredersiniz komutanım' dedikten sonra, Albayın arabasına bindik.
Albayın evine gittik.
Klasik bir askeri lojman evi. Duvarları kireç badana, tül perdeler, kadife kumaşlı basit bi,r koltuk takımı...
Holde botlarımı çıkartırken kapının ucundan gördüklerimdi bunlar... eşine haber vermiş, ben geleceğim diye, çay demlenmiş, kek yapılmış... salondan içeri girdim...
Simsiyah bir duvar piyanosu duruyor oracıkta..
Arkadaşlar... ben çalmadım... o çaldı ben dinledim...
sonra bana biriktirdiği notaları gösterdi.. gözlerime inanamadım.. nekadar standart varsa hepsinin notasını biriktirmiş.. piyanoyu ve nota okumayı kendisi öğrenmiş... benim ozaman bilmediğim bir sürü parçayı çaldı bana...
Ben çayımı içip kekimi yerken, annemi düşündüm o an... gözlerim dolmuştu.. Özlediğimi hissettim derinden. Derken, benim kafamı dağıtmak için konuyu değiştirdi.. müzikten konuştuk bol bol..
Sonra akşam saat 9 a kadar ben çaldım..o dinledi...
SOnrada, bir askeri kamyonet çağırdı.. ben teşekkür ettim kendisine ve eşine.. ve koğuş arkadaşlarım için kek sardım peçetelere...
Geri dönüş yolunda, hani trafikte beklerken bir askeri araç görüp o askerciklere bakarsınız ya..dışarı bakarlar ellerinde silahla karşılıklı dizili, işte ben de onlardan biriydim o anda.. ve arkadaki arabada babasının yanında oturan bir velet beni kesiyordu tebessümle.
Düşündüm..düşündüm..
Bölüğe geldik.. Koğuşa girmeden önce, o yıl dünyaya çok yakın geçen en son firavunların gördüğü kuyruklu yıldıza uzun uzun bir kez daha baktım her akşam olduğu gibi.. ve o gün yaşadıklarımı koğuşta arkadaşlarıma anlattım, kekleri yerken...
----------
Acemilikten sonra, eskişehir orduevine tayin olduğumu öğrendim.
Ordu evi komutanı beni yanına çağırdı.. ve dedi ki:
'Vedat albay seni çok meth etti, burada bir kuyruklu piyanomuz var ancak daha önce kimse çalmadı..sen çalarmışsın..öyle söyledi'
'Emredersiniz komutanım'
'Burada rahat ol..burası acemi birliği değil..'
'Emredersiniz komutanım'
...
ordu evi daha rahat tabi ki...ancak..ayırım yapılmadığını diğer askerlere göstermek zorundalar.. bu sebeple bir müzisyen olarak yollandığım ordu evinde, 6 saat ön kapı nöbeti, 2 saat öğlen..2 saat akşam yemek müziği...toplam 10 saat mesaim vardı.
yanlız çok garibime giden bir olay oldu ilk günü...
Bir kaçtane komutan toplandı ve beni denemek için piyanoyu getirdiler..
3 tane asker koskoca kuyruklu piyanoyu, yandaki kilitli bölümden iteleyerek getirdiler..
Tam kuyruk, siyah bir piyano. Güzel göründü.. 7 ay boyunca en yakın arkadaşım olacaktı
Çal emri geldi
İskemle almak için bir masaya yöneldim.
Ne yapıyorsun?? dedi biri..
'Oturucam komutanım'
'Komutanların önünde oturarak mı çalacaksın?'
'Nasıl çalayım komutanım?'
'Ben görüyorum hep ayakta çalıyorlar..??'
'Komutanım, onlar klavye, bu kuyruklu piyano..oturmadan nasıl çalayım?'
'Ben anlamam levye...mevye... buraya hava kuvvetleri komutanı gelecek, onun önünde asker oturacak mı?'
O sırada içeri ordu evi komutanı girdi, 'Nasıl çalması gerekiyorsa öyle çalacak.. otur oğlum sen..' dedi
Başladım çalmaya...
Hepsi gevşedi
'Birtane daha çal bakayım....'
...
'Birtane daha var mı ..şöyle biraz daha hareketli..'
Diğer subay:
'Heralde vardır... askerliği boyunca 2 parça mı çalacak... hadi tamam.. komutanların önünde de böyle çal' diyip yolladılar beni
-----------
Öyle bir dönemim olmuştu ki.. 1 saat önce cilalanmış olan hole girerken ayaklarını silmeyi redden bir yeniyetme yüzbaşının kafasına yerde duran gülleyi fırlatmak üzere iki elimle kavramışken, içerden koştu millet... ve ben komutanıma ogünü .. önkapı nöbeti istemediğimi.. bulaşıkhanede bulaşık yıkamak istediğimi söylemiştim..
Askerlik bitene kadar hep bulaşıkhanede kalmıştım..programlar devam ediyordu tabi ki... Ama daha huzurlu ve mutluydum...
Yani bütün bunları anlatırken, gözlerinizi de yordum..ancak
nasıl bakarsanız, askerlik size öyle görünür... askerlik yapacak olan arkadaşlar bu lafımı unutmayın.
Askerlik süresince sizin can düşmanı olarak gördüğünüz bir subay, askerlik bitince sizin için bambaşka bir insan oluverir, ve birden hak verirsiniz size yaptığı bir davranışa... çünkü o askerliktir..
Bu konu vesilesiyle, TSK ya da sabır ve kuvvet diliyorum..ve nifak tohumlarından arınmasını , arındırılmasını diliyorum.
sabırla okuduysanız teşekkürler

okumadıysanız yine teşekkürler