dreaministanbul
Yeni üye
Pro Tools'da canımı sıkan bir durum var. Bir audio track içerisindeki ses seviyelerini değiştirmek için waveform seçeneğinde hiçbirşey yapılamıyor. Volume seçeneğine geçtiğimizde istediğimiz değişiklikeri yapabiliyoruz. Bu güzel ancak pro tools bu işlemi automation olarak yapıyor ve eğer benim gözden kaçırdığım birşey yoksa bunu real time yapmanın başka bir yolu yok. Örneğin Cubase ile çalışırken , bir audio track içinde istediğiniz bölümün sesini açıp kısabilirsiniz. Bunu yaparken automation'a gerek duymaz , direkt olarak wave üzerinden işinizi halledersiniz. Şimdi benim derdim ; pro tools'da bir kanalda automation kullanınca , o kanalın volume fader'ı yaptığımız işleme duyarlı hale geliyor doğal olarak. Ben bu kanalı genel mix içinde 2 db kısmak istedim diyelim , volume fader'ı oynatınca -hoop- eski yerine geri dönüyor haliyle. Automation sayfasında tüm kanalı playback marker ile seçince , yapılan automation korunarak kanalın genel ses seviyesi ile oynanabiliyor. Ama bir proje içinde çok sayıda track ile bu şekilde mix yapmak oldukça kullanışsız olur. Preferences içinde automation sayfasında ''Faders Move During Playback'' seçeneği var. Eğer bu seçeneği işaretlemezsek , volume fader automation hareketlerine duyarsız hale geliyor ve sabit duruyor ancak , fader ile oynadığımız zaman ses seviyesinde hiçbir değişiklik olmuyor sadece fader görüntüde aşağı veya yukarı hareket etmiş oluyor. HD için ''Automation Trim'' özelliği var ancak bu da tam olarak benim istediğim şeye karşılık gelmiyor ve zaten LE kullanıyorum. Automation off modunda sorun yok ama kanal içindeki denge için read veya diğer modlara dönmek zorunda kalıyoruz. Sonuç olarak Volume fader'ları automation sonrası bağımsız ve ses seviyesini kontrol edecek şekilde kullanmanın bir yolu var mıdır ? Ya da bir track içinde farklı ses seviyelerini real time olarak dengelemenin , automation haricinde başka bir yolu var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim.